Τελέστηκε στο Ναό μας ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ  (όρθρος και Θ.Λειτουργία και Τρισάγιο)  μέχρι το 40θήμερο Μνημόσυνό του (4 Αυγούστου), υπέρ αναπαύσεως  της αρχιερατικής  ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχη μας, κυρού Ιγνατίου.

ΜΕ ΙΕΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ.

Πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ιεράς συγκινήσεως, το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από την προς Κύριον εκδημία του. Προηγήθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πλήθους μοναχών, μοναζουσών και του ευσεβούς λαού της Λάρισας. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Σισανίου κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Θηβών κ. Γεώργιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Σταγών κ. Θεόκλητος και ο τοποτηρητής Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος ενώ στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος με αγαθούς λόγους αναφέρθηκε σε όλη την ζωή του αλησμόνητου Ιεράρχου Ιγνατίου. Μετά το μνημόσυνο του μακαριστού Ποιμενάρχου της των Λαρισαΐων Εκκλησίας, τελέσθηκε τρισάγιο κατόπιν προτροπής του Τοποτηρητού για όλους τους εν πυρί τελειωθέντας και ακολούθως μετέβησαν όλοι οι Αρχιερείς, οι Άρχοντες, ο κλήρος και ο λαός στον τάφο του αοιδίμου Ιεράρχου, όπου και τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.

 

Πλήθος πιστών συνέρρευσε στο Ναό μας για το «ύστατο χαίρε» στον Ποιμενάρχη μας.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κυρού Ιγνάτιου έγινε στον Άγιο Αχίλλιο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.Ιερωνύμου. Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την προσέλευσή του στο Ναό εξήρε το έργο του μακαριστού Ιγνατίου αναφέροντας ότι «υπήρξε ένα εκλεκτό μέλος της Εκκλησίας, πράος, συνετός, ουσιαστικός, βοήθησε το έργο της Εκκλησίας γενικότερα αλλά κι εδώ αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Ήταν από τους ιεράρχες που προσέφερε πολλά στο πέρασμα της ζωής του στην εκκλησία μας, ο Θεός να τον αναπαύσει».

Σε κλίμα πένθους και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, 35 αρχιερέων, δεκάδων ιερέων, των τοπικών αρχών και πολλών πιστών η Λάρισα αποχαιρέτησε το πρωί του Σαββάτου το Μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο.

Με θερμά λόγια για το έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Ιγνατίου αναφέρθηκαν στους επικηδείους τους ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας, , Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Πρωτοσύγκελλός μας, π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και η δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου (η Σαλαμίνα είναι γενέτειρα πόλη του μακαριστού Ιγνατίο).

Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ασθένειά του στάθηκε ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος αναφέρθηκε στην πορεία ζωής του μεταστάντος, αλλά και στην εκδημία του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Δυνατές στιγμές καταγράφηκαν όταν ο π. Αχίλλιος, με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκε στην ένδυση του μακαριστού Ιγνατίου με το ράσο – από τους στενούς του συνεργάτες – στο νεκροτομείο του Μαϊάμι, ενώ συγκίνησε η δήμαρχος Σαλαμίνας επισημαίνοντας ότι χώμα από τη γενέτειρα Σαλαμίνα θα σκεπάσει τον μακαριστό Ιγνάτιο στην τελευταία του κατοικία.Στο τέλος των δύο, αυτών, επικηδείων, οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά.

«Μας αφήνετε πολυσήμαντες παρακαταθήκες με το έργο σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

«Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και η Θεσσαλία ευλογήθηκαν από τον Θεό να έχουν Μητροπολίτη τον Μακαριστό Ιγνάτιο» επεσήμανε κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κύρου Ιγνάτιου.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τόνισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει ώστε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη να έχει την δέουσα συνέχεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε η Λάρισα, η οποία πενθεί για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της, να προχωρήσει και πάλι μπροστά».

Μετά την ολοκλήρωση της Εξοδίου Ακολουθίας ακολούθησε περιφορά του σκηνώματος στους κεντρικούς δρόμους πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού, με τις καμπάνες να χτυπούν συνεχώς πένθιμα και  τους Λαρισαίους να βρίσκονται παντού στη διαδρομή, να ραίνουν με άνθη και να χειροκροτούν.Οι μπάντες της 1ης Στρατιάς και του Δ.Ω.Λ. παιάνιζαν πένθιμα, ενώ τη νεκροφόρα συνόδευαν γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές από το Λύκειο Ελληνίδων.

Με χειροκροτήματα από τους χιλιάδες του πλήθους που κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο πίσω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κυρός Ιγνάτιος, οδηγήθηκε λίγο μετά τη 1.15 το μεσημέρι του Σαββάτου στην τελευταία του κατοικία. Ο τόπος της ταφής, υπήρξε προσωπική επιθυμία του Ποιμενάρχη μας, θέλοντας να μείνει για πάντα στον τόπο που υπηρέτησε για 24 χρόνια ως Μητροπολίτης, δίπλα στην εκκλησία του Πολιούχου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλίου του μυροβλύτου και θαυματουργού.