Ο ακριτικός Έβρος δοκιμάστηκε σκληρά το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές που έκαψαν ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης… Επιθυμία μας να βρεθούμε κοντά στους ακρίτες αδερφούς μας που δοκιμάστηκαν. Να τους ενισχύσουμε, να τους συμπαρασταθούμε. Έτσι, με την ευχή του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ.Ιερωνύμου, είχαμε προγραμματίσει την εξόρμήσή μας στη Θράκη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μας πρόλαβαν, όμως, οι πλημμύρες… Δοκιμαστήκαμε κι εμείς… Τελικά πραγματοποιήσαμε τριήμερη εκδρομή στη μαρτυρκή Θράκη αρχές Οκτωβρίου.

Πρώτη στάση η μεγαλώνυμη Μονή της Παναγίας του Έβρου. Προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς και θαυμάσαμε τον μεγαλόπρεπο νέο ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Μετά τη μοναστηριακή φιλοξενία φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη, στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Νικολάου. Είχαμε τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουμε λείψανα του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Τεσσαράκοντα, των Αγίων νεομαρτύρων της Σαμοθράκης… Μας ξενάγησε ο πρωτοψάλτης του Ναού, κ.Γιώργος Δροσάκης, ο οποίος μας οδήγησε και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι.Μητροπόλεως, όπου μας μίλησε για την ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια κάναμε προσκύνημα στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδιάς. Μας υποδέχτηκε ο ηγούμενος π. Θεόφιλος, ο οποίος, αφού τελέσαμε παράκληση στην Παναγιά, μας μίλησε αρκετά για την ιστορία της περιοχής και της μονής. Ήταν ο ξεναγός μας αυτό το διήμερο. Μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το σύγχρονο γίγνεσθαι της περιοχής. Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την όμορφη πρωτεύουσα του Έβρου και να θαυμάσουμε τον φημισμένο Φάρο, τα πάρκα της πόλης, να προσκυνήσουμε στον ναό του Αγίου Εύπλου, καθώς και να συμμετέχουμε σε βραδινή Λειτουργία στον σπουδαίο Ναό της Αγίας Κυριακής.

Τη δεύτερη ημέρα κάναμε ένα μακρύ ταξίδι ως τα βόρεια σύνορά μας. Αρχικά προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Πορταϊτισσας Κορνοφωλιάς-μετόχι της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, όπου τελέσαμε Παράκληση στην Παναγία. Αφού ακούσαμε τα σοφά λόγια της γερόντισσας Εφραιμίας, κατευθυνθήκαμε στο Σουφλί. Εκεί, στο Μουσείο μεταξιού μάθαμε τα πάντα για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και όλη τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού. Ανεβαίνοντας βορειότερα φτάσαμε στην περιοχή της Ορεστιάδας, στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Βύσσας, στην εσχατιά της πατρίδας μας, όπου συνομιλήσαμε με τον ηγούμενο αυτής, π.Βαρθολομαίο. Ο καιρός ήταν υπέροχος και χαρήκαμε πολύ το μεσημεριανό γεύμα στις Καστανιές, δίπλα στον ποταμό Άρδα. Επιστρέφοντας περάσαμε από το Διδυμότειχο, όπου προσκυνήσαμε στον μεγαλοπρεπή Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας και συναντήσαμε Λαρισαίους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα σύνορα. Ακολούθησε απογευματινή επίσκεψη στις Φέρες, στον βυζαντινό Ναό της Παναγιάς Κοσμοσώτηρας (1152 μ.Χ.), όπου μας υποδέχτηκε και μας μίλησε καταλλήλως ο π.Πολύκαρπος.

Η τρίτη ημέρα ήταν η μέρα της επιστροφής. Κατευθυνθήκαμε δυτικά. Περνώντας από τον νομό Ροδόπης φτάσαμε στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, όπου προσκυνήσαμε στο μετόχι της Μονής Βατοπεδίου (Παναγία Παντάνασσα και Άγιος Νικόλαος). Θαυμάσαμε το γαλήνιο τοπίο, την ηρεμία της λίμνης, τη δημιουργία του Θεού!Στη συνέχεια, ανηφορίσαμε στο μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας πάνω από την Ξάνθη. Το μεσημέρι περιδιαβήκαμε στα πέτρινα σοκάκια στην παλιά πόλη της Ξάνθης, προσκυνήσαμε στις εκκλησιές της, θαυμάσαμε τα παλιά αρχοντικά της… Τελευταίος σταθμός του προσκυνήματός μας το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, πλάι στη λίμνη Κερκίνη. Μετά από όλα αυτά που είδαμε, ακούσαμε και βιώσαμε αυτές τις μέρες, επιστρέψαμε στην πόλη μας ψυχικά γεμάτοι, αναπαυμένοι, με όμορφες εμπειρίες και θείες ευλογίες…