
Την Μητέρα Παναγία, αλλά και κάθε μητέρα τίμησαν τα παιδιά των Κατηχητικών σχολείων του Ι. Μ. Ν. Αγίου Αχιλλίου, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την Υπαπαντή του Χριστού, και είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μητρότητα και την οικογένεια.
Έτσι, μετά από τη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό τα κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου με ποιήματα, τραγούδια και δρώμενα εξήραν τον μεγάλο ρόλο της μάνας στην ανατροφή και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.
Μέσα από Ιερά κείμενα και συναξάρια προβλήθηκε το υπερευλογημένο και γλυκύτατο Πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Χριστού και όλων των ανθρώπων, σύμβολο μητρότητας και αρετής.
Τονίστηκε η καίρια συμβολή των μητέρων τους στην πρόοδο των Αγίων Τριών Ιεραρχών, οι οποίες ανάθρεψαν τα τέκνα τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, με μόνιμη τροφή την Αγία Γραφή.
Τη γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος απηύθυνε συμβουλές και παραινέσεις στις μητέρες, ώστε η ανατροφή των παιδιών τους να μην έχει ακρότητες, αλλά να βαδίζουν στη μέση και βασιλική οδό του θελήματος του Θεού.
Στο τέλος μοιράστηκε σε όλους ως όμορφο αναμνηστικό το ποίημα του Γεωργίου Βιζυηνού “Η μητέρα”.
Με την ανατολή του νέου χρόνου τα κατηχητικά σχολεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδρομή τους. Εν μέσω πολλών ιώσεων ένα τμήμα των κατηχητοπαίδων μας, με τη συνοδία γονιών και κατηχητών, ανέβηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου. Εκεί, με σύμμαχο τον αίθριο καιρό, μικροί και μεγάλοι χάρηκαν το χιόνι κάνοντας σκι και τσουλήθρα με έλκηθρα. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος το μεσημέρι στην όμορφη πόλη των Τρικάλων κι έπειτα εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου. Στο μοναστήρι παρακολούθησαν την ακολουθία του εσπερινού και στη συνέχεια στο αρχονταρίκι τραγούδησαν κάλαντα στις μοναχές κι έκοψαν την Αγιοβασιλόπιτα. Η θαυμάσια ημέρα έκλεισε με μια βόλτα στον Μύλο των ξωτικών.
Με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο έγινε η έναρξη των Κατηχητικών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης! ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ! Έτσι, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου πρωί πρωί δύο πούλμαν με αντιπροσωπεία παιδιών με τους γονείς τους, συνοδεία του π.Ραφαήλ και των κατηχητών, αναχώρησαν για την εξόρμήσή τους, καθώς οι καμπάνες του Αγίου Αχιλλίου ηχούσαν, κατά την έναρξη του αναστάσιμου Όρθρου! Πρώτη στάση στο Λιτόχωρο, όπου λειτουργήθηκαν και κοινώνησαν στον Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο π. Άγγελος τους ευλόγησε και παρείχε ένα κέρασμα. Ακολούθως κατευθύνθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Εκεί, ξεναγήθηκαν στο ενυπωσιακό Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, όπου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, όλα τα “κτερίσματα” που βρέθηκαν στον ασύλλητο τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Έπειτα, έφτασαν στην όμορφη Βέροια με τους ευγενικούς κατοίκους, την πόλη του Αγίου Αντωνίου του νέου, για το μεσημεριανό γεύμα. Η εκδρομή τελείωσε με προσκύνημα στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, όπου ο Ηγούμενος π. Πορφύριος έβγαλε λείψανα πολλών Αγίων προς ευλογία και μίλησε για τη σημασία των ιερών λειψάνων.
Τα μαθήματα θα γίνονται, από τις 13 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, από 10.45 ως 11.45 π.μ. και τα τμήματα οργανώνονται ως εξής:
1)Τμήμα Νηπίων, με κατηχήτριες την κ. Πηνελόπη Μπαμπαλή και την κ.Λουκία Κομοπούλου.
2)Τμήμα Α, Β, Γ Δημοτικού, με κατηχητές την κ.Αποστολία Λακούλη, την κ.Ελένη Λιούπα και τον κ.Ιωάννη Κούτλα.
3)Τμήμα Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού, με κατηχητές τους κ.Παρασκευή Τεκέδου, κ.Ελένη Νταφοπούλου και κ.Ευριπίδη Βλαχάκη.
4)Τμήμα κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου, με κατηχήτρια την πρεσβυτέρα Νικολέτα Γιανναρού-Κωνσταντάκου.
5)Τμήμα αγοριών Γυμνασίου-Λυκείου, με κατηχητές τον π.Ραφαήλ και τον κ.Στέργιο Τσιτσώνη.
Με μια υπέροχη εξόρμηση στη Στερεά Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η λήξη των φετινών Κατηχητικών μαθημάτων του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Όπως κάθε χρόνο συμμετείχαν γονείς και παιδιά, που όλοι έζησαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Η μέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στην ξακουστή Μονή της Παναγίας Δαμάστας, όπου οι μοναχές με επικεφαλής τη Γερόντισσα Ιωάννα παρείχαν αβραμιαία φιλοξενία. Μετά τον πνευματικό ανεφοδιασμό μας, κατευθυνθήκαμε στη Γραβιά, στο ιστορικό Χάνι. Εκεί έλαβε χώρα, στις 8 Μαϊου 1821, η ηρωική μάχη της Γραβιάς, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τα λιγοστά παλικάρια του κατατρόπωσαν τους χιλιάδες Τουρκαλβανούς του Ομέρ Βρυώνη. Μικροί και μεγάλοι, σε δύο γκρουπ, είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν στον ανακαινισμένο χώρο, να δουν και να ακούσουν για την ιστορία του τόπου και τη Μάχη της Γραβιάς. Κάνοντας έτσι ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, ενισχύθηκε η εθνική μας υπερηφάνεια και η αγάπη για τη σπουδαία φιλτάτη πατρίδα μας!
Γεμάτοι εσωτερικά αναχωρήσαμε από τον ιστορικό τόπο για το τρίτο μέρος της εκδρομής μας: το κτήμα Κλέτσα. Σε ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο, γεμάτο πράσινο, με γήπεδα, παιδική χαρά και χώρους αναψυχής όλοι μας γίναμε παιδιά. Παιχνίδια, αθλοπαιδιές, στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς με τη φροντίδα των κατηχητών. Μακρυά από κινητά και τάμπλετς, κοντά στη φύση, γίναμε όλοι μια παρέα, μια οικογένεια, όπως άλλωστε κάθε Κυριακή στον πολιούχο και προστάτη μας, Άγιο Αχίλλιο.
Στο τέλος όλα τα παιδιά πήραν ως ευλογία ένα επίχρυσο σταυρουδάκι κι ένα κομποσχοίνι!
Επιτέλους, έφτασε ο καιρός να ξεκινήσουμε το κατηχητικό μας!!! Μέσα σε κλίμα χαράς και ελπίδας αρχίσαμε κι εμείς τα κατηχητικά μαθήματα στον Άγιο Αχίλλιο. Ο Αγιασμός έγινε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, στο προαύλειο του Ναού. Τα κατηχητόπουλά μας, μέσα από δημιουργικό παιχνίδι, ζωγράφισαν και ετοίμασαν δωράκια με σχολικά και άλλα είδη για τα παιδιά της ενορίας του Αγίου Θωμά, που επλήγησαν από την πλημμύρα. Το ονομάσαμε “το λουνα παρκ της αγάπης”, διότι κάθε σταθμός αναφερόταν σε κάποια αρετή βοήθειας προς τον πλησίον: φροντίδα, αδελφοσύνη, συμπαράσταση, συμπάθεια, γενναιοδωρία, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη. Τα παιδιά αγωνίζονταν σε διάφορες δοκιμασίες και κάθε φορά κέρδιζαν από κάποιο δωράκι, το οποίο έβαζαν στην προσωπική τους σακούλα που είχαν πριν ζωγραφίσει και γράψει κάποιο μήνυμα αγάπης. Όλες τις σακούλες θα τις παραδώσουμε στο κατηχητικό του Αγίου Θωμά Λάρισας.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, από 10.45 ως 11.45 π.μ. και τα τμήματα οργανώνονται ως εξής:
1)Τμήμα Νηπίων, με κατηχητές την κ. Πηνελόπη Μπαμπαλή και τον κ.Ιωάννη Κούτλα.
2)Τμήμα Α, Β, Γ Δημοτικού, με κατηχήτριες την κ. Αντιγόνη Βενιάδου και την κ.Αποστολία Λακούλη.
3)Τμήμα Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού, με κατηχήτριες τις κ.Παρασκευή Τεκέδου και κ.Ελένη Νταφοπούλου.
4)Τμήμα κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου, με κατηχήτρια την πρεσβυτέρα Νικολέτα Γιανναρού-Κωνσταντάκου.
5)Τμήμα αγοριών Γυμνασίου-Λυκείου, με κατηχητές τους κ.Στέργιο Τσιτσώνη και κ.Ευριπίδη Βλαχάκη.
Στο Ελατοχώρι Πιερίας ανηφόρισε μερίδα (λόγω έξαρσης των ιώσεων) του κατηχητικού σχολείου του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, λίγο πριν να δύσει ο παλαιός χρόνος. Έτσι, παιδιά και γονείς έφτασαν στο χιονοδρομικό κέντρο, όπου στο λευκό τοπίο πέρασαν ένα δίωρο χαράς και παιχνιδιού. Ο καιρός ήταν ιδανικός και το χιόνι στρωμένο έτσι, ώστε τα κατηχητόπουλα (αλλά και αρκετοί μεγάλοι) να επιδοθούν σε συνεχείς καθόδους με έλκυθρα και χιονοσανίδες. Με βαρειά καρδιά άφησαν το Ελατοχώρι και κατευθύνθηκαν στην Κατερίνη για το μεσημεριανό γεύμα. Η εκδρομή τελείωσε με επίσκεψη στην Ι.Μ.Αγίου Αθανασίου Κολινδρού. Πρώτα έγινε ο Εσπερινός, στον οποίο έψαλλαν αγγελικά οι χοροί των μοναζουσών κι έπειτα στο αρχονταρίκι της μονής, αφού μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν κάλαντα στις αδερφές, ο π.Ραφαήλ ευλογησε τη Βασιλόπιτα του Κατηχητικού κι ευχήθηκε καταλλήλως για την καινούργια χρονιά! Όλοι επέστρεψαν χαρούμενοι και αναγεννημένοι.
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικη εορτή των κατηχητικών σχολείων, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαρίσης, με τη συμμετοχή των κατηχητικών των ενοριών Αγίου Αχιλλίου και Αγίας Σοφίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή, ψαλλομένου του Απολυτικίου της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού και με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου. Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης δεν έκρυψε τη μεγάλη του χαρά για το έργο που επιτελείται στις ενορίες με την άοκνη προσπάθεια των ιερέων και των κατηχητών, ώστε, παρά την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων λόγω πλημμυρών, να φτάσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Τόνισε τη σπουδαιότητα αυτών των εκδηλώσεων, διότι μέσα από αυτές τα μικρά παιδιά, με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό τους, παρουσιάζουν το διαχρονικό μήνυμα της Εκκλησίας, σε έναν κόσμο που θέλει να περάσει τα δικά του συνθήματα και να αλλάξει τη δομή της οικογένειας.
Ακολούθησαν ποιήματα, ύμνοι, τραγούδια, κάλαντα, ταμπλώ και θεατρικά, με τα οποία τα κατηχητόπουλα των δύο ενοριών καθήλωσαν όλους τους παρευρισκομένους. Άλλοτε προκαλώντας συγκίνηση, άλλοτε με χιούμορ έδωσαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το μεγάλο μήνυμα της Θείας Ενανθρωπήσεως: ο Θεός κατέβηκε στη γη για να φέρει την αγάπη, την ειρήνη και τη λύτρωση στους ανθρώπους. Τα παιδιά μας θύμησαν ότι τη γιορτή αυτή τη γιορτάζουμε με κέντρο τον Χριστό, τη Θεία Λειτουργία και τη φιλανθρωπία. Πολλοί θυμηθήκαμε τα δικά μας παιδικά χρόνια στο κατηχητικό. Άλλοι ταυτιστήκαμε με τους χαρακτήρες των ρόλων… Σε κάθε περίπτωση όλοι μας γίναμε για λιγο παιδιά.
Την όμορφη αυτή γιορτή έκλεισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ι.Μητροπόλεως, π.Ραφαήλ, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές: πρώτα τα παιδιά για τον άψογο τρόπο με τον οποίο πρωταγωνίστησαν, έπειτα τους κατηχητές που εργάστηκαν φιλότιμα και ακούραστα, τις κυρίες και τις μαμάδες που ετοίμασαν τον πλούσιο μπουφέ, τον π.Βαρνάβα και τους συνεργάτες του για τη φιλοξενία και όλους τους γονείς που εμπιστεύονται τα βλαστάρια τους στην Αγία μας Εκκλησία.
Σιγά σιγά αρχίζουν τα κατηχητικά στις ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αφού σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η ημερομηνία έναρξης για φέτος ορίστηκε η 8η Οκτωβρίου. Στην ενορία του Αγίου Θωμά Λαρίσης, που δοκιμάστηκε από τις πλημμύρες, ο Αγιασμός έγινε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου από τον εφημέριο π.Κωνσταντίνο. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε και μια ξεχωριστή δραστηριότητα: ο π.Ραφαήλ, υπέυθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ.Λαρίσης, μαζί με μικρή αντιπροσωπεία κατηχητών, παιδιών και γονέων από τον Άγιο Αχίλλιο παρέδωσαν στα παιδιά του κατηχητικού του Αγίου Θωμά τις σακούλες με τα δώρα, τις οποίες είχαν ζωγραφίσει στο «λούνα παρκ της αγάπης», κατά την έναρξη του κατηχητικού του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Ήταν ένα πρώτο βήμα διενοριακής γνωριμίας και δράσης. Περάσαμε σε μικρούς και μεγάλους το μήνυμα, ότι στις ώρες της αγωνίας και του πόνου δεν είμαστε μόνοι, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μας σκέφτονται και μας βοηθάνε στο Όνομα του Ιησού Χριστού!
Πέρασε κι αυτή η χρονιά!
Κάθε Κυριακή, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία κι αφού κοινωνούσαμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, με πολλή χαρά κατεβαίναμε όλοι στο υπόγειο του Ναού μας για το τακτικό εβδομαδιαίο μάθημα του Κατηχητικού! Και περνούσαμε τέλεια με τις κατηχήτριές μας και τα υπόλοιπα παιδιά! Πόσα όμορφα και χρήσιμα πράγματα ακούσαμε στα μαθήματα! Τι δραστηριότητες και παιχνίδια μας έμαθαν! Γνωρίσαμε καινούργιους φίλους! Ωφεληθήκαμε παντοιοτρόπως! Όλα αυτά θα μας συνοδεύουν στις καλοκαιρινές μας διακοπές! Και φυσικά η κατηχητική χρονιά έκλεισε με μια υπέροχη εκδρομή (όπως κάθε χρόνο), στην Πιερία! Αρχικά προσκυνήσαμε στην Ι.Μ.Οσίου Εφραίμ στην Κονταριώτισσα. Ακούσαμε από τις μοναχές την ιστορία της μονής και τον βίο του Αγίου Εφραίμ του Σύρου. Προσκυνήσαμε λείψανα του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και την εικόνα της Παναγίας της Δακρυρροούσας. Αφού κεραστήκαμε και ξεναγηθληκαμε στους χώρους του μοναστηριού, κατευθυνθήκαμε στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Κόρης, στη Βροντού και κατόπιν στο δημοτικό πάρκο Λιτοχώρου. Εκεί, οι κατηχητές , τα παιδιά και οι γονείς με επικεφαλής τον π.Ραφαήλ πραγματοποιήσαμε τη λήξη της φετινής περιόδου. Ατελείωτα παιχνίδια και τραγούδια, πικ νικ, αθλοπαιδειές… Και βέβαια βάλαμε στο…παιχνίδι και τους μεγάλους. Η εκδρομή τελείωσε με… δροσιστικό παγωτό και ευχές για ένα ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Το Φθινόπωρο πάλι, πρώτα ο Θεός!

Όπως κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο ξεκινούν τα Κατηχητικά Σχολεία σε όλες τις ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι και στη δική μας ενορία η έναρξη του Κατηχητικού έγινε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και αφού είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ο υπαίθριος χώρος δίπλα στον ναό, τελέστηκε ο Αγιασμός από τον π.Ραφαήλ, ο οποίος μίλησε για την αξία της κατήχησης και παρουσίασε τους κατηχητές. Ακολούθησε μια μικρή γιορτή με πρωτότυπες δραστηριότητες για τα παιδιά. Η παιδική συγγραφέας Δέσποινα Γκουτζολίκα διάβασε το πόνημά της, “Τα πολύχρωμα μολύβια”, θέλοντας να διδάξει, με διαδραστικό τρόπο, στα παιδιά ότι θα ανεβούμε στον ουρανό καλλιεργώντας τις αρετές. Ενθουσιασμένα και χαρούμενα τα κατηχητόπουλά μας στη συνέχεια συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια και πήραν ευλογία παιδικά βιβλία της συγγραφέως. Η όλη εορτή έκλεισε με έναν όμορφο μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι κατηχήτριες με τις μητέρες των παιδιών.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, από 10.45 ως 11.45 π.μ. και τα τμήματα οργανώνονται ως εξής:
1)Τμήμα Νηπίων, με κατηχήτρια την κ. Πηνελόπη Μπαμπαλή.
2)Τμήμα Α, Β, Γ Δημοτικού, με κατηχήτριες την κ. Αντιγόνη Βενιάδου και την κ.Αποστολία Λακούλη.
3)Τμήμα Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού, με κατηχήτριες τις κ.Ελινα Διαμάντη, κ.Παρασκευή Τεκέδου και κ.Ελένη Νταφοπούλου.
4)Τμήμα κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου, με κατηχήτρια την πρεσβυτέρα Νικολέτα Γιανναρού-Κωνσταντάκου.
5)Τμήμα αγοριών Γυμνασίου-Λυκείου, με κατηχητή τον κ.Σπύρο Δομτζίδη.
Όπως κάθε χρόνο, μέσα στο Άγιο Δωδεκαήμερο, πραγματοποιούμε μια εκδρομή με τα παιδιά του κατηχητικού και τους γονείς τους. Φέτος κατευθυνθήκαμε στην περιοχή των Τρικάλων. Αρχικά προσκυνήσαμε στην Ι.Μ.Παναγίας Γκούρας, όπου οι φιλόξενες μοναχές μας μίλησαν για την ιστορία της Μονής και μας παρείχαν πλούσιο πρωινό. Εμείς ως αντίδωρο τις τραγουδήσαμε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια ανηφορίσαμε στην ορεινή Ελάτη με μια στάση στο γραφικό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη. Τελικός προορισμός μας η πόλη των Τρικάλων, όπου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Μύλο των ξωτικών και γίναμε για λίγο όλοι παιδιά. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, επιστρέψαμε στη Λάρισα χαρούμενοι κι ενθουσιασμένοι!
Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22 Αγιασμός κατηχητικού Αγίου Αχιλλίου 9-10-22

Μετά από μια παραγωγική χρονιά, ήρθε… δυστυχώς η μέρα που τελείωσαν τα μαθήματα στο Κατηχητικό Σχολείο του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου για φέτος. Έτσι, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε η λήξη της κατηχητικής χρονιάς. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο, αναχώρησαν δύο πούλμαν και μερικά αυτοκίνητα για το εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, στην περιοχή της Αγιάς. Εκεί, μέσα στο όμορφο φυσικό περιβάλλον, δίπλα στο ποταμάκι και τα ασκηταριά, παιδιά και γονείς είχαν την ευκαρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι φιλότιμοι κατηχητές. Πικ νικ, παιχνίδια, αθλοπαιδιές, εκπλήξεις, τραγούδια, σπαζοκεφαλιές, γλυκίσματα και πολλά δώρα δημιούργησαν μια ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα για όλους. Στο τέλος όλα τα παιδιά πήραν ευλογία ένα διδακτικό βιβλίο για τις διακοπές τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους να ξανασυναντηθούν όλοι μαζί το Φθινόπωρο.
Εξάλλου, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια μερίδα από το προσχολικό τμήμα του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας μας, επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.Ιερώνυμο και του έψαλλαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να δεχθούν τις πατρικές νουθεσίες και την αρχιερατική του ευλογία. Στη συνέχεια, ανηφόρισαν στον λόφο του Φρουρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και τραγούδησαν τα κάλαντα στον π.Ραφαήλ, ο οποίος ευλόγησε τα παιδιά και τους μοίρασε γλυκά και γλυφιτζούρια. Τα κατηχητόπουλα συνόδευαν οι κατηχήτριες, κυρίες Αντιγόνη Βενιάδου και Πηνελόπη Μπαμπαλή.

Κυριακή του Σπορέως στις 17 Οκτωβρίου και η Αγία μας Εκκλησία ξεκινά την πνευματική σπορά με τη νέα ιεραποστολική χρονιά. Έτσι, με πολύ ενθουσιασμό και στην ενορία του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης εκείνη την ημέρα θα γίνει η έναρξη του Κατηχητικού Σχολείου. Αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία, δίπλα στον ναό, στο παρκάκι, όπου οι φιλότιμοι κατηχητές θα ετοιμάσουν κατάλληλα, θα γίνει ο Αγιασμός για την καινούργια περίοδο. Στη συνέχεια, θα προσφερθεί πρωινό στα κατηχητόπουλα και στους γονείς τους που θα ετοιμάσουν οι φιλότιμες κατηχήτριές μας και θα ακολουθήσουν πρωτότυπα ομαδικά παιχνίδια, στα οποία θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Στο τέλος όλα τα παιδιά θα πάρουν από ένα αναμνηστικό δωράκι.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία 11-12 μ.
Με πολλή χαρά, μετά τα μέτρα της καραντίνας λόγω κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των κατηχητικών μαθημάτων του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου. Παιδιά και γονείς ανέβηκαν στον λόφο του Μεζούρλου, στο προαύλειο του Διαχρονικού Μουσείου. Εκεί τους καλωσόρισαν οι φιλότιμοι κατηχητές τους, οι οποίοι είχαν στολίσει κατάλληλα την περιοχή και είχαν ετοιμάσει πολλά ομαδικά παιχνίδια. Τόσο το όμορφο τοπίο περιφερειακά της πόλης, όσο και ο ιδανικός καιρός ήταν σύμμαχοι στη διοργάνωση της εορτής λήξης, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Τα κατηχητόπουλα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μετά από πολύ καιρό, να κάνουν πικ νικ και να συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια, όπως ποδόσφαιρο, τσουβαλοδρομίες, νερφ, βόλεϋ με νερομπάλονα, ρακέτες, ταχυδρόμος, το παιχνίδι των αστεριών, βελάκια κ.ά. Στο τέλος όλα πήραν για ευλογία από μία κούπα με φωτογραφία από το κατηχητικό.
Με την ανατολή του 2020 συνεχίζονται τα μαθήματα στα Κατηχητικά Σχολεία του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, κάθε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία. Όπως είναι το έθιμο, με την έναρξη του νέου χρόνου, έλαβε χώρα η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας. Ο π.Ραφαήλ ευλόγησε τις Βασιλόπιτες που έφτιαξαν με μεράκι κατηχήτριες και μητέρες παιδιών, μίλησε για τον Άγιο Βασίλειο και το έθιμο αυτό και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη νέα χρονιά! Όσοι βρήκαν τα φλουριά πήραν ευλογία βιβλία.
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς, στον υπαίθριο χώρο δίπλα από τον Ναό του Αγίου Αχιλλίου, στον λόφο του Φρουρίου, από τους ιερείς της ενορίας μας, παρουσία κατηχητών, παιδιών και γονέων.
Ο π.Ραφαήλ,υπεύθυνος του κατηχητικού έργου του Ναού, καλοσώρισε με θέρμη τα παιδιά στο Κατηχητικό Σχολείο. Ευχαρίστησε τους γονείς, οι οποίοι στις δύσκολες αυτές μέρες, που γίνονται προσπάθειες για την αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, εμπιστεύονται την Εκκλησία και επιθυμούν την χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Ευχήθηκε δε, στους φιλότιμους κατηχητές καλή δύναμη και φώτιση στο υπεύθυνο, αλλά τόσο όμορφο έργο της κατήχησης. Τους συνεχάρηκε για την αμέριστη βοήθειά τους, καθώς και για την έμπνευση που είχαν να διοργανώσουν μια διαφορετική γιορτή την πρώτη ημέρα των κατηχητικών μαθημάτων, στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του λόφου του Φρουρίου.
Στη συνέχεια,οι κατηχητές είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη επαφή με τα κατηχητόπουλά τους. Έπαιξαν παιχνίδια με τα παιδιά και προσέφεραν σε μικρούς και μεγάλους έναν πλούσιο μπουφέ με εδέσματα που ετοίμασαν οι ίδιοι. Το σημαντικό είναι ότι οι γονείς ενθουσιάστηκαν και χάρηκαν για τον ζήλο και το μεράκι των κατηχητών μας. Για τη χαρά των παιδιών βέβαια δε γίνεται λόγος…μιλούν οι φωτογραφίες.
Τα κατηχητικά μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή πρωί, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έως τις 12μ. και λειτουργούν τμήματα όλων των βαθμίδων(από προνήπια έως και Λύκειο).
ΚΑΛΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!
Οι Κατηχητές του Ναού.
Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του Αγίου Δωδεκαημέρου, οι Νέοι και τα Κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, πραγματοποίησαν μία πνευματική εξόρμηση. Επισκέφθηκαν το εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αρμενίου, όπου έψαλλαν τα Κάλαντα στις γιαγιάδες που φιλοξενούνται εκεί. Κατόπιν, ανέβηκαν στο Πήλιο και προσκύνησαν στην Ι.Μ.Ταξιαρχών. Οι μοναχές τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή: έκαναν δοξολογική δέηση στους παμμέγιστους Ταξιάρχες, τους μίλησαν για το ιστορικό της Μονής και το θαύμα της Παναγίας Παραμυθίας και τους παρείχαν αβραμιαία φιλοξενία στο αρχονταρίκι, όπου οι Λαρισαίοι προσκυνητές έψαλλαν Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα. Στη συνέχεια, ανηφόρισαν στα Χάνια Πηλίου την ώρα ακριβώς που άρχισε να χιονίζει. Εκεί γευμάτισαν και όλοι, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν το χιόνι πέρασαν όμορφες στιγμές. Η εκδρομή έκλεισε με μια βόλτα στον στολισμένο Βόλο.
ΠΗΛΙΟ
Λίγο πριν τη Γέννηση του Θεανθρώπου μια ομάδα από τις Νεανικές Συναντήσεις του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου επισκέφθηκαν την ψυχιατρική κλινική «ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» μεταφέροντας τις ευχές και την αγάπη τους στους τρόφιμους, στη διεύθυνση και στο προσωπικό του ιδρύματος. Τραγούδησαν κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και Χριστουγεννιάτικα άσματα. Στο τέλος, κατόπιν παράκλησης των ανθρώπων, χόρεψαν όλοι μαζί ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, δίνοντας πολλή χαρά και συγκινήσεις.
Μέσα στην περίοδο των Αγίων Εορτών οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου θα επισκεφθούν και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα:
1.ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Δεκεμβρίου 10.30 π.μ. στο Παλιό Νοσοκομείο.
2.ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Δεκεμβρίου στο Γηροκομείο Αρμενίου.(ΕΚΔΡΟΜΗ)
3.ΤΡΙΤΗ 31 Δεκεμβρίου 10.30 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στον Μητροπολίτη μας.
4.ΠΕΜΠΤΗ 2 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. στο ANIMUS.
Οι αναχωρήσεις θα γίνονται τις παραπάνω μέρες και ώρες από τον Ναό μας.
Και να, ξημέρωσε η ημέρα της μεγάλης εορτής της Γέννησης του Χριστού. Ομάδα Νέων από τις εβδομαδιαίες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στον Άγιο Αχίλλιο, επισκέφθηκαν το Παλιό Νοσοκομείο της πόλης μας. Οι Νέοι μας με θέρμη και ζωντάνια έψαλλαν ύμνους και τραγούδησαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς περιδιάβηκαν σε όλα τα δωμάτια και τις κλινικές του ιδρύματος. Αντάλλαξαν ευχές με τους νοσηλευόμενους, τους συνοδούς τους και το προσωπικό για τις άγιες ημέρες και μοίρασαν δώρα στα παιδάκια που νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική και στην Παιδοχειρουργική Κλινική.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον νεαρό Δημήτρη από τη Σύρο στο Κέντρο Αποκατάστασης όπου νοσηλεύεται. Εκεί δίνει τώρα εδώ και 2 χρόνια τη δική του μάχη να κρατηθεί στη ζωή και να μπορέσει να περπατήσει. Οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου του έψαλλαν κάλαντα, συνομίλησαν μαζί του για την κατάσταση της υγείας του και του προσέφεραν χρήματα που συγκέντρωσαν προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία του.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και μερίδα των Νέων του Αγίου Αχιλλίου επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.Ιερώνυμο, προκειμένου να του τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα. Με πολύ κέφι και χαρά έψαλλαν τα παινέματα της Χίου, τα κάλαντα της Ικαρίας, καθώς και τα δικά μας γνωστά «Αρχιμηνά κι αρχιχρονιά…», ευχόμενοι ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ και λαμβάνοντας την ευλογία του Επισκόπου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο στούντιο της εκκλησιαστικής ραδιοφωνίας και ευχήθηκαν στους ακροατές για το νέο έτος ψάλλοντας κι εκεί Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Πιστοί στο ραντεβού, οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου παραμονή Πρωτοχρονιάς επισκέφθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πέρασαν από πολλές κλινικές τραγουδώντας κάλαντα και σκορπίζοντας σε όλους χαρά και ελπίδα. Στις παιδιατρικές κλινικές μοίρασαν δώρα και παιχνίδια. Γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς με τους συνοδούς τους συγκινημένοι έψαλλαν κι αυτοί τα κάλαντα μαζί με τους επισκέπτες δημιουργώντας μια όμορφη πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα.
Μετά από τα 2 Νοσοκομεία της πόλης μας, την «Αγία Φωτεινή» και το Γηροκομείο Αρμενίου, όπου τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ομάδα Νέων του Αγίου Αχιλλίου, στο ξεκίνημα του νέου έτους, επισκέφθηκαν το Κέντρο αποκατάστασης «Animus». Τους υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του νοσηλευτικού ιδρύματος και τους συνόδευσαν σε όλες τις πτέρυγες, όπου έψαλλαν παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Συνομίλησαν με τους ασθενείς ευχόμενοι «καλή ανάρρωση» και αντάλλαξαν ευχές με το προσωπικό.
Περιμένοντας τα Χριστούγεννα τα κατηχητόπουλα του Αγίου Αχιλλίου ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Έτσι, την Κυριακή προ Χριστουγέννων, μετά τη Θ.Λειτουργία, παρουσίασαν τους κόπους τους ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, των εφημερίων του Ναού και των γονέων τους. Με ύμνους, ποιήματα, κάλαντα και θεατρικά μετέδωσαν σε όλους το αληθινό νόημα της Δεσποτικής εορτής, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση.
Φανερά συγκινημένος ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης συνεχάρη τα παιδιά και τους κατηχητές τους για την ωραία γιορτή και τα πλούσια μηνύματα που κατάφεραν να περάσουν στο ακροατήριο. Και αυτοί με τη σειρά τους τον ευχαρίστησαν για την τιμητική παρουσία του και την αρχιερατική του ευλογία και του δώρισαν έναν συλλεκτικό τόμο για τη Μακεδονία.
Στο τέλος πήραν όλα τα παιδάκια από το χέρι του Δεσπότη ένα βιβλιαράκι με πλούσια περιγραφή της εικόνας της Γέννησης του Χριστού, ενώ προσφέρθηκαν μελομακάρονα, γλυκά, μπισκότα και καραμέλες για όλους.