Νηστεία Χριστουγέννων πότε είναι;

Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατά σειρά νηστεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η νηστεία Χριστουγέννων ονομάζεται και Σαρακοστή αφού περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας και πνευματικού αγώνος.

Η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι η Δεύτερη μεγαλύτερη Δεσποτική εορτή μετά το Άγιον Πάσχα. Και η προετοιμασία για την μεγάλη αυτή εορτή απαιτεί πνευματικό αγώνα, προσευχή, μετάνοια, εξομολόγηση και αποχή από αρτύσιμα φαγητά. Κατά τη περίοδο αυτή η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει θεσπίσει να τελείται το Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως.

Ειδικότερα στη νηστεία Χριστουγέννων από 15 Νοεμβρίου μέχρι 24 Δεκεμβρίου νηστεύουμε από κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 17 Δεκεμβρίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, έχουμε κατάλυση ιχθύος. Κατά παράδοση από 15 έως 20 Νοεμβρίου δεν γίνεται κατάλυση ιχθύος. Την 21η Νοεμβρίου εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου γίνεται κατάλυσις ιχθύος όποια μέρα και εάν πέσει. Παραμονή Χριστουγέννων έχουμε αυστηρή νηστεία(χωρίς λάδι και οίνο).

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή…