Στην αρχή της καινούργιας ιεραποστολικής χρονιάς 2024-2025 και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου,θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο οι εβδομαδιαίες ΣΥΝΑΞΕΙΣ φοιτητών, εργαζομένων, νέων ζευγαριών στον Άγιο Αχίλλιο κάθε Πέμπτη στις 8.00 μ.μ. Πρώτα θα τελείται η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου κι έπειτα στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθεί πνευματική ομιλία του π.Ραφαήλ, με θέμα για φέτος “Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑ”. (ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ 7.30 μ.μ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ)

Κάθε χρόνο, στο τέλος των εσπερινών ομιλιών πραγματοποιούμε μία προσκυνηματική εκδρομή, προς πνευματική ωφέλεια των ακροατών.

Φέτος συμμετείχαμε σε προσκύνημα σε μοναστήρια της Μακεδονίας!

Η εκδρομή ξεκίνησε με εκκλησιασμό στο Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Μετά τη Θεία Λειτουργία μας μίλησε η Γερόντισσα για το ιστορικό της μονής, καθώς και για το περιεχόμενο της εορτής της Σαμαρείτιδος, ενώ οι μοναχές μας παρείχαν πλούσιο πρωινό.

Δεύτερος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα Γουμένισσας. Με πολλή χαρά μας υποδέχτηκαν οι μοναχοί στο μεγάλο Καθολικό, όπου προσκυνήσαμε τα λείψανα των Αγίων και αφού μας κέρασαν, μας μίλησαν για τα πολλά θαύματα των Νεοφανών μαρτύρων.

Συνεχίζοντας τον δρόμο μας φτάσαμε στο μετόχι της Ι. Μ. Σ.ιμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, την Ι.Μ.Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, στον Πεντάλοφο Κιλκίς και τέλος προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Παραμυθίας Ανύδρου Γιαννιτσών. Οι μοναχές με περισσή φροντίδα μας υποδέχτηκαν και μας παρείχαν την καλογερική φιλοξενία, ενώ μας διηγήθηκαν θαυμαστά περιστατικά με την εικόνα της Παναγίας από το Θαβώρ…

Πλούσιοι σε πνευματικές εμπειρίες, γεμάτοι από τη Θεία Χάρη, αφού προσκυνήσαμε πολλά λείψανα και θαυματουργές εικόνες στα τέσσερα μοναστήρια, φτάσαμε στην όμορφη πόλη της Έδεσσας, την πόλη των πολλών νερών. Μετά το γεύμα, περπατήσαμε στην παλιά πόλη, προσκυνήσαμε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης τα λείψανα του Αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης και κατόπιν κατευθυνθήκαμε στο Επισκοπείο, όπου μας περίμενε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ.Ιωήλ. Ήταν μια ευλογημένη συνάντηση με έναν χαριτωμένο και σοφό ιεράρχη. Κάθε κουβέντα του, ένα μαργαριτάρι, η αγκαλιά του ζεστή, ο λόγος του εποικοδομητικός, η αγάπη του έκδηλη, η παρουσία του διδακτική. Πέρα από τις ωραίες συμβουλές του , μας γέμισε δώρα (βιβλία και εικόνες) και αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε την κάρα του προκατόχου του, Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, για τον οποίο μας είπε οτι κάνει θαύματα!

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου η ενορία του Αγίου Αχιλλίου πραγματοποίησε μία χειμερινή εξόρμηση. Πρώτος προορισμός το χιονοδρομικό κέντρο, στο Καϊμακτσαλάν. Εν μέσω μιας χιονοθύελλας ανεβήκαμε σιγά σιγά στα 2.050 μέτρα. Ο αέρας σφοδρός, παγωμένος δεν μας άφηνε και πολλά περιθώρια να χαρούμε το χιόνι και το λευκό τοπίο. Παρόλα αυτά, όμως, εμείς τα καταφέραμε! Τρέξαμε, παίξαμε, χαρήκαμε το δώρο αυτό του Θεού! Έτσι μας άνοιξε η όρεξη…γι’ αυτό και το μεσημέρι κατεβήκαμε στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο, ένα γραφικό, όμορφο, παραδοσιακό χωριό στα 1.200 μέτρα. Η εκδρομή μας κατέληξε στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Νάουσας, ένα από τα μοναστήρια που στελεχώθηκαν και αναστήθηκαν από συνοδία υπό την καθοδήγηση του μακαριστού γέροντα Εφραίμ του Αριζονίτη. Ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τη γερόντισσα, η οποία μας φανέρωσε τις διδαχές του αγίου γέροντα για διάφορα θέματα.

Ανήμερα Χριστούγεννα, ημέρα που οι χριστιανοί εορτάζουμε το μεγαλείο της αγάπης του Θεού, την κάθοδο του Θεού στον κόσμο, τη Γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ομάδα Νέων της Σύναξης της Πέμπτης, που γίνεται στον Άγιο Αχίλλιο, επισκέφθηκαν το Παλιό Νοσοκομείο της πόλης μας. Αμέσως μετά τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της αυλής και όλοι μαζί μπήκαν μέσα στο Νοσηλευτικό ίδρυμα όπου έψαλλαν τα κάλαντα σε όλες τις κλινικές, σκορπώντας σε όλους το μήνυμα των Χριστουγέννων. Παράλληλα αντάλλαξαν ευχές με ασθενείς, συνοδούς και προσωπικό, ενώ στην παιδιατρική κλινική μοίρασαν παιχνίδια. Τους καλαντιστές συνόδευε ο ιατρός και διευθυντής ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου, κ.Δημήτρης Μπαμπαλής.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς… Μετά τη Θεία Λειτουργία νέοι άνθρωποι με χαρά και αγάπη πήραν τα όργανα και τα τρίγωνα και έσπευσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μας, για να ευχηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο για ευλογημένη είσοδο στη νέα χρονιά. Τραγούδησαν με την ψυχή τους Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σε όλες τις κλινικές και σκόρπισαν αισιοδοξία και 2024 ευχές στους ασθενείς κυρίως, αλλά και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το χαμόγελο των ασθενών, το ευχαριστώ των νοσηλευτών και γιατρών, καθώς και το δάκρυ των συγγενών συγκλόνισαν τους καλαντιστές, οι οποίοι αρκετές φορές αδυνατούσαν να τραγουδήσουν από τη συγκίνηση. Όλοι επέστρεψαν με γεμάτες τις καρδιές, ευλογώντας και δοξάζοντας τον Θεό!

Με αφορμή τις εβδομαδιαίες συνάξεις-ομιλίες και τα εσπερινά κηρύγματα στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Αχιλλίου, πραγματοποιήθηκε μια προσκυνηματική εκδρομή στη γη της Μακεδονίας. Δράμα, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο επισκέφθηκαν οι προσκυνητές. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πόλεις αυτές, αλλά κυρίως να προσκυνήσουν στις Ιερές μονές Αναλήψεως Σίψας και Τιμίου Προδρόμου, καθώς και στην ενορία Αγίας Τριάδος Βαλτερού. Δέχτηκαν πολλές ευλογίες, αφού προσκύνησαν την κάρα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και τον τάφο του, τις εφέστιες εικόνες των μονών και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οικονόμισσας, στο Βαλτερό. Άκουσαν το ιστορικό των μοναστηριών και συζήτησαν με τις ηγουμένες τους, Γερόντισσες Πορφυρία και Φεβρωνία, παίρνοντας πολλές πνευματικές νουθεσίες. Ξεναγήθηκαν στα μοναστηριακά συγκροτήματα και δέχτηκαν την καλογερική φιλοξενία. Στην τελευταία στάση, στην πανηγυρίζουσα ενορία του Βαλτερού Σιδηροκάστρου, έζησαν τον παλμό της πανηγύρεως και την αγαπητική διάθεση του καλού και δραστήριου εφημερίου, π.Αλεξίου Καριπίδη, ο οποίος είχε ετοιμάσει και μια μικρή δεξίωση στο προαύλειο του Ναού.

Ι.ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΙΨΑΣ

Με την έναρξη της καινούργιας ιεραποστολικής χρονιάς και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιερωνύμου, άρχισαν οι εβδομαδιαίες ΣΥΝΑΞΕΙΣ φοιτητών, εργαζομένων, νέων ζευγαριών στον Άγιο Αχίλλιο κάθε Τρίτη στις 8.30 μ.μ. Πρώτα τελείται η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, (8.00-8.30 μ.μ.) κι έπειτα ακολουθεί πνευματική ομιλία του π.Ραφαήλ, με θέματα από τη “ΧΡΗΣΤΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ” του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Και να, ξημέρωσε η ημέρα της μεγάλης εορτής της Γέννησης του Χριστού! Μετά τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, ομάδα Νέων από τις εβδομαδιαίες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στον Άγιο Αχίλλιο, καθώς και νεαρά ζευγάρια με τα παιδάκια τους επισκέφθηκαν το Παλιό Νοσοκομείο της πόλης μας. Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό τραγούδησαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μεταφέροντας το μήνυμα της μεγάλης εορτής, καθώς περιδιάβηκαν σε όλα τα δωμάτια και τις κλινικές του ιδρύματος. Αντάλλαξαν ευχές με τους νοσηλευόμενους, τους συνοδούς τους και το προσωπικό για τις άγιες ημέρες και μοίρασαν δώρα στα παιδάκια που νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική και στην Παιδοχειρουργική Κλινική.

Εν τω μεταξύ, προσκύνημα πραγματοποιήθηκε από μέλη των ΣΥΝΑΞΕΩΝ αυτών σε μονές της Ι.Μ.Βεροίας. Αρχικά επισκέφθηκαν την Ι.Μ.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μουτσάλη, στη Σκήτη Βεροίας. Άκουσαν από τις μοναχές το ιστορικό της μονής, προσκύνησαν την τιμία χείρα του οσίου Δανιήλ του Στυλίτου και απόλαυσαν τη μακεδονική φύση δίπλα από τον Αλιάκμονα, καθώς και τη μοναστηριακή φιλοξενία. Στη συνέχεια έφτασαν στη Βέροια και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου του νέου προσκύνησαν το λείψανό του, ενώ έκαναν και μια βόλτα γνωριμίας με την πόλη (Βήμα Αποστόλου Παύλου, παλιά πολη κλπ). Επόμενος σταθμός τους το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, όπου με συστολή και συγκίνηση προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Αθηνιώτισσας Παναγίας, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου (από την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα), καθώς άκουγαν το ιστορικό της εικόνας και του μοναστηριού. Ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα στο άλσος Αγίου Νικολάου στη Ναόυσα, για να καταλήξουν στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Νάουσας, για την ακολουθία του Εσπερινού. Εκεί άκουσαν λόγους και εμπειρίες της γερόντισσας Θεολογίας από τον μακαριστό όσιο Γέροντα Εφραίμ τον Αριζονίτη. Έτσι, φορτωμένοι με άγιες εμπειρίες επέστρεψαν στη Λάρισα.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος! Αφού τελέστηκε αποβραδίς Ιερά Αγρυπνία στον Άγιο Αχίλλιο, νωρίς το πρωί μια ομάδα πιστών αναχώρησαν προκειμένου να μεταβούν στην Εύβοια. Εκεί προσκυνήσαμε σε δυο σημαντικά πνευματικά κέντρα της Ορθοδοξίας: Πρώτον, στον προσκυνηματικό ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, στο Νέο Προκόπι, όπου είναι αποθησαυρισμένο ολόσωμο και άφθαρτο το σκήνωμα του Αγίου. Δεύτερον, στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος, όπου προσκυνήσαμε την τιμία Κάρα του Αγίου, καθώς και τους τάφους του Οσίου Ιακώβου και του μακαρίου γέροντος Κυρίλλου. Αφού ψάλαμε την κοινή Παράκληση στους Οσίους αυτούς Πατέρες, ακούσαμε με πολλή προσοχή και κατάνυξη ψυχής τα καρδιακά λόγια του Αγίου Καθηγουμένου, π.Γαβριήλ, με τα οποία μας καλωσόρισε. Στο μοναστήρι συναντήσαμε την Ελένα Πόποβιτς, σκηνοθέτιδα της ταινίας “ο άνθρωπος του Θεού” βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου.

Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένα τα λόγια αγάπης του Γέροντα, αλλά και όσα ανέφερε για τους Αγίους Δαυίδ και Ιάκωβο και τον μακαριστό Άγιο Γέροντα Κύριλλο:

《   Καλώς ήλθατε!

Κάνω υπακοή στον π.Ραφαήλ,τον άγιο Καθηγούμενο, να πω δυο λόγια αγάπης.

Μεγάλη γιορτή σήμερα και χθες!

Οι Πατέρες την Κυριακή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, το θεωρούν σαν Πάσχα αυτό το διήμερο.Είπα και το πρωί,ότι το βασικώτερο νόημα της Εορτής,το μήνυμα, δηλαδή, που παίρνουμε όλοι μας είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ.

Για δέστε η Αγία Τριάδα!

Τρία πρόσωπα, αλλά ενωμένα..

Μία Ουσία..

Δεν ανταγωνίζονται ποιός θα δοξασθεί ή θα τιμηθεί περισσότερο, αλλά ο Ένας υπακούει στον Άλλο.

      Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα για όλους μας.

        Για να είμαστε ενωμένοι χρειάζεται αυτή η μεγαλύτερη των Αρετών, που είναι η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

        Το πρώτο για τη πνευματική μας υποδομή είναι η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

Είναι αυτό που πολεμάει πάρα πολύ ο αιώνιος εχθρός,ο διάβολος.

      Σε όλους μας θέλει να φυτέψει μέσα μας ότι ” κάτι” είμαστε.

Από την ευχή στον εξορκισμό που διαβάζουμε και μιλάει ο διάβολος, πολλές φορές, με τη φωνή των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, είναι αυτό:

    Να εμφυσήσει ότι ” κάτι είσαι”..εσύ που έχεις αυτό το χάρισμα, εσύ που έχεις εκείνο το πτυχίο, εσύ που κάνεις αυτό….για να κενοδοξήσεις,να υπερηφανευθείς, να ανοίξεις πόρτα να μπει ο διάβολος.

         Η ταπείνωση δεν έρχεται αυτόματα  δεν πατάς ένα κουμπί και βγαίνει η ταπείνωση.

       Προηγείται η ΥΠΑΚΟΗ!

ΥΠΑΚΟΗ σημαίνει, κόβω το δικό μου θέλημα.Κάνω υπακοή,πρώτα απ’ όλα  στο θέλημα του Ουράνιου Πατέρα μας, δεύτερον, αν είμαστε στο Μοναστήρι στο θέλημα του Γέροντός μας ,  στο θέλημα του Πνευματικού μας …

Αυτοί οι Άγιοι Πατέρες που είμαστε εδώ στο σπίτι τους, ο Άγιος Δαυίδ,ο Άγιος Ιάκωβος και ο Άγιος Γεροντας Κύριλλος, διακρίνονταν γι’ αυτό τον αγώνα,αυτή τη βία, που βάζανε στον εαυτό τους, να δαμάσουν το ΕΓΩ, αυτό το θηρίο που κρύβεται μέσα μας.

       Θέλει αγώνα καθημερινό, θέλει και βοήθεια από το Θεό.Κι όταν με τη Χάρη του Θεού, σε κάποιο βαθμό το δαμάσουμε τότε έχομε και κάθαρση καθαρή προσευχή και μπορούμε να ενώσομε το ΕΙΝΑΙ  μας με τον ΘΕΟ.

Η προσευχή, έλεγε ο Άγιος Γέροντας Κύριλλος, παντρεύει τον άνθρωπο με τον Θεό.

      Είχαν παρρησία στον Θεό ,αυτοί οι άνθρωποι!

Προχθές ήλθε η κ.Μαρία, από τη Γλυφάδα.

Μας είπε ότι είχε μία ταλαιπωρία απ’ αυτά τα ” καλά παιδιά”, τα δαιμόνια, και ο Πνευματικός της, την έστειλε στο Γέροντα Κύριλλο , για να τη διαβάσει.

      Τη διάβαζε , τουλάχιστον , δύο φορές το μήνα, εδώ στο Ναό ανάσκελα,σηκωνόταν κι έκανε μαύρους εμετούς,με συγχωρείτε.

    Τη διάβαζε ο Γέροντας Κύριλλος, μία και πλέον ώρα,κάθε φορά.Εκείνο που της έκανε εντύπωση είναι ότι κάθε φορά , που διάβαζε ο Γέροντας Κύριλλος και ανέφερε ένα Άγιο,το δαιμόνιο αμέσως αντιδρούσε αλλά και η ίδια έβλεπε τους Αγίους πάνω από το κεφάλι της.

     Κάποια φορά, λέει, δεν μπόρεσε να έλθει ο Γέροντας Κύριλλος και ήλθε κάποιος άλλος.Το δαιμόνιο έλεγε:

– Εσύ δε μου κάνεις τίποτε ρε,είσαι μικρούλης.

Ο Γέροντας Κύριλλος έβαζε βία στον εαυτό του,αυτό ήταν το χαρακτηριστικό και της δικής του ζωής, όπως και του Αγίου Ιακώβου, να βάζει βία στον εαυτό του για το κάθε τι.Δεν ξέραν από αρρώστιες, πυρετούς και αυτά.Βάζαν βία να κατέβουν στο Ναό να κάνουν τα καθήκοντά τους.

Έβαλε βία να’ ρθει.. και την ώρα που ξεκίνησε από το κελί του , το δαιμόνιο αντιδρούσε, φώναζε:

ΦΥΓΕ, ΜΗΝ ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΥΡΙΛΛΕ..

Τον φοβόταν πολύ..

Ώσπου να κατέβει,μεταξύ των Αγίων που επικαλέσθηκε,ιδίως , επικαλέσθηκε τη Παναγία  και είπε:

– Έλα,έλα γλυκειά μου μανούλα..

Έλα βοήθησε τη Μαρία..

     Κι εκείνη την ώρα, λέει, βλέπω τα πασούμια της Παναγίας μας, κάνω το τελευταίο μαύρο εμετό, λιποθυμώ κι όταν συνήλθα, είχα ελευθερωθεί, λέει,από τα δαιμόνια!

     Και λέω , πρώτα απ’ όλα ισχύει αυτό που λέγανε και ο Άγιος Ιάκωβος, που καθόταν μπροστά στην Εικόνα του Αγίου Δαυίδ κι έλεγε:

ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΓΙΟΣ,Ο ΑΓΙΟΣ ΔΑΥΙΔ  ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ!

Ο Άγιος Γέροντας Κύριλλος έλεγε:

ΑΝ ΤΕΝΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΘΑ ΑΓΓΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΣ.

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ.

     Κι απ’ την άλλη, πόση παρρησία είχαν, πόση πίστη είχαν..χωρίς αμφιβολίες,χωρίς δισταγμούς και καλούσαν τους Αγίους μας και τη Κυρία Θεοτόκο, τη Βασίλισσα των Ουρανών,τη Πλατυτέρα των Ουρανών και κατέβαιναν.

         ΑΛΛΑ ΖΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ..

Θέλανε η ζωή τους να είναι αρεστή στο Θεό.

Άνθρωποι ήταν κι αυτοί, σαν κι εμάς.Είχαν κι αυτοί τις αδυναμίες τους, τα λάθη τους,αλλά δεν το έβαζαν  κάτω.Ξεκινούσαν πάλι σπό την αρχή με μετάνοια και ταπείνωση.

Γι’ αυτό σήμερα, σχεδόν κάθε μέρα, γινόμαστε μάρτυρες και αποδέκτες της ζωντανής παρουσίας τους στη ζωή των ανθρώπων.Τις προάλλες ήλθε ένας άνθρωπος από τον Δικαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης και μας είπε ότι είδε ολοζώντανο μέσα στο σπίτι του, να κατεβαίνει έναν Αρχιερέα.

Τον αγκάλιασε, όπως η Παναγία μας κρατάει το βρέφος,τον Κύριό μας Ιησού, αισθάνθηκε,δε , τέτοια γλυκύτητα και τέτοια ζεστασιά…

Δεν γνώρισε ποιός ήταν .Μετά από λίγο συνειδητοποίησε τί του συνέβη, γιατί ήταν στη πραγματικότητα, δεν ήταν όνειρο,δεν ήταν κάποια οπτασία, ήταν καθ’ υπόστασιν, αυτό που γινόταν.

     Κι έψαχνε στο διαδίκτυο να βρει,ποιός Άγιος ήταν αυτός , που τον επισκέφθηκε.Έτσι, το θεώρησε.Δεν εύρισκε..

     Παρακάλεσε τη Παναγία μας να του φανερώσει..Κάποια μέρα, λέει, που δεν ήταν υπηρεσία,άνοιξε τη τηλεόραση,στο star channel,κι εκεί σε μία εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”,ήταν ένα αφιέρωμα σ’ ένα παππούλη ,τον παππούλη Κύριλλο και αναγνώρισε ποιός ήταν αυτός που τον επισκέφθηκε!

       Κάθε μέρα, λοιπόν, έχομε τέτοιες μαρτυρίες.

     Και σε εσάς που βρεθήκατε εδώ σ’ αυτό το τόπο με τον καλό σας ποιμένα, τον αγαπητό μας,τον π.Ραφαήλ, τον οποίο γνωρίζομε από πολλά χρόνια και οποίος μας είχε συμπαρασταθεί τότε στη Λάρισα, σε κάποιο ατύχημα που είχαν οι γονείς μου και που κι εκεί ο Άγιος Ιάκωβος, έκανε ζωντανή τη παρουσία του,γιατί οι γιατροί λέγαν ότι θα κόψουν το πόδι της μητέρας μου,από το αυτοκινητικό ατύχημα που είχε συμβεί, αλλά εκείνη τον είδε ολοζώντανο δίπλα της και βέβαια δεν της κόψανε το πόδι.

      Ευχόμαστε, λοιπόν, μια που ήλθατε εδώ,ο Άγιος Δαυίδ,ο Άγιος Ιάκωβος,ο Άγιος Γέροντας Κύριλλος κι άλλοι Πατέρες που εδώ αγωνίσθηκαν, να σας

χαρίζουν πλούσια την Ευλογία του Θεού.

Να σας  βοηθούν στο καθημερινό σας αγώνα.

Να μας κάνουν να είμαστε δεκτικοί στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος,γιατί αν δεν θέλομε, δεν έρχεται ο Θεός κοντά μας.Μόνο όταν Τον θέλομε.

Κι έτσι από εδώ να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, κατά κάποιον τρόπο, να προσέχομε, μετά, στις συνδέσεις μας, να μην έχομε διακοπές,αλλά ,κι αν ,σαν άνθρωποι, κάπου τις διακόπτομε, να ξεκινάμε από την αρχή και πάλι από την αρχή.

     Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχει δώσει ο Θεός σε όλους μας,ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ,ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ..

   Ε! και πάλι ο Θεός μας περιμένει με την αγκαλιά Του ανοιχτή.

Να μας συγχωρείτε που σας κουράσαμε.

Καλώς ήλθατε!

Ευλογία Θεού να έχομε όλοι μας Και εσείς και οι Πατέρες.Τη Χάρη του Αγίου Αχιλλίου και όλων των Λαρισαίων Αγίων, στους οποίους συγκαταριθμείται και ο Άγιος Δαυίδ,που χειροτονήθηκε και πέρασε από το Μοναστήρι της Λαρίσης.

Την ευχή σας να έχομε..Να μας συγχωρείτε…》

Ξεκίνησαν οι ομιλίες στο πλαίσιο των ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΝΕΩΝ του Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου. Έτσι, κάθε Τρίτη στις 8.45 μ.μ. οι Νέοι πρώτα τελούν την ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου στον Ναό, κι έπειτα συζητούν για διάφορα πνευματικά θέματα που τους αφορούν με τον υπεύθυνο ιερέα, π.Ραφαήλ. Φέτος οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το θέμα: <<Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ>> (επισημάνσεις στο Ιερό Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως). Μπορείτε, επίσης, να τις ακούτε και από την ιστοσελίδα του Ναού μας, www.inaa.gr, πατώντας το ηχείο με τις ιερές ακολουθίες, καθώς και στο λινκ: in.icss.com.gr:8000/stream_009.

Χριστούγεννα και φέτος! Μια Ομάδα Νέων από τις εβδομαδιαίες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στον Άγιο Αχίλλιο, επισκέφθηκαν το Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS της πόλης μας. Οι Νέοι μας με θέρμη και ζωντάνια τραγούδησαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς περιδιάβηκαν στο προαύλιο του ιδρύματος, λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν. Αντάλλαξαν ευχές για τις άγιες ημέρες με τους νοσηλευόμενους και τους συνοδούς τους που άκουγαν από τα παράθυρα των δωματίων τους και με τον τρόπο αυτό μετέφεραν το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας που έφερε στον κόσμο η Γέννηση του Θεανθρώπου.

Εξάλλου, την πρώτη τους εξόρμηση μετά την καραντίνα έκαναν, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερωνύμου, οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων Συνάξεών τους που γίνονταν κάθε Τρίτη βράδυ με κύριο θέμα: “ΓΑΜΟΣ: το μυστήριον τούτο μέγα εστιν”.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο για την εορτή του Αγίου Πνεύματος ξεκίνησαν περίπου 70 νέοι με 1 λεωφορείο και μερικά Ι.Χ. Πρώτος σταθμός τους η ανδρώα Ι.Μ.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δρυόβουνο Σιατίστης. Εκεί έμαθαν από τους πατέρες για την ιστορία της Μονής και της περιοχής και ήπιαν από το Αγίασμα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ακολούθως έφτασαν στη γραφική Καστοριά και προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μαυριώτισσας στην ομώνυμη Ιερά Μονή, δίπλα στη λίμνη. Μετά το μεσημεριανό γεύμα και την περιήγηση στην πόλη της Καστοριάς, κατευθύνθηκαν στην Ι.Μ.Γεννήσεως της Θεοτόκου Κλεισούρας, όπου άναψαν ευλαβικό κερί στον τάφο της οσίας Σοφίας. Η εκδρομή έκλεισε με καφέ και παγωτό στη “Νεράιδα”, στην λίμνη του Πολυφύτου.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Μια ομάδα από τις Συνάξεις Νέων του Αγίου Αχιλλίου επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο διοργανώνει, από τον περασμένο Δεκέμβριο, την περιοδική έκθεση «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ 18ος-20ος αιώνας».

Τους Νέους υποδέχτηκαν οι υπεύθυνες κυρίες του Μουσείου, οι οποίες τους ξενάγησαν στα πολύ όμορφα και σπάνιας τέχνης εκθέματα, που προέρχονται κυρίως από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, καθώς και από άλλους ναούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου εντυπωσιάστηκαν από τα ιερά κειμήλια, έκαναν ερωτήσεις και έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τη χρησιμότητα και την ιστορία των ιερών σκευών, εικόνων και αμφίων και όλων των λειτουργικών αντικειμένων της έκθεσης.

Στη συνέχεια οι Νέοι ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και έμαθαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας.

Ευχαριστούμε πολύ τη διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου, κ.Φανή Καλοκαιρινού, καθώς και τις υπεύθυνες κυρίες για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν και την προθυμία με την οποία μας δέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους του μουσείου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της συνάξεως των νέων της ενορίας. Στη σύντομη προσλαλιά του ο σεπτός μας Ποιμενάρχης μίλησε για την αξία του χρόνου και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Θεού στη ζωή τους. Προηγουμένως ο π.Ραφαήλ υποδεχόμενος τους Νέους ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των 10 λεπρών και μιλώντας για την αχαριστία και την ευγνωμοσύνη, ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους και τη συμμετοχή τους στις Συνάξεις και τις δραστηριότητες του Ναού όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα παρουσίασε φωτογραφίες από παλιές εκδηλώσεις και εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Νεανικών Συναντήσεων του Αγίου Αχιλλίου.