Να προσεύχεσαι, αγαπητέ μου, παντού και πάντοτε. «Εν παντί καιρώ και τόπω». Και περπατώντας στο δρόμο και ξαπλωμένος στο κρεβάτι μπορείς να προσεύχεσαι.

Ο Ιώβ ήταν πεταμένος στην κοπριά για την αρρώστια του, αλλά εκεί έλεγε την ωραία δοξαστική προσευχή του: «Είη το όνομα κυρίου, ευλογημένον από του νύν και έως του αιώνος»!

Στην προσευχή σου, άνθρωπέ μου, να λες στο Θεό ότι θέλεις. Σαν το μικρό παιδάκι, πού λέει στον μπαμπά του ότι θέλει καραμέλλες! Όλα τα προβλήματά σου και τις αγωνίες σου, όλα να τα λες στον Θεό.

Μην ξεχνάς όμως να παρακαλείς τον Θεό να σου συγχωρέσει τα αμαρτήματά σου. Επίσης στην πρωινή σου και βραδινή προσευχή, να λες και το «πάτερ ημών», γιατί μας το είπε ο κύριος να λέμε την προσευχή αυτή, γι᾽ αυτό και την λέμε «Κυριακή προσευχή». Αν η ψυχή σου θέλει περισσότερα, πες τούς χαιρετισμούς στην Παναγία, έστω μία στάση την ημέρα. Έχουν μεγάλη δύναμη οι χαιρετισμοί στην Παναγία. αλλά μην παραλείπεις να λες στην προσευχή σου και τα ατομικά σου αιτήματα, βγαλμένα από την καρδιά σου. Και με την προσευχή σου, αγαπητέ, να αγκαλιάζεις όλο τον κόσμο παρακαλώντας τον Θεό για χήρες, για ορφανά, για αρρώστους, για χρεωμένους, για αστέγους, για τούς πρόσφυγες αδελφούς και για όλο γενικά τον κόσμο.

Μακαριστού Μητρ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία