Το Λύκειον των Ελληνίδων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων, κρίνοντας ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί μείζον γεγονός, παρουσιάζει την παράσταση «1821, Όλα στο φως», την Παρασκευή10 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9μμ, στο Κηποθέατρο.

Η παράσταση «1821, Όλα στο φως» επιχειρεί και ρίχνει φως σε σκοτεινές αλλά σημαντικές στιγμές της ελληνικής επανάστασης μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, τις αφηγήσεις, τους θρύλους, τους ύμνους. Με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού καθώς και με την προβολή στοχευμένων επιτόπιων καταγραφών και αφηγήσεων από τα μέρη δράσης του αγώνα φωτίζεται η ιστορία της αιματοβαμμένης πατρίδας μας με συγκλονιστικό τρόπο. Η παράσταση «1821, Όλα στο φως» είναι προϊόν έρευνας, μελέτης, και σκηνικής παρουσίασης του Δημήτρη Α. Τσιπλακούλη, καλλιτεχνικού Δ/ντή του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας. Είναι ένα αφιέρωμα γεμάτο ένταση και συγκινησιακή φόρτιση, το οποίο  θα διδάξει, θα συναρπάσει και θα δονήσει τη συνείδηση του θεατή.

Σ’ αυτό θα συνεισφέρουν και οι εξαιρετικοί μουσικοί, ο Κώστας Δεδούσης, ο Γιάννης Παυλόπουλος, ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Βασίλης Σαραντινός, η κομπανία των Ψαθάδων από τη Νάουσα και ο Θεόδωρος Κυριλλίδης. Και βέβαια, για άλλη μια φορά η έμπειρη χορευτική ομάδα εκπροσώπησης του Λυκείου των Ελληνίδων θα ερμηνεύσει με απαράμιλλο τρόπο τους χορούς μας και τα τραγούδια μας, μέσω των οποίων πιστοποιείται πως οι Έλληνες δεν αναμετρήθηκαν με την οθωμανική αυτοκρατορία για χρήματα και κτήματα.

Ούτε ικέτεψαν τα δίκαιά τους με κλάψες και επικλήσεις του οίκτου των δυναστών. Άδραξαν τα ξίφη και τα καριοφίλια, ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, έκαναν τον σταυρό τους και έβαλαν εναντίον των αλλόπιστων.

Στο πλαίσιο των δύσκολων ημερών που διανύουμε, αλλά χωρίς να λείπει κάτι από την αίγλη και τη λάμψη που αρμόζει στην περίσταση, η παράσταση «1821, Όλα στο φως» διεκδικεί το δικό της μέρισμα συνέργειας και εξωστρέφειας.

Με σεβασμό στις υγειονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, επιχειρείται αυτή η παράσταση ως ελάχιστος φόρος τιμής στους μάρτυρες- αγωνιστές της επανάστασης του 1821.