Ρωτάνε πολλοί: Κάθε Κυριακή, τα ίδια και τα ίδια στην εκκλησία!Δεν μπορείτε να ψάλετε κάτι καινούριο;
Καλέ μου άνθρωπε.Αφού έρχεσαι αποκλειστικά και μόνο στην Θεία Λειτουργία, η οποία αποτελεί μυστήριο. Τα μυστήρια δεν αλλάζουν ως προς την δομή. Η θεματολογία του γάμου, για παράδειγμα, δε θα μπορούσε να αφορά τίποτε άλλο, πέρα από γαμήλιους ύμνους… Εννοείται αυτό.
Απολύτως λογικό. Έτσι και για την θεία κοινωνία.
Οι σχετικές ευχές που διαβάζονται έτσι ώστε να μεταβληθεί το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού, δεν γίνεται να αλλάζουν κάθε Κυριακή!
Στον όρθρο, παρ’ όλα αυτά, ο οποίος αποτελεί ακολουθία και όχι μυστήριο (που σημαίνει ότι αλλάζει και θέμα καθημερινά), δεν πατάει ψυχή. Και πραγματικά: Όλο “το ζουμί” της καθεμιάς ημέρας εκεί βρίσκεται. Στον όρθρο.
Πρόκειται για το χρονικό διάστημα από την έναρξη (νωρίς το πρωί), έως και την τρίτη καμπάνα περίπου.
Οι περισσότεροι (άλλο αν τίθεται σοβαρός λόγος) περιμένουν να χτυπήσει η τρίτη καμπάνα, και μετά να έρθουν στην εκκλησία.
Έχουν αναρωτηθεί, τι ακριβώς τελείται μέχρι την ώρα εκείνη ;
Σε όλους αυτούς που ρωτάνε, απαντώ, λοιπόν.
Με ερωτήσεις.. Για να δουν τι χάνουν !
Γνωρίζετε, αγαπητοί μου, ότι κάθε Κυριακή πρωί, με το που σημάνει η πρώτη καμπάνα, διαβάζονται τροπάρια υποδοχής του αυτοκράτορα; Κατάλοιπα της Βυζαντινής περιόδου;
Αυτό σημαίνει ότι ο αυτοκράτορας, το επισημότερο πρόσωπο της τότε κοινωνίας, πήγαινε στην εκκλησία από την αρχή.
Και ήδη, τον περίμεναν άπαντες από το χάραμα μέσα στον ναό.
Θα ήταν αγένεια, φυσικά, να υποδέχονταν τον αυτοκράτορα, μόνον ο παπάς, δυο ψάλτες κι η καντηλανάφτρια, μέσα σ’ έναν άδειο ναό.
Ακόμη, γνωρίζετε ότι κάθε Κυριακή, τελείται (στα πλαίσια του όρθρου) αναπαράσταση της Αναστάσεως Του Χριστού;
Ο ιερέας, ντυμένος στα λευκά, διαβάζει, μέσα στο ιερό, την αναστάσιμη ευαγγελική περικοπή, ενώ στέκεται στα δεξιά της αγίας Τράπεζας, συμβολίζοντας τον άγγελο εκείνο που αντίκρισαν οι μυροφόρες να κάθεται “εκ δεξιών του μνήματος”, όταν εισήλθαν μέσα στον κενό τάφο.
Τους ανήγγειλε την Ανάσταση Του Κυρίου!
Ο ιερέας την αναγγέλει σ’ εμάς, αντίστοιχα.
Στην συνέχεια, κρατώντας το ιερό Ευαγγέλιο, βγαίνει έξω και έρχεται στο κέντρο του ναού, προσκαλώντας όλους τους πιστούς (οι οποίοι είναι λίγοι εκείνη την ώρα) να το προσκυνήσουν. Η προσκύνηση αυτή συμβολίζει την προσκύνηση Του Αναστημένου Χριστού από τις μυροφόρες. Διότι το ιερό Ευαγγέλιο, ως βιβλίο, συμβολίζει Τον ίδιο Τον Χριστό.
Μια ωραιότατη εβδομαδιαία Ανάσταση, επομένως!
Αυτά, κι άλλα πολλά χάνουν, όσοι δεν έρχονται στον όρθρο.
Μπορούν να κάνουν μια δοκιμή, την ερχόμενη Κυριακή, να έρθουν.