Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Η παγκοσμιοποίηση προκαλεί φοβερή ισοπέδωση και στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό το πνεύμα δεν αφήνει ανέγγιχτο ούτε το θεσμό του γάμου και της οικογένειας, σε τέτοιο σημείο που να κλονίζεται αισθητά η παραδοσιακή ελληνορθόδοξη ταυτότητά τους. Όλοι δεχόμαστε ότι στις μέρες μας ο γάμος και η οικογένεια περνάνε κρίση και υποβαθμίζονται και μάλιστα με τη σφραγίδα του νόμου: Σύμφωνο συμβίωσης και “τεκνοθεσία” από ομόφυλα ζευγάρια, αλλαγή φύλου, μονογονεϊκές οικογένειες εκ πεποιθήσεως, φορολογικά τεκμήρια που αποτρέπουν την πολυτεκνία  κλπ. Τα διαζύγια από τη μια αυξάνονται αλματωδώς (1 στους 2 ή 3 γάμους διαλύονται) και από την άλλη όλο και πιο δύσκολα αποφασίζουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν «εις γάμου κοινωνίαν». Ως ποιμένουσα Εκκλησία έχουμε πολύ πόνο και αγωνία για τα προβλήματα αυτά, αλλά και ποιμαντική ευθύνη  πως θα τα λύσουμε και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε τους νέους μας να κάνουν έναν επιτυχημένο γάμο και μια ευλογημένη οικογένεια.

     Σε αυτό το πλαίσιο για τρίτη χρονιά λειτουργούμε Σχολή Γονέων στον Ναό μας με τον γενικό τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ». Μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους. Το πρόγραμμα ομιλιών της χρονιάς 2022-2023 έχει ως εξής:

1. Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η κ.Χάρη Δημητρακούδη, Θεολόγος-Παιδαγωγός: “Ο γάμος ακοτώνει τον έρωτα;” 

2.Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Στρατιωτικός ψυχίατρος, κ.Παύλος Νταφούλης: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”.

 3.Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Βαρβαρέλης, ηγούμενος της Ι.Μ.Παναγίας Προυσιώτισσας: “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΣ (Κολ. γ΄ 11)”.

4.Κυριακή Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερώνυμος.

5.Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Σχέση συζύγων: Ναι μεν, αλλά…».

6.Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, κ.Γεώργιος.

7.Σάββατο 1 Απριλίου 2023, η κ. Κων.να Χατζημίχου-Καλούση, δασκάλα, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας: «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού».