Όπως ακριβώς ένα ερειπωμένο σπίτι, έξω από την πόλη γίνεται τόπος ακαθαρσιών, έτσι και η ψυχή του οκνηρού, γίνεται κατοικητήριο κάθε ακαθάρτου πάθους. (Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής)

Η νωθρότητα είναι σύζυγος του ύπνου και η οκνηρία μητέρα της πείνας. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Οι πολλές ευκολίες, όταν ξεπερνούν τα όρια, τον αχρηστεύουν τον άνθρωπο και τον κάνουν τεμπέλη. Σήμερα οι άνθρωποι, θέλουν να δουλεύουν λίγο και να πληρώνονται πολύ. Αυτό το πνεύμα έχει προχωρήσει και στην πνευματική ζωή, ώστε να θέλουμε να αγιάσουμε, δίχως κόπο. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Εκείνος που εργάζεται πειράζεται από έναν διάβολο, αλλά εκείνος που τεμπελιάζει, πειράζεται από χίλιους. (Άγιος Κασσιανός)

Μια από τις πιο δυνατές πανουργίες του διαβόλου είναι, να εξασθενήσει την καρδιά με την οκνηρία. Έτσι θα αποδυναμώσει τόσο τις πνευματικές όσο και τις σωματικές δυνάμεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καρδιά είναι στεγνή από πίστη, ελπίδα και αγάπη. Μας καταβάλλει η ολιγοπιστία, η απόγνωση και η αναισθησία προς τον Θεό και τους ανθρώπους. «Το άλας μωράνθηκε». (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

Από την ανάπαυση και τις απολαύσεις έρχεται η τεμπελιά. (Όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ)

Κανέναν δεν μπορεί με τόση ευκολία να πλησιάσει ο σατανάς, όσο αυτόν που ζει με αργία και τεμπελιά. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)

Παιδί μου στην κόλαση θα πάνε και οι τεμπέληδες, όχι μόνο οι αμαρτωλοί. (παπα – Τύχων ο Αγιορείτης)