
π.Ραφαήλ
Από μικρός παρακολουθούσα τα ιεραποστολικά περιοδικά και έβλεπα τις εντυπωσιακές φωτογραφίες με τα νεοφώτιστα Αφρικανόπουλα. Ήταν και ο μακαριστός π.Ιγνάτιος (μετέπειτα Μητροπολίτης Πενταπόλεως) που πήγαινε στο Κογκό και έκανε ενημερώσεις για το έργο εκεί, ενώ έφερνε κατά καιρούς και κάποιους Αφρικανούς αδερφούς μας στη Λάρισα… Όλα αυτά, φαίνεται, είχαν επίδραση στην παιδική πρώτα κι έπειτα στη νεανική μου ψυχή. Καλλιεργήθηκε ένας κρυφός πόθος για την Ιεραποστολή, που αυξήθηκε μετά τη χειροτονία μου!
«Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» ευρισκόμενος στο σπίτι του φίλου μου Μιλτιάδη Στεργιούλη μαζί με τον Επίσκοπο Τζίντζα και ανατολικής Ουγκάντα, κ.Σίλβεστρο αποφασίσαμε να τολμήσουμε το ποθητό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο. Η οικογένεια Στεργιούλη έχει ιδρύσει ένα Σχολείο στην Ουγκάντα εις μνήμη των γονέων τους, Βασιλείου και Ευδοξίας, αλλά και του αδερφού τους Χαραλάμπους, έργο εξαιρετικό και αξιοζήλευτο.
Έτσι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες εν μέσω πολλών εμποδίων (αφού ο μισόκαλλος πολεμάει το έργο του Θεού). Με αλλαγές στις πτήσεις βγάλαμε τα εισιτήρια, τη visa, κάναμε 5 εμβόλια! Συνεννοήσεις πολλές έγιναν για τις βαπτίσεις των κατηχουμένων της Τζίντζα, την εύρεση των αναδόχων, την αγορά των αναγκαίων πραγμάτων για το STERGIOULIS ORTHODOX CHILDREN’ S CENTER και άλλα απαραίτητα για το ταξίδι μας…
Από τον Μάρτιο πέρασε γρήγορα ο χρόνος και ήρθε η Τετάρτη 9 Ιουλίου! Τα μεσάνυχτα, λοιπόν, οκτώ άνθρωποι μαζευτήκαμε με 16 συνολικά μεγάλες βαλίτσες και αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Φτάσαμε πριν ξημερώσει. Διατυπώσεις κλπ και πετάξαμε για την Αντίς Αμπέμπα κι από εκεί για το Έντεμπε της Καμπάλα, όπου μας υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Τζίντζα κ.Σίλβεστρος με τους άμεσους συνεργάτες του.
Από εκείνη την ώρα έγιναν οι μόνιμοι συνοδοί μας στην Ουγκάντα. Μαζί τους πήγαμε στη Μητρόπολη Καμπάλας, όπου προσκυνήσαμε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου και γίναμε δεκτοί από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.Ιερώνυμο με τον οποίο είχαμε συζήτηση για την Ιεραποστολή και τη σχέση του με τη Λάρισα. Μεγάλη η συγκίνησή μας όταν προσκυνήσαμε στους τάφους των πρώτων ιεραποστόλων, των επισκόπων Χριστοφόρου Σπάρτα και Θεοδώρου Νανκιάμα, του ιερομονάχου Οβαδία και του πατρός Ειρηναίου μετά της πρεσβυτέρας του Αλεξάνδρας που είχαν επικοινωνία και συνεργασία με τον δικό μας μακαριστό π.Σεραφείμ Δημόπουλο, καθώς και του τελευταίου Μητροπολίτου Ιωνά.
Διασχίζοντας τη χώρα αυτή του Ισημερινού από την πρωτεύουσα ως την ανατολική Τζίντζα, σε δρόμους δύσκολους και κακοτράχαλους, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία των ανθρώπων, τον τρόπο της ζωής τους, το βιοτικό τους επίπεδο, τα ενδιαφέροντά τους, καθώς τους παρατηρούσαμε στους χωματόδρομους, στα χωριά τους, στα σχολεία, στις καλύβες τους να κουβαλάνε διάφορα πράγματα στα κεφάλια τους, να στέκονται στα υποτυπώδη καταστήματά τους, να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις, να οδηγούν απρόσεχτα πολλά μηχανάκια. Τις απορίες μας έλυνε ο επίσκοπος Σίλβεστρος.
Στην Τζίντζα ζήσαμε μεγάλες συγκινήσεις, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τελέσαμε τις βαπτίσεις περίπου 100 κατηχουμένων, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών. Τα πρόσωπά τους φωτεινά, ελπιδοφόρα. Κορυφαία στιγμή η είσοδος των νεοφώτιστων για πρώτη φορά, μαζί με τον Επίσκοπο και τους ιερείς, στον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως ψάλλοντας όλοι μαζί «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…» στα ελληνικά και τα ουγκαντέζικα.
Την Κυριακή τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στον Ναό της Μεταμορφώσεως στο Μπουγιέντε. Τρεις ώρες και πλέον κάναμε να φτάσουμε. Συγκινητική ήταν η προσέλευση των νεοφώτιστων κατά οικογένειες που μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Δίπλα στεγάζεται το STERGIOULIS ORTHODOX CHILDREN’ S CENTER, όπου συναντήσαμε τους μαθητές και τους δασκάλους τους, μιλήσαμε μαζί τους, παίξαμε διάφορα παιχνίδια, μοιράσαμε δώρα και καραμέλες… Οι μικροί μαθητές μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα και ένα υπέροχο τραγουδάκι: «We are very very happy to see you». Μας συγκίνησαν, γίναμε ένα μαζί τους… Έπειτα τελέσαμε τον γάμο δύο νέων ανθρώπων, του Γιώργου και της Αναστασίας. Είναι κατηχητές, σημαντικοί βοηθοί στο έργο της Ιεραποστολής. Ο Γιώργος θα χειροτονηθεί ιερέας στο μέλλον. Εντυπωσιακές ήταν οι ιαχές των γυναικών, οι αλαλαγμοί τους κατά τη στιγμή εισόδου των μελλονύμφων στον Ναό. Στο τέλος παρακαθίσαμε στη δεξίωση του γάμου.
Την άλλη μέρα μαζί με τον Επίσκοπο Σίλβεστρο επισκεφθήκαμε τον παλαιότερο ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου μας περίμενε ο π.Εμμανουήλ με τις κυρίες της ενορίας. Δίπλα το Γυμνάσιο-Λύκειο, όπου απευθύναμε λόγους ενισχυτικούς στους μαθητές και διεξήχθη ποδοσφαιρικός αγώνας μαζί τους.
Μέσα σε λίγες μέρες είδαμε τόσα πολλά! Ζήσαμε τόσα πολλά! Κάναμε τόσα πολλά! Δεν αποτυπώνονται σε λίγο χαρτί. Μόνο χαρά και αγαλλίαση γέμισαν οι ψυχές μας και δοξολογία του Τριαδικού Θεού ο Οποίος ευλογεί και αυξάνονται οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ανά τον κόσμο. Ευγνωμονούμε τον Κύριο που μας αξίωσε να βιώσουμε το θαύμα αυτό, ευχαριστούμε όσους βοηθούν το άγιο αυτό έργο και προσευχόμαστε να γίνουμε όλοι μία ποίμνη με Έναν Ποιμένα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό!








































