1. Κάλαντα σε ασθενείς έψαλλαν οι Νέοι του Ναού μας.

Μέσα στην προεόρτια ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και περιμένοντας τη Γέννηση του Θεανθρώπου, οι Νέοι του Ναού μας ξεκίνησαν τις επισκέψεις τους στα ιδρύματα της Λάρισας. Τα μέλη των Νεανικών Συνάξεων του Ι.Ν.Αγ.Αχιλλίου συναντήθηκαν με τους πονεμένους συνανθρώπους μας στην ψυχιατρική κλινική ‘’ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ’’. Εκεί συζήτησαν με τη διεύθυνση και το προσωπικό, αντάλλαξαν ευχές και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ενώ μοίρασαν σε όλους γλυκά και ευχετήριες κάρτες. Έκδηλη ήταν η χαρά των νοσηλευόμενων και ταυτόχρονα ζωηρή η συγκίνηση των Νέων μας. Αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι να δίνεις χαρά στους άλλους… πόσο θεάρεστο είναι να αγαπάς και να σκορπίζεις χαμόγελα εκεί που βασιλεύει η θλίψη… πόσο συγκινητικό και μεγαλειώδες είναι να γίνεσαι μικρό παιδί για να βλέπεις με καλοσύνη κάθε άνθρωπο, γνωστό ή άγνωστο…

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων επισκέψεων έχει ως εξής:

  1. ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Δεκεμβρίου 10.30 π.μ. στο Παλιό Νοσοκομείο.
  2. ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Δεκεμβρίου 11 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
  3. ΤΡΙΤΗ 2 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. στο Γηροκομείο Αρμενίου.
  4. ΠΕΜΠΤΗ 4 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. στο ANIMUS.

Οι αναχωρήσεις θα γίνονται τις παραπάνω μέρες και ώρες από το Ναό μας.

Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε τις άγιες ημέρες των εορτών,αφού

2. ανήμερα τα Χριστούγεννα έψαλλαν »Καλήν ημέραν άρχοντες»  στο Γενικό Νοσοκομείο.

Ξημέρωσε Χριστούγεννα και γλυκά οι καμπάνες του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού έσπασαν τη σιωπή της νύχτας διαλαλώντας ότι »ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ». Οι πιστοί από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται για να ακούσουν »Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός…», »Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται…», »Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει…», »Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών…», »Ευφραίνεσθε Δίκαιοι,ουρανοί αγαλλιάσθε,σκιρτήσατε τα όρη Χριστού γεννηθέντος…» και όλους τους θεσπέσιους ύμνους της Εορτής. Ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς λαμπροφορεμένοι τελούν την ιερή ακολουθία και προσφέρουν την αναίμακτη Μυσταγωγία καλώντας τους χριστιανούς να έρθουν σε Κοινωνία με το Θεάνθρωπο Λυτρωτή που βρεφουργείται για χάρη των ανθρώπων.

Με το τέλος της χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας οι Νέοι του Ναού μας ήρθαν σε κοινωνία και με τις εικόνες του Θεού τις έμψυχες, τους ανθρώπους, που λόγω κλονισμού της υγείας τους δεν έκαναν Χριστούγεννα στα σπίτια τους, αλλά στο Νοσοκομείο. Παίρνοντας όργανα και τρίγωνα, επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και έψαλαν τα Κάλαντα σε όλες τις κλινικές μεταδίδοντας το μήνυμα της Θείας Γέννησης στους ασθενείς, τους συνοδούς τους, καθώς και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ μοίρασαν σε όλους δώρα και γλυκά, ευχετήριες κάρτες και το έντυπο »ΕΥΗΧΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ» που εκδίδουν. Μικροί και μεγάλοι εμφανώς συγκινημένοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους που τόσοι νέοι άνθρωποι ήρθαν να τους ευχηθούν  και τραγουδούσαν μαζί τους ευχαριστώντας  για την παρουσία τους ανάμεσά τους. Αλλά και οι Νέοι μας πλημμύρισαν από χαρά και ιδιαίτερα αισθήματα γέμισαν τις ψυχές τους. Έκαναν και φέτος Χριστούγεννα με το Χριστό!

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες επισκέψεις τους :

  1. ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Δεκεμβρίου 11 π.μ. για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
  2. ΤΡΙΤΗ 2 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. για το Γηροκομείο Αρμενίου.
  3. ΠΕΜΠΤΗ 4 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. για το ANIMUS.

Οι αναχωρήσεις θα γίνουν τις παραπάνω μέρες και ώρες από τον Ι.Ν.Αγ.Αχιλλίου.

3. Παραμονή Πρωτοχρονιάς »Και νέο έτος αριθμεί, η του Χριστού Περιτομή…» τραγούδησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το μήνυμα ότι »πάει ο παλιός ο χρόνος» και ότι ανατέλει το καινούργιο έτος μετέφεραν οι Νέοι του Ναού μας το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Μετά τη Θεία Λειτουργία συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Αχίλλιο και κατευθύνθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μας. Εκεί έψαλαν Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας στους ασθενείς. »Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, ψιλή μου δένδρο λιβανιά…Άγιος Βασίλης έρχεται κι όλους μας καταδέχεται», »Άγιος Βασίλης έρχεται από πίσω απ’ το Καμάρι…βάλτε μας κρασί να πιούμε», »Και νέο έτος αριθμεί…του χρόνου μας αρχή καλή και ο Χριστός μας προσκαλέι», »Καλημερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο…Σε όλους σας ευχόμαστε αγάπη, ειρήνη, υγεία», »Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε, παρά σας αγαπούσαμε κι ήρθαμε να σας δούμε», »Ο Βασίλειος ο Μέγας ιεράρχης θαυμαστός εις την οικογένειά σας να’ναι πάντα βοηθός». Στην Παιδιατρική Κλινική τραγουδήσανε και πιο παιδικά κάλαντα και μοίρασαν δώρα σε όλα τα παιδάκια σκορπίζοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, ασθενών, νοσηλευτών και συνοδών. Είναι όντως βαρύ να βρίσκεται κανείς, τέτοιες ιδίως μέρες, στο κρεβάτι του πόνου και πάλι είναι παρήγορο να δέχεται επίσκεψη από μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων, που τραγουδούν τα κάλαντα και δίνουν ευχές.

Είδα στα μάτια πολλών τον προβληματισμό, τη χαρά, το δάκρυ, την ευχάριστη έκπληξη, την γεμάτη αγάπη ανταπόκριση. Νευρολογική, Αιματολογική, Ορθοπεδική, Νεφρολογική, Ουρολογική, Ογκολογική… Κλινική. Σε όλες μας καλοδέχτηκαν με συμπάθεια κι έτσι διάλυσαν την αρχική μας διστακτικότητα ότι ίσως τους ενοχλούμε. Η παρουσία τόσων Νέων ανθρώπων αναπτέρωσε την ελπίδα, ταξίδεψε το νου πίσω στο παρελθόν, έκανε να ξεχαστεί για λίγο η ασθένεια και έφερε το χαμόγελο στα σκυθρωπά πρόσωπα. Δοξασμένος να είναι ο Άγιος Θεός!

Οι Νέοι μας ικανοποιημένοι και χαρούμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους την καινούργια, πλέον, χρονιά για τις επόμενες εξορμήσεις τους:

  1. ΤΡΙΤΗ 2 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. στο Γηροκομείο Αρμενίου.
  2. ΠΕΜΠΤΗ 4 Ιανουαρίου 4.30 μ.μ. στο ANIMUS.

Οι αναχωρήσεις θα γίνονται τις παραπάνω ημέρες και ώρες από τον Ι.Ν.Αγ.Αχιλλίου.

4. Στους γέροντες στο εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αρμενίου την Τρίτη 2 Ιανουαρίου έψαλλαν κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές.

Χαρά και αισιοδοξία για το νέο έτος που ανέτειλε σκόρπισαν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας οι Νέοι του Ναού μας κατά την επίσκεψή τους στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο  Αρμενίου. Οι γέροντες τους περίμεναν στο σαλόνι του οικήματος και άκουσαν Πρωτοχρονιάτικα και Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Οι Νέοι μας με τη ζωντάνια και το νεανικό τους σφρίγος ενθουσίασαν τους γέροντες οι οποίοι στο τέλος τραγούδησαν μαζί τους και απήγγειλαν ποιήματα και άσματα των δικών τους τόπων και εμπειριών. Ακολούθησε προσωπική επαφή και συζήτηση μεταξύ των Νέων και των ηλικιωμένων. Καθένας τους είχε να θυμηθεί τόσα πολλά από  τα δικά του νεανικά χρόνια, τους οικείους του, τα πατρικά του, ενώ δέχθηκαν και δώρα από τους επισκέπτες τους.

Επόμενο ραντεβού των Νέων μας, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 στις 4.30 μ.μ. στον Άγιο Αχίλλιο, για να πουν Κάλαντα στο Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS.

5. Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018  επισκέφθηκαν το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΄΄ANIMUS΄΄

Άλλο ένα απόγευμα αφιέρωσαν οι Νέοι του Ναού μας στη διακονία των ασθενών:επισκέφθηκαν το Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS παραμονές των Φώτων και για μία ακόμα φορά τραγούδησαν Κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, που συγκίνησαν ιδιαίτερα, αφού στο ANIMUS νοσηλεύονται άνθρωποι-κυρίως νέοι-από όλη την Ελλάδα (Χίο, Κρήτη, Πελοπόννησο, Αθήνα, Θράκη, Μακεδονία…). Η χαρά όλων ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και τα αισθήματα ευγνωμοσύνης ήταν εμφανή αντανακλώντας την ψυχική τους αγαλλίαση. Οι Νέοι, περνώντας από όλες τις πτέρυγες, μοίρασαν σε ασθενείς, συνοδούς, νοσηλευτές και επισκέπτες γλυκά, ευχετήριες κάρτες και το έντυπο »ΕΥΗΧΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ», ενώ οι υπεύθυνοι του Κέντρου είχαν ετοιμάσει και μια μικρή δεξίωση για όλους.