Το μυαλό είναι σαν το στομάχι. Ό,τι τροφή του δώσεις, θα αντιδράσει ανάλογα.

Όταν τρως υγιεινά το σώμα σου είναι υγιές κι έχεις ενέργεια για να βγάζεις τη μέρα σου και να μην αρρωσταίνεις.

Όταν τρως μεταλλαγμένες, υπερεπεξεργασμένες και άλλες τοξικές τροφές το σώμα ζορίζεται και προσπαθεί εκτός από τις φυσιολογικές φθορές του να αποκαταστήσει και τις δικές σου κακές επιλογές, ενώ στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα του μείνει κανένα κουσούρι, ή καμία πιο σοβαρή αρρώστια.

Έτσι είναι και το μυαλό: Όταν το ταΐζεις ως επί το πλείστον με την Ευχή, με ψυχωφέλιμα αναγνώσματα, Αγία Γραφή, βίους Αγίων, Πατερικά κείμενα, μεθόδους καλλιέργειας του κήπου σου, κλπ. η ψυχούλα σου θα τέρπεται και θα μεταδίδει την υγεία της και στο σώμα.

 Όταν όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ διαβάζεις αυτές τις τοξικές ειδήσεις και τα σχόλια άλλων σαν κι εσένα, τότε είναι επόμενο να επηρεαστεί η συμπεριφορά, η ψυχολογία και ο όλος τρόπος σκέψης σου και δεχόμενος τους αριστερούς λογισμούς που σου σπείρει ο εχθρός σου θα αρχίσεις να απομακρύνεσαι επικίνδυνα από τα νάματα της πίστης μέχρι που θα φτάσει αυτή να έχει διακοσμητικό ρόλο. Δηλαδή θα πέσεις από το 2ο στάδιο της γνώσης που εμπιστεύεται για όλα τα Θεό στο 1ο στάδιο της λεγόμενης ψιλής γνώσης, όπου ο άνθρωπος θεωρεί ότι μπορεί από μόνος του να ξεπεράσει όλα τα προβλήματά του χωρίς τη βοήθεια του Θεού, αλλά με τη βοήθεια αυτών που επί δεκαετίες ψήφιζε και που τώρα τον εγκαταλείπουν μόνο, έρημο και φιμωμένο στην κοιλάδα του Κλαυθμώνος, για να τον κατασπαράξουν οι νοητοί λύκοι (γκρίζοι και μη).

 Όσοι μπορούμε, ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Ιωσήφ του Ησυχαστή (προσαρμοσμένη στα δικά μας νερόβραστα κοσμικά μέτρα), ο οποίος μετά το μεσημέρι δε δεχόταν κανένα στο κελί του, ούτε ο ίδιος έβγαινε. Κι εμείς αντίστοιχα ό,τι μάθουμε από ειδησεογραφία μέχρι το μεσημέρι. Μετά να ησυχάζουμε και όσο μπορούμε να ασχολούμαστε με τα πνευματικά. Διότι αλλιώς, πώς θα φωτίσει ο Θεός τα μυαλά, πώς και τι να σκεφτούν;