Την ημέρα της Κυριακής (της Αναστάσεως) καταλύθηκε ο θάνατος, εξαφανίστηκε η κατάρα, έσβησε η αμαρτία, έσπασαν οι πύλες του Άδη, αιχμαλωτίστηκε ο διάβολος, σταμάτησε ο διαρκής πόλεμος, πραγματοποιήθηκε η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό. Σκέψου άνθρωπε, πόσα και πόσο μεγάλα αγαθά απόλαυσες κατά την ημέρα της Κυριακής. Σκέψου ακόμα, από πόσα κακά λυτρώθηκες κατ’ αυτήν την ημέρα. Γι’ αυτό αρμόζει, αυτήν την ημέρα, να την τιμάμε, με τιμή πνευματική π.χ. να κάνουμε ελεημοσύνη τους φτωχότερους αδερφούς μας. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Λέω στους λαϊκούς να σταματήσουν να δουλεύουν Κυριακές και γιορτές, για να μην τους βρουν στην ζωή τους συμφορές. Όλοι μπορούν να ρυθμίσουν την δουλειά τους. Όλη η βάση είναι η πνευματική ευαισθησία. Αν υπάρχει ευαισθησία, βρίσκονται λύσεις για όλα. Και αν λίγο ζημιωθούν από μια λύση, θα πάρουν ευλογία διπλή. Πολλοί όμως δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε στην Θεία Λειτουργία πηγαίνουν. Η Θεία Λειτουργία αγιάζει. Αν δεν πάει ο Χριστιανός την Κυριακή στην Εκκλησία, πώς θα αγιαστεί; (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Ιδιαιτέρως την ημέρα της Κυριακής, θα φέρεις στη μνήμη σου την μέλλουσα ζωή. Θα μελετήσεις όλες τις εντολές και τις διατάξεις του Κυρίου. Θα εξετάσεις τον εαυτόν σου, μην τυχόν έχεις παραβεί ή παρέλειψες τίποτε. Θα τον διορθώσεις σε όλα. Επίσης, την ημέρα αυτή, θα συχνάζεις στον ναό του Θεού και θα περιμένεις στις ιερές συνάξεις και θα Κοινωνείς με ειλικρινή πίστη και ακατάκριτη συνείδηση το Άγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού. Θα βάλεις έτσι αρχή μιας αγιότερης ζωής. Θα ετοιμάσεις τον εαυτόν σου, να υποδεχθεί τα μέλλοντα αγαθά. (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)