Την Κυριακή 19 Μαϊου πραγματοποιήθηκε  η 7η συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας. Ομιλητής ήταν ο π.Κων.νος Μεταλλούλης, εφημέριος του Ι.Ν.Αγ. Θωμά Λαρίσης, με θέμα: «Η στήριξη της οικογενειακής ισορροπίας απέναντι στα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας».

Ο π.Κων.νος με σαφήνεια αναφέρθηκε στις σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές, διανοητικές αλλαγές που συμβαίνουν σ’έναν έφηβο κατά την όντως δύσκολη αυτή ηλικία. Τόνισε την ανάγκη της οικογενειακής θαλπωρής και της αρμονικής σχέσης των δύο συζύγων-γονέων, ώστε οι έφηβοι να αναπτύσσονται σε υγιές οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο μάλιστα να είναι πλημμυρισμένο από το άρωμα της πνευματικής ζωής. Η προσευχή και η μυστηριακή ζωή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ισορροπημένη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, όπως και η αποφυγή των ακροτήτων ανάμεσα στην αυστηρότητα και τη χαλαρότητα.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του κοινού και του ομιλητή και στο τέλος ο π.Ραφαήλ ευχαρίστησε τόσο τον εκλεκτό ομιλητή για την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, όσο και όλους τους αγαπητούς αδερφούς που συμμετείχαν στις 7 αυτές συναντήσεις κηρύσσοντας ταυτόχρονα τη λήξη των φετινών ομιλιών της Σχολής γονέων του Ι.Μ.Ν.Αγ.Αχιλλίου. Η συνέχεια τον Οκτώβρη!

Η Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, ψυχίατρος παίδων και εφήβων, ήταν η ομιλήτρια με θέμα: «Συμβουλευτική γονέων-στρατηγικές για την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου», στο πλαίσιο της Σχολής γονέων του Αγίου Αχιλλίου, «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ».

Η επιστήμονας και γιατρός, με πράο και γλαφυρό τρόπο, ανέπτυξε τα σημεία-κλειδιά που είναι σημαντικά στη σχέση των γονέων με τα παιδιά τους, για τη σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξή τους. Τόνισε την αποδοχή από τους γονείς των παιδιών τους με τις δυνατότητές τους, κυρίως όταν αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και την ανάγκη στήριξής τους για την ομαλή επικοινωνία με τα άλλα παιδιά. «Γονείς παραπονιούνται για τη συμπεριφορά των παιδιών τους, που, όμως, είναι αποτέλεσμα της δικής τους ανεπάρκειας. Τα παιδιά μιμούνται τους γεννήτορές τους, οι οποίοι οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποσχέσεις τους και να υπάρχει ακολουθία λόγων και έργων τους, αλλιώς μπερδεύονται τα παιδιά», είπε. Χρησιμοποιώντας όμορφα παραδείγματα από την καθημερινότητα και την εμπειρία της, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στον σφικτό εναγκαλισμό των γονέων με τα παιδιά αφαιρώντας τους την ανάληψη πρωτοβουλιών και υποχρεώσεων, κάνοντάς τους μακροπρόθεσμα κακό: τα καθιστούν άβουλα, χωρίς αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ο έπαινος να είναι στοχευμένος εξηγώντας παράλληλα τις δυνατότητες των παιδιών, ενώ τα συνεχή και αδιάκριτα «μπράβο» τα οδηγούν, είτε να μην προσπαθούν περαιτέρω για να μην αποτύχουν είτε να αποδιοργανώνονται όταν αποτύχουν. Οι γονείς ζώντας ως πρότυπα για τα παιδιά τους, είναι ανάγκη να μιλούν πρώτα οι ίδιοι σ΄αυτά με ευγένεια, σεβασμό και καλοσύνη, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «συγγνώμη». Να μην τονίζουν στα παιδιά τι να μην κάνουν(«μη φωνάζεις»), αλλά να τα συμβουλεύουν τι να κάνουν(«μίλα ήσυχα») συζητώντας μαζί τους και εστιάζοντας στην κακή συμπεριφορά τους, κάθε φορά, και όχι στο χαρακτήρα και την εν γένει προσωπικότητά τους.

Η τόσο δομημένη και επιστημονικά εμπεριστατωμένη ομιλία της κ.Αναγνωστοπούλου καθήλωσε τους ακροατές, οι οποίοι ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους διατυπώνοντας πολλές ερωτήσεις οδηγώντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Η επόμενη συνάντηση-ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαϊου 2019, στις 7.30 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο π.Κων.νος Μεταλλούλης, εφημέριος του Ι.Ν.Αγ. Θωμά Λαρίσης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η στήριξη της οικογενειακής ισορροπίας απέναντι στα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας».

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αχιλλίου η 5η  συνάντηση, στο πλαίσιο της Σχολής γονέων του Ναού μας «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ». Ομιλητής ήταν ο π.Ραφαήλ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Έρχεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

«Σε λίγες μέρες θα εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που αποτελεί περίοδο εντονότερου πνευματικού αγώνα. Η Εκκλησία μας με τους ύμνους, τα αναγνώσματα, τις κατανυκτικές ιερές ακολουθίες, τη νηστεία, τα ιερά πρόσωπα που προβάλλει και με την όλη κατάλληλη ατμόσφαιρα των ημερών αυτών, μας καλεί σε μια ακριβέστερη και βαθύτερη βίωση του μυστηρίου της μετάνοιας…

…Η Μ. Τεσσαρακοστή είναι για τους Ορθόδοξους χριστιανούς μια ανηφορική πνευματική πορεία επιστροφής προς τον Παράδεισο και αληθινής κοινωνίας με τον Θεό…Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητεί τον Παράδεισο στην ικανοποίηση του ιδίου θελήματος εγωκεντρικά και χωρίς θυσία. Ο Παράδεισος για τον άνθρωπο της εποχής μας δεν περιλαμβάνει τον Θεό και κάνει ζωή χωρίς Πατέρα. Ο πνευματικός αγώνας που γίνεται κατά τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής, είναι αγώνας να απορρίψουμε την ηδονιστική αντιμετώπιση του κόσμου και να επανακτήσουμε τον Παράδεισο…

…Ο π.Ραφαήλ ανέλυσε τα στοιχεία εκείνα που καλείται ο αγωνιζόμενος χριστιανός να βιώσει μέσα στο πέλαγος της περιόδου αυτής και είναι η συγγνώμη και η καταλλαγή, η νηστεία, η εγκράτεια των αισθήσεων, η προσευχή και η συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, η μελέτη της Αγίας Γραφής, η ακρόαση του Θείου λόγου, η εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία. Όλα αυτά οφείλουν να τα εμπνεύσουν οι γονείς στα παιδιά τους, μέσα στην οικογένεια, αφού πρώτα τα ζουν οι ίδιοι, για να κατορθώσουν με τη βοήθεια της Θείας Χάρης, την προσωπική συνάντησή τους με τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή…

Και κατέληξε: Στην πορεία αυτή κανείς να μην απελπίζεται από τις πτώσεις και τις αποτυχίες. Σημασία έχει να ξεκινήσει κανείς με ζήλο και να μη σταματήσει να αγωνίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής του. Ας ελπίσουμε, με τη βοήθεια του Θεού, τις πρεσβείες της Παναγιάς και πάντων των Αγίων, να περάσουμε το πέλαγος της Μ. Τεσσαρακοστής και να φτάσουμε στο ήσυχο λιμάνι, στην «κλητή και αγία ημέρα, τη μία των Σαββάτων, τη βασίλισσα και κυρία», την Κυριακή του Πάσχα!»

Η επόμενη συνάντηση της Σχολής γονέων θα γίνει το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ.

Ομιλήτρια θα είναι η Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, ψυχίατρος παίδων και εφήβων, με θέμα: «Συμβουλευτική γονέων-στρατηγικές για την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου.»

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής γονέων του Ναού μας «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ». Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο π.Ιωαννίκιος Βαρβαρέλης, προϊστάμενος του Ι.Ν.Αγίας Σοφίας Λαρίσης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-σταθερές σχέσεις σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο». Ο π.Ραφαήλ παρουσιάζοντας τον ομιλητή τόνισε την μεγάλη του εμπειρία στις Σχολές γονέων από τότε που ανήκε στην Ι.Μ.Δημητριάδος, αφού πρώτος ιδρυτής τους στην Ελλάδα ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος το 1975, όταν εκλέχτηκε Μητροπολίτης στο Βόλο.

Ο π.Ιωαννίκιος έκανε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της οικογένειας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Παράλληλα προβλημάτισε το ακροατήριο αναλύοντας τις επιδράσεις  που δέχτηκαν στον χρόνο οι ενδοοικογενειακές σχέσεις από τις πολλές και συνεχόμενες αλλαγές στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες. Επεσήμανε δε ότι καλό είναι να επιστρέψουμε σε κάποιες καλές και ξεχασμένες συνήθειες, που θα φέρουν τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά σε αντίθεση με την έντονη εξωστρέφεια που παρατηρείται στις μέρες μας. Ακολούθησε ωραία συζήτηση επί των λεγομένων.

Η επόμενη ομιλία στη Σχολή γονέων θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον π.Ραφαήλ που θα αναπτύξει το θέμα: «Έρχεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

Με τη Χάρη του Θεού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 η 3η συνάντηση-ομιλία στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων-«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας. Καλεσμένη του υπεύθυνου ιερέα, π.Ραφαήλ, ήταν η εκπαιδευτικός κ.Φωτεινή Τοπαλίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Γιατί κρίση μέσα στο γάμο». Η κ.Τοπαλίδου, με την μειλίχια και ζεστή φωνή της, μίλησε για τα προβλήματα που ανακύπτουν μέσα στο γάμο, καθώς και για τα νέα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας που επηρεάζουν τη δομή του γάμου όπως την ξέραμε ως σήμερα. Τόνισε δε και τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στο γάμο από τους συζύγους, προκειμένου να φτάσουν στην πραγμάτωση του σκοπού του, που είναι η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Ακολούθησε μακρύς ζωηρός και εποικοδομητκός διάλογος.

Επόμενη συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον π.Ιωαννίκιο Βαρβαρέλη, που θα αναπτύξει το θέμα: «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-σταθερές σχέσεις σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο»

Η δεύτερη συνάντηση στη Σχολή γονέων της ενορίας μας, «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας.

Ο π.Ραφαήλ ανέπτυξε το θέμα «ένας ασκητής μιλά για την οικογένεια:ο όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης», με την ευκαιρία της ημέρας της μνήμης του Αγίου. Ο άγιος γέροντας, με κριτήριο ότι ο Χριστός είναι η πηγή της ζωής, της χαράς και του αληθινού φωτός, ότι ο Χριστός είναι το παν, συμβούλευε πολλά ζευγάρια που τον επισκέπτονταν και τον παρακαλούσαν, είτε να τους ευλογήσει στο ξεκίνημά τους, είτε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν προβλήματα που προέκυπταν στις οικογένειές τους. Ο όσιος Πορφύριος, για τη συγκρότηση ενός επιτυχημένου γάμου και μιας ευλογημένης οικογένειας, έδινε μεγάλη σημασία στην πνευματική πρόοδο ενός εκάστου των συζύγων. Όταν ο άνθρωπος αγωνίζεται να διορθώσει τα σφάλματά του και να ταπεινώνει τον εγωισμό του, τότε βοηθάει στην επίτευξη του σκοπού του. Ο ομιλητής έκανε αναφορά στη διδασκαλία και τις νουθεσίες του γέροντα, ο οποίος στην ανατροφή των τέκνων, έδινε έμφαση στον αγώνα των γονέων για την  κατάκτηση της αγιότητας, στο καθημερινό βίωμα όλων των συμβουλών προς τα παιδιά τους και στη δύναμη της προσευχής. Αναφέρθηκε, επίσης, σε αληθινές ιστορίες από την ανεξάντλητη εμπειρία του οσίου, που φανερώνουν ότι, όταν υπάρχει η εν Χριστώ αγάπη, η ταπείνωση και η εμπιστοσύνη στη Θεία Χάρη, τότε γίνονται θαύματα στην κυριολεξία, ενώ τόνισε την αντίθεση του γέροντα τόσο για την υπερπροστασία, όσο και για τους συνεχείς και χωρίς διάκριση επαίνους των γονέων προς τα παιδιά τους. Και έκλεισε με τα εξής λόγια του Αγίου Πορφυρίου: «Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να ζουν ταπεινά και απλά και να μη ζητούν τον έπαινο και το μπράβο. Να τα μάθουμε ότι υπάρχει η ταπείνωση που είναι η υγεία της ζωής. Η νοοτροπία της σημερινής κοινωνίας κάνει κακό στα παιδιά. Έχει άλλη ψυχολογία, άλλη παιδαγωγική, που απευθύνονται σε παιδιά αθέων και οδηγούν στην ασυδοσία.»

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις που οδήγησαν σ’έναν όμορφο και εποικοδομητικό διάλογο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν από ένα προσευχητάριο.

Επόμενη συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, στις 7.30 μ.μ.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου οι ομιλίες στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» , στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μας.

<< Όλοι δεχόμαστε ότι στις μέρες μας ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας περνάει κρίση και υποβαθμίζεται και μάλιστα με τη σφραγίδα του νόμου: Σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλαγή φύλου κλπ. Τα διαζύγια από τη μια αυξάνονται αλματωδώς και από την άλλη όλο και πιο δύσκολα αποφασίζουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν «εις γάμου κοινωνίαν». Ως Εκκλησία έχουμε πολύ πόνο για τα προβλήματα αυτά και μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ποιμαντική ευθύνη  πως θα τα λύσουμε και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε τους νέους μας να κάνουν έναν επιτυχημένο γάμο και μια ευλογημένη οικογένεια. >> Ήταν μεταξύ άλλων η εισαγωγή στην 1η ομιλία που έκανε ο υπεύθυνος της προσπάθειας, π.Ραφαήλ, θίγοντας διάφορες πτυχές του γάμου και της οκογένειας, προμηνύοντας και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στις επόμενες ομιλίες.

Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση άκουσαν ενδιαφέροντα πράγματα που έγιναν αφορμή για τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε.

Η επόμενη συνάντηση-ομιλία θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 στις 7.30 μ.μ.