Με πολλή χαρά ξεκινήσαμε την επομένη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την καθιερωμένη ετήσια προσκυνηματική εκδρομή, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ.Ιερωνύμου. Φετινός προορισμός η ανατολική Πελοπόννησος. Πρώτη στάση κάναμε στην προσφιλή μας Ι.Μ.Πελαγίας Θηβών. Οι μοναχές μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και προσέφεραν πλούσια κεράσματα, ενώ η Γερόντισσα Σιλουανή μας μίλησε καρδιακά και μας συγκίνησε για μια ακόμη φορά. Κατόπιν ανεβήκαμε στην Ι.Μ.Οσίου Παταπίου, όπου προσκυνήσαμε το άφθαρτό του λείψανο και την τίμια κάρα της οσίας Υπομονής και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα. Συζητήσαμε με τη Λαρισαία μοναχή Μαγδαληνή που μας μετέφερε τις ευχές της ηγουμένης Χρυσοβαλάντης. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, φτάσαμε στην Αρκαδία και την Ι.Μ.Παναγίας Μπούρα, όπου μονάζουν και Λαρισαίες καλόγριες. Όλοι αναπαυτήκαμε ψυχικά και σωματικά με την αγάπη της γερόντισσας Παρθενίας και όλων των μοναχών. Τελευταίος σταθμός μας ήταν η ανδρώα Ι.Μ.Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης. Το αγαπημένο μας μοναστήρι…με το οποίο συνδεόμαστε 23 χρόνια!Προσκυνήσαμε την εφέστιο εικόνα των Αγίων, ακούσαμε το ιστορικό της μονής από τον π.Σιλουανό και απολαύσαμε τη μοναστηριακή φιλοξενία του γέροντα Εφραίμ. Το βράδυ όλοι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη της Σπάρτης.

Τη δεύτερη ημέρα ξεκινήσαμε με προσκύνημα στην Ι.Μ.Ζερμπίτσης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πολλά τα θαύματά της και άπειρες οι ευλογίες της, όπως ακούσαμε από την αδερφή Ευλογία. Επίσης, προσκυνήσαμε την κάρα, την αγία “κορυφή” του αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου (του αη Γιαννάκη, όπως τον λένε οι ντόπιοι), ο οποίος μαρτύρησε στη Λάρισα. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στην ηρωική Μάνη, ακούσαμε την ιστορία της και γνωρίσαμε τα χωριά της. Επισκεφθήκαμε τα σπήλαια του Διρού, τόσο το λιμναίο όσο και το χερσαίο τμήμα τους και γευματίσαμε στο γραφικό Λιμένι. Το απόγευμα φτάσαμε στην όμορφη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς (“το Γιβραλτάρ της Ανατολής”) και περπατήσαμε στα γκαλντερίμια της.

Την άλλη ημέρα αναχωρήσαμε από τη Σπάρτη για την ιστορική μονή της Παναγίας Μαλεβή, όπου προσκυνήσαμε τη μυροβλύζουσα εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Περνώντας από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, φτάσαμε στην Ι.Μ.Λουκούς, ένα παλαιό και αυθεντικό μοναστήρι, όπου γευτήκαμε την καλοσύνη των καλογραιών. Το μεσημέρι κατεβήκαμε στο Παράλιο Άστρος, όπου γευματίσαμε και νωρίς το απόγευμα φτάσαμε στο όμορφο Ναύπλιο. Γνωρίσαμε την ωραία πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου ελληνικού κράτους, το Παλαμήδι, τις πλατείες, τους ναούς, την πρώτη ελληνική βουλή, την παραλία με θέα το Μπούρτζι κλπ.

Τελευταία ημέρα της εκδρομής μας. Αρχικά πήγαμε στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Αρείας. Ένα παλαιό-ιστορικό μοναστήρι, όπου φυλάσσεται η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο, όπως μας εξήγησε η γερόντισσα Χαραλαμπία, που μας υποδέχτηκε με χαρά. Ακολούθως φτάσαμε στον νεόδμητο ναό του Αγίου Λουκά του Ρώσου, χτισμένο ολοκληρωτικά από Ελληνορώσους με ρώσικη αρχιτεκτονική. Εκεί προσκυνήσαμε πολλά λείψανα Αγίων από όλη την Ορθοδοξία και είδαμε τα πολλά προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά που φιλοξενούνται στο μουσείο του Ναού. Προχωρώντας ανατολικότερα φτάσαμε στην Ι.Μ.Καλαμίου. Η  τοποθεσία του μοναστηριού είναι μαγευτική. Καλοντυμένη και καταστόλιστη από μια θαυμάσια ορεινή βλάστηση, που ξεκουράζει την κουρασμένη από το άγχος ψυχή και αναζωογονεί με το πλούσιο οξυγόνο του προσκυνητές του. Διανύοντας τον παλαιό παραλιακό δρόμο προς Κόρινθο, συναντήσαμε το Λουτράκι, όπου γευματίσαμε. Έπειτα κατευθυνθήκαμε βορειότερα, στην Ι.Μ.Παναγίας Γοργοεπηκόου Μάνδρας Αττικής και στην Ι.Μ.Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βοιωτίας. Και στα δυο μοναστήρια αναπαυθήκαμε από την ομορφιά τους και τη φιλοξενία των μοναζουσών. Αργά το βράδυ φτάσαμε στη Λάρισά μας, γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες, πλούσιοι σε ορθόδοξα χριστιανικά βιώματα, περιχαρείς και αναπαυμένοι, αναμένοντας το επόμενο προσκύνημα…

πατήρ Ραφαήλ