Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες στις Πρέσπες. Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα. Το «παρών» στις Πρέσπες, στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εργάστηκε από το 1994 μέχρι και σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της FYROM.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή το καλύτερο δώρο για τον ίδιο.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου στους μεγάλους ηγέτες της περιοχής. Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα όπως και θάρρος. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και πολιτικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς τέτοιες διπλωματικές ικανότητες», δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ.

 

Aυτή ήταν. Επεσαν οι υπογραφές. Από σήμερα η Κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, με την … τζίφρα του Ν. Κοτζιά, παρέδωσε την ιστορία μας σε ένα ψεύτικο κρατίδιο. Ο Θεός, η ιστορία και ο λαός θα κρίνει αυτή την προδοσία που αλλάζει πλέον τα δεδομένα στην περιοχή.

Υπογράφηκε στη Μεγάλη Πρέσπα, η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων αλλά και τον Μάθιου Νίμτς με την παρουσία Τσίπρα και Ζάεφ.

Στην ομιλία του πάντως που προηγήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόταν συνεχώς στον λαό του ως Μακεδόνες. Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του με ρήση του Αριστοτέλη: «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος». Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, σημείωσε. «Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη» πρόσθεσε. Είχαμε την τόλμη και κάναμε ένα βήμα μπροστά, συνέχισε. «Τις ευχαριστίες μου Αλέξη Τσίπρα για την ανδρεία που δείξατε, ξέρω πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο» πρόσθεσε.

«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και πέρα μόνο νικητές», τόνισε κατά τα χαιρετισμό του πριν την υπογραφή της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες στην εκκλησία στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία για την Μακεδονία.

Την εντολή έδωσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος ο οποίος ζήτησε οι καμπάνες να χτυπήσουν πένθιμα σε ολόκληρο τον νομό Φλωρίνης.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές κατά της συμφωνίας είχαν συγκεντρωθεί όσο πιο κοντά μπορούσαν στο σημείο όπου διεξάγεται η τελετή υπογραφής από τους Τσίπρα-Ζάεφ.