Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Ορθόδοξη οικογένεια στα Τίρανα μπροστά στο εικονοστάσιο του σπιτιού της, με αναμμένο το κανδήλι,  συμμετέχει, εξ’ αποστάσεως σε ακολουθία, που τελείται κεκλεισμένων των θυρών, λόγω κορωνοϊου, σε ναό και μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας «Ράδιο Ανάσταση».

Ο πατέρας, η μητέρα, τα τρία παιδιά με σεβασμό μπροστά στις εικόνες, με την ακοή του σώματος και της ψυχής ανοιχτή στη μεταδιδόμενη από τα ραδιοκύματα λατρεία, με την καρδιά να χτυπά στους ρυθμούς του Θεού. Μια κατ’ οίκον εκκλησία.

Η οικογένεια ενωμένη εμπρός στο εικονοστάσι, να καταθέτει τη φόρτιση και τις αγωνίες της ψυχής και να επιζητά στήριγμα.

Ίσως και στην Ελλάδα να συνέβαινε αυτό τα παλαιότερα χρόνια, αλλά στις ημέρες μας δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο.

Αυτή η Ορθόδοξη οικογένεια στην Αλβανία, δίνει το μήνυμα ότι δεν παραδίδεται αμαχητί στα προβλήματα και στους περιορισμούς, δεν κάμπτεται το φρόνημά της, αλλά αγωνίζεται πνευματικά, ακόμη και κλεισμένη μέσα στο σπίτι.

Είναι ένα καλό παράδειγμα όλοι μας, προσευχόμενοι, να στραφούμε με τόλμη και γενναιότητα προς τα έσω.

Να συναντηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Να κουβεντιάσουμε με ειλικρίνεια μαζί του. Να πάρουμε σωστικές αποφάσεις. Έτσι από τον αγώνα θα περάσουμε στη λύτρωση του Θεού.

Στην Άνοιξη της ψυχής, που πρέπει να έρθει…

Ας δώσουμε, λοιπόν, όσο φρικτή και αν είναι η κατάσταση και μέσα μας και γύρω μας, χώρο στη ζωή μας για το Χριστό.

Ας παραδεχτούμε ότι τον έχουμε ανάγκη. Δεν είναι μειωτικό για μας.

Αντίθετα θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση,τον πανικό και το φόβο του κοροναϊού και να ξαναβρούμε στιγμές χαράς και ευτυχίας, που τόσο μας λείπουν…