Την Τρίτη 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία εβδομαδιαία Σύναξη των Νέων του Ναού μας στη σειρά των συζητήσεών τους πάνω στο Σύμβολο της Πίστεως. Τα μέλη των Νεανικών Συναντήσεων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον π.Ραφαήλ για τη διοικητική δομή και την οργάνωση της Εκκλησίας ανά την Ορθοδοξία, καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς έκλεισε η ανάλυση του σχετικού άρθρου «…εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». Στο τέλος έγινε ένας απολογισμός της παρελθούσης χρονιάς και οι Νέοι αποχαιρετίστηκαν δίνοντας υπόσχεση ότι θα βρίσκονται και μέσα στο καλοκαίρι, αφού θα έχουν 2 Συναντήσεις, την Πέμπτη 18 Ιουλίου και την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 8 μ.μ. Εξάλλου τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη εκδρομή λήξης με προορισμό τα μοναστήρια της Χαλκιδικής.

Όπως κάθε Τρίτη γεμάτη ήταν και στις 19 Μαρτίου 2019 η υπόγεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Αχιλλίου. Αυτή τη φορά, με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, ομιλητής στη Σύναξη των Νέων του Αγίου Αχιλλίου, κατόπιν προσκλήσεως του π.Ραφαήλ, ήταν ο λόγιος και διακεκριμένος κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου. Μετά την Παράκληση του Αγίου Λουκά και την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, ο π.Ραφαήλ παρουσίασε τον αγαπητό και γνώριμο σε όλους καλεσμένο(αφού έχει έρθει αρκετές φορές) με θερμούς λόγους.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο π.Θεμιστοκλής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της σημασίας του πνευματικού πατέρα στη ζωή του πιστού χριστιανού. Αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή του θεσμού στηριζόμενος στην Παύλεια θεολογία και κατόπιν αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη πατερική πνευματική παράδοση. Τόνισε τη γένεση του θεσμού της πνευματικής πατρότητας στην έρημο, στον χώρο του μοναχισμού, καθώς και την ευρεία διάδοσή του στη ζωή ολόκληρης της Εκκλησίας. «Ο πνευματικός πατέρας», τόνισε, «είναι μια χαρισματική και προφητική μορφή, που χειροθετείται όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από το χέρι του Θεού.» Μίλησε για το Μυστήριο της εξομολόγησης και την αποστολή του πνευματικού διά μέσω αυτού, όπως ορίζει ο Μ.Βασίλειος στην Αγιοπνευματική διδασκαλία του. Στη συνέχεια ο π.Θεμιστοκλής ανέπτυξε τη σχέση αγάπης του πνευματικού πατέρα προς τα πνευματικά τέκνα και την ανταπόκριση των τελευταίων, καθώς και την αναγκαιότητα αναζήτησης και ύπαρξης καλού, έμπειρου και απλανούς πνευματικού οδηγού, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τους κινδύνους μιας λαθεμένης προσκόλλησης προς τον εξομολόγο και της καλλιέργειας της προσωπολατρείας και ενός αρρωστημένου γεροντισμού. Όλα αυτά ο δεξιοτέχνης του θείου λόγου, π.Θεμιστοκλής, τα διάνθισε με πολλά αληθινά παραδείγματα από τη μεγάλη εμπειρία του στην εξομολόγηση και την πνευματική καθοδήγηση πολλών ψυχών μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.

Ακολούθησαν εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις από τους Νέους, που οδήγησαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

 

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό ξεκίνησε η καινούργια ιεραποστολική χρονιά για τους Νέους του Ναού μας, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου το βράδυ.  Μετά την Παράκληση του Αγίου Λουκά του ιατρού, έγινε η έναρξη των Συναντήσεων Νέων της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου, που θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 8.45 – 10.00 το βράδυ, στο υπόγειο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Φέτος θα συνεχίσουμε για 3η χρονιά την ανάλυση και ερμηνεία του Συμβόλου της Πίστεως :<<Πιστεύω…και εις το Πνεύμα το άγιον…>> .

Ο π.Ραφαήλ υποδέχτηκε τους Νέους, τους ευλόγησε με τον Σταυρό και τον Αγιασμό και τους μίλησε για το νόημα και την ανάγκη της Κατήχησης. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο άνθρωπος έχει χάσει τον προσανατολισμό του και αποδομούνται αιώνιες αξίες, ο λόγος του Θεού είναι όντως «φως ταις τρίβοις ημών και λύχνος τοις ποσίν ημών», που μας βοηθάει να πορευόμαστε τον σίγουρο και αυθεντκό δρόμο που οδηγεί στην αιώνια χαρά και μακαριότητα. Είναι το πνευματικό «μάννα» και το «ύδωρ το ζων» που χορταίνει και ξεδιψάει τους «κοπιώντας και πεφορτισμένους» της ζωής. Είναι το φως που νοηματοδοτεί τον αγώνα των πιστών και η σάλπιγγα που αφυπνίζει και αλλοιώνει τις συνειδήσεις των καλοπροαίρετων ανθρώπων.

Τελειώνοντας η πρώτη αυτή Συνάντηση, οι Νέοι ενημερώθηκαν για τις άλλες δραστηριότητες που μπορούν να συμμετάσχουν:

1.Θεατρική Ομάδα. Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για να ανεβάσουμε καινούργιο έργο, η «Φαβιόλα η Ρωμαία», την άνοιξη. (Για τη συμμετοχή σας επικοινωνείστε με τον π.Ραφαήλ ή τον κ.Γιάννη Τσιάτσιο στο τηλ. 6973281063)
2.Χορευτικό.(Κάθε Τετάρτη 2 τμήματα: 8.30μ.μ. για αρχάριους και 9.30μ.μ. για προχωρημένους)

3.Ορχήστρα. (Όποιος παίζει κάποιο μουσικό όργανο, να επικοινωνήσει με τον π.Ραφαήλ ή τον Στέλλιο Βαλδούμα στο τηλ. 6982953663)
4.Διακονία ασθενών. (Επισκέψεις κάθε εβδομάδα σε ασθενείς,σε νοσηλευτικά ιδρύματα)

5.Ιστοσελίδα <www.inaa.gr>
6.Ραδιοφωνική εκπομπή <<ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ>> (Κάθε Πέμπτη 8-9μ.μ. στους 96.3 FM), την οποία μπορείτε να ακούσετε  και στο youtube.
7.Τετρασέλιδο έντυπο πνευματικού περιεχομένου <<Εύηχη Σάλπιγγα>>. (Δεχόμαστε τα άρθρα σας σε ηλεκτρονική μορφή). Κυκλοφόρησε το 10ο τεύχος.

8.Δανειστική Βιβλιοθήκη (Κάθε Τρίτη βράδυ στη Συνάντηση των Νέων).

9.Σχολή γονέων(ομιλίες και συζήτηση προς νέους και υποψήφιους συζύγους και γονείς)-Μια Κυριακή το μήνα. Η επόμενη ομιλία θα γίνει Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, στις 7.30 μ.μ.

Εξάλλου με πολλή χαρά οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου υποδέχτηκαν το νέο Ποιμενάρχη της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κ.Ιερώνυμο, στην εβδομαδιαία Σύναξή τους, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας. Ο Σεβασμιώτατος, με τη μειλίχια φωνή του, μίλησε για τον ρόλο της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, από την εποχή του Μ.Κωνσταντίνου, οπότε βγήκε στην επιφάνεια από τις κατακόμβες έως και σήμερα. Αναφέρθηκε στη διαχρονική πρόσκληση της Εκκλησίας, «Έρχου και ίδε», στους ανθρώπους κάθε εποχής και στην αξία της ιεραποστολής. Εξέφρασε δε την αγωνία του για το αν οι πιστοί, που εκκλησιάζονται την Κυριακή, εφαρμόζουν την επόμενη μέρα στην καθημερινότητά τους το Ευαγγέλιο. To ακροατήριο, που κρεμόταν κυριολεκτικά από το στόμα του Επισκόπου, του απηύθυνε ερωτήσεις και ακολούθησε ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος.