Νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, σε ακόμα μία προσπάθεια να προκαλέσει με νομοθετική πρωτοβουλία της αναστάτωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αλλάξει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου.

 

Η προαναγγελία για το νομοσχέδιο περί φαρμακευτικής κάνναβης, που θα χρησιμοποιείται δηλαδή μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ύστερα από σχετική ερώτηση που του τέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός κάνει λόγο μάλιστα για τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα να αποτελέσει η ιατρική – φαρμακευτική κάνναβη πεδίο παραγωγικής δραστηριότητας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδύσεων. Τονίζει δε ότι μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς που κάνουν χρήση προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη αγωγή με τρόπους μη σύννομους και με τον κίνδυνο της δίωξης για κατοχή και διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Από τον Ιούνιο του 2017, με ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, η κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και η χορήγησή τους σε ασθενείς είναι απολύτως νόμιμη στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ξανθός, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης φαρμακευτικού σκευάσματος κάνναβης στον ΕΟΦ.

Σε πολιτικό επίπεδο, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, το Μέγαρο Μαξίμου επιζητεί παράλληλα να κατευνάσει την Κουμουνδούρου, που ζητά διακαώς την εφαρμογή μιας «αριστερής ατζέντας» στην καθημερινότητα, ενισχύοντας τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη φάση, που δεν θέλει εσωκομματικές εντάσεις και γκρίνιες από τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό.

«Στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα είχα αντίρρηση, εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης.

 

dimokratianews12.10.2017