Όλοι οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι τη 15η Μαϊου, έχουν στραμμένο το μυαλό τους στο ναό του πολιούχου και προστάτου της πόλης μας, του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού. Ημέρα χαρμόσυνη για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιό τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου μας, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, τονίζοντας τα χαρίσματα του Αγίου Αχιλλίου και πώς εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να τα βιώσουμε μέσα στη ζωή μας. Συλλειτούργησαν μαζί του οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας στον ιδιαίτερα πανηγυρικό και εποικοδομητικό του λόγο  ευχαρίστησε, αρχικά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στον εορτασμό της Λάρισας για τον προστάτη και πολιούχο της, Άγιο Αχίλλιο.
Στο κήρυγμά του προς τον Λαρισαϊκό λαό, υπενθύμισε πως ο πασχάλιος χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη» δεν είναι ένας απλός χαιρετισμός που εκφράζει συνήθειες και παραδόσεις της ελληνικής ζωής αλλά αποτελεί έκφραση πίστης. Είναι βάση της πίστης. «Αν η Ανάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι πραγματικό γεγονός, τότε το Ευαγγέλιο είναι παραμύθι».
Συνεχίζοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος είπε πως, αντίθετα με την Ανάσταση ο μέλλων αιώνας ήρθε κοντά στον νυν αιώνα. «Ἰδοὺ τὰ πάντα καινὰ ποιῶ», θα διακηρύξει ο Θεός. Και πράγματι μέσα στην Ανάσταση τα πάντα φαντάζουν διαφορετικά, τα πάντα είναι συναρπαστικά. Κάτω από το Φως της Αναστάσης βρίσκει νόημα η ζωή μας. Αν δεν υπάρχει Ανάσταση, τότε ο άνθρωπος καταλήγει σκουπίδια την ώρα του θανάτου του, αφού το σώμα του θα ταφεί και τελικά θα αποσυντεθεί. Η Ανάσταση είναι το πιο σταθερό θεμέλιο της ελπίδας και της χαράς. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη λατρευτική – λειτουργική ζωή είναι έκρηξη χαράς. Έκρηξη παγκόσμιας χαράς. Όλα πλέον ξεχειλίζουν από τη βεβαίότητα της ζωής. Ο χρόνος που κατευθυνόταν προς τον θάνατο γίνεται ο χρόνος προς την αιωνιότητα. Ο Χριστός αναστήθηκε με καινούριο σώμα, σώμα φυσικό με σάρκα και οστά, του οποίου όμως η υλικότητα έχει απαλλαγεί από τη δύναμη του Πνεύματος. Με την Ανάσταση εκπληρώνεται η ευχαριστιακή οντότητα του ανθρώπου. «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν σοι προσφέρομεν», αναφωνεί ο ιερέας κατά τη Θεία Λειτουργία. Εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος γίνετα όν ευχαριστηριακό, πέρα από όν κοινωνικό και πολιτικό που είναι. Προσφέρει, ευχαριστεί τον Θεό. Πραγματένει το πρωταρχικό του έργο, να μεταμορφώνει δηλαδή τον κόσμο σε ευχαριστηριακή προσφορά.
Τελειώνοντας το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος, τόνισε πως, σ’ αυτό το Φως της Αναστάσεως έζησε και ο Άγιος Αχίλλιος. Απέδειξε με την όλη βιοτή πως ο Χριστός βρίσκεται ενιαίως και αδιαιρέτως στον άνθρωπο, ψυχή τε και σώματι. Ενώνεται ο Θεός με την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου και αποκτά νέο νόημα η ύπαρξη του. Γι’ αυτό τα σώματα των Αγίων, όπως το λείψανο του Αγίου Αχιλλίου γίνονται νέα, τιμιώτερα, διαφορετικα.

Παρόντες όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες της Πόλεως και του Νομού, τίμησαν με την παρουσία τους την Εύηχο Σάλπιγγα της Εκκλησίας και συμπροσευχήθηκαν ενώπιον των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μαζί με πλήθη  πιστών.

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σχηματίστηκε,στη συνέχεια, η λιτανευτική πομπή από τον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Τα χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου μας ευλόγησαν όλη την πόλη, ενώ η στρατιωτική και η δημοτική φιλαρμονική απέδωσαν όμορφα τα εμβατήρια προς τιμή του Αγίου μας.

Από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, κ. Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία, απευθυνόμενος στους Άρχοντες και στο λαό της πόλης τόνισε ότι σήμερα εορτάζει ο δικός μας Άγιος, ο Άγιος Αχίλλιός μας, σήμερα εορτάζει η δική Του πόλη, η Λάρισά Του, σήμερα εορτάζει το σπίτι κάθε Λαρισαίου, όπου κι αν αυτός ευρίσκεται, σήμερα η καρδιά μας σκιρτά και το στόμα μας αναμέλπει δοξολογία.

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε  την παραμονή της εορτής του αγίου Αχιλλίου, ο πολυαρχιερατικὸς εσπερινός του πολιούχου της πόλης μας, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος κηρύσσοντας το Θείο λόγο,εμπνευσμένα αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Αχιλλίου και μίλησε για την Αναστάσιμη χαρά που πρέπει να έχουμε κάθε μέρα στη ζωή μας, ενώ έκανε μνεία και στο γεγονός της μετακομιδής των Λειψάνων στη Λάρισα το 1981 ως αυτόπτης μάρτυρας του ιστορικού γεγονότος.

 

 Ο Σεβ.  Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, στην εμπεριστατωμένη του ομιλία, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συμμετάσχει στους εορτασμούς του Αγίου Αχιλλίου, αναφέρθηκε σύντομα στην προσωπικότητα και τον βίο του εορταζόμενου Αγίου.
Συνέχισε λέγοντας, ο Άγιος Αχίλλιος είναι ο λαμπρός αστέρας του στερεώματος, ιεράρχης και ποιμήν γνήσιος, φίλος του Χριστού, ο οποίος αν και πέρασε δοκιμασίες, θλίψεις και διαφόρους πειρασμούς, παρέμεινε σταθερός με πνεύμα αγάπης Ιησού Χριστού. Παράδειγμα φωτεινό, ανθρώπου που μοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς για να αποκτήσει αληθινό πλούτο εν ουρανοίς. Η φήμη του, ως Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, ξεπέρασε τα όρια της Λάρισας, της Θεσσαλίας κι έφθασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο. Στο πρόσωπο του Αγίου, ο Αυτοκράτορας βρήκε τον υπέρμαχο της Ορθοδοξίας, τον προστάτη και αρωγό της. Θαυμαστά ήταν τα γεγονότα που επετέλεσε κατά τη διάρκεια της Α’ Οικουμενικης Συνόδου κατατροπώνοντας τον Άρειο. Θαυμαστά κι όσα επετέλεσε μετά το θάνατό του. Το λείψανο του και ο τάφος ήταν πήγή θαυμάτων και παρηγορίας των πιστών. Με τη βιοτή του, αλλά και με την κοίμηση του αναγγέλλει συνεχώς τον Αναστάστα Κύριο.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στη θαυμαστή συνάντηση του πολιούχου της Λάρισας με τον στρατηλάτης και προστάτη της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο. Τόνισε, ιδιαίτερα, την αγωνία των δύο Αγίων για την τύχη των πόλεων που προστάτευαν. Εντούτοις, δέχθηκαν να γίνει το θέλημα του Κυρίου, που κατέληξε στον αξανδραποδισμό της Θεσσαλονίκης, λόγω των αμαρτιών των κατοίκων της πόλης. Ευχήθηκε δε σε όλους τους Λαρίσσαίους, ο Άγιος Αχίλλιος να τους προστατεύει και να τους προφυλάσσει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Στον Εσπερινό συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος δια θερμών λόγων ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες για την ευλογημένη παρουσία τους και το ιερό προκύνημά τους.

Πλήθος δε πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερὸ κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχίλλιο και προσκυνούν από χθες το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου μας.

Ακολούθησε κατανυκτική αγρυπνία,στην οποία έψαλε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας,υπό τη διεύθυνση του Σχολάρχη αυτής,κ.Ηλία Παπαδόπουλου.