ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΣΑΧΑΡΩΦ  “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ”.

Είναι αδύνατον επάνω στη γη να αποφύγεις τις θλίψεις. Όποιος,όμως,παραδόθηκε στο θέλημα Του Θεού ,εκείνος εύκολα τις υπομένει.Βλέπει τις θλίψεις,αλλά ελπίζει στον Κύριο και αυτές περνούν.

Όταν η Παναγία βρισκόταν κοντά στον Σταυρό, η θλίψη Της ήταν ακατάληπτα μεγάλη,γιατί Αυτή αγαπούσε τον Υιό της περισσότερο απ’ ότι μπορεί κανείς να φαντασθεί .Κι εμείς γνωρίζουμε πως όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη,τόσο μεγαλύτερη είναι και η οδύνη.Κατά την ανθρώπινη φύση η Θεοτόκος δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να υπομείνει τις θλίψεις Της’ παραδόθηκε ,όμως στο θέλημα του Θεού και το Άγιο Πνεύμα Την ενίσχυσε να αντέξει τον πόνο Της. Μετά δε την Ανάληψη Του Κυρίου η Παναγία έγινε η μεγάλη παρηγοριά στις θλίψεις για όλον το λαό του Θεού.

Η αγάπη γνωρίζεται με το Άγιο Πνεύμα. Και η ψυχή γνωρίζει το Άγιο Πνεύμα από την ειρήνη και τη γλυκύτητα. Ώ πώς οφείλουμε να ευχαριστούμε τον Θεό, γιατί μας αγαπά τόσο πολύ! Σκεφθείτε, αγαπημένοι αδελφοί : Ό Κύριος χαρίζει στην αμαρτωλή ψυχή το Άγιο Πνεύμα! Δεν χρειάζονται πλούτη ,για να γνωρίσεις τον Θεό, αλλά μόνο να αγαπάς τον πλησίον και να έχεις ταπεινό πνεύμα, εγκράτεια και υπακοή, και γι’ αυτά τα καλά έργα ο Κύριος δίνει τη γνώση Του. Και τι άλλο μπορεί να είναι πολυτιμότερο εδώ στον κόσμο από τη γνώση αυτή; Να γνωρίζεις τον Θεό, τον Αγαθό Πατέρα, να γνωρίζεις πόσο μας αγαπά.

Πού θα έβρισκες τέτοιον πατέρα, που θα πέθαινε στο σταυρό για τα εγκλήματα των παιδιών του; Είναι συνηθισμένο να θλίβεται ο πατέρας και να λυπάται το γιό του, που πρέπει να καταδικαστεί για τα εγκλήματα του.Εν τούτοις ,παρόλη την εύσπλαγχνία του θα πει : ” Δεν έκανες καλά και δίκαια τιμωρείσαι ,ανάλογα με τα φαύλα έργα σου.”

Ο Κύριος ,όμως, ποτέ δεν θα μας πει  κάτι παρόμοιο. Αυτός και σε μας θα πει αυτό που είπε στον Απόστολο Πέτρο :”Αγαπάς Με;” ;Έτσι θα πει και στον παράδεισο σε όλους : ”Με αγαπάτε;” Κι αυτοί θα απαντήσουν : ”Ναί,Κύριε,Σε αγαπάμε. Εσύ μας έσωσες με τα παθήματά Σου στο Σταυρό και τώρα μας χάρισες τη Βασιλεία των ουρανών.”

Άν οι άνθρωποι γνώριζαν την αγάπη του Κυρίου για μας,θα παραδίνονταν τελείως στο άγιο θέλημα Του και θα ζούσαν αναπαυμένοι κοντά στον Θεό,σαν παιδιά βασιλιά.Ο βασιλιάς φροντίζει για όλα, και για το βασίλειο και για την οικογένεια και για το γιό,το διάδοχο του.Και ο γιός ζεί ήσυχα στα ανάκτορα.Όλοι τον υπηρετούν και αυτός απολαμβάνει αμέριμνος τα πάντα.Το ίδιο και όποιος παραδόθηκε στο θέλημα του Θεου,ζεί ειρηνικά ευχαριστημένος με την τύχη του έστω και αν είναι άρρωστος ,φτωχός ή κατατρεγμένος.Και είναι ήρεμος ,γιατί η γλυκειά χάρη του Αγίου Πνεύματος τον παρηγορεί.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΣΣΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ