Φαντάζει ότι πρόκειται για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας! Κι όμως! Η γνωστή εταιρεία Microsoft έχει κατοχυρώσει συγκεκριμένη πατέντα μέσω της οποίας επιδιώκει να δημιουργεί τρισδιάστατες ψηφιακές εκδοχές προσώπων που δεν είναι πλέον ζωντανά!

Η πατέντα φέρει τον τίτλο “Creating a conversational chatbot of a specific chatbot of a specific person” και θα λειτουργεί συλλέγοντας εικόνες, ηχητικά δεδομένα, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά μηνύματα και λοιπά προσωπικά δεδομένα προκειμένου να δημιουργήσει με κατάλληλο ένα ψηφιακό αντίγραφο της προσωπικότητας που έχει πεθάνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα γίνει και χρήση εικόνων και βίντεο προκειμένου να σχηματιστεί με κατάλληλο τρόπο το τρισδιάστατο μοντέλο με ρεαλιστικό τρόπο!

Η Microsoft καταχώρησε την συγκεκριμένη πατέντα ήδη από το 2017 και τον τρέχοντα μήνα (Ιανουάριος 2021) έλαβε επίσημη έγκριση από τον United States Patent and Trademark Office προκαλώντας έντονες συζητήσεις διεθνώς. Είναι άλλωστε απολύτως λογικό, βέβαια, η προσπάθεια για την δημιουργία ενός ψηφιακού alter ego ενός πεθαμένου προσώπου που θα μπορεί να είναι σε θέση να μετάσχει σε συνομιλίες με συγγενείς και φίλους και να αλληλεπιδρά μαζί τους, να προκαλεί απορίες, προβληματισμό και σκεπτικισμό…

Επί της ουσίας η Microsoft προσπαθεί να «απαθανατίσει» τους νεκρούς χτίζοντας στη θέση τους μια ψηφιακή φυσιογνωμία αφού προηγουμένως έχει συλλέξει πληθώρα προσωπικών δεδομένων προκειμένου να προσδώσει στο ψηφιακό chatbot όσο το δυνατόν παρόμοια χαρακτηριστικά με τον τεθνεώτα που αναπαριστά.

Πληροφορίες από: https://www.cnet.com/news/microsoft-patent-details-tech-that-could-turn-dead-people-into-ai-chatbots/

enromiosini