του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου

article_16010Η σημερινή  γιορτή έχει  τίτλο  «τόπο στα νιάτα»!!!  Δυστυχώς όχι  για να εργαστούν, όχι  για μια θέση στην δημόσια  ζωή,  όχι για να  διασκεδάσουν, αλλά για να μαρτυρήσουν, όπως η σήμερα εορταζόμενη Αγία Αικατερίνη. Εκείνη μαρτύρησε  από τον ειδωλολάτρη  αυτοκράτορα,  η νεολαία μας  μαρτυρεί κάθε μέρα  από την κοινωνία  που θέλει να έχει  λόγο πρωταρχικό  και  συμβουλευτικό,  αλλά να μένει σ’ αυτόν και μόνο. Η  Αγία ντρόπιασε  με την σοφία της και την ομολογία της  τους  σοφούς της εποχής. Οι νέοι ελέγχουν  και ντροπιάζουν  καθημερινά  τους  θεατές  των  αγώνων τους και των αγωνιών τους.  Γιατί,  αν και υπεύθυνοι,  αρνούνται να  της  προσφέρουν  τα ουσιώδη.

Χαθήκαμε μεταξύ πλούτου και ανεργίας, μεταξύ προγραμμάτων και  πραγματικότητας, μεταξύ ελπίδας  και ουτοπίας. Γι’ αυτό και η νέα  γενιά  εργάζεται  στ’ άκρα,  σπάει  και  ξεσπάει,  γιατί έτσι νομίζει  ότι κτυπά  το  σύστημα.  Αποδοκιμάζει όλους  αυτούς που την  συμβούλευαν  να είναι καθώς πρέπει,  ενώ εκείνοι κάθε άλλο ήταν. Της  απαιτούν να είναι σωστή,  ενώ  οι ίδιοι  δεν διακρίνονται  για εντιμότητα,  αντίθετα  βαρύνονται από σκάνδαλα  και χρηματισμούς.  Ταυτόχρονα  της  αφαιρούν το δικαίωμα  της  εργασίας, ή  της  την παρέχουν  με λίγα  ευρώ ως ελεημοσύνη,  με  ελάχιστα δικαιώματα και  με χαμένο το όραμα  για το αύριο.  Την κατακρίνουμε  για τον πόλεμο  που  διεξάγει,  δεν σκεπτόμαστε  όμως ότι  το οπλοστάσιό της  εμείς  το κατασκευάσαμε  και της το χαρίσαμε.

Η  Αγία Αικατερίνη  υποστήριξε  μέχρι  θανάτου  την πίστη της  στο  σταυρωμένο Χριστό  και ζει διαχρονικά από τότε  την χαρά  και της ανάστασής Του.  Η νεολαία   υποστηρίζει  την πίστη της για το αύριο, θέλει να εργάζεται αντάξια των  σπουδών της  και να  δημιουργεί  οικογένειες ως  συνέχεια  της   υπόστασής μας  σαν   έθνος  και  φυλή.

Τελείως διαφορετικός είναι ο ορίζοντας  που  της ανοίξαμε μπροστά της.  Ζητήθηκε  από την Αγία  να  θυσιάσει στα  είδωλα, αρνήθηκε. Το ίδιο κάνουν και οι μεγαλύτεροι έναντι των  νεωτέρων, μόνο  απαιτούν.  Δεν  κατανοούν ότι  το διαδίκτυο  έχει  πλέον θέση  σημαντική στη  ζωή των ανθρώπων, ότι η τεχνολογία  υποκατέστησε πρακτικές  του παρελθόντος  και  ότι το μέλλον ανήκει  στην  νεολαία.  Στους νεώτερους  ανήκει  η ζωή,  και ας φέρει τα στίγματα και τα πλήγματα  που της κατάφεραν οι μεγαλύτεροι. Μη λησμονούμε ότι, όποιες αλλαγές έγιναν στην ζωή μας για εξυπηρέτηση, τις απολαμβάνουμε όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας.

Τα νιάτα μας δεν υποκύπτουν  σε  εξωθεσμικές και εξωγενείς  αποφάσεις  γι΄ αυτό και θυσιάζονται  βιώνοντας  αντίρρηση, απαξίωση,  ξενιτειά. Είναι  τα δώρα  που τους προσφέρουν  όσοι διαχειρίστηκαν  το παρελθόν μας, για να έχουν αυτοί μέλλον με απολαύσεις  και προνόμια.  Είναι  η  ντροπή  των καιρών μας.

Η τιμώμενη  σήμερα  Αγία είπε  πεισματικά όχι  στα είδωλα της  εποχής  της. Είχε  σοφία,  πλούτο, ευγένεια,  ομορφιά, είχε  Χριστό.  Δεν άντεξε  ο αυτοκράτορας το διαφορετικό. Αν και ήταν σε πολλά προικισμένη  για τον εδώ κόσμο,  εκείνη   προσανατόλιζε και προετοίμαζε  την ζωή της για τον άλλο  και αιώνιο. Πολιορκήθηκε από την  πνευματική ελίτ  της Αλεξάνδρειας για να  πιστέψει  στα είδωλα.  Εκείνη σε  πείσμα δικό τους  και  ευθαρσώς  έγινε  η ιεραπόστολος  εκατοντάδων ψυχών, με πρώτη τη γυναίκα του διοικητή  της  πόλης.  Η νεολαία  σήμερα  έχει να κάνει μ’ άλλους  τρόπους πολιορκίας και καλείται να αντισταθεί. Η ανεργία στην  βιοπάλη, η απαξίωση  κάθε  ηθικού, η αποϊεροποίηση της  ζωής,  είναι μορφές προκλήσεων. Όταν όμως  αντιδράσουν και θελήσουν  να κάνουν την έξοδό τους, τότε  οι παλαιότεροι θα έχουν και το μεγαλύτερο και βαρύτερο  τίμημα της  αποδοκιμασίας  και μέχρι απόρριψης.  Έτσι έσπειραν,  έτσι θερίζουν. Έσπειραν στείρα κηρύγματα  και θερίζουν  αποκαλύψεις.

Κάπου  έπασχε  η σπορά μας  γι’ αυτό έπαθε ο θερισμός μας. Η  Αγία  Αικατερίνη  είπε όχι  στον κόσμο  που  της  ετοίμαζαν.  Είχαν  είδωλα, όχι προοπτική.  Το ίδιο και τα νιάτα μας.  Λένε όχι  στις υποσχέσεις της εξουσίας και της στέλνουν  τα χαιρετίσματα,  γιατί  φάνηκε ανίκανη  να τα πείσει για την ειλικρίνειά της. Έδωσε  εξετάσεις και απέτυχε.  Ομολογεί  με τον λόγο της  και μαρτυρεί  με τον τρόπο της η Αγία.  Δεν πίστεψε,  δεν εμπιστεύτηκε,  δεν  άκουσε. Την  τρομάζει  η  κοινωνία  της  ψεύτικης  εντιμότητας και την πειράζει ο κόσμος της υποκρισίας.  Επίμονα και με  επίπονα  κατοχύρωσε  η Αγία τις θέσεις  της και  εξασφάλισε τον χρόνο της. Η νέα γενιά   αγωνίζεται διαρκώς για να βρει και ν’ αποδεχτεί  το άλλο και ξένο,  να το κατοχυρώσει  ως ίσο στο  δικαίωμα   στην παιδεία, στην πίστη, στη  ζωή.  Αυτά διεκδίκησε η  Αγία  Αικατερίνη, με θάρρος και θράσος  για να το απολαμβάνουν όσοι και όσες  θέλουν να  την μιμηθούν  καρδιακά.

Τόπο στα νιάτα  λοιπόν όσο είναι καιρός. Σ’ εκείνα  που έχουν μείνει δίπλα μας και δεν  τους κλέψαμε  τ’ όραμα ή την ψήφο,  αυτά που  δεν  τα οδηγήσαμε  στην αυτοκτονία  ή την απογοήτευση. Σ’ όσα  αγνοήσαμε ή στιγματίσαμε, διώξαμε η εμπαίξαμε. Να ξέρουμε πάντως, ότι δεν ξεχνούν, απλά προσπερνούν και δεν τα βλέπουμε να συγχωρούν. Σ’ αυτά  που θέλουν να είναι ορθά και ελεύθερα. Άσχετα  αν η ατμόσφαιρα που πλάσαμε  και  ωραιοποιήσαμε  στις διδασκαλίες μας πολύ  απέχει από  τις πράξεις μας.  Να τους δώσουμε την ελευθερία από τον κόσμο που τα έχουμε εγκλωβίσει με  αβεβαιότητα  για το εργασιακό,  κοινωνικό ή  προσωπικό  αύριο.  Να μην τους λέμε  και  πολύ για το παρελθόν μας,  φέρει  τις  ενοχές  μας και  μάταια  ψάχνουμε  το άλλοθι  για  να δικαιολογηθούμε.

Αντιστέκονται  οι νέοι στην παθογένεια  του συστήματος  με το να  προτιμούν  ή να απαιτούν τον έλεγχο  από το χειροκρότημα,  την λογοδοσία  από την ασυλία,  την  αποκάλυψη  από την συγκάλυψη. Οφείλουμε  να την ακούσουμε, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι, στην γη και στον ουρανό.

Όλες οι εποχές θα κρύβουν ως θησαυρό μοναδικό και ανεκτίμητο  Αικατερίνες  και Βαρβάρες,  Μαρίνες και Ειρήνες.  Τις  κοπέλες  εκείνες  που θα επιδεικνύουν  ήθος  άηθες  για  τους καιρούς  τους, αλλά  ήθος  σύνηθες  για τον Θεό.  Είναι όλες  οι υπάρξεις  που  δεν μιζεροποιούν  ή μαζοποιούν  την ζωή τους, αλλά ξεχωρίζουν με την βιωτή τους. Εκείνες που μορφώθηκαν, πάλεψαν, επαναστάτησαν, μαρτύρησαν για να κρατήσουν την  αξιοπρέπεια  της ζωής,  αγνοώντας  το κάλος  του σώματος.  Η ομορφιά της ψυχής είναι  όντως ζωντανή και αιώνια  και  όχι  παροδική  ή περιορισμένη  όπως  αυτή της εξωτερικής εμφάνισης.  Τις νέες αυτές, ας τις ανακαλύψουμε, ας  τις θαυμάσουμε, ας  τις  τιμήσουμε,  ας  τις εντοπίσουμε στα νιάτα που έχουν την Αγία Αικατερίνη θελημένα  ως πρότυπο  ζωής και πορείας αψεγάδιαστο οδηγό.

Πηγή: ΠΥΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ http://www.amen.gr