Η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου συμμετέχει για πρώτη φορά στον ετήσιο εορτασμό του πολιούχου Αγίου με τη διοργάνωση αρχιερατικού εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και παρουσία πλήθους κόσμου.

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου αποκαλύφθηκε με ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 1978 κ.ε. και αναδείχθηκε σε επισκέψιμο χώρο το 2013 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Υπήρξε ο ναός που στέγασε τον τάφο του Αγίου, η έδρα της Μητρόπολης Λαρίσης και το σπουδαιότερο προσκυνηματικό κέντρο της Θεσσαλίας σε όλη τη βυζαντινή περίοδο.

Την παραμονή της εορτής, παρουσία πλήθους Λαρισαίων πιστών, τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός τρισαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια του εσπερινού και ο Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος. Για πρώτη φορά η λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του εσπερινού, παρουσία όλων των Αρχόντων της πόλεως και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου αναπέμφθηκε δέηση, ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ενότητα που έχουν όλοι οι πολίτες της Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας εν γένει, μία ενότητα που αυτό το ευλογημένο βράδυ συνδέεται αρρήκτως με τον τιμώμενο Άγιο, τον πολιούχο και προστάτη Αχίλλιο τον μυροβλήτη και θαυματουργό. Αμέσως μετά την επιστροφή στον Ναό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της 15ης Μαϊου με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αχιλλίου Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, αλλά και πλήθος φιλάγιων Χριστιανών προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα και να λάβουν την ευλογία του πολιούχου και προστάτου της πόλεως μας. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, κάνοντας αναφορά στα χαρίσματα του εορτάζοντος Αγίου, τονίζοντας ιδιαίτερα την αγάπη του προς τον Θεό, την αγάπη του προς τον πλησίον και το ιεραποστολικό του πνεύμα. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος προ της απολύσεως ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την ευλογητή τους παρουσία, αλλά και όλο το ποίμνιο για την προσέλευση, την τιμή και την αγάπη τους προς τον μυροβλύτη Άγιο μας.

Το βράδυ τελέστηκε ο μεθέορτος πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, Αρχιερέως του παλαιφάτου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης καλωσόρισε και ευχαρίστηκε τον Επίσκοπο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας που προσήλθε από τα Πανάγια Προσκυνήματα για να μεταφέρει την ευλογία του Παναγίου Τάφου στην πόλη της Λαρίσης και σε όλη την Ιερά μας Μητρόπολη. Προ της απολύσεως, ο κ. Ιερώνυμος τίμησε με τον Σταυρό της Μητροπόλεως τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο του Μητροπολιτικού μας Ναού, π. Παναγιώτη Αποστολόπουλο. Έναν κληρικό, ο οποίος καθημερινά αγωνίζεται στη διακονία των συνανθρώπων και έχει προσφέρει στην Αγία μας Εκκλησία δύο υιούς του κληρικούς, τον π. Βασίλειο και τον π. Σωτήριο, οι οποίοι διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας. Ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας τον π. Παναγιώτη για όσα έχει προσφέρει στην τοπική εκκλησία και από την υπεύθυνη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου , αλλά και ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, επί των ημερών του μακαριστού προκατόχου του κυρού Ιγνατίου, τον παρακάλεσε να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση ώστε να οδηγεί τις ψυχές των ανθρώπων της ενορίας του εις νομάς σωτηρίους. Εμείς του ευχόμαστε να συνεχίσει τη διακονία του στην ενορία μας επ’αγαθό του Χριστεπωνύμου πληρώματος. Ακολούθησε η Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, ενώ αναρίθμητοι πιστοί προσέρχονταν μέχρι αργά το βράδυ για να ανάψουν το κερί τους στον Άγιο.