Ξεκίνησαν οι ομιλίες στο πλαίσιο των ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΝΕΩΝ του Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου. Έτσι, κάθε Τρίτη στις 8.45 μ.μ. οι Νέοι πρώτα τελούν την ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου στον Ναό, κι έπειτα συζητούν για διάφορα πνευματικά θέματα που τους αφορούν με τον υπεύθυνο ιερέα, π.Ραφαήλ. Φέτος οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το θέμα: <<Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ>> (επισημάνσεις στο Ιερό Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως). Μπορείτε, επίσης, να τις ακούτε και από την ιστοσελίδα του Ναού μας, www.inaa.gr, πατώντας το ηχείο με τις ιερές ακολουθίες, καθώς και στο λινκ: in.icss.com.gr:8000/stream_009.

Χριστούγεννα και φέτος! Μια Ομάδα Νέων από τις εβδομαδιαίες Συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στον Άγιο Αχίλλιο, επισκέφθηκαν το Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS της πόλης μας. Οι Νέοι μας με θέρμη και ζωντάνια τραγούδησαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς περιδιάβηκαν στο προαύλιο του ιδρύματος, λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν. Αντάλλαξαν ευχές για τις άγιες ημέρες με τους νοσηλευόμενους και τους συνοδούς τους που άκουγαν από τα παράθυρα των δωματίων τους και με τον τρόπο αυτό μετέφεραν το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας που έφερε στον κόσμο η Γέννηση του Θεανθρώπου.

Εξάλλου, την πρώτη τους εξόρμηση μετά την καραντίνα έκαναν, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερωνύμου, οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων Συνάξεών τους που γίνονταν κάθε Τρίτη βράδυ με κύριο θέμα: “ΓΑΜΟΣ: το μυστήριον τούτο μέγα εστιν”.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο για την εορτή του Αγίου Πνεύματος ξεκίνησαν περίπου 70 νέοι με 1 λεωφορείο και μερικά Ι.Χ. Πρώτος σταθμός τους η ανδρώα Ι.Μ.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δρυόβουνο Σιατίστης. Εκεί έμαθαν από τους πατέρες για την ιστορία της Μονής και της περιοχής και ήπιαν από το Αγίασμα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ακολούθως έφτασαν στη γραφική Καστοριά και προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μαυριώτισσας στην ομώνυμη Ιερά Μονή, δίπλα στη λίμνη. Μετά το μεσημεριανό γεύμα και την περιήγηση στην πόλη της Καστοριάς, κατευθύνθηκαν στην Ι.Μ.Γεννήσεως της Θεοτόκου Κλεισούρας, όπου άναψαν ευλαβικό κερί στον τάφο της οσίας Σοφίας. Η εκδρομή έκλεισε με καφέ και παγωτό στη “Νεράιδα”, στην λίμνη του Πολυφύτου.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Μια ομάδα από τις Συνάξεις Νέων του Αγίου Αχιλλίου επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο διοργανώνει, από τον περασμένο Δεκέμβριο, την περιοδική έκθεση «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ 18ος-20ος αιώνας».

Τους Νέους υποδέχτηκαν οι υπεύθυνες κυρίες του Μουσείου, οι οποίες τους ξενάγησαν στα πολύ όμορφα και σπάνιας τέχνης εκθέματα, που προέρχονται κυρίως από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, καθώς και από άλλους ναούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Οι Νέοι του Αγίου Αχιλλίου εντυπωσιάστηκαν από τα ιερά κειμήλια, έκαναν ερωτήσεις και έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τη χρησιμότητα και την ιστορία των ιερών σκευών, εικόνων και αμφίων και όλων των λειτουργικών αντικειμένων της έκθεσης.

Στη συνέχεια οι Νέοι ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και έμαθαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας.

Ευχαριστούμε πολύ τη διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου, κ.Φανή Καλοκαιρινού, καθώς και τις υπεύθυνες κυρίες για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν και την προθυμία με την οποία μας δέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους του μουσείου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της συνάξεως των νέων της ενορίας. Στη σύντομη προσλαλιά του ο σεπτός μας Ποιμενάρχης μίλησε για την αξία του χρόνου και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Θεού στη ζωή τους. Προηγουμένως ο π.Ραφαήλ υποδεχόμενος τους Νέους ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των 10 λεπρών και μιλώντας για την αχαριστία και την ευγνωμοσύνη, ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους και τη συμμετοχή τους στις Συνάξεις και τις δραστηριότητες του Ναού όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα παρουσίασε φωτογραφίες από παλιές εκδηλώσεις και εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Νεανικών Συναντήσεων του Αγίου Αχιλλίου.