Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί πλέον σταθερό μέρος του ημερήσιου μενού των ειδήσεων, με ποικίλες αναφορές στις δυνητικές χρήσεις και καταχρήσεις της. Θαυμαστό τεχνικό επίτευγμα θα την έλεγε κανείς. Αλλά μήπως και η ατομική βόμβα και τα τόσα άλλα ‘έξυπνα’ όπλα θαυμαστά επιτεύγματα δεν είναι; Οι αναφορές στις ενδεχόμενες καταχρήσεις της ΤΝ γίνονται όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

  Έτσι, διαβάζουμε ότι, εν όψει των επομένων εκλογών σε ΗΠΑ και Βρετανία (το  2024), διατυπώνονται φόβοι για εκτεταμένη παραπληροφόρηση με ψευδείς ειδήσεις, εικόνες και βίντεο (τα λεγόμενα deepfake), κατευθυνόμενη από μηχανές ΤΝ. Τις προάλλες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OpenAI που δημιούργησε το γνωστό ChatGPT, είπε στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η τελευταία γενιά μηχανών ΤΝ μπορεί να χειραγωγήσει τους χρήστες με πλαστές πληροφορίες μεγάλης κλίμακας, και ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση της ΤΝ. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αν μιλούν σε μια μηχανή ή αν το περιεχόμενο που βλάπουν είναι φτιαχτό ή όχι», είπε. «Νομίζω ότι θα χρειασθεί ένας συνδυασμός σωστής συμπεριφοράς από πλευράς εταιρειών, νομοθετικής ρύθμισης και ενημέρωσης του κοινού».

   Καλές βέβαια οι προειδοποιήσεις, και μάλιστα όταν προέρχονται εκ των έσω, αλλά φοβούμαι ότι γίνονται αφού άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου (ή, όπως λένε οι αγγλοσάξονες, το τζίνι έχει ήδη βγει από το λυχνάρι).

Όπως έγραφε προ ημερών η Τασούλα Καραϊσκάκη στην Καθημερινή, «τα deepfakes, βίντεο ανθρώπων που κάνουν και λένε πράγματα που δεν έχουν πράξει και δεν έχουν εκστομίσει ποτέ… είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια κάθε είδους επιτήδειων και κυβερνοεγκληματιών, που θέλουν να διασπείρουν κατασκευασμένες, ολότελα ψευδείς πράξεις ανυποψίαστων πολιτικών, καλλιτεχνών, αθλητών, διάσημων και άσημων ανθρώπων». Σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, η ζήτηση για τέτοια βίντεο είναι τρομακτική: βίντεο διαρκείας 1 λεπτού κατασκευάζονται και πωλούνται στο ‘μαύρο’ διαδίκτυο σε τιμές από 300 μέχρι και 20.000 δολάρια.

   Ο συνδυασμός καταστροφικής υψηλής τεχνολογίας, ανθρώπινης εγωμανίας και μεγάλου κέρδους είναι οπωσδήποτε εκρηκτικός, και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε. Δανειζόμενος και πάλι από την αγγλική γλώσσα, θα έλεγα ότι στον χώρο αυτό ‘the ‘sky is the limit’ (ο ουρανός είναι το όριο), ένας ουρανός όχι γαλανός και φωτεινός, αλλά γεμάτος μαύρα και απειλητικά σύννεφα, ένας προάγγελος νέου κατακλυσμού, ανθρωπογενούς αυτή τη φορά.