Του Γεράσιμου Μανωλίδη.

Πέρυσι τέτοιες μέρες ήταν. Στην εκπομπή «Βινύλιο». Ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που είχε να σου δώσει πράγματα. Είχε ένα touch διαφορετικότητας. Είχε πράγματα να δεις. Με τα λάθη της και τα σωστά της. Πολύ περισσότερα τα σωστά της.

Ο Αντώνης Κανάκης, λοιπόν, σε μια αποστροφή του λόγου του –με το βλέμμα στραμμένο προς τους τηλεθεατές- είχε αναφέρει: «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την εκπομπή. Μας αρέσει πολύ. Το έχετε καταλάβει δηλαδή πως μας αρέσει. Προσέχω για να έχω ένα πολύ καλό αρχείο των εκπομπών. Θέλω να τις δει η κόρη μου. Δεν μπορεί τώρα, αλλά είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα τις δει και θα είναι πολύ περήφανη για τον πατέρα της».

Ας προσέξει ο γνωστός παρουσιαστής διότι μπορεί στο αρχείο του, μια μέρα, η κόρη του να βρει και το έκτρωμα με την κοροϊδία της Θείας Κοινωνίας. Δεν ξέρω πόσο περήφανος μπορεί να είναι για μια φτηνή προπαγάνδα. Για μια απρέπεια που δεν ξεπέρασε απλώς τα όρια της σάτιρας, πρόσβαλλε ευθέως τα Θεία, τη νοημοσύνη των πιστών, σε μια περίοδο που οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μάχονται για να διατηρήσουν το δικαίωμα να εκφράζουν την πίστη τους, τον ψυχικό τους κόσμο.

Αλήθεια, πως γίνεται η σάτιρα που εξορισμού πρεσβεύει την ελευθερία της έκφρασης ακόμα και καθ’ υπερβολήν, να προσβάλει με τόσο κατάπτυστο τρόπο την ελευθερία έκφρασης της ψυχής; Ο φιλελεύθερος, προοδευτικός και στη μόδα Αντώνης Κανάκης, άραγε, θα επιβάλλει στην κόρη του αύριο τι θα πιστέψει και ποια θρησκεία θα επιλέξει (αν επιλέξει) ή θα γεμίζει με βίντεο τον κόσμο της προκειμένου να της διαμορφώσει την προσωπικότητα που ο ίδιος επιθυμεί;

Ασφαλώς και όποιος εκτίθεται μπορεί να κάνει λάθη. Χοντράδες. Συμβαίνει, κάποιες φορές και παραπάνω από μία φορά. Θεμιτό να ξεφύγεις, απαραίτητο όμως να ζητήσεις συγγνώμη. Θα συμβεί; Καιρός γαρ εγγύς.

Σαφώς και δεν είναι η πρώτη φορά που Αντώνης Κανάκης σατιρίζει θέματα της εκκλησίας. Από την εποχή του Α.Μ.Α.Ν. δεν ήταν λίγες οι φορές που υπερέβαινε τα εσκαμμένα. Ο κλήρος είχε πέσει ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρό του. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν από τους «αγαπημένους» του.

Τώρα όμως είναι αλλιώς. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί «ακόμα μία μέρα στη δουλειά». Αφενός διότι ο νεότερος εαυτός του Κανάκη και η τότε λογική της εκπομπής «σήκωνε» τον λαϊκισμό, αφετέρου δεν μπορεί να κατηγορήσει ποτέ κανείς κανέναν σατιρικό καλλιτέχνη για κριτική προς πρόσωπα. Όποια κι αν είναι αυτά. Το να ευτελίζεις με τέτοιο τρόπο ένα μυστήριο, μια διαδικασία που κρύβει έναν αγώνα που κάνει κάθε πιστός με τα επιτίμιά του, είναι μια χυδαία πράξη.

Σε τρέιλερ επεισοδίου για το Ράδιο Αρβύλα, ο Αντώνης Κανάκης μας σύστησε την κόρη του. Η πιτσιρίκα του είπε πως Δευτέρα θα… βγει με τις φίλες της. Ο μπαμπάς της όμως την υπενθύμισε πως έχει νέο επεισόδιο. Ράδιο Αρβύλα. Την επόμενη φορά καλύτερα, τελικά, να την αφήσει να βολτάρει…