Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) παραδέχτηκε σε μια νέα έκθεση ότι τα ψηφιακά αναγνωριστικά είναι από τη φύση τους αποκλειστικά και μπορούν να διευκολύνουν «την αναγνώριση, την παρακολούθηση και τη δίωξη ατόμων ή ομάδων». Στην Ελλάδα ήδη σύμφωνα με την κυβέρνηση μετράμε αντίστροφα για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με τις νέες ψηφιακές που θα έχουν τσιπάκι…

Του Andreas Wailzer.

Στην Έκθεση Insight του Ιουνίου 2023 με τίτλο «Επαναίσθηση ψηφιακής ταυτότητας», το WEF περιέγραψε τους πιθανούς κινδύνους από την ευρεία εφαρμογή μιας ψηφιακής ταυτότητας.

«Ίσως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ψηφιακή ταυτότητα είναι ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η καταπίεση», προειδοποιεί η έκθεση.

«Πολλές αναφορές έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της έλλειψης επίσημης ταυτότητας και του αποκλεισμού από την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία», αναφέρει η έκθεση. “Ωστόσο, με την επαλήθευση της πρόσβασης υπό όρους, το ID είναι, από τη φύση του, αποκλειστικό.”

«Συχνά είναι μέλη ιστορικά περιθωριοποιημένων ομάδων που αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές μορφές αποκλεισμού», προσθέτει το έγγραφο.

Όταν μιλά για «περιθωριοποιημένες ομάδες», το WEF αναφέρεται σε πρόσφυγες, γυναίκες και φυλετικές μειονότητες, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID ήταν οι άνθρωποι που αρνήθηκαν να κάνουν επικίνδυνες και αναποτελεσματικές λήψεις για τον COVID που αποκλείστηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η διάκριση σε βάρος των μη εμβολιασμένων διευκολύνθηκε από τα διαβατήρια εμβολίων, τα οποία, σύμφωνα με άλλη έκθεση του WEF , «από τη φύση τους χρησιμεύουν ως μια μορφή ψηφιακής ταυτότητας».

«Σε περιπτώσεις όπου συλλέγονται ευαίσθητα δεδομένα, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι περιθωριοποίησης και καταπίεσης, με το ID να χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση του εντοπισμού, της παρακολούθησης και της δίωξης ατόμων ή ομάδων», προειδοποιεί η έκθεση Insight του WEF.

Συνεχίζοντας ο οργανισμός αναφέρει ότι «[μεγάλο] από αυτόν τον κίνδυνο πηγάζει από τη δυνατότητα σύνδεσης. Εάν ένα μέρος μπορεί να συνδέσει δεδομένα μεταξύ τομέων μέσω της χρήσης ενός κοινού αναγνωριστικού, τότε τα άτομα ενδέχεται να παρακολουθούνται από μέρη που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα τους.”

Ο κίνδυνος σχεδόν ολοκληρωτικής επιτήρησης και ελέγχου ολόκληρων πληθυσμών, όπως στην κομμουνιστική Κίνα, είναι στην πραγματικότητα ένας σημαντικός κίνδυνος για τον οποίο έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει οι επικριτές των ψηφιακών ταυτοτήτων. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται εάν τα ψηφιακά αναγνωριστικά συνδυαστούν με ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), καθώς αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα ολοκληρωτικό κράτος επιτήρησης . 

Η έκθεση του WEF αναγνωρίζει επίσης τη σχέση μεταξύ ψηφιακών αναγνωριστικών και CBDC, καθώς αναφέρει ότι «ορισμένα έθνη αρχίζουν να κατανοούν την ψηφιακή ταυτότητα ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) και άλλων καινοτομιών πληρωμών».

Η έκθεση του WEF σημειώνει περαιτέρω ότι, ακόμη και αν οι ψηφιακές ταυτότητες δεν επιβάλλονται από το νόμο, οι πολίτες θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν να τις χρησιμοποιήσουν καθώς διαφορετικά θα αποκλείονταν από πολλά μέρη της κοινωνίας.

«Καθώς ένα σύστημα ταυτότητας επεκτείνεται, οι συνέπειες της μη συμμετοχής σε αυτό μπορεί να γίνουν τόσο σοβαρές που να κάνουν την εγγραφή ουσιαστικά αναπόφευκτη», αναφέρει η έκθεση. «Όταν η πρόσβαση σε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία εξαρτάται από την κατοχή ενός εντύπου ταυτότητας και αυτή η ταυτότητα είναι ευρέως διαδεδομένη, τα άτομα μπορεί να εξαναγκαστούν αποτελεσματικά να αποκτήσουν αυτή τη μορφή ταυτοποίησης, ακόμη και αν δεν υπάρχει νομική βάση για την απαίτησή της».

Αυτό είναι κάτι που υπέστησαν πολλοί από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID, καθώς σε πολλές χώρες απαγορεύτηκε η είσοδος σε εστιατόρια, καταστήματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη και στους χώρους εργασίας τους σε μη εμβολιασμένους, σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσουν να πάρουν εμβόλια για τον COVID.

Η έκθεση WEF Insight παραδέχεται επίσης ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να αποδυναμώσει τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών».

«Για παράδειγμα, οι ψηφιακές ταυτότητες που εκδίδονται από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλουν στην πολιτική πόλωση ενισχύοντας τις ομαδικές ταυτότητες».

Το WEF πιέζει για «αποκεντρωμένη» ψηφιακή ταυτότητα

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF, «Το Decentralized ID είναι μια μορφή ψηφιακής ταυτότητας που επιτρέπει στα άτομα να ελέγχουν την κοινή χρήση των δεδομένων τους, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε πολλαπλές οντότητες να εκδίδουν διαπιστευτήρια σε αυτά».

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τον κίνδυνο η ψηφιακή ταυτότητα να γίνει η βάση ενός ολοκληρωτικού κράτους, το WEF προωθεί την ιδέα της ύπαρξης αποκεντρωμένων ψηφιακών αναγνωριστικών, όπου οι χρήστες έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν με ποιον θα μοιραστούν τα δεδομένα τους και οι πληροφορίες των χρηστών δεν είναι κεντρικά αποθηκευμένο.

Τα αποκεντρωμένα ψηφιακά αναγνωριστικά ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο εκμετάλλευσης δεδομένων, ωστόσο, η αποκέντρωση δεν εμποδίζει τον αποκλεισμό από μέρη της κοινωνίας.

Ακόμα κι αν οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να μοιραστούν τα δεδομένα τους ή όχι, μπορούν να αποκλειστούν από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών ή ακόμη και από την εύρεση εργασίας εάν αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή ταυτότητα.

«Είναι όπως όταν κάνετε κλικ στο «αποδοχή» στους όρους και τις υπηρεσίες οποιασδήποτε εφαρμογής», εξήγησε ο δημοσιογράφος Tim Hinchliffe . «Αν δεν αποδεχτείς, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η ίδια ιδέα ισχύει για την ψηφιακή ταυτότητα και τη συμμετοχή σε πολλές πτυχές της κοινωνίας».

Το WEF κατηγορεί τους «θεωρητικούς συνωμοσίας» για το γεγονός ότι τα ψηφιακά αναγνωριστικά δεν είναι δημοφιλή…

Οι παγκοσμιοποιητές στο WEF φαίνεται να γνωρίζουν ότι τα ψηφιακά αναγνωριστικά δεν είναι αρκετά δημοφιλή.

«Χωρίς δημόσια εκπαίδευση, σαφή χρησιμότητα και κίνητρα, οι αποκεντρωμένες προσεγγίσεις στο ID ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συγκεντρώσουν την ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τη ζήτηση των χρηστών που απαιτούνται για μαζική υιοθέτηση», αναφέρει η έκθεση του WEF για τα ψηφιακά αναγνωριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας αντιμετωπίζουν «ένα ιδιαίτερα υψηλό επικοινωνιακό εμπόδιο, που επιδεινώνεται από τις μυριάδες θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν την ψηφιακή ταυτότητα με αναληθείς και κακόβουλες εικασίες».

Ο Hinchliffe ονομάζει πολλά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές ταυτότητες κάτω από ένα όλο και πιο ολοκληρωτικό παγκοσμιοποιητικό καθεστώς:

Ψηφιακή ταυτότητα για το κλίμα: Για παρακολούθηση μεμονωμένων αποτυπωμάτων άνθρακα και απόδειξη της κατάστασης του κλιματικού πρόσφυγα.

Ψηφιακή ταυτότητα για τον COVID: Να επιβάλλει τα διαβατήρια εμβολίων που οδηγούν σε μαζική συμμόρφωση παρέχοντας παράλληλα το ψηφιακό πλαίσιο.

Ψηφιακό αναγνωριστικό για CBDC: Υιοθέτηση λύσεων επαληθευμένης ταυτότητας για την εξάλειψη της ανωνυμίας και την καταγραφή κάθε συναλλαγής.

Ψηφιακή ταυτότητα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Για την εκμετάλλευση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ως μέσο για την έναρξη των εθνικών συστημάτων ταυτότητας και για τη δημιουργία διαβατηρίου για το μετασύμπαν.

Ψηφιακό αναγνωριστικό για ευκολία: Για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο, διαλειτουργικό πλαίσιο για να ενεργοποιήσετε όλες τις καταστάσεις ζωής.

lifesitenews

primenews

Η Worldcoin ξεκινά την κυκλοφορία του νέου συστήματος παγκόσμιας ταυτοποίησης με «σκανάρισμα» ίριδας.

Η δυστοπική τεχνολογία κυκλοφορεί παγκοσμίως, αλλά αντιμετωπίζει ρυθμιστικό έλεγχο στις ΗΠΑ.

Οι σκεπτικιστές παρακολουθούν καθώς το εγχείρημα του CEO του OpenAI Sam Altman, Worldcoin, ανακοινώνει την κυκλοφορία του. Αυτή τη Δευτέρα, το Tools for Humanity με έδρα το Βερολίνο και το Σαν Φρανσίσκο παρουσίασε το σύστημα ψηφιακού διαβατηρίου που βασίζεται σε blockchain της Worldcoin – το World ID, μαζί με το δικό του διακριτικό κρυπτονομίσματος, το WLD.

Με την υπόσχεση μιας κρυπτογραφικά ασφαλούς «απόδειξης της προσωπικότητας», το Worldcoin επιδιώκει να διακρίνει τους πραγματικούς ανθρώπους από τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας τα θεμέλια για πιθανή διανομή καθολικού βασικού εισοδήματος (UBI). Το κάνει παρουσιάζοντας το μοναδικό του υλικό, τη «σφαίρα» – μια ασημένια σφαίρα στο μέγεθος μιας μπάλας μπόουλινγκ – που εκτελεί σαρώσεις ίριδας για να επιβεβαιώσει το ότι ο χρήστης είναι άνθρωπος.

Ο πυρήνας του συστήματος Worldcoin αποτελείται από το World ID, μια ψηφιακή ταυτότητα και το διακριτικό WLD, το οποίο λαμβάνουν οι χρήστες κατά τη δημιουργία ενός πορτοφολιού. Για να εξασφαλίσουν ένα World ID, οι χρήστες πρέπει να υποβάλουν μια σάρωση ίριδας μέσω του Worldcoin Orb, προσφέροντας έτσι μια επαληθεύσιμη απόδειξη της ανθρώπινης ταυτότητάς

Οι ιδρυτές οραματίζονται το World ID ως ένα παγκόσμιο ψηφιακό διαβατήριο που αποθηκεύεται τοπικά στις κινητές συσκευές των χρηστών και χρησιμοποιείται με επίκεντρο το απόρρητο. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα υποκείμενα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων, των δεδομένων Γνωριμίας με τον Πελάτη σας και Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας αποδείξεις μηδενικής γνώσης.

Η έναρξη του έργου έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, καθώς έχει εγείρει πολυάριθμες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια. Συγκεκριμένα, οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανές διαρροές απορρήτου, αυξημένες προκλήσεις στη διατήρηση της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο και πιθανές απειλές ασφαλείας που προκύπτουν από τη συγκέντρωση δεδομένων.

Εκτός από το ότι είναι γενικά δυστοπικό και μέρος της πορείας προς μια κοινωνία ελέγχου, οι πρωταρχικές ανησυχίες που έχουν προκύψει είναι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια. Αυτά δεν είναι μοναδικά για το Worldcoin, αλλά είναι πολύ σημαντικά δεδομένης της φιλόδοξης προσπάθειάς του να επαναπροσδιορίσει την απόδειξη της προσωπικότητας.

Η ουσία της ανησυχίας περί απορρήτου περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και αποθήκευση σαρώσεων ίριδας. Υπάρχει εγγενής κίνδυνος ότι εάν κάποιος σαρώσει παράνομα την ίριδα ενός άλλου ατόμου, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβεβαιώσει την παγκόσμια ταυτότητα αυτού του ατόμου.

Ενώ η Worldcoin δίνει έμφαση στην αποκέντρωση του λογισμικού της, το γεγονός ότι η κατασκευή και η διανομή των Orbs είναι συγκεντρωμένες εγείρει μια σειρά άλλων ζητημάτων. Χωρίς κανένα μέσο για εξωτερική επαλήθευση της ακεραιότητας των Orbs, υπάρχει ο κίνδυνος ενός σκόπιμου ή τυχαίου «παράθυρου», το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει τη δημιουργία πλαστών ανθρώπινων ταυτοτήτων από το ίδιο το Worldcoin Foundation.

Εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα, η συνολική ασφάλεια του συστήματος παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις. Υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος να παραβιαστούν οι συσκευές των χρηστών και οι χρήστες θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν ώστε να σαρώσουν τις ίριδες τους για κακόβουλα μέρη. Η τεχνολογική πρόοδος στην τρισδιάστατη εκτύπωση παρουσιάζει επίσης την τρομακτική πιθανότητα δημιουργίας ψευδών ταυτοτήτων που θα μπορούσαν να περάσουν τη σάρωση ίριδας.

Παρά τον σκεπτικισμό, το ντεμπούτο του Worldcoin σε μεγάλα χρηματιστήρια όπως το Binance γνώρισε ανοδική πορεία, με το διακριτικό του, το WLD, να κορυφώνεται στα 5,29 $ από αρχική τιμή 0,15 $, σύμφωνα με τα αρχεία της Binance.

Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, έχει συζητήσει ανοιχτά την προσέγγιση του Worldcoin για την απόδειξη της προσωπικότητας, αναγνωρίζοντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τις πιθανές παγίδες τέτοιων πρωτοκόλλων. Κατά την άποψή του, η χρήση βιομετρικών στοιχείων, ειδικά μέσω του Worldcoin’s Orb, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι ηθικά αποδεκτά.

Η διττή στρατηγική του Worldcoin, που προσφέρει τόσο ένα νέο σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας όσο και ένα κρυπτονόμισμα, έχει κάνει συγκρίσεις με άλλα έργα. Το GoodDollar, μια καθολική πλατφόρμα βασικού εισοδήματος, φαίνεται να μοιράζεται παρόμοιους στόχους, όπως σημειώνει ο ιδρυτής του eToro, Yoni Assia.

Καθώς το Worldcoin κλιμακώνει τις δραστηριότητές του σε 35 πόλεις σε 20 χώρες μετά από μια επιτυχημένη περίοδο beta με 2 εκατομμύρια χρήστες, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας.

Ωστόσο, η ομάδα του Worldcoin είναι αποφασιστική. Υποστηρίζουν ότι το World ID θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε μια εποχή που κυριαρχούν τα chatbots AI όπως το ChatGPT, όπου γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ AI. Ο Altman είναι επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT.

Ο Altman οραματίζεται το Worldcoin ως ένα μέσο για την αντιμετώπιση του οικονομικού μετασχηματισμού που οδήγησε στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και προβλέπει τη χρησιμότητά του στη μείωση της απάτης στα προγράμματα UBI, βοηθώντας στην καταπολέμηση της εισοδηματικής ανισότητας.

Ενώ ο Altman θεωρεί ότι μια παγκόσμια εκτέλεση στο UBI είναι ένα μακρινό μέλλον, η κυκλοφορία του Worldcoin σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την πραγματικότητα, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα πείραμα προς το παρόν. Η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το απόρρητο, τον συγκεντρωτισμό και τις πτυχές ασφάλειας του Worldcoin υπογραμμίζει μόνο το γεγονός ότι η πορεία προς ένα τέτοιο μέλλον είναι γεμάτη προκλήσεις και ερωτήματα.

 reclaimthenet