Άγιος Παΐσιος.

Ο άνθρωπος, όταν είναι τελείως καλά στην υγεία του, δεν είναι καλά. Καλύτερα να έχει κάτι. Αν δεν έχει κανείς υποχρεώσεις, να προτιμά αρρώστιες παρά υγεία. Από την υγεία του είναι χρεώστης, ενώ από την αρρώστια, όταν την αντιμετωπίζει με υπομονή, έχει να λάβει. Όταν ήμουν στο Κοινόβιο, είχε έρθει μια φορά ένας Άγιος Επίσκοπος, πολύ γέρος, ονόματι Ιερόθεος, που ασκήτευε στην Σκήτη της Αγίας Άννης. Την ώρα που έφευγε, όπως πήγε να ανεβεί στο ζώο, τραβήχτηκε το παντελόνι του και φάνηκαν τα πρησμένα του πόδια. Οι Πατέρες που πήγαν να τον βοηθήσουν, τα είδαν και τρόμαξαν. Εκείνος το κατάλαβε και τους είπε: «Αυτά είναι τα καλύτερα δώρα που μου έδωσε ο Θεός. Τον παρακαλώ, να μην μου τα πάρει…»

Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα στην υγεία σου και δεν σε απασχολεί αυτό, τότε έχεις κατά κάποιο τρόπο το δικαίωμα να παρακαλείς τον Θεό, να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας των άλλων. Αλλά και όποιος δεν έχει δικό του πόνο, ας πονάει τουλάχιστον γι’ αυτούς που πονούν.

Οι περισσότεροι που είναι ευαίσθητοι στην υγεία, είναι από την καλοπέραση.

Η μέντα βοηθάει πολύ στο άσθμα. Να τρώτε πολλά καρότα. Κάνουν καλό. Καθαρίζουν το αίμα. Για την ουρολοίμωξη, βράσε καθαρό κριθάρι, μέχρι να ανοίξει το σπυρί του και θα πίνεις μόνο το ζουμί του. Αυτό καθαρίζει τα νεφρά, την κύστη, καθαρίζει όλο το σύστημα. Πίνε ένα ποτήρι το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το βράδυ (και θα απαλλαγείς απ’ αυτήν).