Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου.Η χρονική της διάρκεια είναι μεταβαλλόμενη και εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα.Όσο πιο νωρίς είναι το Πάσχα,τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκειά της και όσο αργότερα γιορτάζουμε το Πάσχα,τόσο λιγότερες ημέρες διαρκεί αυτή η νηστεία.

Αρχίζει τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου,παραμονή της εορτής των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

[Το Πάσχα μπορεί να ΄΄πέσει΄΄ από 4 Απριλίου έως 8 Μαϊου,γι’αυτό η νηστεία των αγίων αποστόλων διαρκεί από 30 ημέρες έως καθόλου.]

Η υπαρξη αυτής της νηστείας μαρτυρείται από τον άγιο Αθανάσιο το Μέγα και τις Αποστολικές Διαταγές,που την τοποθετούν κατά την εβδομάδα μετά αυτήν της Πεντηκοστής,διότι μετά την Πεντηκοστή οι Απόστολοι ΄΄νηστεύσαντες και προσευξάμενοι΄΄[πραξ.ιγ,3] άρχισαν το κηρυκτικό τους έργο.

Στη νηστεία των αγίων αποστόλων αναφέρονται αργότερα οι άγιοι Νικόδημος Αγιορείτης,Αναστάσιος Σιναϊτης,Θεόδωρος Στουδίτης,Νικηφόρος ομολογητής κ.ά.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΥΤΗ: Επιτρέπεται να καταλύουμε λάδι και ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής,κατά τις οποίες έχουμε αυστηρή νηστεία[αλάδωτο].Ψάρι τρώμε και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου[24 Ιουνίου]οποιαδήποτε μέρα κι αν πέσει.Τέλος,αν η εορτή των αγ.αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή,καταλύουμε ψάρι.