«Ο ρόλος της μητέρας στην ανατροφή και συμπεριφορά των παιδιών» ήταν το ενδιαφέρον θέμα που προσεγγίστηκε στην δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων του Ι.Μ.Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ», από την εκπαιδευτικό κ. Όλγα Αλεξίου-Ζιώγα. Η ομιλήτρια και μητέρα 4 παιδιών αρχικά αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα και βιώματα στη σημασία του ρόλου της μητέρας σε όλη τη ζωή του παιδιού, κυρίως όμως τόνισε την σπουδαιότητα της απόκτησης καλών συνηθειών από την μικρή παιδική ηλικία, όπως το να μαθαίνουν να κάνουν τον σταυρό τους, η προσευχή πριν το φαγητό και το βράδυ πριν τον ύπνο, η ανάγνωση ωφέλιμων κειμένων στο παιδί από τους γονείς (όπως π.χ. ο βίος του προστάτη αγίου του), ο εκκλησιασμός κλπ.

Στη συνέχεια η κ. Αλεξίου-Ζιώγα επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή και την αγάπη μεταξύ των συζύγων, καθώς με τον τρόπο αυτό οι γονείς έχουν κοινό τρόπο «δράσης» στην ανατροφή των παιδιών και σύμπνοια, και επομένως σαφή όρια στα παιδιά τους. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι η αγάπη που δίνει στα παιδιά ψυχολογική σταθερότητα, δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα καλλιέργειας αρετών και σιγά σιγά την ανάπτυξη αυτονομίας από το παιδί, που δεν το «πνίγει» η υπερπροστασία, ούτε το αφήνει ανεξέλεγκτο η πλήρης «ελευθερία». Η αγάπη αυτή θα πλαισιώνεται και από Ταλέντο – Τύχη – Τόλμη, όπως αναφέρει και ο Οδ. Ελύτης για τα τρία Τ.

Όμως, κύριο όπλο της μητέρας είναι η προσευχή της προς τον Θεό για τα παιδιά της και την οικογένειά της, όπως αναφέρει και ο άγιος Πορφύριος, σε κάθε δύσκολη στιγμή και κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας. Η  μητέρα σιωπηλά να προσεύχεται και να φωτίζει σαν κερί, το οποίο όμως «λιώνει» για να δώσει το φως του. Μέσα από πολλά και όμορφα παραδείγματα η κ. Αλεξίου-Ζιώγα έδωσε στο κοινό την αφορμή για προβληματισμό και κατανόηση της σημασίας του θέματος της ανατροφής των παιδιών.

Στο τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος και κατάθεση αποριών και εμπειριών από τους ακροατές σε ένα κλίμα ευχάριστο και εποικοδομητικό.

Οι υπόλοιπες ομιλίες θα γίνουν σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019: Αρχιμ. Νικάνωρ Παπανικολάου, ηγούμενος Ι.Μ.Σπαρμού, «Οικογένεια:πορεία μέσα στο πέλαγος».

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020: κ.Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, εκπαιδευτικός, «Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια»

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2010: π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, «Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων μέσα στην οικογένεια:αξία ή μύθος;».

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020: κ.Νίκος Ράπτης «Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας  στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού».

Σάββατο 4 Απριλίου 2020: π.Ραφαήλ Ευαγγέλου, «Ορθόδοξη αγωγή» (ή ΟΚΑΝΑ: «Ο ρόλος της οικογένειας στις εξαρτήσεις»)

Κυριακή 17 Μαϊου 2020: πρεσβυτέρα Μαρία Καρυπίδη, «Συζυγία μέσα στον γάμο:Σταυρός  χωρίς ανάσταση;»