π. Γεωργίου Χριστοδούλου.

 Παρατηρείται σήμερα αδελφοί μου, λόγω της απουσίας βαθύτερου νοήματος στη ζωή μας καθώς και των καθημερινών προβλημάτων, μια στροφή προς κάτι το οποίο θα μας φέρει καλοτυχία και θα διώξει το κακό «μάτι» από πάνω μας.

  Εκατοντάδες γούρια κυκλοφορούν στο εμπόριο και εκτοξεύουν τον τζίρο των επιχειρήσεων, κυρίως κατά τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, του νέου έτους, του Πάσχα και του καλοκαιριού. Ρόδια, μάτια, πέταλα, καραβάκια, νούμερα, αστεράκια, κλειδιά, ψαλίδια και πολλά άλλα φιγουράρουν στις βιτρίνες των καταστημάτων. Καμιά φορά συναντάμε και μπερδεμένα πράγματα, όπως ένα μάτι και έναν σταυρό μαζί.

 Όμως, πόσοι γνωρίζουν ότι φορώντας όλα αυτά, μόνο καλοτυχία δε φέρνουν; Φυγαδεύεται η χάρις του Θεού και χαίρεται ο διάβολος. Γινόμαστε συνεργοί του, διότι τα γούρια είναι εφεύρεση δική του, αφού χρησιμοποιεί πολλά τεχνάσματα για να μας αποπροσανατολίσει από την προσευχή αλλά και από την επαφή μας με τον Θεό. Ο Θεός σεβόμενος την ελευθερία μας, απομακρύνεται. Εκμεταλλευόμενος λοιπόν την απουσία του Θεού ο διάβολος, βρίσκει παραθυράκι στη ζωή μας μέσω της πίστης μας σε αυτά τα γούρια, που καμία δυνατότητα δεν έχουν και μας κάνει άνω κάτω. Η Εκκλησία μας δεν πιστεύει στο μάτι ως κάτι το μαγικό. Πιστεύει όμως στη βασκανία που είναι ακριβώς αυτή η παρουσία του διαβόλου στη ζωή μας με διαφόρους τρόπους. Ο διάβολος δε φεύγει με πέταλα και με ρόδια, διαβάζοντας «ξεματιάσματα» ο ένας στον άλλον και άλλα τέτοια παρόμοια. Φεύγει μόνο με τη βοήθεια του αληθινού Θεού και τη δική μας προσπάθεια προσέγγισής Του. Δηλαδή με την εξομολόγηση, την προσευχή, τη συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας και τη σωστή μας προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία.

 Ο διάβολος φοβάται και τρέμει τον σταυρό. Αυτό είναι που πραγματικά θα μας βοηθήσει αποτελεσματικά. Ας θυμηθούμε τον Άγιο Γεώργιο στο μαρτύριό του, όταν του δέσανε τα χέρια και έφεραν για να πιεί ένα πανίσχυρο δηλητήριο. Σχημάτισε το σημείο του σταυρού με το πρόσωπό του επάνω στο δηλητήριο και εκείνο μετατράπηκε σε νερό. Όταν ήπιαν απ’ αυτό μετά οι δημιουργοί του, κατ’ εντολή του αυτοκράτορα, βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

 Απαράδεκτο λοιπόν είναι, τουλάχιστον οι συνειδητοί χριστιανοί να κάνουν δώρα γούρια, να τα φοράνε ή να τα έχουν μέσα στα σπίτια τους και να τα μοιράζουν ως μαρτυρικά στο ιερό μυστήριο του βαπτίσματος. Προσβάλουμε τον Θεό και ελκύουμε τον διάβολο. Μόνο ο σταυρός αγαπητοί μου να είναι ευπρόσδεκτος στη ζωή μας, έστω και ως κόσμημα.