Κυριακή του Σπορέως σήμερα και η Αγία μας Εκκλησία ξεκινά την πνευματική σπορά με τη νέα ιεραποστολική χρονιά. Έτσι, με πολύ ενθουσιασμό και στην ενορία του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης σήμερα έγινε η έναρξη του Κατηχητικού Σχολείου. Αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία, δίπλα στον ναό, όπου οι φιλότιμοι κατηχητές είχαν ετοιμάσει κατάλληλα, έγινε ο Αγιασμός από τον π.Ραφαήλ, ο οποίος απηύθυνε λόγους πνευματικούς στα παιδιά για την καινούργια περίοδο. Ευχαρίστησε τόσο τους κατηχητές για την αγάπη τους στο έργο αυτό, όσο και τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία και μάλιστα στην ενορία μας. Στη συνέχεια, προσφέρθηκε πρωινό στα κατηχητόπουλα και στους γονείς τους που είχαν ετοιμάσει οι φιλότιμες κατηχήτριές μας και ακολούθησαν πρωτότυπα ομαδικά παιχνίδια, στα οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά. Φωνές και γέλια ακούγονταν στον λόφο του Φρουρίου από τα μικρά παιδιά που έτρεχαν με πολλή χαρά δημιουργώντας σε όλους ευφροσύνη και αγαλλίαση. Στο τέλος όλα τα παιδιά πήραν από ένα αναμνηστικό μαγνητάκι, χειροτεχνία των κατηχητών.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία 11.00-12.00.

Με πολλή χαρά, μετά τα μέτρα της καραντίνας λόγω κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των κατηχητικών μαθημάτων του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου. Παιδιά και γονείς ανέβηκαν στον λόφο του Μεζούρλου, στο προαύλειο του Διαχρονικού Μουσείου. Εκεί τους καλωσόρισαν οι φιλότιμοι κατηχητές τους, οι οποίοι είχαν στολίσει κατάλληλα την περιοχή και είχαν ετοιμάσει πολλά ομαδικά παιχνίδια. Τόσο το όμορφο τοπίο περιφερειακά της πόλης, όσο και ο ιδανικός καιρός ήταν σύμμαχοι στη διοργάνωση της εορτής λήξης, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Τα κατηχητόπουλα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μετά από πολύ καιρό, να κάνουν πικ νικ και να συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια, όπως ποδόσφαιρο, τσουβαλοδρομίες, νερφ, βόλεϋ με νερομπάλονα, ρακέτες, ταχυδρόμος, το παιχνίδι των αστεριών, βελάκια κ.ά. Στο τέλος όλα πήραν για ευλογία από μία κούπα με φωτογραφία από το κατηχητικό.

Με την ανατολή του 2020 συνεχίζονται τα μαθήματα στα Κατηχητικά Σχολεία του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία. Όπως είναι το έθιμο, με την έναρξη του νέου χρόνου, έλαβε χώρα η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας. Ο π.Ραφαήλ ευλόγησε τις Βασιλόπιτες που έφτιαξαν με μεράκι κατηχήτριες και μητέρες παιδιών, μίλησε για τον Άγιο Βασίλειο και το έθιμο αυτό και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη νέα χρονιά! Όσοι βρήκαν τα φλουριά πήραν ευλογία βιβλία.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς, στον υπαίθριο χώρο δίπλα από τον Ναό του Αγίου Αχιλλίου, στον λόφο του Φρουρίου, από τους ιερείς της ενορίας μας, παρουσία κατηχητών, παιδιών και γονέων.

Ο π.Ραφαήλ,υπεύθυνος του κατηχητικού έργου του Ναού, καλοσώρισε με θέρμη τα παιδιά στο Κατηχητικό Σχολείο. Ευχαρίστησε τους γονείς, οι οποίοι στις δύσκολες αυτές μέρες, που γίνονται προσπάθειες για την αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, εμπιστεύονται την Εκκλησία και επιθυμούν την χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Ευχήθηκε δε, στους φιλότιμους κατηχητές καλή δύναμη και φώτιση στο υπεύθυνο, αλλά τόσο όμορφο έργο της κατήχησης. Τους συνεχάρηκε για την αμέριστη βοήθειά τους, καθώς και για την έμπνευση που είχαν να διοργανώσουν μια διαφορετική γιορτή την πρώτη ημέρα των κατηχητικών μαθημάτων, στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του λόφου του Φρουρίου.

Στη συνέχεια,οι κατηχητές είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη επαφή με τα κατηχητόπουλά τους. Έπαιξαν παιχνίδια με τα παιδιά και προσέφεραν σε μικρούς και μεγάλους έναν πλούσιο μπουφέ με εδέσματα που ετοίμασαν οι ίδιοι. Το σημαντικό είναι ότι οι γονείς ενθουσιάστηκαν και χάρηκαν για τον ζήλο και το μεράκι των κατηχητών μας. Για τη χαρά των παιδιών βέβαια δε γίνεται λόγος…μιλούν οι φωτογραφίες.

Τα κατηχητικά μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή πρωί, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έως τις 12μ. και λειτουργούν τμήματα όλων των βαθμίδων(από προνήπια έως και Λύκειο).
ΚΑΛΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!
Οι Κατηχητές του Ναού.

Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του Αγίου Δωδεκαημέρου, οι Νέοι και τα Κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, πραγματοποίησαν μία πνευματική εξόρμηση. Επισκέφθηκαν το εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αρμενίου, όπου έψαλλαν τα Κάλαντα στις γιαγιάδες που φιλοξενούνται εκεί. Κατόπιν, ανέβηκαν στο Πήλιο και προσκύνησαν στην Ι.Μ.Ταξιαρχών. Οι μοναχές τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή: έκαναν δοξολογική δέηση στους παμμέγιστους Ταξιάρχες, τους μίλησαν για το ιστορικό της Μονής και το θαύμα της Παναγίας Παραμυθίας και τους παρείχαν αβραμιαία φιλοξενία στο αρχονταρίκι, όπου οι Λαρισαίοι προσκυνητές έψαλλαν Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα. Στη συνέχεια, ανηφόρισαν στα Χάνια Πηλίου την ώρα ακριβώς που άρχισε να χιονίζει. Εκεί γευμάτισαν και όλοι, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν το χιόνι πέρασαν όμορφες στιγμές. Η εκδρομή έκλεισε με μια βόλτα στον στολισμένο Βόλο.

Λίγο πριν τη Γέννηση του Θεανθρώπου μια ομάδα από τις Νεανικές Συναντήσεις του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου επισκέφθηκαν την ψυχιατρική κλινική «ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» μεταφέροντας τις ευχές και την αγάπη τους στους τρόφιμους, στη διεύθυνση και στο προσωπικό του ιδρύματος. Τραγούδησαν κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και Χριστουγεννιάτικα άσματα. Στο τέλος, κατόπιν παράκλησης των ανθρώπων, χόρεψαν όλοι μαζί ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, δίνοντας πολλή χαρά και συγκινήσεις.

Μέσα στην περίοδο των Αγίων Εορτών οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου θα επισκεφθούν και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

1.ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Δεκεμβρίου 10.30 π.μ. στο Παλιό Νοσοκομείο.

2.ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Δεκεμβρίου στο Γηροκομείο Αρμενίου.(ΕΚΔΡΟΜΗ)

3.ΤΡΙΤΗ 31 Δεκεμβρίου 10.30 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στον Μητροπολίτη μας.

4.ΠΕΜΠΤΗ 2 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. στο ANIMUS.

Οι αναχωρήσεις θα γίνονται τις παραπάνω μέρες και ώρες από τον Ναό μας.

Και να, ξημέρωσε η ημέρα της μεγάλης εορτής της Γέννησης του Χριστού. Ομάδα Νέων από τις εβδομαδιαίες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στον Άγιο Αχίλλιο, επισκέφθηκαν το Παλιό Νοσοκομείο της πόλης μας. Οι Νέοι μας με θέρμη και ζωντάνια έψαλλαν ύμνους και τραγούδησαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς περιδιάβηκαν σε όλα τα δωμάτια και τις κλινικές του ιδρύματος. Αντάλλαξαν ευχές με τους νοσηλευόμενους, τους συνοδούς τους και το προσωπικό για τις άγιες ημέρες και μοίρασαν δώρα στα παιδάκια που νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική και στην Παιδοχειρουργική Κλινική.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον νεαρό Δημήτρη από τη Σύρο στο Κέντρο Αποκατάστασης όπου νοσηλεύεται. Εκεί δίνει τώρα εδώ και 2 χρόνια τη δική του μάχη να κρατηθεί στη ζωή και να μπορέσει να περπατήσει. Οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου του έψαλλαν κάλαντα, συνομίλησαν μαζί του για την κατάσταση της υγείας του και του προσέφεραν χρήματα που συγκέντρωσαν προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία του.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και μερίδα των Νέων του Αγίου Αχιλλίου επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.Ιερώνυμο, προκειμένου να του τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα. Με πολύ κέφι και χαρά έψαλλαν τα παινέματα της Χίου, τα κάλαντα της Ικαρίας, καθώς και τα δικά μας γνωστά «Αρχιμηνά κι αρχιχρονιά…», ευχόμενοι ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ και λαμβάνοντας την ευλογία του Επισκόπου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο στούντιο της εκκλησιαστικής ραδιοφωνίας και ευχήθηκαν στους ακροατές για το νέο έτος ψάλλοντας κι εκεί Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Πιστοί στο ραντεβού, οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου παραμονή Πρωτοχρονιάς επισκέφθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πέρασαν από πολλές κλινικές τραγουδώντας κάλαντα και σκορπίζοντας σε όλους χαρά και ελπίδα. Στις παιδιατρικές κλινικές μοίρασαν δώρα και παιχνίδια. Γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς με τους συνοδούς τους συγκινημένοι έψαλλαν κι αυτοί τα κάλαντα μαζί με τους επισκέπτες δημιουργώντας μια όμορφη πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα.

Μετά από τα 2 Νοσοκομεία της πόλης μας, την «Αγία Φωτεινή» και το Γηροκομείο Αρμενίου, όπου τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ομάδα Νέων του Αγίου Αχιλλίου, στο ξεκίνημα του νέου έτους, επισκέφθηκαν το Κέντρο αποκατάστασης «Animus». Τους υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του νοσηλευτικού ιδρύματος και τους συνόδευσαν σε όλες τις πτέρυγες, όπου έψαλλαν παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Συνομίλησαν με τους ασθενείς ευχόμενοι «καλή ανάρρωση» και αντάλλαξαν ευχές με το προσωπικό.

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα τα κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Έτσι, την Κυριακή προ Χριστουγέννων, μετά τη Θ.Λειτουργία, παρουσίασαν τους κόπους τους ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, των εφημερίων του Ναού και των γονέων τους. Με ύμνους, ποιήματα, κάλαντα και θεατρικά μετέδωσαν σε όλους το αληθινό νόημα της Δεσποτικής εορτής, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση.

Φανερά συγκινημένος ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης συνεχάρη τα παιδιά και τους κατηχητές τους για την ωραία γιορτή και τα πλούσια μηνύματα που κατάφεραν να περάσουν στο ακροατήριο. Και αυτοί με τη σειρά τους τον ευχαρίστησαν για την τιμητική παρουσία του και την αρχιερατική του ευλογία και του δώρισαν έναν συλλεκτικό τόμο για τη Μακεδονία.

Στο τέλος πήραν όλα τα παιδάκια από το χέρι του Δεσπότη ένα βιβλιαράκι με πλούσια περιγραφή της εικόνας της Γέννησης του Χριστού, ενώ προσφέρθηκαν μελομακάρονα, γλυκά, μπισκότα και καραμέλες για όλους.