Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου σε ηλικία 79 ετών ο ομότιμος καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας περισσότερων από 40 θεολογικών και ιστορικών βιβλίων, απ’ όλους λατρεμένος, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός.

Αναμφίβολα και δικαίως, ο Κερκυραίος πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός κατέχει τον τίτλο ενός εκ των συγχρόνων σπουδαιοτέρων πνευματικών ανθρώπων και θεολόγων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Το έργο του θα μείνει στην Ιστορία. Ειρήνη αντανακλούσαν τα μάτια του και όλα του τα χαρακτηριστικά υπέρτατη γαλήνη, καλοσύνη, ταπεινότητα, πραότητα που άγγιζε την αγιότητα.

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ήταν βαθύς κι απέραντος, μοίραζε απλόχερα αγάπη, αποδεκτός και σεβαστός από τον επιστημονικό κόσμο παγκοσμίως για τη σοφία, την κατάρτισή του και το περισπούδαστο έργο του. Η αγάπη του πιστού λαού προς το πρόσωπό του, απέραντη, εξαιτίας της πιστότητάς του προς την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας και την απλότητα του χαρακτήρα του. Οι λόγοι του πλήρεις εκ της υψηλής Θεολογίας των Αγίων Πατέρων και συγχρόνως ανεπιτήδευτοι, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από όλους και όχι μόνο από τους μελετητές του.

Σταχυολογώ μερικά από τα σπουδαία διδάγματα που μας κληροδότησε: Εκκλησία, στρατός, παιδεία και οικογένεια είναι αυτά που μας ενώνουν, έλεγε. Κοινότητα και ενορίες κράτησαν τον Ελληνισμό ζωντανό παρά τους αιώνες της σκλαβιάς. Η ιστορία της άλωσης ξεκίνησε από το 1204 (πρώτη Άλωση) και συνεχίσθηκε το 1453 (δεύτερη άλωση). Μοναδική αντίσταση σε όλα αυτά ήταν τα Μοναστήρια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία και τα Μοναστήρια διέσωσαν το υπόδουλο στους Οθωμανούς Ελληνικό Γένος, όπως είχαν δοξάσει τον Ελληνισμό και μετά την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους της τέταρτης Σταυροφορίας, τον Απρίλιο του 1204. Γι΄ αυτό και σε όλα τα ελληνικά μέρη έχουμε τόσα πολλά Μοναστήρια. Στην αγκαλιά της Εκκλησίας σώθηκε ο Ελληνισμός. Και μαζί σώθηκε το γένος των Ορθοδόξων. Μέσα στη ρωμαίικη εθνότητα μπορέσαμε να επιβιώσουμε.

Από το 1830, που με βάση τα πρωτόκολλα του Λονδίνου δημιουργήθηκε συμβατικά το ελληνικό κράτος, είμαστε υπό κατοχή και χωρίς συμμάχους. Με βάση τη δυτική σκέψη τον 19ο αιώνα δεν ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κανονικό κράτος, αλλά ένα προτεκτοράτο. Κατεχόμενες περιοχές. Από την επομένη της δολοφονίας του Καποδίστρια μας καταδυναστεύουν οι Τεύτονες*, δηλαδή οι Γερμανοί, και αρχίζει η Τρίτη άλωση, η άλωση της Βαυαροκρατίας. Ξαναγεννήθηκε η φραγκιά και πήρε τη ρεβάνς. Πρώτος στόχος τους ήταν να διαλύσουν τα μοναστήρια, τις Κοινότητες και τις Ενορίες. Έτσι, πίστευαν που θα διαλύσουν και την Ορθοδοξία.

Ο Βακαλόπουλος και ο Καποδίστριας είναι εκείνοι που μίλησαν με σεβασμό για την αγκαλιά της Εκκλησίας. Ο μόνος ορθόδοξος ηγέτης ήταν ο Καποδίστριας. Γι΄ αυτό τον δολοφόνησαν. Έκτοτε, διανοούμενοι και πολιτικοί προσπαθούν να μας ταυτίσουν με την αλλοτριωμένη Ευρώπη. Όλοι αυτοί έχουν μέσα τους τον φόβο της Ορθοδοξίας. Οι διανοούμενοι και οι πολιτικοί μας συντάσσονται με αυτήν την Ευρώπη που είναι ο καρπός της άλωσης του ελληνισμού.

Όταν μπήκαμε στην Ευρώπη τη δεκαετία του ‘80, οι σοφοί μιλούσαν για Τρίτη άλωση εκ των ένδον. Το μίσος εναντίον της Ορθοδοξίας δεν έχει τέλος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε: δε χρειαζόμαστε θεολόγους και φιλολόγους, χρειαζόμαστε γεωπόνους και επιχειρηματίες για την Ευρώπη!

Στις 5/8/2016 σε άρθρο του στον «Ορθόδοξο Τύπο» με τίτλο «Πολιτική υποτελείας με ευρωπαϊκό ένδυμα» και υπότιτλο «Οι σύγχρονοι πολιτικοί διέψευσαν τα οράματα των μεγάλων ηγετών του Ελληνισμού», μεταξύ άλλων έγραφε: «Το γένος μας ελευθερώθηκε μετά από δουλεία αιώνων σε βαρβάρους όχι μόνο της Ανατολής, αλλά και της Δύσης που εργάζονταν και αυτοί για τον πνευματικό θάνατο του Ελληνισμού με την αποσύνδεσή του από την Ορθοδοξία. Δυναμολόγος πηγή του εθνικού μας αγώνα υπήρξε η άσβεστη συνείδηση ότι “ευδαίμον το ελεύθερον”».

Ο Ελληνισμός δεν έπαυσε και στη μακρόσυρτη περίοδο της δουλείας να είναι φορέας και συνεχιστής ενός παγκόσμιας εμβέλειας πολιτισμού, που δεν έσβησε ούτε και στην πολυώνυμη δουλεία του: αραβοκρατία, φραγκοκρατία, ενετοκρατία, τουρκοκρατία και αγγλοκρατία».

Και η παρακαταθήκη του: «Θέλω να είμαστε Έλληνες στην Ευρώπη και όχι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα. Αυτοί που μας οδηγούν σε μια εκπαίδευση, όχι παιδεία, που απεμπολεί τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοσή μας (εκεί που ανήκει και η πίστης μας) θέλουν να γαυγίζουμε και να γρυλίζουμε και όχι να μιλούμε ελληνικά. Οφείλουμε να είμαστε Έλληνες με ταπείνωση, με αγάπη και καταδεκτικότητα, αλλά πάντοτε με αυστηρή προσήλωση στον πολιτισμό εκείνο για τον οποίο υπερηφανεύονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Δεν έχουμε μόνο να πάρουμε από την Ευρώπη, αλλά κυρίως να δώσουμε…

Είμαστε, με πρόσχημα την οικονομία, κάτω από μόνιμη κατοχή. Άλλοτε η μια κατοχή χαλαρότερη και άλλοτε σκληρότερη. Μας επιβάλλουν οι «προστάτες» μας τη θέλησή τους. Η προστασία ουδόλως διαφέρει της έννοιας της κατοχής. Αν φθάσαμε εδώ, το οφείλουμε σε μη Έλληνες και ανθέλληνες πολλές φορές πολιτικούς μας οι οποίοι θαυμάζοντας τον φράγκικο πολιτισμό, πούλησαν την Ελλάδα και καταντήσαμε σε αυτήν την αθλιότητα που βρισκόμαστε σήμερα….».

Υστερόγραφο: Διαισθανόμενος το τέλος της γήινης διαδρομής του δήλωσε: Γεννήθηκα σε γερμανοκρατία και θα φύγω σε γερμανοκρατία.

*Οι Τεύτονες είναι αρχαίο γερμανικό φύλο που κατοικούσε στη Γιουτλάνδη, στις δυτικές ακτές της Βαλτικής.

**Ευδαιμονία είναι ἡ Ελευθερία (Περικλέους Επιτάφιος).

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή, αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού  a.avgoustis@hotmail.com -eleftheria.gr