Την Κυριακή 21 Ιουλίου ξεκίνησε η ετήσια ιεραποδημία που διοργανώνει η ενορία μας. Φετινός προορισμός η αγιοτόκος Λέσβος. Πρώτος σταθμός η Ι.Μ.Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά, που είναι μετόχι της Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Εκεί οι Λαρισαίοι προσκυνητές τέλεσαν τον Παρακλητικό κανόνα στην Παναγία Γοργοϋπήκοο εμπρός στη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και άκουσαν λόγους πνευματικούς και ωφέλιμους από τη Γερόντισσα Ευσεβία. Κατόπιν κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Καβάλας απ’ όπου πήραν το καράβι με προορισμό τη Μυτιλήνη.

Διασχίζοντας όλο το βράδυ το ΒΑ Αιγαίο και αφού πέρασαν τη Λήμνο, έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αμέσως ανέβηκαν στη γραφική Αγιάσο, όπου προσκύνησαν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και τέλεσαν δέηση ενώπιόν της ψάλλοντας το ‘Άξιον εστιν” και τα μεγαλυνάρια. Ο π.Νεκτάριος μίλησε για το ιστορικό της εικόνας και του ναού και ξενάγησε τους προσκυνητές στο εκκλησιαστικό και το λαϊκό μουσείο του ναού. Έπειτα όλοι μαζί περπάτησαν τα γραφικά γκαλντερίμια και θαύμασαν τα παραδοσιακά εργαστήρια και προϊόντα της περιοχής.

Αφού τακτοποιήθηκαν στο όμορφο ξενοδοχείο τους με θέα τον κόλπο της Γέρας έκαναν τον απογευματινό τους περίπατο στην πόλη της Μυτιλήνης. Προσκύνησαν αρχικά στον εντυπωσιακό ναό του αγίου Θεράποντος με τον τεράστιο τρούλλο. Ο π.Ευστράτιος τους μίλησε για την ιστορία του ναού, τον βίο του Αγίου και την εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας που φυλάσσεται στον ναό. Έπειτα διασχίζοντας τα σοκάκια της πόλης έφτασαν στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Αθανασίου, όπου προσκύνησαν το άφθαρτο λείψανο του πολιούχου του νησιού, αγίου νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου. Ο π.Νικόλαος τους υποδέχτηκε και τους εξιστόρησε τον θαυμαστό βίο του Αγίου. Η βραδιά συνεχίστηκε με βόλτα και δείπνο στην παραλιακή οδό και κουβεντούλα στην πισίνα του ξενοδοχείου.

Το προσκύνημα συνεχίζεται…