Για δεύτερη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδισαν στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων κατά των νέων προγραμμάτων σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δημοσιεύθηκε η απόφαση για την προσφυγή που είχε γίνει κατά του προγράμματος σπουδών για το Λύκειο επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου. Το 2018 το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών του Νίκου Φίλη για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με την απόφαση 660/2018.

Η εξέλιξη αυτή και η νέα δικαίωση για τη Μητρόπολη Πειραιώς και την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων έρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Το υπουργείο Παιδείας σήμερα το πρωί έδωσε στη δημοσιότητα τις υπουργικές αποφάσεις για την απαλοιφή των στοιχείων ιθαγένειας και θρησκεύματος από τα απολυτήρια των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας προέβη σε αυτή την ενέργεια σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να μην καταγράφουν ευαίσθητα δεδομένα στο πληροφορικό σύστημα «myschool», καθώς και στους απολυτήριους τίτλους.

Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας σκόπιμα δεν εφάρμοσε πλήρως την απόφαση της Αρχής που στο δεύτερο σκέλος της ζητούσε από το υπουργείο Παιδείας, με την επίκληση των ίδιων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων να αλλάξει τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, δηλαδή οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους να παίρνουν απαλλαγή με μια απλή αίτηση, χωρίς αιτιολόγηση των λόγων που θέλουν τα παιδιά τους να μην διδάσκονται το μάθημα, οι οποίοι προφανώς και θα είναι θρησκευτικοί και δογματικοί.

Η νέα δικαίωση του μητροπολίτη Πειραιώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων περιπλέκει τα δεδομένα. Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, η 660/2018 έκρινε ότι το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών επί υπουργίας Φίλη ήταν αντισυνταγματικό, δηλαδή δεν υπηρετούσε το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει ότι σκοπός του κράτους είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης.

Συνεπώς, η απαλλαγή ενός μαθητή από το μάθημα των Θρησκευτικών, που θα πρέπει να έχει ορθόδοξο και όχι απλά γνωσιολογικό χαρακτήρα, θα πρέπει να γίνεται με αιτιολογημένη γνώμη περί θρησκευτικών ή δογματικών πεποιθήσεων. Το υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, τώρα βρίσκεται προ δυο δεδομένων. Πρώτον εφαρμόζει τη «μισή» απόφαση της Αρχής για την απαλοιφή ιθαγένειας και θρησκεύματος από τα απολυτήρια, την ώρα που το δεύτερο σκέλος της απόφασης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με μια δικαστική απόφαση. Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μέχρι και τώρα ισχύει κανονικά η εγκύκλιος του 2015, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, για να απαλλαγεί από το μάθημα.

newsbreak.gr,20-09-2019

Δείτε και

-Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τις αποφάσεις του ΣτΕ

-ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών στα σχολεία