Με την ιαχή «ΑΞΙΟΣ» να ακούγεται συνεχώς, η Λάρισα υποδέχθηκε το νέο της Ποιμενάρχη, τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμο.

Στα διόδια Μοσχοχωρίου έγινε η πρώτη υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερωνύμου, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα συνοδεία Αρχιερέων.Τον κ. Ιερώνυμο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Λαρίσης κ.Ιγνάτιος, ο οποίος του παρέδωσε και την ποιμαντική ράβδο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός.

Η επίσημη υποδοχή έγινε μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, ενώ στην Κεντρική Πλατεία ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης προσφώνησε τον κ. Ιερώνυμο. Καλωσορίζοντας τον νέο Ποιμενάρχη, τόνισε ότι: »ήρθατε να διακονήσετε ένα τόπο φιλειρηνικό, έναν τόπο που κράτησε ανοιχτές τις εκκλησίες σε δύσκολα χρόνια».

Ακολούθησε ο πρώτος χαιρετισμός του νέου Μητροπολίτη Ιερωνύμου προς τον λαό της Λάρισας:»Έρχομαι στη Λάρισα, έρχομαι στο τόπο μου, στην πατρίδα μου! Την Δευτέρα θα έρθω στο γραφείο σας κ. Δήμαρχε να υπογράψω την μεταδημότευση μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Αμέσως μετά, με πομπή, ο νέος Μητροπολίτης μας κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρονίσεώς του, που τελέστηκε παρουσία πλειάδος αρχιερέων, κληρικών και μοναχών, των αρχών και πλήθους λαού.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά την άφιξη του νέου Ποιμενάρχου μας, κ. Ιερώνυμου, μέσα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Η ιαχή «ΑΞΙΟΣ» δονούσε την ατμόσφαιρα. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης ανέγνωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και στην συνεχεία τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία.

Με το πέρας της δοξολογίας ακολούθησαν ομιλίες του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Αχιλλίου Τσούτσουρα και τέλος ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη μας, κ.Ιερώνυμου.

Αμέσως μετά την τελετή ενθρόνισής του, ως νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο κ. Ιερώνυμος μετέβη στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού όπου βρίσκεται – κατά την τελευταία του επιθυμία – ο τάφος του Μακαριστού προκατόχου του, κυρού Ιγνατίου, όπου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

Η τελετή έληξε με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Με τα λόγια του “Ευαγγελιστή της αγάπης” Απόστολου Ιωάννη “αγαπώμεν αλλήλους” ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος απηύθυνε το πρώτο του μήνυμα μετά την ενθρόνισή του το μεσημέρι του Σαββάτου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα.

Πρώτη Θεία Λειτουργία για τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερώνυμο, σήμερα το πρωί της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα. Ο Σεβασμιώτατος κ.Ιερώνυμος προεξήρχε σε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, μία μέρα μετά την ενθρόνισή του, με δεκάδες πιστούς Λαρισαίους να μετέχουν  της Θείας Λειτουργίας.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, κ. Ιερώνυμος, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Αυλώνος Χριστόδουλος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Κυθήρων Σεραφείμ, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κίτρους Γεώργιος, Ελασσώνος Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο νέος Ποιμενάρχης μας, κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυτοσυνειδησία των Χριστιανών και στην σημασία των θαυμάτων μέσα στην Εκκλησία. »Έρχεται ο Απόστολος Παύλος για να μας πει ότι άλλη η λογική του Θεού και άλλη η λογική των ανθρώπων και αυτή η λογική του Θεού υπερέχει της λογικής των ανθρώπων. Γι’ αυτό πολλές φορές οι άνθρωποι απορούν όταν δεν ταυτίζονται με τον Θεό και δεν τον συναντούν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης μας τόνισε: »Πολλές φορές ο Θεός θα λέγαμε ανθρωπομορφικά πιέζεται και κάνει το χατήρι αυτού που του ζητά το οτιδήποτε κι ας μην θέλει να του το δώσει για άλλους λόγους. Πολλές φορές τα θαύματα είναι μία πίεση προς τον Θεό στην οποία ο Θεός ενδίδει γιατί σέβεται την ανθρώπινη ελευθερία. Πολλές φορές η παραίτηση από μία ασθένεια είναι ενδεχομένως μειονέκτημα, είναι απόθεση του Σταυρού, είναι κατάπαυση του αγώνος, είναι αποστροφή του θείου θελήματος. Μέσα από την ασθένεια ξεπλένονται οι αμαρτίες του ανθρώπου και τελικά αποδιδόμαστε στον Θεό πεντακάθαροι». »Γίνονται θαύματα στην Εκκλησία, αλλά γίνονται ουσιαστικά θαύματα που δεν τα πιάνει το μάτι μας. Η λογική του Θεού ενεργεί τα θαύματα, η λογική των ανθρώπων αποζητεί άλλου τύπου θαύματα. Ας μάθουμε να εκκεντριζόμαστε στην λογική του Θεού και να μένουμε σε αυτό το οποίο η Εκκλησία απλόχερα μας προσφέρει, την Θεία Χάρη, ως ένα διαρκές θαύμα» υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους αγίους Αρχιερείς που τον τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους αλλά και επειδή τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό: »Είμαι υποχρεωμένος στον λαό αυτό και εμείς οι Αρχιερείς υπάρχουμε για τον λαό αυτό. Όλες μου οι δυνάμεις θα στρατευτούν προς την ωφέλεια όλων μας, ώστε να σταθούμε όλοι στην δεξιά του Κυρίου» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος.

Οι πιστοί ανταπέδωσαν στα λόγια του Ποιμενάρχη τους φωνάζοντας για ακόμη μία φορά «ΑΞΙΟΟΟΣ!!!»

Την υπογραφή της αίτησης μεταδημότευσής του στο δήμο Λαρισαίων, όπως προανήγγειλε την ημέρα της ενθρόνισής του, υπέγραψε το πρωί στο δημαρχείο Λαρίσης, ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

«Θέλω, για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Λαρισαίων, αλλά με την ευκαιρία, και όλους τους δημάρχους της ευρύτερης Περιφέρειας, με τους οποίους θα συνεργαστώ. Ευχαριστώ θερμά και πάλι τον λαό της Λάρισας για την τόσο συγκινητική υποδοχή του. Όταν σε ένα μέρος σε υποδέχονται οι πολίτες με τόσο βαθιά αισθήματα, χωρίς να σε γνωρίζουν, αυτό διπλασιάζει το αίσθημα ευθύνης απέναντί τους. Ήρθα στη Λάρισα για να υπηρετήσω την Εκκλησία,  η οποία θα πρέπει να γίνει νοσοκομείο ψυχών. Έρχομαι στο όνομα του Χριστού και οι ευθύνες μου είναι μεγάλες», δήλωσε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης, αμέσως μετά την υπογραφή της αίτησής του.

Ο  κ. Καλογιάννης ευχήθηκε στο νέο Μητροπολίτη να βοηθήσει τους Λαρισαίους να βρουν διέξοδο στο θρησκευτικό τους αίσθημα και εξέφρασε την βεβαιότητά του πως η συνεργασία του με τον κ. Ιερώνυμο θα είναι καθημερινή και ουσιαστική. «Είναι μεγάλη τιμή για τη Λάρισα να έχει έναν τόσο άξιο και μορφωμένο Μητροπολίτη στην κεφαλή της Μητρόπολης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά ο νέος Μητροπολίτης κατευθύνθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας όπου τον υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μ. Δασκαλόπουλος.