Γεμάτοι δυνατές συγκινήσεις και πλούσιοι σε πνευματικές ευλογίες επέστρεψαν οι Λαρισαίοι προσκυνητές από την Αθήνα. Συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργάνωσε η ενορία του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, από 19 έως και 21 Απριλίου, μέσα στην αναστάσιμη χαρά. Μια όμορφη παρέα έγιναν όλοι, μικροί και μεγάλοι, τόσο στα μοναστήρια που επισκέφθηκαν όσο και στις υπόλοιπες εμπειρίες που μοιράστηκαν…

Οι ευλαβείς Λαρισαίοι προσκύνησαν στις Ιερές Μονές Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου, Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης, Οσίου Εφραίμ Ν. Μάκρης, Τιμίου Προδρόμου Καρέα, Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου ΑΙγίνης, Αγίας Αικατερίνης Αιγίνης, Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, Παναγίας Γοργοϋπηκόου Μάνδρας, Αγίων Νηπίων Οινόης και Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος, καθώς και στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου-Παναγίας Παρηγορήτριας Βύρωνος, Αγίου Ιωάννου Κυνηγού (οδού Βουλιαγμένης) και Απόστόλου Φιλίππου Θησείου, όπου λειτουργήθηκαν στην Αγρυπνία για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν λόγους πνευματικούς και ωφέλιμους από τον γέροντα Σιλουανό, να περιδιαβούν στην περιοχή του Θησείου και στην Πλάκα, να γνωρίσουν την Αίγινα, να γευματίσουν στο λιμάνι της Ραφήνας, να ψάλλουν την παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο μπροστά στη λάρνακα των χαριτοβρύτων λειψάνων του, να περπατήσουν στη μαρίνα του Φλοίσβου, να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου του Πλανά και να έχουν ένα εποπτικό μάθημα ιστορίας μέσα από την ξενάγησή τους στο Θωρηκτό Αβέρωφ.\

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

Ι.Μ.Αγίου Νεκταρίου

1η ημέρα, Τετάρτη 19 Απριλίου: Συγκέντρωση στις 5.30 το πρωί, στην Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος (Δ.Ω.Λ.) και αναχώρηση στις 6 π.μ. Πρώτη στάση στην Ι.Μ.Πελαγίας Θηβών (ή στην Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου). Κατόπιν, προσκύνημα στην Ι.Μ.Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης και στην Ι.Μ.Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Μεσημεριανό γεύμα. Άφιξη στο ξενοδοχείο «CORAL HOTEL». Το απόγευμα, εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Καρέα και στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Βύρωνος (όπου μυροβλύζει η εικόνα της Παναγίας Παρηγορήτριας). Βραδινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και δείπνο σε ταβερνάκι στην Πλάκα. Διανυκτέρευση.

Ι.Μ.Οσίου Μελετίου
Ι.Μ.Οσίου Εφραίμ

2η ημέρα, Πέμπτη 20 Απριλίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο. Από 10.00 ως 11.00 π.μ. επίσκεψη στο πλωτό ναυτικό μουσείο «θωρηκτό Αβέρωφ». Αναχώρηση με πλοίο για την Αίγινα. Προσκύνημα στα μοναστήρια του νησιού: α) Ι.Μ.Αγίας Αικατερίνης, β) Ι.Μ.Αγίου Νεκταρίου, γ) Ι.Μ. Παναγίας Ελευθερώτριας και δ) Ι.Μ.Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Μεσημεριανό γεύμα κι επιστροφή στην Αθήνα. Επίσκεψη στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το βράδυ βόλτα στο Τουρκολίμανο-δείπνο. (Ίσως λειτουργηθούμε σε Αγρυπνία). Διανυκτέρευση.

ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ

3η ημέρα, Παρασκευή 21 Απριλίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση με τις αποσκευές μας. Πέρασμα από τον Ι.Ν.Αγίου Ιωάννου οδού Βουλιαγμένης (όπου το λείψανο του Αγίου Νικολάου του Πλανά). Προσκύνημα στην Ι.Μ.Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, στην  Ι.Μ.Αγίων Νηπίων και στην Ι.Μ.Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος. Γεύμα καθ’ οδόν. Επιστροφή στη Λάρισα.

Ι.Μ.Αγίου Ιεροθέου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1.Το εισιτήριο είναι 170 ευρώ/άτομο και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με το πούλμαν, τη μετάβαση στην Αίγινα (μαζί με το πούλμαν) με πλοίο και επιστροφή, δύο διανυκτερεύσεις (σε 2κλινα ή 3κλινα δωμάτια) στο 4άστερο ξενοδοχείο «CORAL HOTEL» με πρωινό.

2.Το πρόγραμμα μπορεί να το αλλάξει ο αρχηγός, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες της στιγμής, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών.

3.Με τη δήλωση για συμμετοχή στην εκδρομή, απαιτείται προκαταβολή 50 ευρώ. Η εξόφληση θα γίνει ως τις 5 Απριλίου.

4.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις, απευθύνεστε στον π.Ραφαήλ (τηλέφωνο: 2410537159 και email: inaagr@gmail.com).

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ.

Με πολλή χαρά ξεκινήσαμε την επομένη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την καθιερωμένη ετήσια προσκυνηματική εκδρομή, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ.Ιερωνύμου. Φετινός προορισμός η ανατολική Πελοπόννησος. Πρώτη στάση κάναμε στην προσφιλή μας Ι.Μ.Πελαγίας Θηβών. Οι μοναχές μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και προσέφεραν πλούσια κεράσματα, ενώ η Γερόντισσα Σιλουανή μας μίλησε καρδιακά και μας συγκίνησε για μια ακόμη φορά. Κατόπιν ανεβήκαμε στην Ι.Μ.Οσίου Παταπίου, όπου προσκυνήσαμε το άφθαρτό του λείψανο και την τίμια κάρα της οσίας Υπομονής και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα. Συζητήσαμε με τη Λαρισαία μοναχή Μαγδαληνή που μας μετέφερε τις ευχές της ηγουμένης Χρυσοβαλάντης. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, φτάσαμε στην Αρκαδία και την Ι.Μ.Παναγίας Μπούρα, όπου μονάζουν και Λαρισαίες καλόγριες. Όλοι αναπαυτήκαμε ψυχικά και σωματικά με την αγάπη της γερόντισσας Παρθενίας και όλων των μοναχών. Τελευταίος σταθμός μας ήταν η ανδρώα Ι.Μ.Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης. Το αγαπημένο μας μοναστήρι…με το οποίο συνδεόμαστε 23 χρόνια!Προσκυνήσαμε την εφέστιο εικόνα των Αγίων, ακούσαμε το ιστορικό της μονής από τον π.Σιλουανό και απολαύσαμε τη μοναστηριακή φιλοξενία του γέροντα Εφραίμ. Το βράδυ όλοι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη της Σπάρτης.

Τη δεύτερη ημέρα ξεκινήσαμε με προσκύνημα στην Ι.Μ.Ζερμπίτσης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πολλά τα θαύματά της και άπειρες οι ευλογίες της, όπως ακούσαμε από την αδερφή Ευλογία. Επίσης, προσκυνήσαμε την κάρα, την αγία “κορυφή” του αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου (του αη Γιαννάκη, όπως τον λένε οι ντόπιοι), ο οποίος μαρτύρησε στη Λάρισα. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στην ηρωική Μάνη, ακούσαμε την ιστορία της και γνωρίσαμε τα χωριά της. Επισκεφθήκαμε τα σπήλαια του Διρού, τόσο το λιμναίο όσο και το χερσαίο τμήμα τους και γευματίσαμε στο γραφικό Λιμένι. Το απόγευμα φτάσαμε στην όμορφη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς (“το Γιβραλτάρ της Ανατολής”) και περπατήσαμε στα γκαλντερίμια της.

Την άλλη ημέρα αναχωρήσαμε από τη Σπάρτη για την ιστορική μονή της Παναγίας Μαλεβή, όπου προσκυνήσαμε τη μυροβλύζουσα εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Περνώντας από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, φτάσαμε στην Ι.Μ.Λουκούς, ένα παλαιό και αυθεντικό μοναστήρι, όπου γευτήκαμε την καλοσύνη των καλογραιών. Το μεσημέρι κατεβήκαμε στο Παράλιο Άστρος, όπου γευματίσαμε και νωρίς το απόγευμα φτάσαμε στο όμορφο Ναύπλιο. Γνωρίσαμε την ωραία πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου ελληνικού κράτους, το Παλαμήδι, τις πλατείες, τους ναούς, την πρώτη ελληνική βουλή, την παραλία με θέα το Μπούρτζι κλπ.

Τελευταία ημέρα της εκδρομής μας. Αρχικά πήγαμε στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Αρείας. Ένα παλαιό-ιστορικό μοναστήρι, όπου φυλάσσεται η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο, όπως μας εξήγησε η γερόντισσα Χαραλαμπία, που μας υποδέχτηκε με χαρά. Ακολούθως φτάσαμε στον νεόδμητο ναό του Αγίου Λουκά του Ρώσου, χτισμένο ολοκληρωτικά από Ελληνορώσους με ρώσικη αρχιτεκτονική. Εκεί προσκυνήσαμε πολλά λείψανα Αγίων από όλη την Ορθοδοξία και είδαμε τα πολλά προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά που φιλοξενούνται στο μουσείο του Ναού. Προχωρώντας ανατολικότερα φτάσαμε στην Ι.Μ.Καλαμίου. Η  τοποθεσία του μοναστηριού είναι μαγευτική. Καλοντυμένη και καταστόλιστη από μια θαυμάσια ορεινή βλάστηση, που ξεκουράζει την κουρασμένη από το άγχος ψυχή και αναζωογονεί με το πλούσιο οξυγόνο του προσκυνητές του. Διανύοντας τον παλαιό παραλιακό δρόμο προς Κόρινθο, συναντήσαμε το Λουτράκι, όπου γευματίσαμε. Έπειτα κατευθυνθήκαμε βορειότερα, στην Ι.Μ.Παναγίας Γοργοεπηκόου Μάνδρας Αττικής και στην Ι.Μ.Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βοιωτίας. Και στα δυο μοναστήρια αναπαυθήκαμε από την ομορφιά τους και τη φιλοξενία των μοναζουσών. Αργά το βράδυ φτάσαμε στη Λάρισά μας, γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες, πλούσιοι σε ορθόδοξα χριστιανικά βιώματα, περιχαρείς και αναπαυμένοι, αναμένοντας το επόμενο προσκύνημα…

πατήρ Ραφαήλ