Παλιά η ζωή ήταν πιο ήρεμη και οι άνθρωποι έκαναν υπομονή. Σήμερα όλη αυτή η βιασύνη που μπήκε στον κόσμο, έκανε τους ανθρώπους ανυπόμονους. Σήμερα όλοι είναι τσακμάκια. Έναν λόγο δεν σηκώνουν… (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Ο Καλός Θεός, όλα θα τα οικονομήσει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά χρειάζεται πολλή υπομονή και προσοχή, γιατί πολλές φορές, με το να βιάζονται οι άνθρωποι να ξεμπλέξουν τα κουβάρια, τα μπλέκουν περισσότερο. Ο Θεός με υπομονή τα ξεμπλέκει… (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Χωρίς υπομονή, οι περιστάσεις και οι θλίψεις βασανίζουν διπλά. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Τίποτε δεν συντελεί τόσο στην (πνευματική) ακαρπία, όσο η έλλειψη υπομονής. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Η ανυπομονησία είναι αντίθετη προς της αρετή της υπομονής. Είναι δηλ. κακία. (Άγιος Νεκτάριος)

Ο ανυπόμονος διανύει τον βίο του με τρυφή και με απολαύσεις. Μετέρχεται όλες τις μεθοδείες προκειμένου να αποφύγει τον πόνο και παρουσιάζεται δειλός μπροστά στους κινδύνους. Είναι οργίλος, φίλαυτος και ιδιοτελής. Επειδή αποφεύγει τον πόνο, καμμία αρετή δεν μπορεί να κατορθώσει, διότι οι αρετές με κόπους και μόχθους αποκτούνται. (Άγιος Νεκτάριος)

Δεν έχουμε υπομονή, γιατί δεν έχουμε ταπεινοφροσύνη. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)

Μην μοιάζουμε με τον γεωργό, που μόλις σπέρνει, θέλει αμέσως να θερίσει. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)

Δεν αγαπάμε και γι’ αυτό είμαστε ανυπόμονοι. Γιατί αγαπάμε λαθεμένα δηλαδή αγαπάμε μόνο τον εαυτόν μας. (Μοναχός Μωϋσής ο Αγιορείτης)

Για να έχει υπομονή ένας άνθρωπος, πρέπει να είναι πρώτα ταπεινός. Γι’ αυτό και η ανυπομονησία χαρακτηρίζει τον εγωιστή άνθρωπο και τον κρατάει σε διαρκή εκνευρισμό. (Δημήτριος Παναγόπουλος)

Όποιος δεν έχει υπομονή, χάνει πολλά… (Δημήτριος Παναγόπουλος)