Σαλταούρας Χρήστος, Η αίρεση του τρισύνθετου της ανθρώπινης φύσης

 
Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ
            Από διάφορες ομάδες Διαμαρτυρομένων διαδίδεται, πλην των άλλων κακοδοξιών και η πλάνη περί τρισυνθέτου ανθρωπίνης φύσεως ! Τέτοια Προτεσταντική ομάδα εδώ στην Ελλάδα είναι η λεγόμενη «Εκκλησία Χριστιανικής Πίστης» του Λυμπέριου Σιόλογκα. (Η συγκεκριμένη ομάδα έγινε γνωστή στο παρελθόν εξαιτίας δημοσιευμάτων για  εικονικούς Γάμους λαθρομεταναστών με ντόπιους για εξασφάλιση «πράσινης κάρτας» ! ). Μάλιστα η εν λόγω ομάδα είναι γνωστή επίσης για το ότι έχει και γυναίκες «Ποιμένες» και κήρυκες !!! Η Γραφή όμως άλλα ορίζει :
Α Τιμόθεον 2:12  : «γυναικὶ δὲ διδάσκειν οὐκ ἐπιτρέπω»
Α Κορινθίους 14:34-35 : « ῾Ως ἐν πάσαις ταῖς ἐκκλησίαις τῶν ἁγίων, αἱ γυναῖκες ὑμῶν ἐν ταῖς ἐκκλησίαις σιγάτωσαν· οὐ γὰρ ἐπιτέτραπται αὐταῖς λαλεῖν. ἀλλ᾿ ὑποτάσσεσθαι, καθὼς καὶ ὁ νόμος λέγει. εἰ δέ τι μαθεῖν θέλουσιν, ἐν οἴκῳ τοὺς ἰδίους ἄνδρας ἐπερωτάτωσαν· αἰσχρὸν γάρ ἐστι γυναιξὶν ἐν ἐκκλησίᾳ λαλεῖν».
Οι διαδίδοντες αυτήν την αίρεση πιστεύουν ότι ο άνθρωπος αποτελείται από τρία μέρη : ΠΝΕΥΜΑ – ΨΥΧΗ – ΣΩΜΑ !
«Αὐτὸς δὲ ὁ Θεὸς τῆς εἰρήνης ἁγιάσαι ὑμᾶς ὁλοτελεῖς, καὶ ὁλόκληρον ὑμῶν τὸ πνεῦμα καὶ ἡ ψυχὴ καὶ τὸ σῶμα ἀμέμπτως ἐν τῇ παρουσίᾳ τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ τηρηθείη» Α Θεσσαλονικείς 5:23
Ορίστε, λέγουν οι αιρετικοί, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο άνθρωπος αποτελείται από τρία μέρη : Πνεύμα, Ψυχή και Σώμα ! Άρα η ψυχή είναι άλλο πράγμα και άλλο το πνεύμα όπως άλλο πράγμα είναι και το σώμα.
«Ζῶν γὰρ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ καὶ ἐνεργὴς καὶ τομώτερος ὑπὲρ πᾶσαν μάχαιραν δίστομον καὶ διϊκνούμενος ἄχρι μερισμοῦ ψυχῆς τε καὶ πνεύματος, ἁρμῶν τε καὶ μυελῶν, καὶ κριτικὸς ἐνθυμήσεων καὶ ἐννοιῶν καρδίας» Εβραίους 4:12
Η ψυχή και το πνεύμα είναι ένα πράγμα και όχι δύο όπως λέγουν οι αιρετικοί. Και ακριβώς επειδή είναι ένα πράγμα ενιαίο επιδέχεται ΜΕΡΙΣΜΟΥ. Δεν είναι δύο μέρη η ψυχή και το πνεύμα διότι πως δύνανται να μεριστούν τα ήδη μεμερισμένα ;;;
Επίσης σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 4:12 μερισμό επιδέχεται και το σώμα σε αρμούς και μυελούς ! Και όμως το σώμα είναι ένα πράγμα ενιαίο  όχι περισσότερα.
Οι αιρετικοί είναι αντιφατικοί και υποκριτές. Ενώ λέγουν ότι η ψυχή είναι διαφορετικό πράγμα από το σώμα, εν τούτοις δέχονται το σώμα ως ενιαίο πράγμα παρόλο που και αυτό μερίζεται ! Έτσι ενώ σύμφωνα με την πεπλανημένη λογική τους θα έπρεπε να ομιλούν για τέσσερα συστατικά μέρη του ανθρώπου : Ψυχή-πνεύμα- αρμούς- μυελούς , ομιλούν για τρία : Ψυχή- πνεύμα – σώμα !
Στο εδάφιο δηλαδή Εβραίους 4:12, το οποίο επίσης χρησιμοποιούν για να «στηρίξουν» την κακοδοξία τους, τονίζουν τον μερισμό της ψυχής από το πνεύμα και παραβλέπουν τον μερισμό του σώματος σε αρμούς και μυελούς !!! Επαναλαμβάνουμε όμως ότι μερισμό επιδέχεται το ενιαίο και όχι το ήδη μεμερισμένο !
Το άϋλο συστατικό του ανθρώπου, που είναι ένιαίο,  ονομάζεται ψυχή ως προς τις κατώτερες λειτουργίες αυτής, ( αναπνοή, βιολογική ζωοποίηση του σώματος) και πνεύμα ως προς τις ανώτερες λειτουργίες της, (λατρεία του Θεού ,προσευχή). Διαφορετικές ονομασίες έχουμε όχι διαφορετικά μέρη !
Ο Απόστολος Παύλος στο εδάφιο  Α Θεσσαλονικείς 5:23 μας προτρέπει να τηρήσουμε άμεμπτα τόσο το μη υλικό μέρος του ανθρώπου ως προς τις ανώτερες αλλά και κατώτερες λειτουργίες του, όσο και το υλικό μας σώμα που περιέχει το μη υλικό μέρος μας.
«Καὶ εἶπε Μαριάμ·Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν Κύριον  καὶ ἠγαλλίασε τὸ πνεῦμά μουἐπὶ τῷ Θεῷ τῷ σωτῆρί μου» Λουκάς 1:46-47
Το παρόν εδάφιο είναι χαρακτηριστική περίπτωση Εβραϊκού συνωνυμικού παραλληλισμού. Άρα ψυχή = πνεύμα.
«ἠγοράσθητε γὰρ τιμῆς· δοξάσατε δὴ τὸν Θεὸν ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ ἐν τῷ πνεύματι ὑμῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ» Α Κορινθίους 6:20
Αν η ψυχή είναι κάτι διαφορετικό από το πνεύμα όπως είναι διαφορετικό το σώμα, Γιατί ο Απόστολος Παύλος στο παρόν εδάφιο που μνημονεύει το σώμα και το πνεύμα δεν μνημονεύει και την ψυχή ; Ασφαλώς διότι ψυχή και πνεύμα είναι το αυτό.