Α) Εσπερινός: 7 μ.μ.

Όρθρος: 7 π.μ.

Β) ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ θα τελέσουμε:

1.Κάθε Σάββατο.

2.Κάθε Κυριακή.

3.Τετάρτη 5 Αυγούστου 8μ.μ. Αγρυπνία για την ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ.

4.Τρίτη 11 Αυγούστου (ανάμνηση θαύματος αγ. Σπυρίδωνος)

5.Πέμπτη 13 Αυγούστου 8μ.μ. Αγρυπνία προεόρτια της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

6.Σάββατο 15 Αυγούστου(ΚΟΙΜΗΣΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ)

7.Δευτέρα 24 Αυγούστου (Ισαποστόλου αγ. Κοσμά του Αιτωλού)

8.Παρασκευή 28  Αυγούστου, 8μ.μ.: ΑΓΡΥΠΝΙΑ για την αποκεφάλιση Τιμίου Προδρόμου.

9.Δευτέρα 31 Αυγούστου (κατάθεση Τιμίας Ζώνης Υπεραγίας Θεοτόκου)

Γ) ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Όπως κάθε χρόνο θα ψαλούν και φέτος στο Ναό μας (όπως σε όλη την Ορθοδοξία) οι Παρακλητικοί Κανόνες στην ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ, από 2 ως 13 Αυγούστου, μαζί με την ακολουθία του Εσπερινού, στις 7 μ.μ., ως εξής:

2, 4, 6, 9, 11, 13 Αυγούστου, ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας.

3, 7, 10, 12 Αυγούστου, ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας.

(Την Πέμπτη 13 Αυγούστου θα ψαλεί η τελευταία Παράκληση στις 8 μ.μ. και αμέσως  μετά θα τελέσουμε ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ)

Δ) ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ.

     Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, στις 8.00 το βράδυ, θα τελεστεί  ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ στον Άγιο Αχίλλιο, για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Θα περιλαμβάνει το Μικρό Απόδειπνο με την ακολουθία της Μεταλήψεως, τον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία οι πιστοί θα μπορούν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. Την Πέμπτη 6 Αυγούστου το πρωί ΔΕ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Ε) ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ για τα προεόρτια της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας:

Την προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου, την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 στις 8 το βράδυ, θα ψαλεί η τελευταία παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη συνέχεια θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία κατά το ιεροσολυμίτικο τυπικό. Η Αγρυπνία περιλαμβάνει τον προεόρτιο Εσπερινό της Παναγίας μετά λιτής, αρτοκλασίας και λιτανεύσεως του ιερού Σκηνώματος της Υπερευλογημένης Θεοτόκου, καθώς και τις τρεις στάσεις των ΕΓΚΩΜΙΩΝ, τα Θεομητορικά Ευλογητάρια και τα αφιερωμένα στην εορτή Εξαποστειλάρια ΄΄Απόστολοι εκ περάτων…΄΄. Η Αγρυπνία θα τελειώσει περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και φυσικά οι πιστοί χριστιανοί θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.

ΣΤ) ΑΓΡΥΠΝΙΑ στις 28 Αυγούστου:

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. θα τελέσουμε ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ στον ναό μας, για την εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου Προδρόμου. (Το πρωί του Σαββάτου 29 Αυγούστου ΔΕ θα έχουμε Θ.Λειτουργία)

Ζ) ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020.

-Από 1 ως 14 Αυγούστου έχουμε την αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου,στα πλαίσια της προετοιμασίας μας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Κατά την περίοδο αυτή από Δευτέρα ως Παρασκευή έχουμε ξηροφαγία(τρώμε αλάδωτα),εκτός από την 6ηΑυγούστου που έχουμε κατάλυση ιχθύος.Τα Σαββατοκύριακα έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.

-Από 15 ως 31 Αυγούστου δεν έχουμε νηστεία, εκτός από Τετάρτες 19 και 26 Αυγούστου, και Παρασκευές 21 και 28 Αυγούστου, που έχουμε ξηροφαγία και το Σάββατο 29 Αυγούστου, που έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.

Την Κυριακή του Παραλύτου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης στο κήρυγμα του ανέλυσε την Αποστολική Περικοπή, τονίζοντας την αξία της σιωπηλής ελεημοσύνης προς τους συνανθρώπους μας ενώ προ της απολύσεως ανέπεμψε ειδική δέηση ενώπιον της Λάρνακας των Λειψάνων του Αγίου μας, προέβη στο άνοιγμα αυτής κηρύσσοντας την έναρξη των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμή του πολιούχου της πόλεως μας και προτρέποντας όλους τους Λαρισαίους να μεταβούν στο ναό από σήμερα για να προσκυνήσουν τον Προστάτη μας Άγιο, ώστε να μη γίνει συνωστισμός τις ημέρες της εορτής του λόγω των μέτρων που οφείλουμε να τηρούμε για την προστασία της υγείας μας.

 Η Αγία Λάρνακα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 22 Μαΐου. Ο Ναός θα είναι ανοιχτός καθημερινά πρωί(8.00-13.00) και βράδυ(5.30-9.00) για την εξυπηρέτηση των πιστών. Την Παρασκευή 15 Μαΐου και την Κυριακή 17 Μαΐου ο Ναός θα είναι ανοιχτός όλη την ημέρα, από το πρωί ως αργά το βράδυ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Εορτής του Αγίου Αχιλλίου:

1.Κυριακή 17 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία

2. Κυριακή 17 Μαΐου 2020: 6.00 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός

3. Κυριακή 17 Μαΐου 2020: 9.00 μ.μ. Παράκληση Αγίου Αχιλλίου

4. Δευτέρα 18 Μαΐου 2020: 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση Αγίου Αχιλλίου

5. Τρίτη 19 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση Αγίου Αχιλλίου

6. Τετάρτη 20 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση Αγίου Αχιλλίου

7. Πέμπτη 21 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση Αγίου Αχιλλίου

8. Παρασκευή 22 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση Αγίου Αχιλλίου

9. Σάββατο 23 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και 7.00 μ.μ. Εσπερινός

10. Κυριακή 24 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και 7.00 μ.μ. Εσπερινός

11.Δευτέρα 25 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

12.ΤΡΙΤΗ 26 Μαΐου 2020: 8.30 μ.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ για την Απόδοση του Πάσχα.

13.Τετάρτη 27 Μαΐου 2020: 6 μ.μ. η Θ’ Ώρα του Πάσχα και ο Εσπερινός της Αναλήψεως

14.Πέμπτη 28 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

15.Παρασκευή 29 Μαΐου 2020: 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Πολλοί πιστοί βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Λάρισας για την εορτή του Αγίου Αχιλλίου.

Πλήθος πιστών ανέβηκε στον λόφο του Φρουρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, τιμώντας την εορτή του Πολιούχου της Λάρισας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιστοί κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά και σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους – παρά την ζέστη και την ορθοστασία – μέχρι να φτάσουν μπροστά στα λείψανα του Αγίου και να τα προσκυνήσουν, για να λάβουν χάρη και ευλογία. Την Κυριακή 10 Μαϊου άνοιξε η λάρνακα των λειψάνων του Αγίου μας και θα παραμείνει ανοιχτή 2 εβδομάδες, για να μπορούν οι Λαρισαίοι πιστοί να τα προσκυνήσουν και να λάβουν ευλογία και δύναμη, χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός. Ο Ναός θα είναι ανοιχτός καθημερινά πρωί(8.00-13.00) και βράδυ(5.30-9.00) για την εξυπηρέτηση των πιστών. Την Κυριακή 17 Μαΐου ο Ναός θα είναι ανοιχτός όλη την ημέρα, από το πρωί ως το βράδυ.

Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τον Πολιούχο της Λάρισας, Άγιο Αχίλλιο. Μεθέορτος Εσπερινός.

Με διαφορετικό τρόπο εορτάστηκε φέτος ο Πολιούχος της Λάρισας Άγιος Αχίλλιος, λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού. Μέσα στον Μητροπολιτικό Ναό η Θεία Λειτουργία έγινε με πλήρη τάξη και εφαρμογή των μέτρων, ενώ επιτρέπονταν να εισέλθουν μόλις 50 πιστοί. Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Έξω από τον Ναό υπήρχαν σαφώς περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι τήρησαν τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας. Αρκετοί πιστοί προσέρχονταν – σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιτρόπων και όσων είχαν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον – και προσκυνούσαν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλίου και στη συνέχεια αποχωρούσαν.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε Δοξολογία παρουσία των Αρχών της πόλης. Βουλευτές, εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής φορέων και οργανισμών προσήλθαν με τάξη και παρακολούθησαν την Δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμος.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός της εορτής του πολιούχου και προστάτου της πόλεως Λαρίσης, Αγίου Αχιλλίου του θαυματουργού και μυροβλήτου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών προσέφερε την αρτοκλασία υπέρ υγείας και ενισχύσεως όλων των μελών των συλλόγων τους. Τον θείο λόγο, κατόπιν προτροπής του σεπτού μας Ποιμενάρχου, διηκόνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας π. Ιγνάτιος Μουρτζανός.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους πατέρες πραγματοποίησαν πέριξ του ναού μία μικρή περιφορά το Ιερό Λείψανο, το οποίο φυλάσσεται εντός του Αγίου Βήματος, ενώ τελέστηκε ειδική επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ιγνατίου για όλους τους κεκοιμημένους Αρχιερείς της Μητροπόλεως. Στα προπύλαια του Ναού, ο κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος σε όλους τους Λαρισαίους αδελφούς, στάθηκε στην αγάπη που τρέφουν οι πιστοί προς τον Άγιο τους, μία αγάπη που αποδεικνύεται καθημερινά από τις γονυκλισίες τους ενώπιον της Αγίας Λάρνακας, τους συνεχάρη για την υποδειγματική στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος και ευχήθηκε να έχουμε όλοι την ευλογία του Αγίου στη ζωή μας.

Η λάρνακα των λειψάνων του Αγίου μας και θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 22 Μαϊου, για να μπορούν οι Λαρισαίοι πιστοί να τα προσκυνήσουν και να λάβουν ευλογία και δύναμη, χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός.