Χαρούμενοι και γεμάτοι ωραίες αναμνήσεις επέστρεψαν οι Λαρισαίοι προσκυνητές που συμμετείχαν στην εκδρομή του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, στην Πελοπόννησο, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ.Ιερωνύμου.

1η Ημέρα, Δευτέρα 17 Αυγούστου: Πρωί πρωί έγινε η αναχώρηση από την Πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνος. Πρώτη στάση έκαναν στην Ι.Μ.Παναγίας Δαμάστας, όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία. Τους καλωσόρισε η Γερόντισσα Ιωάννα, η οποία τους μίλησε για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και την ιστορία της μονής. Μετά το μοναστηριακό κέρασμα κατευθύνθηκαν στη γραφική Ναύπακτο. Μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου πέρασαν από τη Στερεά Ελλάδα στην Πελοπόννησο. Έφτασαν στο Αίγιο, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρυπητής και απόλαυσαν το μεσημεριανό γεύμα. Στη συνέχεια έκαναν ευλαβικό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, όπου φυλάσσεται το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης του 1821 και οι τίμιες κάρες των οσίων Φιλαρέτου του ελεήμονος και Αλεξίου ανθρώπου του Θεού. Κατόπιν παρακολούθησαν τον Εσπερινό στην μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου είναι αποθησαυρισμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από κερί και μαστίχα, έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Εκεί επισκέφθηκαν και το εκκλησιαστικό μουσείο. Νωρίς το βράδυ έφτασαν στα Καλάβρυτα, όπου είχαν χρόνο ελεύθερο για δείπνο και βόλτα στην ορεινή κωμόπολη.

2η Ημέρα, Τρίτη 18 ΑυγούστουΜετά το πρωινό αναχώρησαν με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο για το Διακοπτό. Απόλαυσαν διαδρομή μιας ώρας μέσα από δάση, φαράγγια, σήραγγες…Από εκεί κατευθύνθηκαν στην Πάτρα όπου προσκύνησαν την τιμία κάρα και τον σταυρό του Αγίου Ανδρέου. Είχαν ελεύθερο χρόνο για γεύμα στην Πάτρα. Κατεβαίνοντας νότια πέρασαν από την πόλη του Πύργου, την Αμαλιάδα, τη Γαστούνη, για να καταλήξουν στην Ι.Μ.Παναγίας Κρεμαστής. Από εκεί αναχώρησαν για την αρχαία Ολυμπία, όπου επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Ελεύθερος χρόνος στην αρχαία Ολυμπία και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα, Τετάρτη 19 Αυγούστου: Μετά το πρωινό ανηφόρισαν στη γραφική Ανδρίτσαινα. Εκεί απόλαυσαν τη δροσιά και το όμορφο τοπίο πίνοντας παραδοσιακό καφέ. Στη συνέχεια έκαναν περίπατο στη λίμνη Καϊάφα κι ένα πέρασμα από τη Ζαχάρω. Μέσω της παραλιακής οδού πέρασαν από την Κυπαρισσία, όπου γευμάτισαν, τα Φιλιατρά και την Χριστιανούπολη, όπου τέλεσαν παράκληση προς τον άγιο Αθανάσιο επίσκοπο Χριστιανουπόλεως στον βυζαντινό ναό της Μεταμορφώσεως και προσκύνησαν λείψανά του, καθώς και τμήμα Τιμίου Ξύλου. Κατηφορίζοντας έφτασαν στο λιμανάκι της Πύλου και μετά τη βόλτα αναχώρησαν για την Καλαμάτα, όπου διανυκτέρευσαν.

4η Ημέρα, Πέμπτη 20 Αυγούστου: Αφού πήραν πρωινό κινήθηκαν εντός πόλεως: επισκέφθηκαν την Ι.Μ.Προφήτου Ιωήλ, τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Υπαπαντής, τη Μονή Καλογραιών με τα καλαματιανά μαντήλια και τον Ι.Ν.Αγίων Αποστόλων, όπου έγινε η έναρξη της επανάστασης στην Μεσσηνία, στις 23 Μαρτίου 1821. Μετά τη γνωριμία με τα μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης πραγματοποίησαν προσκύνημα στην Ι.Μ.Παναγίας Βουλκάνου. Επιστροφή στην Καλαμάτα και ελεύθερος χρόνος στην παλιά πόλη.

5η Ημέρα, Παρασκευή 21 Αυγούστου: Μετά το πρωινό αναχώρησαν με τις αποσκευές για την επιστροφή. Πρώτη στάση ο ναός της Αγίας Θεοδώρας, στη Βάστα Αρκαδίας. Εκεί θαύμασαν το παράδοξο του ναού με τα 17 δένδρα στη στέγη και το καταπράσινο τοπίο. Άκουσαν τον βίο της αγίας Θεοδώρας και προσευχήθηκαν έντονα. Περνώντας τον Ισθμό της Κορίνθου προσκύνησαν στον Ι.Ν. Παναγιάς Γιάτρισσας και γευμάτισαν παραθαλασσίως. Ακολούθως τέλεσαν τον Εσπερινό στην Ι.Μ. Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος και μέσω Θήβας επέστρεψαν στη Λάρισα.