Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Μάϊο.

Μετά την καταχώρηση των αμβλώσεων ως δικαίωμα, η Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάϊο ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την ιατρική υποβοήθηση του θανάτου, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εξάλλου, βήματα προς αυτή την μορφή ευθανασίας έχουν γίνει στη Γαλλία ήδη από το 2005, όταν επιτράπηκε η παθητική ευθανασία για περιπτώσεις μη ανάνηψης, καθώς και το 2016, όταν εγκρίθηκε ο νόμος Clayes – Leonetti που επιτρέπει τη βαθιά καταστολή  για άτομα των οποίων η πρόγνωση απειλείται βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε, εδώ και χρόνια, χώρες – γείτονες της Γαλλίας, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν υιοθετήσει ανάλογους νόμους που επιτρέπουν την υποβοήθηση του θανάτου.

Μιλώντας στη Liberation, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θέλει να ονομάσει τη νέα νομοθεσία ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά ως «βοήθεια για να πεθάνει κανείς», τονίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες που επιτρέπουν την παθητική ευθανασία είναι πολλές περισσότερες, ενώ ανά περιπτώσεις επιτρέπεται τόσο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όσο και η ενεργητική ευθανασία.

Αναφορικά δε με τον προτεινόμενο νόμο, ο κ. Μακρόν είπε ότι: «Δεν δημιουργεί, αυστηρά μιλώντας, ένα νέο δικαίωμα ούτε μια ελευθερία, αλλά διαγράφει έναν δρόμο που δεν υπήρχε μέχρι τώρα και ο οποίος ανοίγει τη δυνατότητα να ζητηθεί βοήθεια στο θάνατο υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ο τρόπος ευθανασίας θα αφορά μόνο ενήλικες που είναι σε θέση να λάβουν την απόφαση και των οποίων η πρόγνωση της ζωής απειλείται μεσοπρόθεσμα, όπως ο καρκίνος τελικού σταδίου, ενώ τόνισε ότι τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν επίσης να ασκήσουν έφεση κατά της ιατρικής απόφασης, εάν το επιθυμούν.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι ο κεντρώος Μακρόν με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως κοινωνικού μεταρρυθμιστή, μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, «ψαρεύοντας» ψήφους στα θολά ιδεολογικά νερά του μεσαίου χώρου κι ενώ το  κόμμα του στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως βρίσκεται περισσότερες από 10 μονάδες πίσω από το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν.

newsbreak.gr10.03.2024