ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ, 11-1-2015

Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα”

 

Ημέρα και νύχτα αδελφοί μου, φως και σκοτάδι, είναι δύο στοιχεία που εναλλάσονται γύρω μας ακατάπαυστα και διαμορφώνουν τον καθημερινό μας βίο. Από τη μια το φως, επιθυμητό, η ημέρα που λάμπει, ο ήλιος που φωτίζει τα πάντα και ζωογονεί την κτίση. Από την άλλη το σκοτάδι, αποκρουστικό, η νύχτα που μας τυλίγει και γεμίζει από φόβο την ψυχή. Και όμως αδελφοί μας, πόσες φορές περιφρονούμε το φως, ενώ αναγνωρίζουμε το μεγαλείο και την ομορφιά του.

Για την ανατολή κάποιου φωτός μας μιλά η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Για ένα φως που ήρθε, που ανέτειλε στον κόσμο. Και το φως αυτό -φως όχι αισθητό αλλά πνευματικό- είναι ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός. Ο Κύριος έχει βαπτισθεί στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, το φλογερό κήρυκα της μετανοίας. Και λίγο αργότερα ξεκινά τη δημόσια δράση του. Η προφητεία του προφήτη Ησαΐα εκπληρώνεται:“Η Γαλιλαία και οι λαοί που την κατοικούσαν και βρίσκονταν στα σκοτάδια της ειδωλολατρικής πλάνης είδαν φως μέγα. Οι άνθρωποι που κάθονταν στη χώρα που σκίαζε το σκοτάδι της αμαρτίας κι έτρεμαν κάτω από την κυριαρχία του θανάτου, σ’αυτούς ανέτειλε το φως”.

Φως, λοιπόν αδελφοί μου, φως που ανέτειλε στον κόσμο είναι ο Χριστός μας. <<Φως μέγα>> όπως προείπε ο Ησαΐας, <<Φως εις αποκάλυψιν εθνών>> καθώς προφήτευσε ο Συμεών, <<Φως αληθινόν, ο φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον>> όπως έγραψε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, <<Φως του κόσμου>> όπως χαρακτήρισε τον εαυτό του ο ίδιος ο Χριστός.

Ως φως ο Κύριος <<έλαμψε τω κόσμω>>. Είναι το άκτιστο και άδυτο φως. Ο ήλιος της δικαιοσύνης, το απαύγασμα της δόξης του Πατρός. Είναι φως υπέρλαμπρο που καμία σκιά δεν μπορεί να επισκιάσει και να αμαυρώσει. Είναι όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας, <<Φως εκ Φωτός>>. Ανέτειλε και φωτίζει τις καρδιές των ανθρώπων και δίνει νόημα στη ζωή μας. Χωρίς το Χριστό παντού βασιλεύει σκοτάδι πηχτό και ανυπόφορο, η γη μεταβάλλεται σε κόλαση και η ζωή μας γίνεται κατάρα και συμφορά.

Φως ο Χριστός, αδελφοί μου, διότο μας τονίζει την καταγωγή μας. Μας λέει ότι προερχόμαστε από το Θεό. Ότι είμαστε πλάσματά του, παιδιά του αγαπημένα. Ο Χριστός μας λέει ότι ο κόσμος όλος και ο άνθρωπος είναι έργο της αγάπης του πάνσοφου Δημιουργού. Φως ο Χριστός, αδελφοί μου, γιατί μας δείχνει το δρόμο στον οποίο πρέπει να πορευόμαστε. Ο ίδιος έλαβε την ανθρώπινη φύση για να μας λυτρώσει από την αμαρτία. Ο Κύριος μας φανέρωσε την αλήθεια του και μας παρέδωσε αλάθητο και αιώνιο κώδικα αληθινής ζωής το Ευαγγέλιό Του. Για να ζήσουμε τη δική του ζωή. Μια ζωή καινούρια, φωτεινή, ζωή αγάπης και δικαιοσύνης. Φως ο Χριστός, αδελφοί μου, διότι απαντά στην αγωνία του ανθρώπου για το τι υπάρχει πέρα από το θάνατο. <<Ουκ έχομεν ωδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν>> μας λέει με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου. Δεν είμαστε μόνιμοι εδώ αλλά προοριζόμαστε για αλλού. Δεν καταλήγουμε στο μηδέν. Η ζωή συνεχίζεται και πέραν του τάφου, διότι ο άνθρωπος πλάστηκε με ψυχή αθάνατη Πορευόμαστε προς την Ουράνιο Βασιλεία που έχει ανοίξει τις πύλες της και περιμένει τον καθένα μας.

Φως, λοιπόν, ο Χριστός αδελφοί μου, Και οι άνθρωποι; Ποια στάση κρατούν απέναντι στο φως αυτό το ανέσπερο; Τραγική είναι η διαπίστωση του Ευαγγελιστή Ιωάννη:’’Το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον και ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος ή το φως. Ην γαρ πονηρά αυτών τα έργα.’’ Το φως φωτίζει και αποκαλύπτει. Εκείνος που η ζωή και τα έργα του είναι σκοτεινά, μισεί το φως. Το φοβάται. Το αποφεύγει για να μην ελεγχθεί από το φως. Δυστυχώς πολλοί από εμάς αρνούμαστε εύκολα το Χριστό, που είναι το αιώνιο φως και τον διώχνουμε από τη ζωή μας. Η αμαρτωλή ζωή μας και τα σκοτεινά έργα μας απομακρύνουν από το Ζωοδότη Κύριο. Τα πάθη που φωλιάζουν στην ψυχή μας, μας εμποδίζουν να προσεγγίσουμε την Πηγή του Φωτός κι έτσι ζούμε μακριά από τον Χριστό. Όμως, για σκεφτείτε το αδελφοί μου, τι φοβερό πράγμα ο άνθρωπος να ζει μακριά από το φως του Λυτρωτή.

Πρέπει να πιστέψουμε στο φως. Να πιστέψουμε ακλόνητα στον Ιησού Χριστό αν θέλουμε να είμαστε τέκνα του Θεού. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το φως. Τα βήματά μας να φωτίζονται από το φως του Χριστού. Τη ζωή μας να καταυγάζει ο λόγος και η αλήθεια του Θεανθρώπου.

Αδελφοί μου, ‘’Το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον’’. Ο Χριστός ήλθε. Το φως το αληθινό έλαμψε. Η αλήθεια φανερώθηκε. Σε μας ανήκει η επιλογή να το δεχτούμε ή να το απορρίψουμε. Αν το δεχτούμε θα ζήσουμε. Θα γίνουμε παιδιά του φωτός και της αλήθειας, του ίδιου του Παντοκράτορος Θεού. Αν το αρνηθούμε, θα μείνουμε αλύτρωτοι, δούλοι της αμαρτίας, δέσμιοι των έργων του σκότους.

Σ’εμάς, αδελφοί μου, εναπόκειται η μεγάλη εκλογή!

ΑΜΗΝ!

 

απο  Ιερό Ναό Αγ. Αχιλλίου(inaa.gr)