Ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Μητροπόλεως μας Αγίου Αχίλλιου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στην αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και τον ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε να ταξιδέψει από την πέμπτη Ήπειρο και να έλθει να συνεορτάσει με όλη τη Λάρισα και όλη τη Θεσσαλία τον προστάτη και πολιούχο μας Άγιο Αχίλλιο, ενώ τον παρακάλεσε να απευθύνει επιστηρικτικό λόγο στους άρχοντες και τον πιστό λαό. Παράλληλα ευχαρίστησε και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια για την άδεια χρήσης της αρχαίας Βασιλικής, η οποία παρίστατο στην ακολουθία του Εσπερινού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας λαμβάνοντας τον λόγο, εξέφρασε την ευχαριστία του προς τον φιλοξενούντα Ποιμενάρχη μας για την τιμητική του πρόσκληση να βρεθεί αυτές τις μέρες στην αγιοτόκο Λάρισα, σημειώνοντας τα εξής: «επιθυμώ να σας ευχαριστήσω ολόθερμα για την εεγενική σας πρόσκληση να έλθω, κυριολεκτικώς, από την άλλη άκρη της γης, από την μακρινή Αυστραλία, από την πέμπτη Ήπειρο, για να συμμετάσχω στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας των Λαρισαίων και να προστώ των λατρευτικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων για την μνήμη του πολιούχου και προστάτου της Λαρίσης, Αγίου Αχιλλίου. Είμαι ευγνώμων για την μεγάλη τιμή, για την αγάπη και την ευγένεια της καρδιάς σας, για τη φιλοξενία και τις περιποιήσεις σας».

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής προς τον φιλάγιο λαό της Λάρισας ξεκινώντας την εμπνευσμένη ομιλία του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εδώ στην αρχαία και περίλαμπρη Βασιλική του προστάτου και πολιούχου της Λαρίσης, στην ιλαρή και γαλήνια αμφιλύκη του δειλινού, ψάλαμε τον αρχαίο ύμνο, την Επιλύχνιο Ευχαριστία, όπως αυτή λέγεται, που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων και αποτελεί έναν από τους παλαιοτέρους ύμνους της Εκκλησίας μας. Την ώρα που το φυσικό φως σιγά σιγά σβήνει και χάνεται η Εκκλησία υμνολογεί το φως…!!! Όμως, δεν είναι αυτό το αισθητό και υλικό φως που λίγο λίγο ξεθωριάζει και αφανίζεται, αλλά πρόκειται για ένα φως αλλιώτικο, διαφορετικό, άλλης φύσεως, άλλης ποιότητος, άλλης συστάσεως και καταστάσεως. Πρόκειται για ένα φως πέρα και έξω από τη φυσική πραγματικότητα και νομοτέλεια∙ ένα φως που αρχίζει να αχνοφέγγει “επὶ την ηλίου δύσιν” και που δεν γνωρίζει τέλος, αλλοίωση, αύξηση και μείωση διότι, όπως ακριβώς, ελέχθη είναι φως έτερον, καινόν και αναστάσιμον».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε το κήρυγμα του αναφερόμενος στον πολιούχο μας Άγιο Αχίλλιο τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αχιλλίου είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τον εσχατολογικό μας προσανατολισμό και προορισμό, να επιχειρήσουμε να εισοδεύσουμε στην πραγματικότητα της “Ογδόης Ημέρας”, η οποία ανήκει στον χώρο του μυστηρίου και της αιωνιότητος. Οι άγιοι μας, όπως ακριβώς ο θεοφόρος Πατήρ ημών, Αχίλλιος ο θαυματουργός είναι εκείνοι που ζουν πληρέστερα από εμάς τους ατελείς την πραγματικότητα των Εσχάτων και μας φέρνουν εγγύτερα σε αυτήν την κατάσταση, αφού η ζωή τους, η διδασκαλία τους και, τα θαύματά τους, είναι σημεία αψευδή αυτής τους της μετοχής στην Εσχατολογική Δόξα της Ογδόης Ημέρας. Γι᾽ αυτό για τον άνθρωπο του Θεού δεν υπάρχει θλίψη ή αγωνία για τον επερχόμενο θάνατο. Γιατί ακριβώς ο θάνατος είναι η είσοδος στην εσχατολογική δόξα».

Τους ύμνους απέδωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ», με χοράρχη τον Διευθυντή αυτής κ. Ιωάννη Μαυρομάτη.

Μετά το πέρας της τελετής και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος Λαρίσης, με υπεύθυνο τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας π. Νικηφόρο Κοντογιάννη, πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανεία με κατεύθυνση τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ανοίχτηκε και τέθηκε σε προσκύνηση η Λάρνακα των Λειψάνων του Μυροβλήτου μας Αγίου. Ακολούθως τελέστηκε ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ στην οποία έψαλλε ο χορός των ιεροψαλτών Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ.Θεοδώρου Ξιώνη.

Το πρόγραμμα των λοιπών λατρευτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-Σάββατο 13 Μαϊου 2023:

 • Το πρωί ΔΕΝ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.
 • 7.00 μ.μ. Προεόρτιος Αναστάσιμος Εσπερινός.
 • 8.00 μ.μ. Παράκληση Αγίου Αχιλλίου.

-ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
 • 7.00 μ.μ.:Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, επί τη εορτή του Αγίου Αχιλλίου, και Λιτάνευση των χαριτοβρύτων λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Αχιλλίου στην Κεντρική Πλατεία, όπου θα τελεστεί αρτοκλασία από την εορτάζουσα Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Λάρισας και τον εορτάζοντα Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας.

-ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 7.00 π.μ.: Πανηγυρικός Όρθρος και πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
 • 7.30 μ.μ.: Μεθέορτος  Εσπερινός και  Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης, κ.Χρυσοστόμου.

ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 6.30 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Λουκά.

ΤΕΤΑΤΡΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 6.30 μ.μ. Εσπερινός, Παράκληση στον Άγιο Νικηφόρο τον λεπρό και εσπερινό κήρυγμα από τον π. Ραφαήλ, με θέμα «Ανάλυση Θείας Λειτουργίας».

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Αχιλλίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Αχιλλίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
 • 7.00 μ.μ. Μέγας Αναστάσιμος Εσπερινός.

ΚΥΡΙΑΚΉ 21 ΜΑΪΟΥ 2023:

 • 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. (Κλείσιμο της Λάρνακας των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου).