Μέσα στην περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου η ενορία του Αγίου Αχιλλίου πραγματοποίησε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία. Η εκδρομή ξεκίνησε με εκκλησιασμό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου, όπου τους Λαρισαίους προσκυνητές υποδέχτηκε η Γερόντισσα Θεολογία, η οποία κατά τη διάρκεια του κεράσματος τούς μίλησε για το πνευματικό περιεχόμενο της εορτής των Χριστουγέννων. Στο αρχονταρίκι της Μονής επίσης είχαν τη μεγάλη ευλογία να συναντήσουν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ.Αθανάσιο, ο οποίος τούς απυύθυνε λόγους πνευματικής οικοδομής. Εκεί στο μοναστήρι συνάντησαν και τον π.Δημήτριο-αδερφό και φίλο από εικοσαετίας-ο οποίος έγινε ο ξεναγός τους στην Εράτυρα και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, καθώς και στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, όπου εγκαταβιώνει ο π.Νικηφόρος. Μετά, λοιπόν, από μια γεμάτη μέρα ο όμιλος των προσκυνητών έφτασε στη γραφική πόλη της Καστοριάς με τα πολλά πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τη λίμνη Ορεστιάδα… Το πρωί της Παρασκευής συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου ευχήθηκαν και στον εορτάζοντα προΪστάμενο, Αρχιμ. Στέφανο. Μια ηλιόλουστη μέρα ανοιγόταν, ιδανική για μια περιήγηση στην όμορφη βυζαντινή πόλη. Επισκέφθηκαν το βυζαντινό και το λαογραφικό μουσείο, το μουσείο μακεδονικού αγώνα, ενώ ξεναγήθηκαν στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης και σε άλλα εκκλησάκια. Περπάτησαν στην παλιά συνοικία “Ντολτσό”, όπου θαύμασαν τα πολλά αρχοντικά και βέβαια κοντά στη λίμνη Ορεστιάδα, όπου κάνοντας τον γύρο έφτασαν και στη μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού η Κοζάνη και ο παλαιός ιστορικός Ναός του Αγίου Ναικολάου.
Μια φθινοπωρινή ιεραποδημία στο Ιόνιο Πέλαγος, στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη, πραγματοποίησε η ενορία του Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, κ.Ιερωνύμου. Οι Λαρισαίοι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στις Ιερές Μονές Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας και Οσίου Γερασίμου Κεφαλονιάς, ενώ τέλεσαν παράκληση στον ναό του Αγίου Ραφαήλ, στην Ιθάκη. Επίσης, προσκύνησαν στις Ιερές Μονές Αποστόλου Ανδρέου, Τιμίου Σταυρού, Παναγίας Κορωνιωτίσσης, καθώς και στους Ναούς Παναγίας Φιδούσας, Αγίου Σπυρίδωνος Ληξουρίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιθάκης. Προσκύνησαν τμήμα Τιμίου Ξύλου, καθώς και τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέου, του Οσίου Γερασίμου, του Αγίου Παναγή Μπασιά, του Αγίου Ραφαήλ, του Οσίου Ιωακείμ του Ιθακησίου, του Αγίου Λουκά του ιατρού… Γνώρισαν στην Κεφαλονιά το Αργοστόλι, το Ληξούρι, την Άσσο, τη Σάμη, το Φισκάρδο κι έκαναν βαρκάδα στη λίμνη Μελισσάνης.
Με ιερό ενθουσιασμό και περισσή χαρά επέστρεψαν οι Λαρισαίοι προσκυνητές από την ιεραποδημία τους στην αγιοτόκο νήσο Χίο, που διοργάνωσε η ενορία του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Είχαν την ευκαιρία, για μια εβδομάδα, να προσκυνήσουν τα περισσότερα Σεβάσματα του 5ου σε μέγεθος νησιού της Ελλάδος που έχει την ευλογία να αριθμεί περί τους 80 τοπικούς Αγίους που είτε κατάγονται από τη Χίο, είτε έδρασαν ή μαρτύρησαν εκεί.
Μονή Αγίου Μηνά, όπου το Πάσχα του 1822 σφαγιάστηκαν 3000 Χιώτες από τους Οθωμανούς. Νέα Μονή Χίου, όπου έγινε μοναχός ο Άγιος Νεκτάριος. Σπήλαιο των Αγίων Πατέρων-ιδρυτών της Νέας Μονής Χίου. Προσκύνημα Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης και τόπος μαρτυρίου της, όπου ψάλαμε την Παράκληση της Αγίας. Μονή Παναγίας Βοήθειας, όπου και τα λείψανα και ο τάφος του Οσίου Ανθίμου. Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου χειροτονήθηκε διάκονος ο Άγιος Νεκτάριος. Μονή Μυρσινιδίου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Παλαιοχριστιανική Βασιλική των Αγίων Ισιδώρου του Χίου και Αγίας Μυρόπης.
Πέρα από αυτά, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη πόλη της Χίου, τη Χώρα με το Φρούριό της, τα εκκλησάκια της και τα σοκάκια της, να θαυμάσουμε τον Κάμπο της Χίου με τα αρχοντικά των καπεταναίων, τα Καρδάμυλα, πατρίδα ναυτικών και εφοπλιστών, καθώς και τις άλλες ομορφιές της Χίου, να μάθουμε την ιστορία του νησιού, να γευτούμε τα τοπικά προϊόντα με κύριο συστατικό τη μαστίχα και να περιδιαβούμε τα γραφικά μοναδικά Μαστιχοχώρια (το Πυργί με τα ξυστά και τα Μεστά που θυμίζει κάστρο), ενώ στο Μουσείο Μαστίχας ενημερωθήκαμε για την καλλιέργεια της μαστίχας και όλη τη διαδικάσια κατεργασίας της και παραγωγής των μαστιχοπροϊόντων (σαπουνιών, λικέρ, καλλυντικών, γλυκών, καφέ κλπ).
Η ιεραποδημία περιελάμβανε και μονοήμερη εκδρομή στη Μικρά Ασία. Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ (Κρήνη), πέρασμα από τα Αλάτσατα και τα Βουρλά και κατάληξη στη Σμύρνη τη χιλιοτραγουδισμένη. Προσκυνήσαμε στο μικρό ναό της Αγίας Φωτεινής (που παραχώρησε η Ολλανδία στο ελληνικό προξενείο ως το 2050), όπου μας υποδέχτηκε ο Βολιώτης π.Ιωήλ και μας μίλησε για την εκκλησιαστική κατάσταση στη Σμύρνη. Έπειτα επισκεφθήκαμε τον ναό του Αγίου Βουκόλου, του μοναδικού ορθόδοξου ναού που σώθηκε απο την καταστροφή του 1922 λόγω της γειτνίασής του με τον τούρκικο μαχαλά. Σήμερα λειτουργεί ως αίθουσα πολιτισμού και εκδηλώσεων του Δήμου της Σμύρνης. Γνωρίσαμε τις σημαντικότερες συνοικίες της Σμύρνης, Κοκάργιαλι, Καρατάσι, πλατεία Κονάκ με το Ρολόι, όπου στο Διοικητήριο μαρτύρησε ο Άγιος ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης. καθώς και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά, το κτίριο του ελληνικού Παρθεναγωγείου, την περιοχή της Πούντας με τα λιγοστά λιβαντίνικα σπίτια που σώζονται ακόμη και το ελληνικό Προξενείο στην παραλία του νέου “Και”, όπου μας καλωσόρισε ο Έλληνας Πρόξενος, κ. Κώνστας. Κατόπιν περπατήσαμε στην άλλοτε συνοικία του Φραγκομαχαλά, στα στενά σοκάκια της όπου ακόμη στέκονται σμυρναίικες διώροφες κατοικίες, είδαμε το παλιό Τελωνείο, έργο του Άιφελ, το κλασσικού ρυθμού κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και καταλήξαμε στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, στην παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης.
Να σημειώσουμε ότι τόσο στην κάθοδό μας προς τον Πειραιά, όσο και ανεβαίνοντας στην επιστροφή προς Λάρισα, επισκεφθήκαμε διάφορα Προσκυνήματα, την Ι.Μ.Αγ. Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τον αγαπητό ηγούμενο, π.Σιλουανό και τους καλούς πατέρες, την Ι.Μ.Αναλήψεως στα Σκούρτα Βοιωτίας, την Ι.Μ.Δαδίου, καθώς και τον ενοριακό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, όπου λειτουργηθήκαμε το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουλίου και γευτήκαμε την αβραμιαία φιλοξενία του αγαπητού αδερφού μας, π.Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΧΙΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΧΙΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΧΙΟΥ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΧΙΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΧΙΟΥ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ-ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ-ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ-ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗ=ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΟΥΚΟΛΟΥ ΣΜΥΡΝΗ=ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΟΥΚΟΛΟΥ ΣΜΥΡΝΗ ΧΙΟΣ ΧΙΟΣ ΧΙΟΣ ΧΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΑ, ΒΙΚΤΩΡΟς ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΧΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΣΙΛΚΗ ΑΓΙΩΝ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΣΚΟΥΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΣΚΟΥΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΧΙΟΣ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΧΙΟΥ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ-ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ-ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΑ, ΒΙΚΤΩΡΟς ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΧΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ ΧΙΟΣ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΣΚΟΥΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΣΚΟΥΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗ-ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΜΥΡΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΜΥΡΝΗ-ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΜΥΡΝΗ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΝΑΚ ΣΜΥΡΝΗ-ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΑ, ΒΙΚΤΩΡΟς ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΧΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ
ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΧΙΟΥ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΧΙΟΥ ΤΑΦΟΣ ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΧΙΩ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ οδ.ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΥΛΗ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΧΙΟΥ
Πρόγραμμα εκδρομής στη Χίο.
1η ημέρα, Δευτέρα 22 Ιουλίου: Συγκέντρωση στον Άγιο Βησσαρίωνα στις 11.30 το πρωί με τις αποσκευές μας. Αναχώρηση στις 11.45 π.μ. Καθ’ οδόν μία στάση στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου. Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πλοίο NISSOS SAMOS και αναχώρηση στις 8.00 μ.μ.
2η ημέρα, Τρίτη 23 Ιουλίου: Άφιξη νωρίς τα ξημερώματα στη Χίο. Τακτοποίηση στο 4* ξενοδοχείο «Chios Chandris». Μετά από σύντομη ξεκούραση και το πρωινό, ξεκινάμε τη γνωριμία μας με το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Κατευθυνόμενοι προς τα νότια σταματάμε πρώτα στην ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά. Κατόπιν φτάνουμε στα περίφημα μαστιχοχώρια, στο Πυργί – όπου θα εξερευνήσουμε το χωριό με τα ξυστά (γραμμικά σχέδια στις προσόψεις των σπιτιών) και τις δοξαράδες (αψίδες) – και στα Μεστά, το ωραιότερο νησί της Χίου. Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό γεύμα στην πλατεία και επίσκεψη στην ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Απογευματινή βόλτα στα Καρδάμυλα, πατρίδα ναυτικών και εφοπλιστών. Άφιξη στη Χώρα Χίου. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα, Τετάρτη 24 Ιουλίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε δυτικά και θα φτάσουμε στην περιώνυμη Νέα Μονή (11ος αιώνας), όπου εκάρη μοναχός ο Άγιος Νεκτάριος. Επόμενος σταθμός μας η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, που χτίστηκε στη σπηλιά όπου ασκήθηκαν οι τρεις μοναχοί, Νικήτας, Ιωσήφ και Ιωάννης, στους οποίους οφείλουμε την ίδρυση της Νέας Μονής. Φτάνουμε στο χωριό Βολισσός, στην Αγία Μαρκέλλα, όπου θα γευματίσουμε παραθαλασσίως. Προσκύνημα στον ναό της Αγίας και θα περπατήσουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. (Θα τελέσουμε Παράκληση.) Επιστρέφοντας στη Χίο κάνουμε ένα προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοήθειας, που ιδρύθηκε το 1930, από τον Όσιο Άνθιμο. (Εκεί και ο τάφος του). Άφιξη στη Χώρα Χίου. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα, Πέμπτη 25 Ιουλίου: Μετά το πρωινό θα πραγματοποιήσουμε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Σμύρνης, στην Τουρκία. (Αν μπορέσουμε, στην επιστροφή, μια περιήγηση στον Κάμπο Χίου).
5η ημέρα, Παρασκευή 26 Ιουλίου: Αναχωρούμε με τις αποσκευές μας από το ξενοδοχείο. Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Μηνά Χώρας Χίου (ναός των Αγίων Βικτώρων). Δυνατότητα επίσκεψης στο Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη (Βιβλιοθήκη Κοραή). Ελεύθερος χρόνος στην πόλη της Χίου. (Μπορούμε να περπατήσουμε στο αγέρωχο κάστρο του νησιού, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και θα δούμε το παλατάκι των Ιουστινιάνι. Το διώροφο ιστορικό κτίριο του 15ου αιώνα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη «Σκοτεινή Φυλακή» και η κατασκευή του οφείλεται στους Γενουάτες. Ανάμεσα στα περιποιημένα μαγαζάκια και στα λιθόστρωτα στενά, θα φτάσουμε στα Οθωμανικά λουτρά, πρόκειται για χαμάμ που λειτούργησαν μέχρι το 1912. Αμέσως μετά, θα κάνουμε στάση στους Μύλους που βρίσκονται στη περιοχή Ταμπάκικα. Οι πέτρινοι Μεσογειακοί Πυργόμυλοι αποτελούν τοπόσημο της πόλης και εξυπηρετούσαν στις ανάγκες κατεργασίας δερμάτων). Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Μουσείο Μαστίχας στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων. Μετά το μεσημεριανό φαγητό (στους Ολυμπιους ή στον Καταρράκτη…) θα κάνουμε εσπερινό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, η θαυματουργή εικόνα της οποίας βρέθηκε από τον μοναχό Χριστοφόρο στη θάλασσα, κάτω από το μοναστήρι. Εδώ βρίσκονται τα άμφια του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε΄. Ευκαιρία για μια τελευταία βόλτα για φαγητό και ψώνια στη Χώρα της Χίου. Άφιξη στο λιμάνι και επιβίβαση στο πλοίο NISSOS RODOS (τακτοποίηση σε 4κλινες καμπίνες). Αναχώρηση στις 11.00 μ.μ.
6η ημέρα, Σάββατο 27 Ιουλίου: Άφιξη το πρωί στον Πειραιά. Εκκλησιασμός στην Ι.Μ.Αστερίου (ή αλλού). Καθ’ οδόν για τη Λάρισα θα προσκυνήσουμε στην Ι.Μ.Αναλήψεως στα Σκούρτα Βοιωτίας. Μετά το μεσημεριανό γεύμα στη Λειβαδιά, εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Δαδίου, όπου ο τάφος του μακαριστού αγίου γέροντα Αμβροσίου Λάζαρη. Επιστροφή στη Λάρισα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.Τιμή κατά άτομο (σε δίκλινο δωμάτιο): 500 ευρώ
2.Τιμή κατά άτομο (σε τρίκλινο δωμάτιο): 460 ευρώ
3.Στην τιμή περιλαμβάνονται
-όλες οι μετακινήσεις με το πούλμαν από Λάρισα ως Πειραιά, από Πειραιά μέχρι Λάρισα, καθώς και όλες στο νησί της Χίου,
-τα δρομολόγια με πλοίο από Πειραιά προς Χίο και από Χίο προς Πειραιά (μόνο στην επιστροφή καμπίνες),
– 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο 4* ξενοδοχείο «Chios Chandris», το καλύτερο της Χίου.
–ΔΕΝ περιλαμβάνεται η ημερήσια εκδρομή στη Σμύρνη.
4.Ο αρχηγός μπορεί να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις συνθήκες.
5.Για την εκδρομή στη Σμύρνη απαιτείται ή διαβατήριο που να λήγει μετά τον Οκτώβριο του 2024 ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
Μονοήμερο προσκύνημα πραγματοποίησε ο Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Πρώτος σταθμός η ιστορική Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας Ευρυτανίας, όπου τελέσαμε Παράκληση στη χάρη Της. Περνώντας από τα “Πατήματα της Παναγιάς” θαυμάσαμε το υπέροχο φυσικό κάλος και δοξάσαμε τον “Πατέρα ημων, τον εν τοις ουρανοίς”. Με πολλή συγκίνηση μας υποδέχτηκε ο Άγιος Καθηγούμενος, π.Ιωαννίκιος, ο οποίος μας μίλησε για τη ζωντανή παρουσία της “Κυράς της Ρούμελης”, τόσο στη ζωή του μοναστηριού, όσο και των πολυπληθών προσκυνητών αυτής. Αναρίθμητα τα θαύματα που επιτελεί έως και τις ημέρες μας η Παναγία ακτινοβολώντας τη δύναμη της πίστης στον Χριστό, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα φτάσαμε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος. Με πολλή προσοχή ακούσαμε την ιστορία της μονής, τη σπουδαία δράση της στα χρόνια της επανάστασης του 1821, καθώς και για τις μεγάλες μορφές που πέρασαν από εκεί. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον προσφάτως αγιοκαταταχθέντα όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου ευλαβικά προσκυνήσαμε.
Το προσκύνημά μας έκλεισε με επίσκεψη στην ανδρώα Ι.Μ.Αντινίτσης. Με πολλή αγάπη οι πατέρες μας υποδέχτηκαν, μας ξενάγησαν και μας επεφύλαξαν μοναστηριακή φιλοξενία.
Σε μια ηλιόλουστη ημέρα του Φεβρουαρίου η ενορία του Αγίου Αχιλλίου πραγματοποίησε μονοήμερη προακυνηματική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία. Με ιερό ενθουσιασμό φτάσαμε στο χωριό Εμπόριο Πτολεμαϊδας. Στον ενοριακό ναό του Αγίου Μηνά προσκυνήσαμε λείψανό του και μάθαμε την ιστορία του χωριού. Εκεί ζήσαμε ένα θαύμα: ο δραστήριος ιερέας με τους ενορίτες ανοικοδόμησαν μια “μικρή Κωνσταντινούπολη”. Δηλαδή ένα θαυμάσιο συγκρότημα από πέτρα και ξύλο που να δένει με την Εκκλησία του χωριού: ένα μικρό αντίγραφο της Αγιά Σοφιάς και του Πύργου του Γαλατά που υπάρχουν στη Βασιλεύουσα. Ακολούθως φτάσαμε στη γυναικεία Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, όπου προσκυνήσαμε τα λείψανα και τον τάφο της νέας Αγίας Σοφίας. Με πολλή χαρά μας υποδέχτηκε η Γερόντισσα, η οποία μας μίλησε για το ιστορικό της μονής και τον βίο της νέας οσίας της Εκκλησίας μας. Το μεσημέρι το περάσαμε στο γραφικό πετρόχτιστο χωριό Νυμφαίο Φλώρινας. Τελευταίος σταθμός μας το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο. Μας περίμενε η Γερόντισσα Θεολογία στο Καθολικό, για να μας μιλήσει για την ιστορία της περιοχής και της μονής, τα θρησκευτικά έθιμα, καθώς και για τα θαύματα της εφέστιας εικόνας της Παναγίας.
Πρόγραμμα εκδρομής στη Χίο.
1η ημέρα, Δευτέρα 22 Ιουλίου: Συγκέντρωση στον Άγιο Βησσαρίωνα στις 11.30 το πρωί με τις αποσκευές μας. Αναχώρηση στις 11.45 π.μ. Καθ’ οδόν μία στάση στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου. Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πλοίο NISSOS SAMOS και αναχώρηση στις 8.00 μ.μ.
2η ημέρα, Τρίτη 23 Ιουλίου: Άφιξη νωρίς τα ξημερώματα στη Χίο. Τακτοποίηση στο 4* ξενοδοχείο «Chios Chandris». Μετά από σύντομη ξεκούραση και το πρωινό, ξεκινάμε τη γνωριμία μας με το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Κατευθυνόμενοι προς τα νότια σταματάμε πρώτα στην ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά. Κατόπιν φτάνουμε στα περίφημα μαστιχοχώρια, στο Πυργί – όπου θα εξερευνήσουμε το χωριό με τα ξυστά (γραμμικά σχέδια στις προσόψεις των σπιτιών) και τις δοξαράδες (αψίδες) – και στα Μεστά, το ωραιότερο νησί της Χίου. Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό γεύμα στην πλατεία και επίσκεψη στην ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Απογευματινή βόλτα στα Καρδάμυλα, πατρίδα ναυτικών και εφοπλιστών. Άφιξη στη Χώρα Χίου. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα, Τετάρτη 24 Ιουλίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε δυτικά και θα φτάσουμε στην περιώνυμη Νέα Μονή (11ος αιώνας), όπου εκάρη μοναχός ο Άγιος Νεκτάριος. Επόμενος σταθμός μας η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, που χτίστηκε στη σπηλιά όπου ασκήθηκαν οι τρεις μοναχοί, Νικήτας, Ιωσήφ και Ιωάννης, στους οποίους οφείλουμε την ίδρυση της Νέας Μονής. Φτάνουμε στο χωριό Βολισσός, στην Αγία Μαρκέλλα, όπου θα γευματίσουμε παραθαλασσίως. Προσκύνημα στον ναό της Αγίας και θα περπατήσουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. (Θα τελέσουμε Παράκληση.) Επιστρέφοντας στη Χίο κάνουμε ένα προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοήθειας, που ιδρύθηκε το 1930, από τον Όσιο Άνθιμο. (Εκεί και ο τάφος του). Άφιξη στη Χώρα Χίου. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα, Πέμπτη 25 Ιουλίου: Μετά το πρωινό θα πραγματοποιήσουμε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Σμύρνης, στην Τουρκία. (Αν μπορέσουμε, στην επιστροφή, μια περιήγηση στον Κάμπο Χίου).
5η ημέρα, Παρασκευή 26 Ιουλίου: Αναχωρούμε με τις αποσκευές μας από το ξενοδοχείο. Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Μηνά Χώρας Χίου (ναός των Αγίων Βικτώρων). Δυνατότητα επίσκεψης στο Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη (Βιβλιοθήκη Κοραή). Ελεύθερος χρόνος στην πόλη της Χίου. (Μπορούμε να περπατήσουμε στο αγέρωχο κάστρο του νησιού, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και θα δούμε το παλατάκι των Ιουστινιάνι. Το διώροφο ιστορικό κτίριο του 15ου αιώνα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη «Σκοτεινή Φυλακή» και η κατασκευή του οφείλεται στους Γενουάτες. Ανάμεσα στα περιποιημένα μαγαζάκια και στα λιθόστρωτα στενά, θα φτάσουμε στα Οθωμανικά λουτρά, πρόκειται για χαμάμ που λειτούργησαν μέχρι το 1912. Αμέσως μετά, θα κάνουμε στάση στους Μύλους που βρίσκονται στη περιοχή Ταμπάκικα. Οι πέτρινοι Μεσογειακοί Πυργόμυλοι αποτελούν τοπόσημο της πόλης και εξυπηρετούσαν στις ανάγκες κατεργασίας δερμάτων). Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Μουσείο Μαστίχας στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων. Μετά το μεσημεριανό φαγητό (στους Ολυμπιους ή στον Καταρράκτη…) θα κάνουμε εσπερινό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, η θαυματουργή εικόνα της οποίας βρέθηκε από τον μοναχό Χριστοφόρο στη θάλασσα, κάτω από το μοναστήρι. Εδώ βρίσκονται τα άμφια του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε΄. Ευκαιρία για μια τελευταία βόλτα για φαγητό και ψώνια στη Χώρα της Χίου. Άφιξη στο λιμάνι και επιβίβαση στο πλοίο NISSOS RODOS (τακτοποίηση σε 4κλινες καμπίνες). Αναχώρηση στις 11.00 μ.μ.
6η ημέρα, Σάββατο 27 Ιουλίου: Άφιξη το πρωί στον Πειραιά. Εκκλησιασμός στην Ι.Μ.Αστερίου (ή αλλού). Καθ’ οδόν για τη Λάρισα θα προσκυνήσουμε στην Ι.Μ.Αναλήψεως στα Σκούρτα Βοιωτίας. Μετά το μεσημεριανό γεύμα στη Λειβαδιά, εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Δαδίου, όπου ο τάφος του μακαριστού αγίου γέροντα Αμβροσίου Λάζαρη. Επιστροφή στη Λάρισα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.Τιμή κατά άτομο (σε δίκλινο δωμάτιο): 500 ευρώ
2.Τιμή κατά άτομο (σε τρίκλινο δωμάτιο): 460 ευρώ
3.Στην τιμή περιλαμβάνονται
-όλες οι μετακινήσεις με το πούλμαν από Λάρισα ως Πειραιά, από Πειραιά μέχρι Λάρισα, καθώς και όλες στο νησί της Χίου,
-τα δρομολόγια με πλοίο από Πειραιά προς Χίο και από Χίο προς Πειραιά (μόνο στην επιστροφή καμπίνες),
– 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο 4* ξενοδοχείο «Chios Chandris», το καλύτερο της Χίου.
–ΔΕΝ περιλαμβάνεται η ημερήσια εκδρομή στη Σμύρνη.
4.Ο αρχηγός μπορεί να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις συνθήκες.
5.Για την εκδρομή στη Σμύρνη απαιτείται ή διαβατήριο που να λήγει μετά τον Οκτώβριο του 2024 ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
Μέσα στο Άγιο Δωδεκαήμερο η ενορία του Αγίου Αχιλλίου πραγματοποιεί προσκυνηματική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Χθες, Τετάρτη, πρώτη μέρα, η εκδρομή άρχισε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Κατερίνης, όπου οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους πατέρες του Ναού, τον π.Διονύσιο Γκόλια και τον κατά σάρκα πατέρα του, π.Δημήτριο Γκόλια. Άκουσαν λόγους πνευματικής οικοδομής και παρακάθισαν σε πρωινό κέρασμα στην αίθουσα του Ναού.
Η επόμενη στάση ήταν το Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου Πανοράματος. Μετά το προσκύνημα στον Ναό της Παναχράντου Μητρός, οι Λαρισαίοι εκδρομείς δέχτηκαν τη μοναστηριακή φιλοξενία των αδερφών στο αρχονταρίκι της μονής, όπου η ηγουμένη Θεοπίστη τους καλωσόρισε και τους μετέφερε πνευματικές συμβουλές του μακαριστού γέροντα Συμεών Κραγιόπουλου. Ακολούθως, η Γερόντισσα Φλοθέη μίλησε για το βαθύτερο νόημα της Θείας Γεννήσεως στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Ανανεωμένοι οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν πρώτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου μέσα από τα πολλά εκθέματα έκαναν μάθημα ιστορίας της ευρύτερης περιοχής κι έπειτα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου έμαθαν πολλά ιστορικά στοιχεία για τη Μακεδονία και τους αγώνες για την απελευθέρωσή της. Έπειτα οι Λαρισαίοι πιστοί προσκύνησαν το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον ομώνυμο Μητροπολιτκό Ναό της Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με προσκύνημα στον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου του μυροβλύτου. Εκεί είχαν τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου, τον τάφο του, καθώς και τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδου και της Οσίας Ανυσίας. Άκουσαν σπουδαία και ωφέλιμα πράγματα για τον ναό και τον βίο του Αγίου από τον εφημέριο π.Νικόλαο, ο οποίος τους έδωσε ευλογία μύρο του Αγίου Δημητρίου. Αφού κατέβηκαν στην κατακόμβη-κρύπτη και θαύμασαν πολλά πρωτοχριστιανικά στοιχεία, αναχώρησαν για το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου προσκύνησαν τον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και τα λείψανα του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου.
Ακολούθως κατευθύνθηκαν στο Ζαγκλιβέρι, στον ναό της Αγίας Ακυλίνας. Τους περίμενε ο π.Αθανάσιος και τους μίλησε για το ιστορικό της ευρέσεως των λειψάνων της Αγίας, καθώς και τον βίο και τα θαύματά της. Μετά το μεσημεριανό γεύμα οι Λαρισαίοι προσκυνητές βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος. Εκεί ξεκουράστηκαν σωματικά και κυρίως ψυχικά, αφού συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού, όπου έψαλλαν οι καλλικέλαδες μοναχές. Έτσι τελείωσε και αυτή η ημέρα.
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. Μετά το πρωινό, η ομάδα των Λαρισαίων προσκυνητών ανηφόρισε στην Άνω πόλη. Περπατώντας στα σοκάκια της έφτασαν στη μονή Λατόμου, στον ναό του Όσίου Δαβίδ του δενδρίτη. Έπειτα έφτασαν στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, όπου ο π.Γαβριήλ τους υποδέχτηκε και τους μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και την αποστολή του στον σύγχρονο κόσμο.
Διασχίζοντας το Επταπύργιο και το δάσος του Σέιχ Σου κατηφόρισαν ως την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη. Οι φιλόξενες μοναχές υποδέχτηκαν τους Λαρισαίους και τους προσέφεραν μοναστηριακό κέρασμα. Κι αυτοί πριν αναχωρήσουν από την περιοχή της Θεσσαλονίκης έκαναν ένα τελευταίο προσκύνημα στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Χριστού, “προς Εμμαούς”, όπου ηγουμένη είναι η Λαρισαία αδερφή Φιλοθέη. Εκείνη με περισσή χαρά τους μίλησε για την ίδρυση της μονής και τους απηύθυνε λόγους πνευματικούς.
Τελευταίος σταθμός της όλης εκδρομής ήταν το μετόχι του Προφήτη Ηλία Λειβαδίου Κολινδρού που ανήκει στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους. Μετά την ακολουθία του Αποδείπνου, οι πατέρες καλωσόρισαν τους προσκυνητές και μετά το χριστουγεννιάτικο κέρασμα ο π.Ευστάθιος τους μίλησε εγκάρδια για τον σκοπό της Θείας Ενανθρωπίσεως, τονίζοντας ιδιαίτερα τον αγώνα του πιστού να καθαρισθεί μέσω του Μυστηρίου της μετανοίας και εξομολογήσεως.
Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ι.ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ Ο.Τ.Ε. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.Μ.Ν.ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ι.ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΟΥΡΩΤΗΣ ΛΕΙΨΑΝΟ ΑΓΙΑΣ ΑΚΥΛΙΝΑΣ Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΑΚΥΛΙΝΑΣ-ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ Ι.Μ.ΚΟΙΜΗΣΕΩς ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Ι.Μ.ΛΑΤΟΜΟΥ-ΟΣΙΟΣ ΔΑΒΙΔ Ο ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ι.Μ.ΒΛΑΤΑΔΩΝ Ι.Μ.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟ ΑΓΙΑΣ ΑΚΥΛΙΝΑΣ Ι.Μ.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ Ι.Μ.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ Ι.ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ-ΠΡΟΣ ΕΜΜΑΟΥΣ Ι.Μ.ΒΛΑΤΑΔΩΝ
Ο ακριτικός Έβρος δοκιμάστηκε σκληρά το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές που έκαψαν ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης… Επιθυμία μας να βρεθούμε κοντά στους ακρίτες αδερφούς μας που δοκιμάστηκαν. Να τους ενισχύσουμε, να τους συμπαρασταθούμε. Έτσι, με την ευχή του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, είχαμε προγραμματίσει την εξόρμήσή μας στη Θράκη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μας πρόλαβαν, όμως, οι πλημμύρες… Δοκιμαστήκαμε κι εμείς… Τελικά πραγματοποιήσαμε τριήμερη εκδρομή στη μαρτυρκή Θράκη αρχές Οκτωβρίου.
Πρώτη στάση η μεγαλώνυμη Μονή της Παναγίας του Έβρου. Προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς και θαυμάσαμε τον μεγαλόπρεπο νέο ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Μετά τη μοναστηριακή φιλοξενία φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη, στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Νικολάου. Είχαμε τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουμε λείψανα του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Τεσσαράκοντα, των Αγίων νεομαρτύρων της Σαμοθράκης… Μας ξενάγησε ο πρωτοψάλτης του Ναού, κ.Γιώργος Δροσάκης, ο οποίος μας οδήγησε και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι.Μητροπόλεως, όπου μας μίλησε για την ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια κάναμε προσκύνημα στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδιάς. Μας υποδέχτηκε ο ηγούμενος π. Θεόφιλος, ο οποίος, αφού τελέσαμε παράκληση στην Παναγιά, μας μίλησε αρκετά για την ιστορία της περιοχής και της μονής. Ήταν ο ξεναγός μας αυτό το διήμερο. Μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το σύγχρονο γίγνεσθαι της περιοχής. Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την όμορφη πρωτεύουσα του Έβρου και να θαυμάσουμετον φημισμένο Φάρο, τα πάρκα της πόλης, να προσκυνήσουμε στον ναό του Αγίου Εύπλου, καθώς και να συμμετέχουμε σε βραδινή Λειτουργία στον σπουδαίο Ναό της Αγίας Κυριακής.
Τη δεύτερη ημέρα κάναμε ένα μακρύ ταξίδι ως τα βόρεια σύνορά μας. Αρχικά προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Πορταϊτισσας Κορνοφωλιάς-μετόχι της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, όπου τελέσαμε Παράκληση στην Παναγία. Αφού ακούσαμε τα σοφά λόγια της γερόντισσας Εφραιμίας, κατευθυνθήκαμε στο Σουφλί. Εκεί, στο Μουσείο μεταξιού μάθαμε τα πάντα για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και όλη τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού. Ανεβαίνοντας βορειότερα φτάσαμε στην περιοχή της Ορεστιάδας, στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Βύσσας, στην εσχατιά της πατρίδας μας, όπου συνομιλήσαμε με τον ηγούμενο αυτής, π.Βαρθολομαίο. Ο καιρός ήταν υπέροχος και χαρήκαμε πολύ το μεσημεριανό γεύμα στις Καστανιές, δίπλα στον ποταμό Άρδα. Επιστρέφοντας περάσαμε από το Διδυμότειχο, όπου προσκυνήσαμε στον μεγαλοπρεπή Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας και συναντήσαμε Λαρισαίους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα σύνορα. Ακολούθησε απογευματινή επίσκεψη στις Φέρες, στον βυζαντινό Ναό της Παναγιάς Κοσμοσώτηρας (1152 μ.Χ.), όπου μας υποδέχτηκε και μας μίλησε καταλλήλως ο π.Πολύκαρπος.
Η τρίτη ημέρα ήταν η μέρα της επιστροφής. Κατευθυνθήκαμε δυτικά. Περνώντας από τον νομό Ροδόπης φτάσαμε στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, όπου προσκυνήσαμε στο μετόχι της Μονής Βατοπεδίου (Παναγία Παντάνασσα και Άγιος Νικόλαος). Θαυμάσαμε το γαλήνιο τοπίο, την ηρεμία της λίμνης, τη δημιουργία του Θεού!Στη συνέχεια, ανηφορίσαμε στο μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας πάνω από την Ξάνθη. Το μεσημέρι περιδιαβήκαμε στα πέτρινα σοκάκια στην παλιά πόλη της Ξάνθης, προσκυνήσαμε στις εκκλησιές της, θαυμάσαμε τα παλιά αρχοντικά της… Τελευταίος σταθμός του προσκυνήματός μας το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, πλάι στη λίμνη Κερκίνη. Μετά από όλα αυτά που είδαμε, ακούσαμε και βιώσαμε αυτές τις μέρες, επιστρέψαμε στην πόλη μας ψυχικά γεμάτοι, αναπαυμένοι, με όμορφες εμπειρίες και θείες ευλογίες…
Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό ξεκίνησε το καθιερωμένο καλοκαιρινό προσκύνημα που οργανώνει κάθε χρόνο η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.Ιερώνυμος, συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος και αναχωρήσαμε για την προσκυνηματική εκδρομή στη μεγαλόνησο Κρήτη!
Πρώτη στάση η αγαπημένη σε όλους μας Ιερά Μονή Πελαγίας στο Ακραίφνιο Θηβών. Το “δικό” μας μοναστήρι… Αφού προσκυνήσαμε στο Καθολικό, γευτήκαμε τη μοναστηριακή φιλοξενία των αδερφών και τους γλυκείς ωφέλιμους λόγους της Γερόντισσας Σιλουανής, η οποία μας μίλησε και για τις επαφές της με τη μακαριστή Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης, καθώς και για θαυμαστά γεγονότα που συνδέονται με εκείνη.
Κατόπιν συνεχίσαμε το ταξίδι και φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο. Μετά από ολονύκτιο ταξίδι αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι του Ηρακλείου απολαμβάνοντας την ανατολή του ήλιου! Αμέσως κατευθυνθήκαμε στον ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου για τη Θεία Λειτουργία, λόγω της ,μνήμης της Αγίας Μαρίνης. Εκεί προσκύνήσαμε λείψανο της Αγίας και την αγία Κάρα του Αποστόλου Τίτου και πρώτου επισκόπου του νησιού.
Στη συνέχεια περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης για μια πρώτη γνωριμία και συναντήσαμε εκλεκτούς φίλους από τη Λάρισα που διαμένουν στο Ηράκλειο! Επόμενος σταθμός η ιστορική μονή Αγκαράθου, όπου ο π.Πρόδρομος μας ξενάγησε στον ναό και το μουσείο μιλώντας μας για την ιστορία του μοναστηριού, τις άγιες εικόνες της, τη ρογδιά και τις σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε.
Ακολούθησε πλούσιο μεσημεριανό γεύμα στο χωριό Επισκοπή, όπου συναντηθήκαμε με τον εφημέριο, π.Παύλο και άλλους γνωστούς αδερφούς που έλκουν την καταγωγή τους από εκεί.
Το απόγευμα η ιερά μας αποδημία συνεχίστηκε με πορεία προς τα ανατολικά. Ιερά Μονή Κεράς Καρδιώτισσας και Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι με κατάληξη τον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο τελείωσε κι αυτή η ημέρα.
Συνεχίστηκε δε για τρίτη ημέρα η ιερά αποδημία των προσκυνητών που συμμετείχαμε στην εκδρομή της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου. Μετά το πρωινό, επισκεφθήκαμε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και θαυμάσαμε τα ευρήματα του μινωικού πολιτισμού. Ήταν για όλους μας ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας.
Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στη μεγάλη και περιώνυμη μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς Παραμυθίας. Αναπαυθήκαμε από τη θερμή φιλοξενία του ηγουμένου, π.Διονυσίου και ακούσαμε το ιστορικό του μοναστηριού από τον π.Ευγένιο.
Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε νότια και ανεβήκαμε υψομετρικά ως την Εθιά, τον τόπο καταγωγής του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, οσίου Ευμενίου (Σαριδάκη). Με πολλή συγκίνηση και ευλάβεια προσκυνήσαμε στον τάφο του Αγίου και ψάλαμε την Παράκλησή του.
Επόμενος σταθμός μας ήταν το Ενυδρείο. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με το ελληνικό (κι όχι μόνο) θαλάσσιο περιβάλλον, αφού παρατηρήσαμε πολλά είδη ψαριών και άλλων όντων που ζουν στη θάλασσα.
Το απόγευμα οδηγήσαμε τα βήματά μας στην Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων. Εκεί βρίσκεται το κελλάκι και ο τάφος του χαριτωμένου μακαριστού γέροντα Τιμοθέου Τζαννή.
Και η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου τα εκθέματα είναι από την εποχή του λίθου μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Πολλά από αυτά προέρχονται από τις ανασκαφές στα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και άλλων σημαντικών πόλεων του νησιού.
Την Τετάρτη 19 Ιουλίου, εορτή της οσίας Μακρίνης, ο όμιλος των προσκυνητών της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου αφήσαμε τη μεγαλώνυμη πόλη του Ηρακλείου και κατεβήκαμε νότια του νομού, στην πεδιάδα της Μεσαράς. Πρώτη στάση μας η ιστορική μονή Παναγίας Παληανής, όπου το ιερό δένδρο της “Αγίας Μυρτιάς”.
Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στο μεγαλόπρεπο συγκρότημα της Ι.Μ.Παναγίας Καλυβιανής, με το πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ανάψαμε ένα κεράκι στον τάφο της μακαριστής αγιασμένης γερόντισσας Γαλακτίας και της αποθέσαμε τις προσευχές και τους καημούς τόσο των δικών μας ψυχών όσο και όσων μας παρεκάλεσαν να μεταφέρουμε τα αιτήματά τους. Πριν αναχωρήσουμε είχαμε τη μεγάλη ευλογία να συναντήσουμε τον ιεροκήρυκα της Ι.Μ.Γορτύνης, π.Αντώνιο Φραγκάκη, ο οποίος μας μίλησε για τη μακαριστή γερόντισσα Γαλακτία, μέσα από την εμπειρία 23 χρόνων που έζησε κοντά της, σε μια σχέση μητέρας και υιού.
Επόμενο μοναστήρι που επισκεφθήκαμε ήταν της Παναγίας Οδηγήτριας, με τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά στο Αγιοφάραγγο. Εκεί ακούσαμε ενδιαφέρουσες ιστορίες από τον ηγούμενο Παρθένιο, αλλά κι από τους μοναχούς Μακάριο και Ευμένιο και είδαμε το μικρό λαογραφικό μουσείο στον πύργο της μονής.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα στο γραφικό χωριό Σίβας περάσαμε από το Σπήλι, την έδρα της Ι.Μ.Λάμπης και Σφακίων, και την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, όπου προσκυνήσαμε τεμάχια των λειψάνων των Αγίων, καθώς και των αγίων Μακρίνης, Ανυσίας, Βαρβάρας.
Το απόγευμα της Τετάρτης, μέσα από μια όμορφη διαδρομή, φτάσαμε στο όμορφο Ρέθυμνο, την καλύτερα διατηρημένη ενετική πόλη στην Ελλάδα. Κάναμε μια βόλτα γνωριμίας με την πόλη. Πλατεία Μικρασιατών, Φορτέτσα, λιμάνι, παλιά πόλη… Την Πέμπτη το πρωί εκκλησιαστήκαμε για την εορτή του Προφήτη Ηλία στον Ι.Ν.Αγίων Τεσσάρων νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη σφαγιασθέντων. Εκεί συναντήσαμε τον Λαρισαίο π.Πολυχρόνη Μπάταλη ιερουργούντα, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ευλόγησε.
Αναχωρώντας από το γραφικό Ρέθυμνο προσκυνήσαμε διαδοχικά στις ιερές μονές Αγίας Ειρήνης και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής και ξεχωριστής φιλοξενίας από τις γυναικείες αδερφότητες.
Στη συνέχεια κάναμε ένα “διαδραστικό” μάθημα ιστορίας, όταν φτάσαμε στην ιστορική Μονή του Αρκαδίου. Λες και ξεπήδησαν μπροστά μας ο ηγούμενος Γαβριήλ, ο στρατηγός Πάνος Κορωναίος, ο δάσκαλος Εμμανουήλ Βασιλείου Σκουλάς, ο φρούραρχος Ιωάννης Δημακόπουλος, η Χαρίκλεια Δασκαλάκη … Εκεί είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε και τον αγαπητό μας αδερφό, π.Στέφανο από τη Λάρισα με την οικογένειά του!
Φεύγοντας προς δυτικά σταματήσαμε για φαγητό στις Πηγές Αργυρούπολης, ενώ η σημερινή μας εξόρμηση έκλεισε με εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής Χανίων. Οι μοναχές μας καλοδέχθηκαν, μας μίλησαν και ανάψαμε ευλαβικό κεράκι στον τάφο της μακαριστής Λαρισαίας γερόντισσας Θεοσέμνης.
Μετά την πρώτη επαφή με την ωραιότερη πόλη της Κρήτης, τα Χανιά, την Πέμπτη το βράδυ, έφτασε η τελευταία μέρα μας στη λεβεντογέννα Κρήτη. Το πρωί της Παρασκευής το αφιερώσαμε στα μοναστήρια του Ακρωτηρίου. Πρώτα πρώτα προσκυνήσαμε στη Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου. Οι πατέρες άνοιξαν κατ’ εξαίρεση, για εμάς, το μοναστήρι (αφού Τετάρτες και Παρασκευές είναι κλειστό για τον κόσμο), μας μίλησαν για την ιστορία και τους αγίους της μονής, προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα και γευτήκαμε την μοναστηριακή φιλοξενία. Ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς που συναντήσαμε τον αγαπητό μας αδερφό διακο-Λουκά, ο οποίος καθώς σπούδαζε ιατρική στη Λάρισα ερχόταν στις συνάξεις νέων της ενορίας μας. Στη συνέχεια πορευθήκαμε στην μεγαλόπρεπη μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων με το εκκλησιαστικό μουσείο και στη μονή Τιμίου Προδρόμου Κορακιών, όπου μας δέχθηκαν με αγάπη και χαρά οι μοναχές.
Έπειτα, με ιερό ενθουσιασμό και παρά την υψηλή θερμοκρασία, κατευθυνθήκαμε δυτικά. Ανεβήκαμε σε όρος υψηλό, σε δρόμο δύσβατο, με άγιο σκοπό να φτάσουμε στο Σηρικάρι. Εκεί με πολλή συγκίνηση ανάψαμε κερί στο σπίτι του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Νικηφόρου του λεπρού, ενώ τελέσαμε και την παράκληση του Αγίου στον επιβλητικό ναό που η αγάπη των χριστιανών ανέγειρε προς τιμή του Αγίου Νικηφόρου, όπου φυλάσσεται και ικανό τεμάχιο του λειψάνου του.
Μετά το μεσημεριανό μας γεύμα περάσαμε από τους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων, απολαμβάνοντας την όμορφη θέα κι ακολούθως πορευτήκαμε προς το λιμάνι, από όπου αναχωρήσαμε το βράδυ, με πλοίο, για τον Πειραιά.
Το πρωί του Σαββάτου, ύστερα από ένα ήσυχο ταξίδι με το πλοίο, φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά. Ανεβαίνοντας βόρεια προς τη Λάρισα, σταματήσαμε πρώτα στην όμορφη Χαλκίδα, στην παλιά γέφυρα του πορθμού του Ευρίπου. Έπειτα προσκυνήσαμε στον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και στη μονή του οσίου Δαβίδ του Γέροντος. Ασπαστήκαμε το αδιάφθορο σκήνωμα του οσίου Ιωάννου, καθώς και λείψανα διαφόρων αγίων, ενώ προσκυνήσαμε τους τάφους του Οσίου Ιακώβου και του γέροντος Κυρίλλου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους πατέρες που μας άνοιξαν το κελλάκι του οσίου Ιακώβου. Η τελευταία μέρα της ιεραποδημίας μας έκλεισε με την ακολουθία του εσπερινού στην Ι.Μ.Παναγίας Κάτω Ξενιάς, όπου η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και τμήμα της Τιμίας Αυτής Ζώνης.
Φτάνοντας νωρίς το βράδυ στη Λάρισα όλοι μας ήμασταν κατενθουσιασμένοι, γεμάτοι ιερές συγκινήσεις και άγιες εμπειρίες: Μετείχαμε σε Θείες Λειτουργίες και ιερές ακολουθίες, προσκυνήσαμε άγια λείψανα και θαυματουργές εικόνες, ψάλαμε παρακλήσεις στους νέους Αγίους της Εκκλησίας, ακούσασμε ψυχωφελή λόγια, συναναστραφήκαμε πνευματικούς ανθρώπους, μάθαμε διάφορες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης… Όλα αυτά, είθε να μας βοηθήσουν να διορθώσουμε τον παλαιό εαυτό μας και να κάνουμε βήματα προς συνάντησή μας με τον Χριστό!
ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΕΟΝΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΟΝΗ ΚΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ ΜΟΝΗ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΘΗΒΩΝ ΜΟΝΗ ΚΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ ΚΝΩΣΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΑΡΙΔΑΚΗ) ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΑΡΙΔΑΚΗ) ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΑΡΙΔΑΚΗ) ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΑΡΙΔΑΚΗ) ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΛΗΑΝΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΛΗΑΝΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΛΗΑΝΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ-ΤΑΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΓΑΛΑΚΤΙΑΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ-ΤΑΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΓΑΛΑΚΤΙΑΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ-ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ π.ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ-ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ π.ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ-ΤΑΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΓΑΛΑΚΤΙΑΣ ΣΠΗΛΙ-ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΚΟΥΜΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΚΟΥΜΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΧΑΝΙΑ ΧΑΝΙΑ ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ-ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ 4 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΤΑΦΟΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΘΕΟΣΕΜΝΗΣ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ ΟΙΚΙΑ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΟΙΚΙΑ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΟΙΚΙΑ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙ-ΤΑΦΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙ-ΤΑΦΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΑΚΙΩΝ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΑΚΙΩΝ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΑΚΙΩΝ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΑΚΙΩΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ ΣΚΗΝΩΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΟΡΘΜΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΟΡΘΜΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΟΥ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΟΥ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΟΙ ΚΑΡΕΣ ΤΩΝ 3 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 4 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΝ ΡΕΘΥΜΝΗ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ 4 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ 4 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Επέστρεψαν από το προσκύνημα σε Αθήνα-Αίγινα που διοργάνωσε η ενορία του Αγίου Αχιλλίου.
Γεμάτοι δυνατές συγκινήσεις και πλούσιοι σε πνευματικές ευλογίες επέστρεψαν οι Λαρισαίοι προσκυνητές από την Αθήνα. Συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργάνωσε η ενορία του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, από 19 έως και 21 Απριλίου, μέσα στην αναστάσιμη χαρά. Μια όμορφη παρέα έγιναν όλοι, μικροί και μεγάλοι, τόσο στα μοναστήρια που επισκέφθηκαν όσο και στις υπόλοιπες εμπειρίες που μοιράστηκαν…
Οι ευλαβείς Λαρισαίοι προσκύνησαν στις Ιερές Μονές Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου, Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης, Οσίου Εφραίμ Ν. Μάκρης, Τιμίου Προδρόμου Καρέα, Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου ΑΙγίνης, Αγίας Αικατερίνης Αιγίνης, Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, Παναγίας Γοργοϋπηκόου Μάνδρας, Αγίων Νηπίων Οινόης και Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος, καθώς και στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου-Παναγίας Παρηγορήτριας Βύρωνος, Αγίου Ιωάννου Κυνηγού (οδού Βουλιαγμένης) και Απόστόλου Φιλίππου Θησείου, όπου λειτουργήθηκαν στην Αγρυπνία για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν λόγους πνευματικούς και ωφέλιμους από τον γέροντα Σιλουανό, να περιδιαβούν στην περιοχή του Θησείου και στην Πλάκα, να γνωρίσουν την Αίγινα, να γευματίσουν στο λιμάνι της Ραφήνας, να ψάλλουν την παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο μπροστά στη λάρνακα των χαριτοβρύτων λειψάνων του, να περπατήσουν στη μαρίνα του Φλοίσβου, να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου του Πλανά και να έχουν ένα εποπτικό μάθημα ιστορίας μέσα από την ξενάγησή τους στο Θωρηκτό Αβέρωφ.\
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :
1η ημέρα, Τετάρτη 19 Απριλίου: Συγκέντρωση στις 5.30 το πρωί, στην Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος (Δ.Ω.Λ.) και αναχώρηση στις 6 π.μ. Πρώτη στάση στην Ι.Μ.Πελαγίας Θηβών (ή στην Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου). Κατόπιν, προσκύνημα στην Ι.Μ.Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης και στην Ι.Μ.Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Μεσημεριανό γεύμα. Άφιξη στο ξενοδοχείο «CORAL HOTEL». Το απόγευμα, εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Καρέα και στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Βύρωνος (όπου μυροβλύζει η εικόνα της Παναγίας Παρηγορήτριας). Βραδινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και δείπνο σε ταβερνάκι στην Πλάκα. Διανυκτέρευση.
2η ημέρα, Πέμπτη 20 Απριλίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο. Από 10.00 ως 11.00 π.μ. επίσκεψη στο πλωτό ναυτικό μουσείο «θωρηκτό Αβέρωφ». Αναχώρηση με πλοίο για την Αίγινα. Προσκύνημα στα μοναστήρια του νησιού: α) Ι.Μ.Αγίας Αικατερίνης, β) Ι.Μ.Αγίου Νεκταρίου, γ) Ι.Μ. Παναγίας Ελευθερώτριας και δ) Ι.Μ.Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Μεσημεριανό γεύμα κι επιστροφή στην Αθήνα. Επίσκεψη στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το βράδυ βόλτα στο Τουρκολίμανο-δείπνο. (Ίσως λειτουργηθούμε σε Αγρυπνία). Διανυκτέρευση.
3η ημέρα, Παρασκευή 21 Απριλίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση με τις αποσκευές μας. Πέρασμα από τον Ι.Ν.Αγίου Ιωάννου οδού Βουλιαγμένης (όπου το λείψανο του Αγίου Νικολάου του Πλανά). Προσκύνημα στην Ι.Μ.Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, στην Ι.Μ.Αγίων Νηπίων και στην Ι.Μ.Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος. Γεύμα καθ’ οδόν. Επιστροφή στη Λάρισα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1.Το εισιτήριο είναι 170 ευρώ/άτομο και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με το πούλμαν, τη μετάβαση στην Αίγινα (μαζί με το πούλμαν) με πλοίο και επιστροφή, δύο διανυκτερεύσεις (σε 2κλινα ή 3κλινα δωμάτια) στο 4άστερο ξενοδοχείο «CORAL HOTEL» με πρωινό.
2.Το πρόγραμμα μπορεί να το αλλάξει ο αρχηγός, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες της στιγμής, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών.
3.Με τη δήλωση για συμμετοχή στην εκδρομή, απαιτείται προκαταβολή 50 ευρώ. Η εξόφληση θα γίνει ως τις 5 Απριλίου.
4.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις, απευθύνεστε στον π.Ραφαήλ (τηλέφωνο: 2410537159 και email: inaagr@gmail.com).
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ.
Με πολλή χαρά ξεκινήσαμε την επομένη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την καθιερωμένη ετήσια προσκυνηματική εκδρομή, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ.Ιερωνύμου. Φετινός προορισμός η ανατολική Πελοπόννησος. Πρώτη στάση κάναμε στην προσφιλή μας Ι.Μ.Πελαγίας Θηβών. Οι μοναχές μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και προσέφεραν πλούσια κεράσματα, ενώ η Γερόντισσα Σιλουανή μας μίλησε καρδιακά και μας συγκίνησε για μια ακόμη φορά. Κατόπιν ανεβήκαμε στην Ι.Μ.Οσίου Παταπίου, όπου προσκυνήσαμε το άφθαρτό του λείψανο και την τίμια κάρα της οσίας Υπομονής και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα. Συζητήσαμε με τη Λαρισαία μοναχή Μαγδαληνή που μας μετέφερε τις ευχές της ηγουμένης Χρυσοβαλάντης. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, φτάσαμε στην Αρκαδία και την Ι.Μ.Παναγίας Μπούρα, όπου μονάζουν και Λαρισαίες καλόγριες. Όλοι αναπαυτήκαμε ψυχικά και σωματικά με την αγάπη της γερόντισσας Παρθενίας και όλων των μοναχών. Τελευταίος σταθμός μας ήταν η ανδρώα Ι.Μ.Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης. Το αγαπημένο μας μοναστήρι…με το οποίο συνδεόμαστε 23 χρόνια!Προσκυνήσαμε την εφέστιο εικόνα των Αγίων, ακούσαμε το ιστορικό της μονής από τον π.Σιλουανό και απολαύσαμε τη μοναστηριακή φιλοξενία του γέροντα Εφραίμ. Το βράδυ όλοι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη της Σπάρτης.
Τη δεύτερη ημέρα ξεκινήσαμε με προσκύνημα στην Ι.Μ.Ζερμπίτσης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πολλά τα θαύματά της και άπειρες οι ευλογίες της, όπως ακούσαμε από την αδερφή Ευλογία. Επίσης, προσκυνήσαμε την κάρα, την αγία “κορυφή” του αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου (του αη Γιαννάκη, όπως τον λένε οι ντόπιοι), ο οποίος μαρτύρησε στη Λάρισα. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στην ηρωική Μάνη, ακούσαμε την ιστορία της και γνωρίσαμε τα χωριά της. Επισκεφθήκαμε τα σπήλαια του Διρού, τόσο το λιμναίο όσο και το χερσαίο τμήμα τους και γευματίσαμε στο γραφικό Λιμένι. Το απόγευμα φτάσαμε στην όμορφη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς (“το Γιβραλτάρ της Ανατολής”) και περπατήσαμε στα γκαλντερίμια της.
Την άλλη ημέρα αναχωρήσαμε από τη Σπάρτη για την ιστορική μονή της Παναγίας Μαλεβή, όπου προσκυνήσαμε τη μυροβλύζουσα εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Περνώντας από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, φτάσαμε στην Ι.Μ.Λουκούς, ένα παλαιό και αυθεντικό μοναστήρι, όπου γευτήκαμε την καλοσύνη των καλογραιών. Το μεσημέρι κατεβήκαμε στο Παράλιο Άστρος, όπου γευματίσαμε και νωρίς το απόγευμα φτάσαμε στο όμορφο Ναύπλιο. Γνωρίσαμε την ωραία πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου ελληνικού κράτους, το Παλαμήδι, τις πλατείες, τους ναούς, την πρώτη ελληνική βουλή, την παραλία με θέα το Μπούρτζι κλπ.
Τελευταία ημέρα της εκδρομής μας. Αρχικά πήγαμε στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Αρείας. Ένα παλαιό-ιστορικό μοναστήρι, όπου φυλάσσεται η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο, όπως μας εξήγησε η γερόντισσα Χαραλαμπία, που μας υποδέχτηκε με χαρά. Ακολούθως φτάσαμε στον νεόδμητο ναό του Αγίου Λουκά του Ρώσου, χτισμένο ολοκληρωτικά από Ελληνορώσους με ρώσικη αρχιτεκτονική. Εκεί προσκυνήσαμε πολλά λείψανα Αγίων από όλη την Ορθοδοξία και είδαμε τα πολλά προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά που φιλοξενούνται στο μουσείο του Ναού. Προχωρώντας ανατολικότερα φτάσαμε στην Ι.Μ.Καλαμίου. Η τοποθεσία του μοναστηριού είναι μαγευτική. Καλοντυμένη και καταστόλιστη από μια θαυμάσια ορεινή βλάστηση, που ξεκουράζει την κουρασμένη από το άγχος ψυχή και αναζωογονεί με το πλούσιο οξυγόνο του προσκυνητές του. Διανύοντας τον παλαιό παραλιακό δρόμο προς Κόρινθο, συναντήσαμε το Λουτράκι, όπου γευματίσαμε. Έπειτα κατευθυνθήκαμε βορειότερα, στην Ι.Μ.Παναγίας Γοργοεπηκόου Μάνδρας Αττικής και στην Ι.Μ.Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βοιωτίας. Και στα δυο μοναστήρια αναπαυθήκαμε από την ομορφιά τους και τη φιλοξενία των μοναζουσών. Αργά το βράδυ φτάσαμε στη Λάρισά μας, γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες, πλούσιοι σε ορθόδοξα χριστιανικά βιώματα, περιχαρείς και αναπαυμένοι, αναμένοντας το επόμενο προσκύνημα…
πατήρ Ραφαήλ
ΜΟΝΗ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΜΟΝΗ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΠΟΥΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΣΠΑΡΤΗ ΜΟΝΗ ΖΕΡΜΠΙΤΣΑΣ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΩΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ ΝΑΥΠΛΙΟ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΜΟΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΟΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΠΟΥΡΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ ΛΙΜΕΝΙ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟ