Συγκίνηση στην αναχώρηση του Τιμίου Ξύλου από το Ναό μας.ΦΩΤΟ.

Σεπτέμβριος 18, 2017 – Σεπτέμβριος 30, 2017

 Με πολλή συγκίνηση τελέστηκαν στο Ναό μας,την Πέμπτη 16 Μαρτίου, οι τελευταίες ιερές ακολουθίες προς τιμή του Τιμίου Ξύλου,το οποίο φιλοξενούσαμε επί μία εβδομάδα.Το πρωί έγινε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων,κατόπιν οι Χαιρετισμοί του Ζωοποιού Σταυρού και τέλος εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας του Τιμίου Σταυρού.Από το πρωί οι πιστοί χριστιανοί προσήλθαν να προσκυνήσουν το Πανάγιο Ξύλο,πάνω στο οποίο ο Θεάνθρωπος Κύριος άπλωσε το Άχραντο Σώμα Του για τη δική μας ζωή και σωτηρία.Δέος,κατάνυξη και συγκίνηση διακατείχε όλους μας,ιερείς και λαϊκούς,καθώς πλησίαζε η στιγμή του αποχωρισμού μας από τον ιερό αυτό πνευματικό θησαυρό.Ο π.Ραφαήλ στο σύντομο λόγο του,μίλησε για το νόημα του Σταυρού στη ζωή του χριστιανού και για τη μεγάλη ευλογία που έφερε στο Ναό και την πόλη μας το Τίμιο Ξύλο.Τελειώνοντας,ευγνωμώνως απηύθυνε δοξολογία στον εν Τριάδι Άγιο Θεό,που μας αξίωσε μιας τέτοιας μεγάλης τιμής και ευχαριστίες στον Σεπτό μας Ποιμενάρχη,κ.Ιγνάτιο,με τις ευχές του οποίου ήλθε στο Ναό μας το Τίμιο Ξύλο,στον Καθηγούμενο της αγιορείτικης ιεράς μονής του Ξενοφώντος,κ.Αλέξιο,που συγκατατέθηκε στην παράκλησή μας και στους Λαρισαίους Πατέρες Λουκά και Παχώμιο,οι οποίοι προσεκόμισαν σε μας το τμήμα του Ζωοποιού Σταυρού,καθώς και όλους τους συνεργάτες μας,ιερείς,ιεροψάλτες,επιτρόπους,νεωκόρους,κατηχητές και κατηχήτριες,κυρίες και κυρίους,μικρούς και μεγάλους για τη βοήθεια και τη συμμετοχή τους τόσο στην προετοιμασία όσο και κατά την παραμονή του στο Ναό μας όλες αυτές τις ημέρες.

Μεγαλοπρεπώς στην Λάρισα κλήρος και λαός υποδέχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2017 το πανσεβάσμιο τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του αγίου Όρους. Της λαμπράς υποδοχής και της Δοξολογίας για την άφιξη του Τιμίου Ξύλου, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, παρουσία του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού. Κατά την διάρκεια της υποδοχής παιάνιζε πανηγυρικούς ύμνους η νεοσύστατη πολυμελής φιλαρμονική που αποτελείται από νέους και νέες της ενορίας του αγίου Γεωργίου, της παλαιάς εθνικής οδού, συνοδευόμενοι υπό του πνευματικού τους πατρός Αρχιμανδρίτου π.Νικηφόρου. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, χοροστάτησε στην ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγιας Θεοτόκου και ομίλησε καταλλήλως για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την στάση της ενώπιον του Σταυρού του Υιού της. «Ο Κύριος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, έδωκε την μητέρα του στον ηγαπημένο μαθητή, την Παρθένο στον Παρθένο, την Θεολογία στον Θεολόγο. Ελογχίσθη την πλευράν και τότε της Παναγίας μητρός του την ψυχή διεπέρασε ρομφαία». Στο τέλος του κηρύγματος ο Ιεράρχης της Λαρισαϊκής Εκκλησίας 
ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγούμενο της εν αγίω Όρει Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη π.Αλέξιο για την μεγάλη αυτή ευλογία που παρεχώρησε στην πόλη του αγίου Αχιλλίου.
Ακολούθησε ιερά αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Αχιλλίου, όπου πλήθη πιστών χριστιανών συμμετείχαν και κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων. Το τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Πέμπτη 16 Μαρτίου.(Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα)

Ολες τις ημέρες παραμονής του Τιμίου Ξύλου στο ναό μας λειτουργεί ΔΩΡΟΕΚΘΕΣΗ με πασχαλινές λαμπάδες και άλλες χειροτεχνίες,που φιλότιμα ετοίμασαν οι Κατηχήτριες και οι Κατηχητές του ναού μας,για την ενίσχυση εμπερίστατων και φτωχών συνανθρώπων μας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ Π.ΛΟΥΚΑ – ΥΜΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ

 

΄΄Η Βασιλεία του Θεού΄΄ ήταν το θέμα του ομιλητού, π.Λουκά Ξενοφωντινού, ο οποίος μίλησε για την Ουράνια Βασιλεία, την αιώνια και ατελεύτητη και για το πως θα εισέλθουμε σε αυτήν που είναι και ο πόθος της ψυχής μας. Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό του αγίου Γρηγορίου, του Παλαμά,το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2017 στο Ναό μας,όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Ιγνάτιος και την ομιλία του αγιορείτου π.Λουκά, έλαβε χώρα μουσική εκδήλωση από ομάδα νέων Ιεροψαλτών της τοπικής Εκκλησίας,στο πλαίσιο της  φιλοξενίας του Τιμίου Ξύλου, προερχόμενο από την εν αγίω Όρει Ιερά Μονή του Ξενοφώντος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε θερμότατα τον Χοράρχη κ.Αλέξανδρο Κωνσταντίνου, τον και Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού μας για την άριστη παρουσία τους, εκείνου και των χορωδών, οι οποίοι πρωτότυπα και με αυστηρά βυζαντινό ύφος παρουσίασαν ξεχωριστούς ύμνους της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενθουσιάζοντας όλους τους παρευρισκομένους.

ΚΥΡΙΑΚΗ Β’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ.

 

 

 

«Η ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ ΤΩΝ ΡΑΘΥΜΩΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ…ΓΡΗΓΟΡΙΕ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕ…»

Πολλοί πιστοί χριστιανοί συμμετείχαν στην πανηγυρική θεία λειτουργία, που τελέσθηκε την Κυριακή Β’ των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του αγίου Αχιλλίου, στην Λάρισα, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, μαζί με πολλούς πατέρες. Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας οι πιστοί είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν τον σταυρό με το τίμιο ξύλο, προερχόμενο από την εν αγίω όρει Ιερά Μονή του Ξενοφώντος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος θερμότατα ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη π.Αλέξιο για την μεγάλη αυτή ευλογία του τιμίου Ξύλου στην πόλη μας καθώς και τους εκ Λαρίσης Ξενοφωντινούς πατέρες, όπως και τους δύο πρωτοπρεσβυτέρους, κατά σάρκα υιούς του π.Παναγιώτη Αποστολοπούλου, π.Βασίλειον και π.Σωτήριον που συλλειτούργησαν μαζί του και παρεκάλεσε τον π.Λουκά Ξενοφωντινό να μιλήσει στο πυκνό εκκλησίασμα για την τόσο σημαντική αυτή ημέρα και εορτή, της μνήμης του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ο π.Λουκάς εμπνευσμένα και αγιοπατερικά σκεπτόμενος και εκφραζόμενος είπε πως η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει αφιερώσει την Β’ Κυριακή των Νηστειών στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον οποίο είδε ως συνεχιστή της πατερικής παραδόσεως και του θριάμβου της Ορθοδοξίας. Είναι πάρα πολύ βασικό για τον σύγχρονο άνθρωπο, που ταλανίζεται από την ποικιλώνυμη κρίση, ότι μπορεί να γνωρίσει τον Θεό όχι διανοητικά η συναισθηματικά μέσα από προτεσταντικά η δυτικά σχήματα, αλλά, μέσα από την αγιοπνευματική εμπειρία, καθώς την έζησαν και τη δίδαξαν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και μάλιστα ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
Το αδαμάντινο αυτό στήριγμα της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος βυζαντινός Θεολόγος του ΙΔ’ αιώνα και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των αιώνων. Συνδύαζε δε, κατά τον καλύτερο τρόπο το θεόπνευστο διδάσκαλο των δογμάτων με τον έμπειρο απολογητή της μυστικής και νηπτικής Θεολογίας της εποχής του.
Σύμφωνα με όσα αυθεντικά μας διέσωσε ο βιογράφος του, Άγιος Φιλόθεος Κόκκινος, τον ΙΔ’ αιώνα λάμπρυνε την Κωνσταντινούπολη η ονομαστή και πολύτεκνη οικογένεια του Κωνσταντίνου Παλαμά και της συζύγου του Καλής, πρώτο παιδί των οποίων υπήρξε ο Γρηγόριος.
Απ’ αυτούς τους θαυμαστούς γονείς ο Γρηγόριος πήρε την καλύτερη ανατροφή και την κατά Θεόν
παιδεία για ν’ αναδειχθεί «ταμείον ακένωτο της κατά Θεόν και θύραθεν σοφίας». Παρακάμπτοντας ο ίδιος επιφανείς κοσμικές θέσεις φρόντισε να στραφεί στους ασκητές και διδασκάλους της αρετής του Άθω, τους οποίους θέλησε να μιμηθεί στην κατά Θεόν άσκηση και χριστιανική τελειότητα.
Στη μεγάλη αυτή προσωπικότητα συνδυάστηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο σπάνια φυσική καταβολή, άριστο οικογενειακό περιβάλλον, υψηλή παιδεία, θεολογική κατάρτιση, ασκητική αγωγή και ολοκληρωτική θέληση.
Γι’ αυτό αναδείχθηκε ισοστάσιος των μεγάλων Πατέρων, στύλος της Εκκλησίας και αδαμάντινο στήριγμα της Ορθοδοξίας.
Η Θεία Πρόνοια έστειλε τον Άγιο Γρηγόριο σ’ εκείνη την κρίσιμη για την Εκκλησία περίοδο της ησυχαστικής αναγέννησης, για ν’ αναλάβει την υπεράσπιση των κατασυκοφαντημένων ησυχαστών μοναχών του Αγίου Όρους.
Γνώστης ων της πατερικής εμπειρικής παραδόσεως συνέβαλε τα μέγιστα στη δικαίωση των Ησυχαστών από τις τρεις μεγάλες τοπικές Συνόδους, που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον ΙΔ΄ αιώνα και την καταδίκη του αιρετικού Βαρλαάμ Καλαβρού. Τέλος ανεδείχθη ο άγιος του φωτός που κατηύθυνε τις ψυχές των ανθρώπων στο ουράνιο θείο Φως, ενώ για τον εαυτό του πάντοτε έλεγε και εδέετο: «Κύριε φώτισόν μου το σκότος…»

Με μεγάλη την προσέλευση και την συμμετοχή των πιστών τελέσθηκε το μυστήριον του ιερού Ευχελαίου, την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017  ενώπιον του τιμίου Ξύλου. Το ιερό μυστήριον τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, μαζί με πολλούς πατέρες, οι οποίοι έχρισαν τους ευλαβείς χριστιανούς με το ηγιασμένο έλαιο εκ της κανδήλας του ιερού Ευχελαίου. Στο τέλος ο Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος ευχήθηκε καλή δύναμη και καλό αγιασμό και με την χάρη του δι’ ημάς σταυρωθέντος Κυρίου μας να φτάσουμε αισίως και στην αγία Ανάσταση!

Με πολλή ευλάβεια,επίσης,συμμετείχαν οι πιστοί χριστιανοί σε όλες τις ιερές ακολουθίες,καθώς και στην προσκύνηση του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ όλες τις ώρες της ημέρας.

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 7-9.30 το πρωί,θα τελεστεί Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία,στις 11π.μ. η Παράκληση του Τιμίου Σταυρού και κατόπιν η αναχώρηση του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ.

 

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΗΛ 2410-537159  ΚΑΙ  email: inaagr@gmail.com   

   

Scroll Up