Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, εορτή της οσίας Μακρίνης, ο όμιλος των προσκυνητών της ενορίας του Αγίου Αχιλλίου αφήσαμε τη μεγαλώνυμη πόλη του Ηρακλείου και κατεβήκαμε νότια του νομού, στην πεδιάδα της Μεσαράς. Πρώτη στάση μας η ιστορική μονή Παναγίας Παληανής, όπου το ιερό δένδρο της “Αγίας Μυρτιάς”.

Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στο μεγαλόπρεπο συγκρότημα της Ι.Μ.Παναγίας Καλυβιανής, με το πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ανάψαμε ένα κεράκι στον τάφο της μακαριστής αγιασμένης γερόντισσας Γαλακτίας και της αποθέσαμε τις προσευχές και τους καημούς τόσο των δικών μας ψυχών όσο και όσων μας παρεκάλεσαν να μεταφέρουμε τα προβλήματά τους. Πριν αναχωρήσουμε είχαμε τη μεγάλη ευλογία να συναντήσουμε τον ιεροκήρυκα της Ι.Μ.Γορτύνης, π.Αντώνιο Φραγκάκη, ο οποίος μας μίλησε για τη μακαριστή γερόντισσα Γαλακτία, μέσα από την εμπειρία 23 χρόνων που έζησε κοντά της, σε μια σχέση μητέρας και υιού.

Επόμενο μοναστήρι που επισκεφθήκαμε ήταν της Παναγίας Οδηγήτριας, με τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά στο Αγιοφάραγγο. Εκεί ακούσαμε ενδιαφέρουσες ιστορίες από τον ηγούμενο Παρθένιο, αλλά κι από τους μοναχούς Μακάριο και Ευμένιο και είδαμε το μικρό λαογραφικό μουσείο στον πύργο της μονής.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα στο γραφικό χωριό Σίβας περάσαμε από το Σπήλι, την έδρα της Ι.Μ.Λάμπης και Σφακίων, και την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, όπου προσκυνήσαμε τεμάχια των λειψάνων των Αγίων, καθώς και των αγίων Μακρίνης, Ανυσίας, Βαρβάρας.

Μέσα από όμορφη διαδρομή φτάσαμε νωρίς το απόγευμα στο Ρέθυμνο.