Συνεχίζονται και φέτος 2024-2025 (ως τέλη Μαϊου), για δωδέκατη χρονιά, τα μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, για νέους, από έμπειρο χοροδιδάσκαλο. Τα μαθήματα γίνονται ΔΩΡΕΑΝ κάθε Δευτέρα στις 9.00 μ.μ. στην υπόγεια αίθουσα του Ναού μας.
Στο Μαυροβούνιο, στις Δαλματικές ακτές, βρέθηκε το χορευτικό του Ναού μας προσκεκλημένο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Budva. Συμμετείχε σε Διεθνές Folklore Festival στην παλιά πόλη, μαζί με αποστολές από Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουκρανία, Σλοβακία, Καζακστάν κ.ά. Το χορευτικό του Ναού μας απέσπασε δυνατό χειροκρότημα από το κοινό και δημόσιο έπαινο από τους διοργανωτές για τους παραδοσιακούς ήχους, τις όμορφες φορεσιές και τις εντυπωσιακές φιγούρες. Ήταν πράγματι μια δυνατή παρουσία που προκάλεσε ενθουσιασμό και θετικά σχόλια από όλους.
Πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους Λαρισαίους εκδρομείς. Τόσο η διαδρομή μέσα στην Αλβανία(Κορυτσά, Πόγραδετς, Τίρανα), όσο και η διαμονή στο Μαυροβούνιο αποτέλεσαν μοναδική ευκαιρία χαλάρωσης και γνωριμίας με καινούργια μέρη. Η Μπούντβα(Βουθόη στα ελληνικά) ήταν ο τόπος διαμονής. (Στις Βάκχες του Ευριπίδη αναφέρεται ότι ο Διόνυσος αποφάσισε να εξορίσει τον ιδρυτή και Βασιλιά της Θήβας, τον Κάδμο, και αυτός, αναζητώντας μία τοποθεσία για εκείνον και τη γυναίκα του Αρμονία, πήγε και ίδρυσε τη Βουθόη στην Ιλλυρία.) Η παλιά πόλη έκλεψε τις καρδιές όλων:με την ακρόπολη, τις εκκλησιές, τα σοκάκια, το Μοναστήρι της Παναγιάς, τα γραφικά σπίτια, τη θέα στην Αδριατική θάλασσα…τόσο, που δεν έχασαν την ευκαιρία να στήσουν ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι επιδεικνύοντας τη χορευτική τους δυνότητα! Ακόμη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κότορ, μια μεσσαιωνική καστρούπολη και σπουδαίο τουριστικό κέντρο του Μαυροβουνίου, ενώ συμμετείχαν και σε μία μίνι κρουαζιέρα γύρω από τη Μπούντβα, στα νησιά του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Νικολάου. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα. Εκεί συνάντησαν τον Λαρισαίο φημισμένο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου, στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου κ.Αναστασίου, ο οποίος τους ξενάγησε στον Ναό και τους ανέπτυξε το έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Αλβανίας. Επίσης τους καλωσόρισε ο Τρικαλινός στην καταγωγή επίσκοπος Αμαντείας Ναθαναήλ με τον π.Νικόλαο, οι οποίοι έθεσαν προς προσκύνηση τα λείψανα του αγ.Κοσμά του Αιτωλού και του αγ. Ιωάννη του Βλαδιμήρου, που ευωδίαζαν. Γεμάτοι ευλογίες και όμορφες αναμνήσεις τα μέλη της Λαρισαϊκής αποστολής επέστρεψαν αργά το βράδυ στη Λάρισα.
Το χορευτικό του Αγίου Αχιλλίου έλαβε μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο Ελατοχώρι Πιερίας, το Σάββατο 4 Μαϊου, ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς για το διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Μαυροβούνιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από 19 ως 22 Αυγούστου 2019!
Με λαμπρές εκδηλώσεις τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της αγίας Σοφίας και των τριών τέκνων της, αγίων μαρτύρων Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον ομώνυμο Ναό που βρίσκεται στη συνοικία Χαραυγή της πόλης μας.
Το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκαν, στην πλατεία Ζιαζιά, χορευτικά σύνολα από τις λέσχες πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και διάφορους Συλλόγους, παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Καλογιάννη, τοπικών αρχόντων και πλήθους κόσμου.
Ιδιαίτερα, όμως, καμαρώσαμε το Χορευτικό του Μητροπολιτικού μας Ναού που έκανε σπουδαία εμφάνιση με 5 χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους. Τα μαθήματα των παραδοσιακών χορών γίνονται κάθε Τετάρτη 9.30 μ.μ. στο υπόγειο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας από έμπειρο χοροδιδάσκαλο. Θα λειτουργήσει και τμήμα αρχαρίων κάθε Τετάρτη 8.30 μ.μ.
Εξάλλου, ενθουσιασμένα επέστρεψαν τα μέλη του χορευτικού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αχιλλίου από την Κρήτη, όπου είχαν πάει για να συνοδεύσουν την Κάρα του αγίου Γεδεών στις εκδηλώσεις που έγιναν για την επέτειο των 200 ετών από το μαρτύριο του αγίου(1818-2018).
Το Σάββατο 4 Αυγούστου, οι Νέοι του Ναού μας μαζί με τους πατέρες Νικηφόρο και Ραφαήλ έφτασαν στη λεβεντογέννα Κρήτη, στο χωριό Μαργαρίτες, όπου ο άγιος Γεδεών, ερχόμενος από το Βελεστίνο, έζησε περίπου 10 χρόνια, πριν αναχωρήσει για το Περιβόλι της Παναγίας και την Ι.Μ.Καρακάλλου. Ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές συνόδευσαν την Κάρα του Αγίου Γεδεών στην υποδοχή που έλαβε χώρα στο μετόχι της μονής Καρακάλλου, στις Μαργαρίτες, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιο και τον Καθηγούμενο π.Φιλόθεο. Αμέσως εψάλη Δέηση στην πλατεία του χωριού και λιτανευτικά η πομπή κατευθύνθηκε στο μετόχι, όπου και ο παλαιός ναϊσκος της Μεταμορφώσεως, στον οποίο εκκλησιαζόταν ο άγιος Γεδεών. Εκεί τελέστηκαν τα θυρανοίξια του υπόγειου νέου Ναού και αμέσως ο Μέγας Αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κατάρων (ΚΑΤΑΡ), κ.Μακαρίου. Στο τέλος έγιναν οι προσφωνήσεις από τον Ποιμενάρχη, κ.Ευγένιο και τον Γέροντα Φιλόθεο για τη σύνδεση της Κρήτης, του Τυρνάβου και της μονής Καρακάλλου λόγω του προσώπου του αγίου Γεδεών που πέρασε από αυτά τα μέρη. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, καθώς και σε όλες τις ιερές ακολουθίες τα παιδιά του χορευτικού μας στέκονταν τιμητικά δίπλα στην αγία κάρα. Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα, όπου Κρήτες τραγούδησαν ριζίτικα άσματα.
Την Κυριακή 5 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικό δισαρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κυρού Ιγνατίου. Μετά την τράπεζα και την ανταλλαγή συμβολικών δώρων, η λαρισαϊκή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε προσκύνημα στην ιστορική Ι.Μ.Αρκαδίου. Εκεί γνώρισαν την ιστορία του τόπου και των κειμηλίων από τον π.Ευμένιο, ο οποίος με πολλή θέρμη και εγκαρδιότητα έκανε την ξενάγηση και παρείχε αβραμιαία φιλοξενία. Προς τιμή του τα παιδιά χόρεψαν θεσσαλικούς χορούς στο προαύλειο της μονής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας και θαύμασαν τα ευρήματα και τον πολιτισμό της περιοχής. Το απόγευμα συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό της Θείας Μεταμορφώσεως και στο μυστήριο του Ευχελαίου, ενώ το βράδυ τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με τους ντόπιους κατοίκους τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα.
Την Δευτέρα 6 Αυγούστου έλαβε χώρα ιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Καρακάλλου, π.Φιλοθέου, ο οποίος στο τέλος ευλόγησε και τους καρπούς της αμπέλου. Μετά την αγιορείτικη εορταστική τράπεζα, οι Νέοι του χορευτικού μας ταξίδεψαν στα Χανιά και στο Ρέθυμνο απολαμβάνοντας τις ομορφιές της μεγαλονήσου και την κρητική φιλοξενία. Άφησαν την σφραγίδα τους στην πόλη του Ρεθύμνου, όταν στον παραλιακό δρόμο, όπου κάθισαν για το δείπνο, παρουσίασαν τη χορευτική τους δεινότητα και έγιναν μία χορευτική παρέα τόσο με τους ντόπιους όσο και με τους ξένους τουρίστες.
Την Τρίτη 7 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο άγιος Καθηγούμενος μετέφερε την κάρα του αγίου Γεδεών στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως, όπου εψάλη η παράκληση του αγίου. Στη συνέχεια λιτανευτικά έγινε η αναχώρησή της από το μετόχι και το χωριό Μαργαρίτες σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα, αφού είχαν αναπτυχθεί φιλικοί δεσμοί μεταξύ Λαρισαίων και Κρητών. Τελευταίος σταθμός στην Κρήτη η Ι.Μ.Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: στο επισκοπείο ανέμενε ο Σεπτός Ποιμενάρχης, κ.Ευγένιος, ο οποίος υποδέχτηκε την αγία κάρα και τη συνοδία της. Εψάλη δοξολογία και δέηση στο παρεκκλήσιο του επισκοπικού μεγάρου και παρατέθηκε κέρασμα στην αίθουσα θρόνου, όπου ο Σεβασμιώτατος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαργαριτών μοίρασαν δώρα και αναμνηστικά σε όλους. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα σε παραθαλάσσιο εστιατόριο από τον Μητροπολίτη κ.Ευγένιο, κατά το οποίο το χορευτικό μας παρουσίασε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Η ώρα του αποχωρισμού ήταν δύσκολη για όλους, καθώς όλες αυτές τις μέρες γίναμε όλοι μία όμορφη παρέα, ένα αρμονικό σύνολο, μια φιλική συντροφιά. Αξίζει να υπογραμμίσουμε την ζεστή και εγκάρδια συμπεριφορά όλων των ντόπιων κατοίκων, με πρώτο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.Ευγένιο. Τις καλές κυρίες που μας διακόνησαν, τους πατέρες τόσο της μονής Καρακάλλου όσο και της μητροπόλεως Ρεθύμνης και κάθε έναν ξεχωριστά απλό άνθρωπο που μας ζέστανε με το χαμόγελό του και μας έκανε να μη νιώθουμε ξένοι, αλλά οικείοι.
Η αποστολή μας επέστρεψε με τις καλύτερες εντυπώσεις και τις ομορφότερες αναμνήσεις… Ας είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο! Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν!
Τα μαθήματα συνεχίζονται προκειμένου το χορευτικό μας να εμφανιστεί στη Λάρισα, στις εκδηλώσεις στη Χαραυγή, με την ευκαιρία της μνήμης της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, αγίων Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, κατά την οποία πανηγυρίζει ο νεοανεγειρόμενος Ναός τους στην εν λόγω ενορία.