Θεοφάνεια: Ο Υιός βαπτίζεται, ο Πατήρ ομιλεί άνωθεν και το Άγιο Πνεύμα κατεβαίνει εν είδει περιστεράς – Ο Τριαδικός Θεός βεβαιώνει το σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπου.

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης.

Τα Άγια Θεοφάνεια. Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Οι πιστοί στέκονται με δέος μπροστά στο μεγάλο γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό και στην μεγαλοπρεπή φανέρωση της Τριαδικής Θεότητας στον κόσμο, έτσι όπως μαρτυρείται από τους Ευαγγελιστές.

Καίτοι ο Χριστός ήταν απόλυτα αναμάρτητος, δέχθηκε να λάβει το συμβολικό βάπτισμα του Ιωάννη του Προδρόμου για να δείξει πως ως άνθρωπος σεβόταν τις θρησκευτικές παραδόσεις. Από τα νερά του Ιορδάνη ο Χριστός ξεκινά και δημόσια την μεσσιακή αποστολή Του με το τριετές έργο Του για την σωτηρία του ανθρώπου, που έως τότε βρισκόταν χαμένος σε ένα υπαρξιακό σκοτάδι. Αυτό το οντολογικό έρεβος που απλωνόταν στην οικουμένη, ήρθε να διαλύσει η παρουσία του Χριστού μια για πάντα: «Εγώ φως εις τον κόσμον ελήλυθα, ίνα πας ο πιστεύων εις εμέ εν τη σκοτία μη μείνη» (Ιωάν.12,46).

Ο Θεός των άμετρων οικτιρμών ξεκινά να στρώνει το θεοβάδιστο μονοπάτι που θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην θέωση και την απαλλαγή του από την τυραννία του θανάτου.

Το άνοιγμα του ουρανού και η παρουσία της Αγίας Τριάδας στην Βάπτιση, είναι το πρώτο εκκωφαντικό σάλπισμα νίκης ενάντια στο κράτος του διαβόλου και τον ζυγό της αμαρτίας που έζωνε την ανθρωπότητα. Ένα συγκλονιστικό γεγονός θεοφάνειας, που επιβεβαίωσε εκείνη την στιγμή πως το έργο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους ήταν η κοινή απόφαση του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Ο Υιός βαπτίζεται, ο Πατήρ ομιλεί άνωθεν και το Άγιο Πνεύμα κατεβαίνει εν είδει περιστεράς.

Χαρμόσυνη και υπέρλαμπρη ημέρα τα Θεοφάνεια για όσους δέχονται το ορμητικό ποτάμι του Χριστού στις ψυχές τους και το αφήνουν να σαρώσει τους ρύπους, να αστραποβολήσουν από καθαρότητα οι καρδιές και οι διάνοιες. Ο Χριστός που είναι το «Ύδωρ το ζων», ξεδιψάει όλους τους ταλαιπωρημένους διαβάτες της ζωής και αγιάζει τα ύδατα της κτίσης.

Η ευλογία του φωτός και η ευλογία του νερού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εορτή των Φώτων. Είναι δύο ζωοποιά στοιχεία για τον άνθρωπο και ολάκερη την πλάση, που ταυτίζονται απόλυτα με την πηγή κάθε ευλογίας, τον Χριστό, ο οποίος είναι «Το Φως του Κόσμου» και η Πηγή του «Ζώντος Ύδατος».

Τα Θεοφάνεια είναι ένα κοσμοσωτήριο γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τον φωτισμό και εξαγιασμό του κόσμου. Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο αναστημένος Χριστός, λούζει τον κόσμο με τις ευεργετικές ακτίνες Του. Δεν υπάρχει πια χώρος για σκιές στις ψυχές και σκοτισμένες διάνοιες, παρά μόνο σε όσους με την θέληση τους παραμένουν στην παγερή πλευρά του σκότους. Αν δεν έχουμε φωτιστεί από το Φως της Ζωής, ας ανοίξουμε τα πνευματικά μάτια και να φωτιστούμε. Και αν έχουμε φωτιστεί, ας φροντίσουμε να μείνουμε φωτισμένοι και αγιασμένοι μέσα στην κιβωτό της Εκκλησίας.