Ανύστακτη είναι η αγωνία και άγρυπνο το ενδιαφέρον της ποιμαίνουσας Εκκλησίας μας για τον θεσμό της οικογένειας στις μέρες μας. Για τον λόγο αυτό, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, λειτουργεί για τρίτη χρονιά η Σχολή Γονέων στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ. με καλεσμένο τον Ηγούμενο της Ι.Μ.Παναγίας Προυσιώτισσας, π.Ιωαννίκιο Βαρβαρέλη, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “Τα πάντα και εν πάσι ΧΡΙΣΤΟΣ”.

 Το πρόγραμμα ομιλιών της χρονιάς 2022-2023 έχει ως εξής:

1. Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η κ.Χάρη Δημητρακούδη, Θεολόγος-Παιδαγωγός: “Ο γάμος ακοτώνει τον έρωτα;” 

2.Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Στρατιωτικός ψυχίατρος, κ.Παύλος Νταφούλης: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”.

3.Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Βαρβαρέλης, ηγούμενος της Ι.Μ.Παναγίας Προυσιώτισσας: “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΣ (Κολ. γ΄ 11)”.

4.Κυριακή Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερώνυμος.

5.Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Σχέση συζύγων: Ναι μεν, αλλά…».

6.Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ.Γεώργιος.

7.Σάββατο 1 Απριλίου 2023, η κ. Κων.να Χατζημίχου-Καλούση, δασκάλα, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας: «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».

Η δεύτερη ομιλία, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ.Ιερώνυμος, έγινε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Φιλοξενούμενος ήταν ο στρατιωτικός ψυχίατρος, ταξίαρχος ε.α. κ.Παύλος Νταφούλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”. Αρχικά ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων, π.Ραφαήλ καλωσόρισε τον κ.Νταφούλη και τον παρουσίασε με θερμά λογια. Στη συνέχεια ο λαμπρός επιστήμονας, με πολύ πράο και γλαφυρό τρόπο, μίλησε για την αρετή της αγάπης, τη συναισθηματική της διάσταση και τους τρόπους εκδήλωσής της μέσα στην οικογένεια. Ως προέκταση της αγάπης αναφέρθηκε στην πειθαρχία, μια παρεξηγημένη έννοια, όπως είπε, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το σύνθημα για αναρχία και ανυπακοή. Μίλησε για την αναγκαιότητα των κυρώσεων στα παιδιά πάντα με αγάπη και διάκριση. Ακολούθησαν πολλές καλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους ακροατές, που οδήγησαν σε έναν όμορφο και γόνιμο διάλογο.

Λειτουργεί και φέτος η Σχολή Γονέων στον Ναό μας με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους.

Η έναρξη για τη νέα κατηχητική-ιεραποστολική χρονιά 2022-2023 έγινε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου με την ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο π.Ραφαήλ. Ακολούθως παρουσίασε την πρώτη ομιλίτρια, κ.Χάρη Δημητρακούδη, Θεολόγο-Παιδαγωγό, που ανέπτυξε το θέμα: “Ο γάμος ακοτώνει τον έρωτα;” Αρχικά αναφέρθηκε στην πνευματική διάσταση του έρωτα και στο Μυστήριο του γάμου ως κοινωνία αγάπης των συζύγων και ως τρόπο σωτηρίας τους. Με πολυ γλαφυρό τρόπο και χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινότητα των συζύγων περιέγραψε τον ευλογημένο έρωτα ως δύναμη ενότητας και αυτοπροσφοράς. Οι ακροατές φανερά ενθουσιασμένοι έκαναν ερωτήσεις κι έτσι έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Γενικά η όλη εκδήλωση προβλημάτισε και ανέπαυσε τους παρευρισκομένους.

Οι επόμενες ομιλίες θα γίνουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου από τον Στρατιωτικό ψυχίατρο, κ.Παύλο Νταφούλη με θέμα: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από τον Αρχιμ. Ιωαννίκιο Βαρβαρέλη, ηγούμενο της Ι.Μ.Παναγίας Προυσιώτισσας, με θέμα: “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΣ (Κολ. γ΄ 11)”

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, ξεκίνησαν για φέτος οι ομιλίες στο πλαίσιο της Σχολής γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στον Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Τον Αγιασμό έναρξης τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Νικόδημος Γαλιάτσος, ο οποίος μίλησε στο ακροατήριο με θέμα “Η αγωγή των παιδιών κατά τον ιερό Χρυσόστομο”. Με τον χειμαρρώδη λόγο του αναφέρθηκε στα λόγια του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος συμβουλεύει τους γεννήτορες να δίνουν στα παιδιά τους πνευματικά εφόδια και επεκτάθηκε στην ανατροφή που δίνουν σήμερα οι γονείς στα παιδιά τους ρίχνοντας το βάρος στα υλικά αγαθά. Περαίνοντας τον λόγο του ανέφερε και σχετικά χωρία από τους σύγχρονους Αγίους της πίστης μας.

Εν τω μεταξύ, για τον ρόλο των παππούδων και των γιαγιάδων μέσα στην οικογένεια μίλησε ο π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, στην 5η περσινή συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Αγίου Αχιλλίου -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Ο λόγιος ομιλητής με πολλή γλαφυρότητα και ζωηρά παραδείγματα παρουσίασε το θέμα και τόνισε την ανάγκη των παππούδων και γιαγιάδων στην ανατροφή των παιδιών, αλλά με διάκριση και όρια, ώστε να μην διασαλεύεται η ομαλή λειτουργία της οικογένειας. Ένας θρησκευόμενος παππούς και μια ευσεβής γιαγιά μπορούν να κάνουν πολλά για την ανάπτυξη των εγγονών τους με το αγνό τους παράδειγμα και τις καλές συνήθειες που θα περάσουν σε αυτά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και…παρατράγουδα με άκαιρες επεμβάσεις που προκαλούν ζημία τόσο στα μικρά παιδιά όσο και σε όλη την οικογένεια. Ακολούθησε διάλογος που έλυσε πολλές απορίες και δημιούργησε μια όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα, που την χάρηκαν όλοι.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, πρώτα ο Θεός, το φθινόπωρο!

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε  η 4η για φέτος συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Ομιλήτρια ήταν η κ.Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα:  « Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια »

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο π.Ραφαήλ υποδέχτηκε την εκλεκτή ομιλήτρια και την προσφώνησε καταλλήλως, τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη που έχει η σύγχρονη οικογένεια από τη σοφία και τους λόγους των τριών «μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος» και την ευχαρίστησε για την ανταπόκριση και την προετοιμασία της ομιλίας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία (power point) η κ.Κοσμάνου παρουσίασε το φλέγον θέμα σε τρεις άξονες: 1)τα οικογενειακά περιβάλλοντα στα οποία ανατράφηκαν και έζησαν οι τρεις αυτοί Άγιοι, 2)τις θέσεις τους για τον γάμο και τη συζυγία, και 3)τις συμβουλές τους πάνω στο σημαντικό ζήτημα της ανατροφής των παιδιών. Εμπεριστατωμένη, καλοδουλεμένη και μεστή θείων νοημάτων ήταν η ομιλία, αφού αποτελούσε ένα μεγάλο μπουκέτο με τα ευωδέστερα άνθη και τις κυριότερες θέσεις της ανεξάντλητης σοφίας των τριών Οικουμενικών Διδασκάλων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις ανατράφηκαν μέσα σε αγιασμένες οικογένειες που μύριζαν λιβάνι, καθώς και ότι έζησαν ασκητική εν Χριστώ ζωή (κάθαρση-φωτισμός-θέωση) με αποτέλεσμα να αποκτήσουν την άνωθεν σοφία.

Τελειώνοντας η όμορφη και περιεκτική ομιλία της κ.Κοσμάνου ακολούθησε παραγωγικός διάλογος με το ακροατήριο, που σε όλη τη διάρκειά της παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον.

Η επόμενη ομιλία στη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ θα είναι στις 16 Φεβρουαρίου, με καλεσμένο ομιλητή τον π.Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανάπτυξη των παιδιών: αξία ή μύθος;».

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η 3η για φέτος Σύναξη στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Αγίου Αχιλλίου -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Αγίας Τριάδας Σπαρμού, Αρχιμ. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Οικογένεια, ταξίδι στο πέλαγος».

Ο εκλεκτός ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης, κ.Ιερώνυμο για την ευλογία του και τον π.Ραφαήλ για την ευγενική του πρόσκληση, ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα. Ο π.Νικάνωρ επικεντρώθηκε στο θέμα του θανάτου μέσα στην οικογένεια και στον τρόπο αντιμετώπισης του πένθους από τους χριστιανούς. Έκανε μια θεολογική προσέγγιση του θανάτου μέσα από την Αγία Γραφή και τόνισε ιδιαίτερα τη στάση έναντι του θανάτου τόσο του Κυρίου μας, όσο και του πολύαθλου Ιώβ και Αγίων της Εκκλησίας μας. Στάθηκε κυρίως στο γεγονός του θανάτου και της αναστάσεως του Λαζάρου, από το οποίο ανέφερε πολλές παραμέτρους του θέματος αυτού. «Ως χριστιανοί οφείλουμε να βλέπουμε τον θάνατο σαν έναν νικημένο εχθρό, που καταργήθηκε από τον Χριστό μας, και να προετοιμαζόμαστε για αυτό το πέρασμα από τα γήινα και παρόντα στα ουράνια και αιώνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των πιστών και ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος.

Η επόμενη συνάντηση στη ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου με καλεσμένη την εκπαιδευτικό κ.Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, που θα αναπτύξει το θέμα:  «Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια»

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Η παγκοσμιοποίηση προκαλεί φοβερή ισοπέδωση και στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό το πνεύμα δεν αφήνει ανέγγιχτο ούτε το θεσμό του γάμου και της οικογένειας, σε τέτοιο σημείο που να κλονίζεται αισθητά η παραδοσιακή ελληνορθόδοξη ταυτότητά τους. Όλοι δεχόμαστε ότι στις μέρες μας ο γάμος και η οικογένεια περνάνε κρίση και υποβαθμίζονται και μάλιστα με τη σφραγίδα του νόμου: Σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλαγή φύλου, μονογονεϊκές οικογένειες εκ πεποιθήσεως, φορολογικά τεκμήρια που αποτρέπουν την πολυτεκνία  κλπ. Τα διαζύγια από τη μια αυξάνονται αλματωδώς (1 στους 2 ή 3 γάμους διαλύονται) και από την άλλη όλο και πιο δύσκολα αποφασίζουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν «εις γάμου κοινωνίαν». Ως ποιμένουσα Εκκλησία έχουμε πολύ πόνο και αγωνία για τα προβλήματα αυτά, αλλά και ποιμαντική ευθύνη  πως θα τα λύσουμε και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε τους νέους μας να κάνουν έναν επιτυχημένο γάμο και μια ευλογημένη οικογένεια.

     Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και φέτος Σχολή Γονέων στον Ναό μας με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Μάϊο, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αχιλλίου, στις 7.30 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους.

«Ο ρόλος της μητέρας στην ανατροφή και συμπεριφορά των παιδιών» ήταν το ενδιαφέρον θέμα που προσεγγίστηκε στην δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων του Ι.Μ.Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ», από την εκπαιδευτικό κ. Όλγα Αλεξίου-Ζιώγα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Η ομιλήτρια και μητέρα 4 παιδιών αρχικά αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα και βιώματα στη σημασία του ρόλου της μητέρας σε όλη τη ζωή του παιδιού, κυρίως όμως τόνισε την σπουδαιότητα της απόκτησης καλών συνηθειών από την μικρή παιδική ηλικία, όπως το να μαθαίνουν να κάνουν τον σταυρό τους, η προσευχή πριν το φαγητό και το βράδυ πριν τον ύπνο, η ανάγνωση ωφέλιμων κειμένων στο παιδί από τους γονείς (όπως π.χ. ο βίος του προστάτη αγίου του), ο εκκλησιασμός κλπ. Στη συνέχεια η κ. Αλεξίου-Ζιώγα επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή και την αγάπη μεταξύ των συζύγων, καθώς με τον τρόπο αυτό οι γονείς έχουν κοινό τρόπο «δράσης» στην ανατροφή των παιδιών και σύμπνοια, και επομένως σαφή όρια στα παιδιά τους. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι η αγάπη που δίνει στα παιδιά ψυχολογική σταθερότητα, δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα καλλιέργειας αρετών και σιγά σιγά την ανάπτυξη αυτονομίας από το παιδί, που δεν το «πνίγει» η υπερπροστασία, ούτε το αφήνει ανεξέλεγκτο η πλήρης «ελευθερία». Η αγάπη αυτή θα πλαισιώνεται και από Ταλέντο – Τύχη – Τόλμη, όπως αναφέρει και ο Οδ. Ελύτης για τα τρία Τ. Όμως, κύριο όπλο της μητέρας είναι η προσευχή της προς τον Θεό για τα παιδιά της και την οικογένειά της, όπως αναφέρει και ο άγιος Πορφύριος, σε κάθε δύσκολη στιγμή και κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας. Η  μητέρα σιωπηλά να προσεύχεται και να φωτίζει σαν κερί, το οποίο όμως «λιώνει» για να δώσει το φως του. Μέσα από πολλά και όμορφα παραδείγματα η κ. Αλεξίου-Ζιώγα έδωσε στο κοινό την αφορμή για προβληματισμό και κατανόηση της σημασίας του θέματος της ανατροφής των παιδιών. Στο τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος και κατάθεση αποριών και εμπειριών από τους ακροατές σε ένα κλίμα ευχάριστο και εποικοδομητικό.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων ομιλιών της χρονιάς 2019-2020 έχει ως εξής:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου: π.Νικάνωρ Παπανικολάου, Ηγούμενος Ι.Μ.Σπαρμού,  «Οικογένεια:ταξίδι μέσα στο πέλαγος»

Κυριακή 26 Ιανουαρίου: Βασιλική Κοσμάνου-Λιακατά, εκπαιδευτικός, «Οι Τρεις Ιεράρχες και η οικογένεια»

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου: π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου,  «Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανάπτυξη των παιδιών:αξία ή μύθος;».

Σάββατο 14 Μαρτίου: Νίκος Ράπτης «Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας  στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού».

Σάββατο 4 Απριλίου: π.Ραφαήλ Ευαγγέλου, «Ορθόδοξη αγωγή» (ή ΟΚΑΝΑ: «Ο ρόλος της οικογένειας στις εξαρτήσεις»)

Κυριακή 17 Μαϊου: πρεσβυτέρα Μαρία Καρυπίδη, «Συζυγία μέσα στον γάμο:Σταυρός  χωρίς ανάσταση;»