Λειτούργησε και φέτος η Σχολή Γονέων στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Εκλεκτοί ιερείς και επιστήμονες παρουσίασαν εμπεριστατωμένες ομιλίες με σκοπό να προβληματίσουν και να βοηθήσουν το ποίμνιο στη σωστή λειτουργία των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεών τους.

Η τελευταία ομιλία έγινε το Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Προσκεκλημένη να μιλήσει ήταν η Γερόντισσα Θεολογία, ηγουμένη της Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η οικογένεια στους κόλπους της Εκκλησίας». Την εμβληματική Γερόντισσα με τα 50 χρόνια καλογερικού βίου, την κατηρτισμένη Θεολόγο και Φιλόλογο, τον άνθρωπο της προσευχής που έχει στηρίξει εκατοντάδες ψυχές στη Δυτική Μακεδονία κι όχι μόνο, παρουσίασε διά θερμών λόγων ο π.Ραφαήλ φανερώνοντας τον ενθουσιασμό και τη χαρά όλων για την ευλογητή παρουσία της στη Λάρισα. Και όντως έτσι έιναι! Η ομιλία της αγίας Ηγουμένης δικαίωσε την επιλογή του π.Ραφαήλ, αφού με τον μεστό αγιογραφικό και πατερικό της λόγο παρουσίασε όλες τις πτυχές και τις εκδηλώσεις της οικογενειακής ζωής, η οποία αγιάζεται και νοηματοδοτείται μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, καθηλώνοντας κυριολεκτικά τους ακροατές.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου, στη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου προσκεκλημένος ήταν ο Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Φθιώτιδος,  ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Παθογένειες στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια».

Ο π.Ραφαήλ παρουσίασε τον εκλεκτό ομιλητή, τον οποίο γνωρίζει περίπου απο εικοσαετίας. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι ο π.Εφραίμ μαθήτευσε ως Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος των μακαριστών Μητροπολιτών Σιατίστης Αντωνίου και Παύλου, αλλά και του ταπεινού νυν επισκόπου Αθανασίου κι ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο από τα προσόντα του.

Παίρνοντας τον λόγο ο πατήρ Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιερολογία του γάμου. Επεσήμανε τα κυριότερα σημεία της, τα οποία αν τα μελετήσει κανείς βρίσκει το νόημα και τον σκοπό του γάμου. Μίλησε για την ανάγκη της πνευματικής ζωής μέσα στην οικογένεια και τη σύνδεση της οικογένειας με τη Θεία Λατρεία. Παρουσίασε παραδείγματα αρρωστημένων σχέσεων μέσα στην οικογένεια και υπέδειξε τρόπους αντιμετώπισής τους. Ακολούθησε διάλογος.

Η επόμενη ομιλία θα γίνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Προσκεκλημένη θα είναι η Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη της Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου με θέμα: «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη οικογένεια».

Μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους είχαν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου όσοι παραβρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, στο πλαίσιο των δράσεων της Σχολής Γονέων.

Εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, τον οποίο καλωσόρισε διά θερμών λόγων ο π.Ραφαήλ. Ο καταρτισμένος επιστήμονας, αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και απρόσεκτη χρήση του. Στη συνέχεια, παρουσίασε τρόπους προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους παρευρισκόμενους.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως Cyber Bullying ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, ένα νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και στη συζήτηση για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μόνο με γονική συναίνεση.

Ο π. Ραφαήλ αφού ευχαρίστησε τον κ. Λιόβα για την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωσή σχετικά με την ορθολογική χρήση της τεχνολογίας στο τέλος της παρουσίασης, έδωσε χρόνο στους παρευρισκομένους για υποβολή ερωτήσεων, επίλυση αποριών και εποικοδομητική συζήτηση.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή προς τους γονείς να προσεύχονται, να συζητούν με τα παιδιά τους και να μεριμνούν για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με αυτά, για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για αυτά που αφορούν στη διαδικτυακή τους ζωή.

Όλο το υλικό της παρουσίασης, καθώς & χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για την ασφάλεια στο διαδίκτυο βρίσκεται αναρτημένο στη διεύθυνση:

https://www.dropbox.com/scl/fo/0pper2nn1ifs7vm9bun42/h?rlkey=nnxnt53pxl8zp4dfr8av2u69j&dl=0

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

1.ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελλος Ι.Μ.Φθιώτιδος «Παθογένειες στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια».

2.ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη οικογένεια».

Μια διαφορετική ομιλία είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στον Άγιο Αχίλλιο. Καλεσμένος αυτόν τον μήνα, στη Σχολή Γονέων του Μητροπολιτικού Ναού, ήταν ο ελλογιμώτατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ.Κωνσταντίνος Κορναράκης, ο οποίος χρησιμοποιώντας σύγχρονη ορολογία και διαφάνειες powerpoint ανέπτυξε πολύ εύστοχα το θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας στη γένεση του προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του». Εντύπωση προκάλεσε η εισαγωγή που έκανε λέγοντας ότι καθημερινά όλοι μας δεχόμαστε και παράγουμε βία στις συναναστροφές μας, από την οδήγηση μέχρι και τη βία στα γήπεδα ή την ενδοοικογενειακή. Παρουσίασε γενεσιουργές αιτίες βίαιης συμπεριφοράς (φτώχεια, διαδίκτυο, κακοποίηση, εμπειρίες βίας στην οικογένεια…), καθώς και τρόπους αντιμετώπισης. Τόνισε τη μεγάλη ευθύνη των γονέων, τους οποίους κάλεσε, εκτός των άλλων, να ακολουθήσουν τις συμβουλές των Αγίων Κοσμά Αιτωλού, Παϊσίου και Πορφυρίου, που συνέστηναν την αγιασμένη ζωή των γονέων, το άγιο παράδειγμα, καθώς και την πολλή και έμπονη προσευχή. Αφού όλο το ακροατήριο άκουσε την άψογη εισήγηση του κ.Κορναράκη με πολλή προσοχή, καθηλωμένο, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν ερωτήσεις κι έτσι δημιούργησαν έναν ζωηρό διάλογο και βοήθησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος. Η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι.Μ.Λαρίσης “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΦΩΝΗ”. Τον εκλεκτό καθηγητή παρουσίασε ο π.Ραφαήλ, μεταφέροντας και τις πατρικές ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου κ.Ιερωνύμου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

1.ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. κ.Δημήτρης Λιόβας, Υπεύθυνος Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με θέμα “Ασφάλεια στο διαδίκτυο: κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους”.

2.ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελλος Ι.Μ.Φθιώτιδος «Παθογένειες στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια».

3.ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη οικογένεια».

Άλλη μια όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Ιερού Ναού με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Καλεσμένη ήταν η κυρία Χάρις Δημητρακούδη, παιδαγωγός-Θεολόγος,  η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Αχ, αυτά τα νεύρα μου!». Χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητα της οικογένειας, παρουσίασε τρόπους διαχείρισης του θυμού, καθώς και αποφυγής των συγκρούσεων. Παίρνοντας αφορμή από το Αγιογραφικό “οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε”, τόνισε την ανάγκη της έκφρασης των αιτίων και των αφορμών που προκαλούν θυμό, χωρίς να γίνονται επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, αφού το κυρίαρχο στοιχείο μέσα στην οικογένεια είναι η μεταξύ των μελών της αγάπη. Ακολούθησε διάλογος, όπου η εκλεκτή ομιλήτρια αναφέρθηκε και στην ανάγκη της προσευχής ως μέσου βοήθειας στην αντιμετώπιση του θυμού, καθώς και στην αντιμετώπιση του “άλλου” ως εικόνας του Θεού.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

1.ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα  Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας στην γένεση τού προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του».

2.ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. κ.Δημήτρης Λιόβας, Υπεύθυνος Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με θέμα “Ασφάλεια στο διαδίκτυο: κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους”.

3.ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελλος Ι.Μ.Φθιώτιδος «Παθογένειες στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια».

4.ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου «Η επίδραση της Εκκλησίας στην ελληνική οικογένεια».

Συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά στον Ι.Μ.Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Σχολή Γονέων με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Σιλουανός Πεπονάκης, ηγούμενος της Ι.Μ.Αγ.Γεωργίου Αλιάρτου και ιεροκήρυκας της Ι.Μ.Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Όσα στην αγάπη ονειρεύομαι”. Τον εκλεκτό κληρικό παρουσίασε διά θερμών λόγων στο ακροατήριο ο π.Ραφαήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία τους, στις επισκέψεις του στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στη ζεστή και υποδειγματική φιλοξενία του π.Σιλουανού, καθώς και στο γενικότερο πνευματικό έργο που εκείνος επιτελεί στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο λόγιος ομιλητής ευχαρίστησε πρώτα τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερώνυμο για την ευλογία της παρουσίας του στη Λάρισα και τον π.Ραφαήλ για την τιμητική πρόσκληση να μιλήσει στη Σχολή Γονέων. Στη συνέχεια, αναπτύσσοντας το θέμα “Όσα στην αγάπη ονειρεύομαι” ο π.Σιλουανός παίρνοντας αφορμή από ένα κείμενο του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ, έκανε αναφορά στον χριστιανικό γάμο και πώς μπορεί ο έγγαμος να τον μεταποιήσει, ώστε να γίνει ο ίδιος ζωντανός ναός του Θεού. Χρησιμοποιώντας αληθινά παραδείγματα τόνισε την ανάγκη της πνευματικής ζωής μέσα στην οικογένεια, ώστε με προσευχή και διαρκή αυτοέλεγχο να ελευθερωθεί ο άνθρωπος από το ισχυρό φίλαυτο θέλημά του και να δει τον/την σύζυγο με αγάπη, κατανόηση, φροντίδα, καλοσύνη, συγχωρητικότητα…

Η επόμενη ομιλία θα γίνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 από την παιδαγωγό και θεολόγο, κ.Χάρη Δημητρακούδη και θα έχει θέμα “Αχ, αυτά τα νεύρα μου!”

Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

1.ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, στις 7 μ.μ. π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, με θέμα “Η παιδαγωγική του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου για την οικογένεια”.

2.ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 7 μ.μ. Αρχιμ. Σιλουανός Πεπονάκης, ηγούμενος της Ι.Μ.Αγ.Γεωργίου Αλιάρτου, με θέμα “Όσα στην αγάπη ονειρεύομαι”.

3.ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, στις 7 μ.μ. κυρία Χάρις Δημητρακούδη, παιδαγωγός-Θεολόγος, με θέμα “Αχ, αυτά τα νεύρα μου!”

4.ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα  Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας στην γένεση τού προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του».

5.ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. κ.Δημήτρης Λιόβας, Υπεύθυνος Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με θέμα “Ασφάλεια στο διαδίκτυο: κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους”.

6.ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελλος Ι.Μ.Φθιώτιδος «Παθογένειες στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια».

7.ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 7 μ.μ. Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη Ι.Μ.Παναγίας Μικροκάστρου «Η επίδραση της Εκκλησίας στην ελληνική οικογένεια».

Λειτούργησε και φέτος η Σχολή Γονέων στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ».

Η τελευταία για φέτος ομιλία έγινε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στις 7 μ.μ. στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός κ.Κων.να Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας,  η οποία ανέπτυξε το φλέγον θέμα: «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».

Η δόκιμη εκπαιδευτικός και κατηχήτρια παρουσίασε τις πολύπλευρες πτυχές του θέματος με ρεαλισμό και σαφήνεια. Τόνισε ιδιαίτερα το σπουδαίο έργο και τις υποχρεώσεις τόσο των γονέων όσο και των δασκάλων όλων των βαθμίδων και περιέγραψε το πλαίσιο συνεργασίας τους με επίκεντρο τα παιδιά και την ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Μετά τον διάλογο που ακολούθησε, ο υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής, π. Ραφαήλ, ευχαρίστησε την κ. Χατζημίχου για την παρουσία της και την πολύ όμορφη και συγκροτημένη ομιλία της, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους για την αναταπόκρισή τους. Κλείνοντας κι αυτόν τον κύκλο ομιλιών, ανανέωσαν το ραντεβού για το προσεχές φθινόπωρο.

Την αντίσταση που πρέπει να δείχνει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια στα νέα κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ.Γεώργιος στην ομιλία του στο πλαίσιο της Σχολής γονέων του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Ο εκλεκτός ομιλητής παρουσίασε τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία και που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε τον θεσμό της οικογένειας. Η κρίση στην οικογένεια σήμερα σχετίζεται με την αντίστοιχη ηθική και πνευματική που κυριαρχεί στη χώρα μας. Καθημερινά λαμβάνουμε άπειρες πληροφορίες, αλλά δεν είμαστε σοφοί, τόνισε. Έχουμε νέες μορφές οικογένειας, μονογονεϊκές, ομόφυλων ζευγαριών κλπ. Όμως, ο Σεβασμιώτατος κ.Γεώργιος προέτρεψε να δοθεί έμφαση στην παραδοσιακή μορφή της, όπως την όρισε ο Δημιουργός και όπως την ξέραμε έως τώρα: πατέρας, μητέρα, παιδιά και παππούδες. Μέσα από παραδείγματα και στατιστικά στοιχεία απέδειξε ότι οι παραδοσιακές αξίες και συνήθειες είναι η λύση του προβλήματος της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας.

Τον Σεβ. Καρπενησίου προλόγισε ο π.Ραφαήλ, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τον κόπο να έρθει από μακριά, καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τη νεότητα και την οικογένεια. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης, κ.Ιερώνυμος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Σεβασμιώτατο κ.Γεώργιο από την Ιερά Σύνοδο, τόνισε τη βαρύτητα που έχει το παράδειγμα των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Η επόμενη ομιλία θα γίνει το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στις 7 μ.μ. στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου. Ομιλήτρια θα είναι η εκπαιδευτικός κ.Κων.να Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας,  η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».

Η πέμπτη ομιλία για φέτος, στο πλαίσιο της Σχολής γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023. Καλεσμένος ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, προϊστάμενος του Ι.Ν.Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Σχέση συζύγων: ναι μεν, αλλά… ”. Ο δόκιμος ομιλητής μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα της γενικότερης κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας και που αγγίζει σοβαρά και τον θεσμό του γάμου. Μέσα από τις εμπειρίες του, που παρουσίασε, από το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης και την ποιμαντική του διακονία στην Εκκλησία, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η προετοιμασία των νέων μέσα στην οικογένεια, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να έχουν έναν πετυχημένο γάμο και μια ευλογημένη οικογένεια, για να μην συναντούμε περιπτώσεις που ναι μεν θέλουν να ζήσουν χριστιανικά, αλλά όχι και τόσο…αγιασμένα! Κλείνοντας την εξαιρετική ομιλία του, έκανε σύγκριση του παιδοκεντρικού τύπου γάμου, που ισχύει σήμερα, σε σχέση με τον συζυγοκεντρικό γάμο, που αποτελεί την υγιή κατάσταση.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΟΜΙΛΙΕΣ:

1.Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, στις 7 μ.μ. : Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ.Γεώργιος: «Η ελληνική οικογένεια στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα».

2.Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στις 7 μ.μ.: κ. Κων.να Χατζημίχου-Καλούση, δασκάλα, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας: «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».

Ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Φωκίδος και Ηγούμενος της Ι.Μ.Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρικόρφου Δωρίδος ήταν προσκεκλημένος στη Σχολή Γονέων του Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, για τον μήνα Ιανουάριο. Τον καλωσόρισε και τον παρουσίασε ο π.Ραφαήλ, ευχαριστώντας τον για τον κόπο και την αγάπη του να έρθει στη Λάρισα και να μεταφέρει λόγον αγαθόν στις καρδιές των πιστών. Με τη γλαφυρότητα που τον διακρίνει, ο π.Νεκτάριος μίλησε με θέμα: “Μητέρα ή πενθερά; οι επεμβάσεις τρίτων στο ανδρόγυνο”. Αρχικά αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας αληθινής χριστιανικής οικογένειας. Τόνισε την ενότητα του ανδρογύνου μέσα στον γάμο και με παραδείγματα από την μεγάλη του πείρα στο μυστήριο της εξομολόγησης παρουσίασε τις ωφέλιμες και τις καταστεπτικές, για το ζευγάρι, επεμβάσεις των γονέων. Ακολούθησε ζωηρός διάλογος, κατά τον οποίο ετίθεντο πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στις 7 μμ και ομιλητής θα είναι ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, που θα αναπτύξει το θέμα: “Σχέση συζύγων: ναι μεν, αλλά… ”.

Η καθιερωμένη συνάντηση στο πλαίσιο της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ πραγματοποιήθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, την Κυριακή 11-12-2022. Προσκεκλημένος του π.Ραφαήλ ήταν ο Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Βαρβαρέλης, ο οποίος μίλησε με θέμα “Τα πάντα και εν πάσι Χριστός”. Παίρνοντας αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ), από την προς Κολασσαείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου, ο π.Ιωαννίκιος αναφέρθηκε πρώτα στα δύο επαναστατικά συνθήματα της περικοπής “θάνατος του παλαιού ανθρώπου” και “κάτω οι ποικίλες διακρίσεις”, τα οποία ανέλυσε διεξοδικά. Στη συνέχεια τόνισε το βαθύ θεολογικό περιεχόμενο της φράσης “τα πάντα και εν πάσι Χριστός” και έκλεισε την ομιλία του, προκαλώντας συγκίνηση, με δύο θαυμαστά γεγονότα που τέλεσε η Παναγιά Προυσιώτισσα σε μια καρκινοπαθή γυναίκα από τη Λαμία και σε ένα νεαρό ανδρόγυνο, και που δείχνουν πρακτικά πως βιώνεται η παραπάνω φράση στην καθημερινότητα των χριστιανών.

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στις 7 μμ και ομιλητής θα είναι ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, που θα αναπτύξει το θέμα: “Μητέρα ή πενθερά; οι επεμβάσεις τρίτων στο ανδρόγυνο.”

 Το πρόγραμμα ομιλιών της χρονιάς 2022-2023 έχει ως εξής:

1. Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η κ.Χάρη Δημητρακούδη, Θεολόγος-Παιδαγωγός: “Ο γάμος ακοτώνει τον έρωτα;” 

2.Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Στρατιωτικός ψυχίατρος, κ.Παύλος Νταφούλης: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”.

3.Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Βαρβαρέλης, ηγούμενος της Ι.Μ.Παναγίας Προυσιώτισσας: “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΣ (Κολ. γ΄ 11)”.

4.Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης: “Μητέρα ή πενθερά; οι επεμβάσεις τρίτων στο ανδρόγυνο.”

5.Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Σχέση συζύγων: Ναι μεν, αλλά…».

6.Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ.Γεώργιος: «Η ελληνική οικογένεια στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα».

7.Σάββατο 1 Απριλίου 2023, η κ. Κων.να Χατζημίχου-Καλούση, δασκάλα, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας: «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».

Η δεύτερη ομιλία, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ.Ιερώνυμος, έγινε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Φιλοξενούμενος ήταν ο στρατιωτικός ψυχίατρος, ταξίαρχος ε.α. κ.Παύλος Νταφούλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”. Αρχικά ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων, π.Ραφαήλ καλωσόρισε τον κ.Νταφούλη και τον παρουσίασε με θερμά λογια. Στη συνέχεια ο λαμπρός επιστήμονας, με πολύ πράο και γλαφυρό τρόπο, μίλησε για την αρετή της αγάπης, τη συναισθηματική της διάσταση και τους τρόπους εκδήλωσής της μέσα στην οικογένεια. Ως προέκταση της αγάπης αναφέρθηκε στην πειθαρχία, μια παρεξηγημένη έννοια, όπως είπε, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το σύνθημα για αναρχία και ανυπακοή. Μίλησε για την αναγκαιότητα των κυρώσεων στα παιδιά πάντα με αγάπη και διάκριση. Ακολούθησαν πολλές καλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους ακροατές, που οδήγησαν σε έναν όμορφο και γόνιμο διάλογο.

Λειτουργεί και φέτος η Σχολή Γονέων στον Ναό μας με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους.

Η έναρξη για τη νέα κατηχητική-ιεραποστολική χρονιά 2022-2023 έγινε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου με την ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο π.Ραφαήλ. Ακολούθως παρουσίασε την πρώτη ομιλίτρια, κ.Χάρη Δημητρακούδη, Θεολόγο-Παιδαγωγό, που ανέπτυξε το θέμα: “Ο γάμος ακοτώνει τον έρωτα;” Αρχικά αναφέρθηκε στην πνευματική διάσταση του έρωτα και στο Μυστήριο του γάμου ως κοινωνία αγάπης των συζύγων και ως τρόπο σωτηρίας τους. Με πολυ γλαφυρό τρόπο και χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινότητα των συζύγων περιέγραψε τον ευλογημένο έρωτα ως δύναμη ενότητας και αυτοπροσφοράς. Οι ακροατές φανερά ενθουσιασμένοι έκαναν ερωτήσεις κι έτσι έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Γενικά η όλη εκδήλωση προβλημάτισε και ανέπαυσε τους παρευρισκομένους.

Οι επόμενες ομιλίες θα γίνουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου από τον Στρατιωτικό ψυχίατρο, κ.Παύλο Νταφούλη με θέμα: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από τον Αρχιμ. Ιωαννίκιο Βαρβαρέλη, ηγούμενο της Ι.Μ.Παναγίας Προυσιώτισσας, με θέμα: “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΣ (Κολ. γ΄ 11)”

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, ξεκίνησαν για φέτος οι ομιλίες στο πλαίσιο της Σχολής γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στον Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Τον Αγιασμό έναρξης τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Νικόδημος Γαλιάτσος, ο οποίος μίλησε στο ακροατήριο με θέμα “Η αγωγή των παιδιών κατά τον ιερό Χρυσόστομο”. Με τον χειμαρρώδη λόγο του αναφέρθηκε στα λόγια του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος συμβουλεύει τους γεννήτορες να δίνουν στα παιδιά τους πνευματικά εφόδια και επεκτάθηκε στην ανατροφή που δίνουν σήμερα οι γονείς στα παιδιά τους ρίχνοντας το βάρος στα υλικά αγαθά. Περαίνοντας τον λόγο του ανέφερε και σχετικά χωρία από τους σύγχρονους Αγίους της πίστης μας.

Εν τω μεταξύ, για τον ρόλο των παππούδων και των γιαγιάδων μέσα στην οικογένεια μίλησε ο π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, στην 5η περσινή συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Αγίου Αχιλλίου -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Ο λόγιος ομιλητής με πολλή γλαφυρότητα και ζωηρά παραδείγματα παρουσίασε το θέμα και τόνισε την ανάγκη των παππούδων και γιαγιάδων στην ανατροφή των παιδιών, αλλά με διάκριση και όρια, ώστε να μην διασαλεύεται η ομαλή λειτουργία της οικογένειας. Ένας θρησκευόμενος παππούς και μια ευσεβής γιαγιά μπορούν να κάνουν πολλά για την ανάπτυξη των εγγονών τους με το αγνό τους παράδειγμα και τις καλές συνήθειες που θα περάσουν σε αυτά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και…παρατράγουδα με άκαιρες επεμβάσεις που προκαλούν ζημία τόσο στα μικρά παιδιά όσο και σε όλη την οικογένεια. Ακολούθησε διάλογος που έλυσε πολλές απορίες και δημιούργησε μια όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα, που την χάρηκαν όλοι.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, πρώτα ο Θεός, το φθινόπωρο!

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε  η 4η για φέτος συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Ομιλήτρια ήταν η κ.Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα:  « Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια »

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο π.Ραφαήλ υποδέχτηκε την εκλεκτή ομιλήτρια και την προσφώνησε καταλλήλως, τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη που έχει η σύγχρονη οικογένεια από τη σοφία και τους λόγους των τριών «μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος» και την ευχαρίστησε για την ανταπόκριση και την προετοιμασία της ομιλίας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία (power point) η κ.Κοσμάνου παρουσίασε το φλέγον θέμα σε τρεις άξονες: 1)τα οικογενειακά περιβάλλοντα στα οποία ανατράφηκαν και έζησαν οι τρεις αυτοί Άγιοι, 2)τις θέσεις τους για τον γάμο και τη συζυγία, και 3)τις συμβουλές τους πάνω στο σημαντικό ζήτημα της ανατροφής των παιδιών. Εμπεριστατωμένη, καλοδουλεμένη και μεστή θείων νοημάτων ήταν η ομιλία, αφού αποτελούσε ένα μεγάλο μπουκέτο με τα ευωδέστερα άνθη και τις κυριότερες θέσεις της ανεξάντλητης σοφίας των τριών Οικουμενικών Διδασκάλων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις ανατράφηκαν μέσα σε αγιασμένες οικογένειες που μύριζαν λιβάνι, καθώς και ότι έζησαν ασκητική εν Χριστώ ζωή (κάθαρση-φωτισμός-θέωση) με αποτέλεσμα να αποκτήσουν την άνωθεν σοφία.

Τελειώνοντας η όμορφη και περιεκτική ομιλία της κ.Κοσμάνου ακολούθησε παραγωγικός διάλογος με το ακροατήριο, που σε όλη τη διάρκειά της παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον.

Η επόμενη ομιλία στη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ θα είναι στις 16 Φεβρουαρίου, με καλεσμένο ομιλητή τον π.Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανάπτυξη των παιδιών: αξία ή μύθος;».

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η 3η για φέτος Σύναξη στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Αγίου Αχιλλίου -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Αγίας Τριάδας Σπαρμού, Αρχιμ. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Οικογένεια, ταξίδι στο πέλαγος».

Ο εκλεκτός ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης, κ.Ιερώνυμο για την ευλογία του και τον π.Ραφαήλ για την ευγενική του πρόσκληση, ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα. Ο π.Νικάνωρ επικεντρώθηκε στο θέμα του θανάτου μέσα στην οικογένεια και στον τρόπο αντιμετώπισης του πένθους από τους χριστιανούς. Έκανε μια θεολογική προσέγγιση του θανάτου μέσα από την Αγία Γραφή και τόνισε ιδιαίτερα τη στάση έναντι του θανάτου τόσο του Κυρίου μας, όσο και του πολύαθλου Ιώβ και Αγίων της Εκκλησίας μας. Στάθηκε κυρίως στο γεγονός του θανάτου και της αναστάσεως του Λαζάρου, από το οποίο ανέφερε πολλές παραμέτρους του θέματος αυτού. «Ως χριστιανοί οφείλουμε να βλέπουμε τον θάνατο σαν έναν νικημένο εχθρό, που καταργήθηκε από τον Χριστό μας, και να προετοιμαζόμαστε για αυτό το πέρασμα από τα γήινα και παρόντα στα ουράνια και αιώνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των πιστών και ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος.

Η επόμενη συνάντηση στη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου με καλεσμένη την εκπαιδευτικό κ.Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, που θα αναπτύξει το θέμα:  «Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια»

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Η παγκοσμιοποίηση προκαλεί φοβερή ισοπέδωση και στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό το πνεύμα δεν αφήνει ανέγγιχτο ούτε το θεσμό του γάμου και της οικογένειας, σε τέτοιο σημείο που να κλονίζεται αισθητά η παραδοσιακή ελληνορθόδοξη ταυτότητά τους. Όλοι δεχόμαστε ότι στις μέρες μας ο γάμος και η οικογένεια περνάνε κρίση και υποβαθμίζονται και μάλιστα με τη σφραγίδα του νόμου: Σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλαγή φύλου, μονογονεϊκές οικογένειες εκ πεποιθήσεως, φορολογικά τεκμήρια που αποτρέπουν την πολυτεκνία  κλπ. Τα διαζύγια από τη μια αυξάνονται αλματωδώς (1 στους 2 ή 3 γάμους διαλύονται) και από την άλλη όλο και πιο δύσκολα αποφασίζουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν «εις γάμου κοινωνίαν». Ως ποιμένουσα Εκκλησία έχουμε πολύ πόνο και αγωνία για τα προβλήματα αυτά, αλλά και ποιμαντική ευθύνη  πως θα τα λύσουμε και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε τους νέους μας να κάνουν έναν επιτυχημένο γάμο και μια ευλογημένη οικογένεια.

     Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και φέτος Σχολή Γονέων στον Ναό μας με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Μάϊο, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αχιλλίου, στις 7.30 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους.

«Ο ρόλος της μητέρας στην ανατροφή και συμπεριφορά των παιδιών» ήταν το ενδιαφέρον θέμα που προσεγγίστηκε στην δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων του Ι.Μ.Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ», από την εκπαιδευτικό κ. Όλγα Αλεξίου-Ζιώγα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Η ομιλήτρια και μητέρα 4 παιδιών αρχικά αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα και βιώματα στη σημασία του ρόλου της μητέρας σε όλη τη ζωή του παιδιού, κυρίως όμως τόνισε την σπουδαιότητα της απόκτησης καλών συνηθειών από την μικρή παιδική ηλικία, όπως το να μαθαίνουν να κάνουν τον σταυρό τους, η προσευχή πριν το φαγητό και το βράδυ πριν τον ύπνο, η ανάγνωση ωφέλιμων κειμένων στο παιδί από τους γονείς (όπως π.χ. ο βίος του προστάτη αγίου του), ο εκκλησιασμός κλπ. Στη συνέχεια η κ. Αλεξίου-Ζιώγα επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή και την αγάπη μεταξύ των συζύγων, καθώς με τον τρόπο αυτό οι γονείς έχουν κοινό τρόπο «δράσης» στην ανατροφή των παιδιών και σύμπνοια, και επομένως σαφή όρια στα παιδιά τους. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι η αγάπη που δίνει στα παιδιά ψυχολογική σταθερότητα, δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα καλλιέργειας αρετών και σιγά σιγά την ανάπτυξη αυτονομίας από το παιδί, που δεν το «πνίγει» η υπερπροστασία, ούτε το αφήνει ανεξέλεγκτο η πλήρης «ελευθερία». Η αγάπη αυτή θα πλαισιώνεται και από Ταλέντο – Τύχη – Τόλμη, όπως αναφέρει και ο Οδ. Ελύτης για τα τρία Τ. Όμως, κύριο όπλο της μητέρας είναι η προσευχή της προς τον Θεό για τα παιδιά της και την οικογένειά της, όπως αναφέρει και ο άγιος Πορφύριος, σε κάθε δύσκολη στιγμή και κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας. Η  μητέρα σιωπηλά να προσεύχεται και να φωτίζει σαν κερί, το οποίο όμως «λιώνει» για να δώσει το φως του. Μέσα από πολλά και όμορφα παραδείγματα η κ. Αλεξίου-Ζιώγα έδωσε στο κοινό την αφορμή για προβληματισμό και κατανόηση της σημασίας του θέματος της ανατροφής των παιδιών. Στο τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος και κατάθεση αποριών και εμπειριών από τους ακροατές σε ένα κλίμα ευχάριστο και εποικοδομητικό.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων ομιλιών της χρονιάς 2019-2020 έχει ως εξής:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου: π.Νικάνωρ Παπανικολάου, Ηγούμενος Ι.Μ.Σπαρμού,  «Οικογένεια:ταξίδι μέσα στο πέλαγος»

Κυριακή 26 Ιανουαρίου: Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, εκπαιδευτικός, «Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια»

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου: π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου,  «Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανάπτυξη των παιδιών:αξία ή μύθος;».

Σάββατο 14 Μαρτίου: Νίκος Ράπτης «Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας  στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού».

Σάββατο 4 Απριλίου: π.Ραφαήλ Ευαγγέλου, «Ορθόδοξη αγωγή» (ή ΟΚΑΝΑ: «Ο ρόλος της οικογένειας στις εξαρτήσεις»)

Κυριακή 17 Μαϊου: πρεσβυτέρα Μαρία Καρυπίδη, «Συζυγία μέσα στον γάμο:Σταυρός  χωρίς ανάσταση;»