Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό ξεκίνησε το καθιερωμένο καλοκαιρινό προσκύνημα που οργανώνει κάθε χρόνο η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.Ιερώνυμος, συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος και αναχωρήσαμε για την προσκυνηματική εκδρομή στη μεγαλόνησο Κρήτη!

Πρώτη στάση η αγαπημένη σε όλους μας Ιερά Μονή Πελαγίας στο Ακραίφνιο Θηβών. Το “δικό” μας μοναστήρι… Αφού προσκυνήσαμε στο Καθολικό, γευτήκαμε τη μοναστηριακή φιλοξενία των αδερφών και τους γλυκείς ωφέλιμους λόγους της Γερόντισσας Σιλουανής, η οποία μας μίλησε και για τις επαφές της με τη μακαριστή Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης, καθώς και για θαυμαστά γεγονότα που συνδέονται με εκείνη.

Κατόπιν συνεχίσαμε το ταξίδι και φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο. Μετά από ολονύκτιο ταξίδι αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι του Ηρακλείου απολαμβάνοντας την ανατολή του ήλιου! Αμέσως κατευθυνθήκαμε στον ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου για τη Θεία Λειτουργία, λόγω της ,μνήμης της Αγίας Μαρίνης. Εκεί προσκύνήσαμε λείψανο της Αγίας και την αγία Κάρα του Αποστόλου Τίτου και πρώτου επισκόπου του νησιού.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης για μια πρώτη γνωριμία και συναντήσαμε εκλεκτούς φίλους από τη Λάρισα που διαμένουν στο Ηράκλειο! Επόμενος σταθμός η ιστορική μονή Αγκαράθου, όπου ο π.Πρόδρομος μας ξενάγησε στον ναό και το μουσείο μιλώντας μας για την ιστορία του μοναστηριού, τις άγιες εικόνες της, τη ρογδιά και τις σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε.

Ακολούθησε πλούσιο μεσημεριανό γεύμα στο χωριό Επισκοπή, όπου συναντηθήκαμε με τον εφημέριο, π.Παύλο και άλλους γνωστούς αδερφούς που έλκουν την καταγωγή τους από εκεί.

Το απόγευμα η ιερά μας αποδημία συνεχίστηκε με πορεία προς τα ανατολικά. Ιερά Μονή Κεράς Καρδιώτισσας και Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι με κατάληξη τον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο τελείωσε κι αυτή η ημέρα.

Συνεχίστηκε δε για τρίτη ημέρα η ιερά αποδημία των προσκυνητών που συμμετείχαμε στην εκδρομή της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου. Μετά το πρωινό, επισκεφθήκαμε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και θαυμάσαμε τα ευρήματα του μινωικού πολιτισμού. Ήταν για όλους μας ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας.

Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στη μεγάλη και περιώνυμη μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς Παραμυθίας. Αναπαυθήκαμε από τη θερμή φιλοξενία του ηγουμένου, π.Διονυσίου και ακούσαμε το ιστορικό του μοναστηριού από τον π.Ευγένιο.

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε νότια και ανεβήκαμε υψομετρικά ως την Εθιά, τον τόπο καταγωγής του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, οσίου Ευμενίου (Σαριδάκη). Με πολλή συγκίνηση και ευλάβεια προσκυνήσαμε στον τάφο του Αγίου και ψάλαμε την Παράκλησή του.

Επόμενος σταθμός μας ήταν το Ενυδρείο. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με το ελληνικό (κι όχι μόνο) θαλάσσιο περιβάλλον, αφού παρατηρήσαμε πολλά είδη ψαριών και άλλων όντων που ζουν στη θάλασσα.

Το απόγευμα οδηγήσαμε τα βήματά μας στην Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων. Εκεί βρίσκεται το κελλάκι και ο τάφος του χαριτωμένου μακαριστού γέροντα Τιμοθέου Τζαννή.

Και η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου τα εκθέματα είναι από την εποχή του λίθου μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Πολλά από αυτά προέρχονται από τις ανασκαφές στα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και άλλων σημαντικών πόλεων του νησιού.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου, εορτή της οσίας Μακρίνης, ο όμιλος των προσκυνητών της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου αφήσαμε τη μεγαλώνυμη πόλη του Ηρακλείου και κατεβήκαμε νότια του νομού, στην πεδιάδα της Μεσαράς. Πρώτη στάση μας η ιστορική μονή Παναγίας Παληανής, όπου το ιερό δένδρο της “Αγίας Μυρτιάς”.

Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στο μεγαλόπρεπο συγκρότημα της Ι.Μ.Παναγίας Καλυβιανής, με το πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ανάψαμε ένα κεράκι στον τάφο της μακαριστής αγιασμένης γερόντισσας Γαλακτίας και της αποθέσαμε τις προσευχές και τους καημούς τόσο των δικών μας ψυχών όσο και όσων μας παρεκάλεσαν να μεταφέρουμε τα αιτήματά τους. Πριν αναχωρήσουμε είχαμε τη μεγάλη ευλογία να συναντήσουμε τον ιεροκήρυκα της Ι.Μ.Γορτύνης, π.Αντώνιο Φραγκάκη, ο οποίος μας μίλησε για τη μακαριστή γερόντισσα Γαλακτία, μέσα από την εμπειρία 23 χρόνων που έζησε κοντά της, σε μια σχέση μητέρας και υιού.

Επόμενο μοναστήρι που επισκεφθήκαμε ήταν της Παναγίας Οδηγήτριας, με τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά στο Αγιοφάραγγο. Εκεί ακούσαμε ενδιαφέρουσες ιστορίες από τον ηγούμενο Παρθένιο, αλλά κι από τους μοναχούς Μακάριο και Ευμένιο και είδαμε το μικρό λαογραφικό μουσείο στον πύργο της μονής.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα στο γραφικό χωριό Σίβας περάσαμε από το Σπήλι, την έδρα της Ι.Μ.Λάμπης και Σφακίων, και την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, όπου προσκυνήσαμε τεμάχια των λειψάνων των Αγίων, καθώς και των αγίων Μακρίνης, Ανυσίας, Βαρβάρας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, μέσα από μια όμορφη διαδρομή, φτάσαμε στο όμορφο Ρέθυμνο, την καλύτερα διατηρημένη ενετική πόλη στην Ελλάδα. Κάναμε μια βόλτα γνωριμίας με την πόλη. Πλατεία Μικρασιατών, Φορτέτσα, λιμάνι, παλιά πόλη… Την Πέμπτη το πρωί εκκλησιαστήκαμε για την εορτή του Προφήτη Ηλία στον Ι.Ν.Αγίων Τεσσάρων νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη σφαγιασθέντων. Εκεί συναντήσαμε τον Λαρισαίο π.Πολυχρόνη Μπάταλη ιερουργούντα, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ευλόγησε.

Αναχωρώντας από το γραφικό Ρέθυμνο προσκυνήσαμε διαδοχικά στις ιερές μονές Αγίας Ειρήνης και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής και ξεχωριστής φιλοξενίας από τις γυναικείες αδερφότητες.

Στη συνέχεια κάναμε ένα “διαδραστικό” μάθημα ιστορίας, όταν φτάσαμε στην ιστορική Μονή του Αρκαδίου. Λες και ξεπήδησαν μπροστά μας ο ηγούμενος Γαβριήλ,  ο στρατηγός Πάνος Κορωναίος, ο δάσκαλος Εμμανουήλ Βασιλείου Σκουλάς, ο φρούραρχος Ιωάννης Δημακόπουλος, η Χαρίκλεια Δασκαλάκη … Εκεί είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε και τον αγαπητό μας αδερφό, π.Στέφανο από τη Λάρισα με την οικογένειά του!

Φεύγοντας προς δυτικά σταματήσαμε για φαγητό στις Πηγές Αργυρούπολης, ενώ η σημερινή μας εξόρμηση έκλεισε με εσπερινό προσκύνημα στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής Χανίων. Οι μοναχές μας καλοδέχθηκαν, μας μίλησαν και ανάψαμε ευλαβικό κεράκι στον τάφο της μακαριστής Λαρισαίας γερόντισσας Θεοσέμνης.

Μετά την πρώτη επαφή με την ωραιότερη πόλη της Κρήτης, τα Χανιά, την Πέμπτη το βράδυ, έφτασε η τελευταία μέρα μας στη λεβεντογέννα Κρήτη. Το πρωί της Παρασκευής το αφιερώσαμε στα μοναστήρια του Ακρωτηρίου. Πρώτα πρώτα προσκυνήσαμε στη Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου. Οι πατέρες άνοιξαν κατ’ εξαίρεση, για εμάς, το μοναστήρι (αφού Τετάρτες και Παρασκευές είναι κλειστό για τον κόσμο), μας μίλησαν για την ιστορία και τους αγίους της μονής, προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα και γευτήκαμε την μοναστηριακή φιλοξενία. Ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς που συναντήσαμε τον αγαπητό μας αδερφό διακο-Λουκά, ο οποίος καθώς σπούδαζε ιατρική στη Λάρισα ερχόταν στις συνάξεις νέων της ενορίας μας. Στη συνέχεια πορευθήκαμε στην μεγαλόπρεπη μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων με το εκκλησιαστικό μουσείο και στη μονή Τιμίου Προδρόμου Κορακιών, όπου μας δέχθηκαν με αγάπη και χαρά οι μοναχές.

Έπειτα, με ιερό ενθουσιασμό και παρά την υψηλή θερμοκρασία, κατευθυνθήκαμε δυτικά. Ανεβήκαμε σε όρος υψηλό, σε δρόμο δύσβατο, με άγιο σκοπό να φτάσουμε στο Σηρικάρι. Εκεί με πολλή συγκίνηση ανάψαμε κερί στο σπίτι του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Νικηφόρου του λεπρού, ενώ τελέσαμε και την παράκληση του Αγίου στον επιβλητικό ναό που η αγάπη των χριστιανών ανέγειρε προς τιμή του Αγίου Νικηφόρου, όπου φυλάσσεται και ικανό τεμάχιο του λειψάνου του.

Μετά το μεσημεριανό μας γεύμα περάσαμε από τους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων, απολαμβάνοντας την όμορφη θέα κι ακολούθως πορευτήκαμε προς το λιμάνι, από όπου αναχωρήσαμε το βράδυ, με πλοίο, για τον Πειραιά.

Το πρωί του Σαββάτου, ύστερα από ένα ήσυχο ταξίδι με το πλοίο, φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά. Ανεβαίνοντας βόρεια προς τη Λάρισα, σταματήσαμε πρώτα στην όμορφη Χαλκίδα, στην παλιά γέφυρα του πορθμού του Ευρίπου. Έπειτα προσκυνήσαμε στον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και στη μονή του οσίου Δαβίδ του Γέροντος. Ασπαστήκαμε το αδιάφθορο σκήνωμα του οσίου Ιωάννου, καθώς και λείψανα διαφόρων αγίων, ενώ προσκυνήσαμε τους τάφους του Οσίου Ιακώβου και του γέροντος Κυρίλλου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους πατέρες που μας άνοιξαν το κελλάκι του οσίου Ιακώβου. Η τελευταία μέρα της ιεραποδημίας μας έκλεισε με την ακολουθία του εσπερινού στην Ι.Μ.Παναγίας Κάτω Ξενιάς, όπου η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και τμήμα της Τιμίας Αυτής Ζώνης.

Φτάνοντας νωρίς το βράδυ στη Λάρισα όλοι μας ήμασταν κατενθουσιασμένοι, γεμάτοι ιερές συγκινήσεις και άγιες εμπειρίες: Μετείχαμε σε Θείες Λειτουργίες και ιερές ακολουθίες, προσκυνήσαμε άγια λείψανα και θαυματουργές εικόνες, ψάλαμε παρακλήσεις στους νέους Αγίους της Εκκλησίας, ακούσασμε ψυχωφελή λόγια, συναναστραφήκαμε πνευματικούς ανθρώπους, μάθαμε διάφορες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης… Όλα αυτά, είθε να μας βοηθήσουν να διορθώσουμε τον παλαιό εαυτό μας και να κάνουμε βήματα προς συνάντησή μας με τον Χριστό!